Francezii sunt chemati duminica la urne sa isi voteze Parlamentul. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati la urne in primul tur al alegerilor parlamentare.
7.882 de candidati s-au inscris pe liste. Urnele s-au deschis la ora locala 08.00 si se vor inchide la 20.00 (09.00-21.00, ora Romaniei).
Ce si cum voteaza francezii
Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Nationala (camera inferioara), cu 577 de membri, si Senat (camera superioara), cu 348 membri. Mandatul deputatilor are o durata de cinci ani, iar cel al senatorilor de sase ani, informeaza Mediafax.
Deputatii din Adunarea Nationala sunt alesi prin sistem electoral majoritar uninominal in doua tururi de scrutin, alegerile desfasurandu-se in cele 577 de circumscriptii electorale din Franta.
Senatorii sunt alesi de catre un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputati, consilieri regionali sau generali, delegatiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din strainatate.
Pentru alegerile legislative din Franta, partidele sunt obligate sa prezinte liste in care femeile reprezinta 50% din numarul total de candidati. Varsta medie a unui candidat este de 48,5 ani.
Candidatii trebuie sa castige o majoritate in primul tur (si sprijinul a 25% dintre alegatorii inregistrati) sau o pluralitate in turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidentiale, cand doar primii doi candidati ajung in al doilea tur de scrutin, in... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 09:38
Daca ierarhia partidelor dupa alegerile de duminica nu cred ca este vreun mare mister, conform mai tuturor sondajelor de opinie, rezultatul final al acestora cred ca va ramane sub semnul intrebarii cel putin pana dupa numararea ultimului vot.
Pentru ca, dupa cum spunea sociologul Darius Cristea, intr-un interviu acordat Ziare.com, este posibil ca la final sa nu mai stim exact cine a castigat alegerile si, in mod cert, nu este deloc obligatoriu ca partidul care ia cel mai mare numar de voturi sa fie cel care sa si guverneze.
Va amintesc ca, in 2004, PSD a luat cel mai mare numar de voturi, dar a pierdut guvernarea ca urmare a "solutiei imorale".
La fel, in 2012, PSD, desi a castigat practic scrutinul, a ramas in opozitie.
Prezenta la vot e esentiala
Ce scrie presa externa despre alegerile noastre: Prezenta la vot va decide guvernul
Daca prezenta la vot e mica, sub 40%, pe datele de acum va fi foarte probabil ca PSD+ALDE sa treaca pragul de 51% si atunci jocul poate fi ...citeste mai departe despre "Miza acestor alegeri? Ne asteapta vremuri interesante" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 00:00
Cu doar doua zile inainte de alegerile parlamentare, presa externa acordea spatii largi scrutinului din tara noastra, atentia concentrandu-se asupra PSD si USR.
Prezenta la vot la alegerile din 11 decembrie ar putea fi critica in determinarea guvernarii pentru urmatorii 4 ani - daca premierul Dacian Ciolos va primi un nou mandat sau daca PSD va reveni la guvernare, scrie Intelli News.
Social-democratii conduc in sondaje, insa o prezenta mare la vot a unor alegatori care sa prefere USR ar putea inclina balanta in favoarea formatiunilor de centru-dreapta.
Ce propune PSD si ce avantaj are in alegeri
PSD incearca sa-si ademeneasca alegatorii cu beneficiile pe care social-democratii vor sa le ofere odata ajunsi la guvernare - mai ales cresteriile salariale in sectorul bugetar si taierile de taxe.
In replica, USR si PNL spun ca, sustinandu-l pe Ciolos, ofera o alternativa reformatoare la partidele politice corupte ale Romaniei.
Insa, in ciuda avantajului sau in sondaje, ...citeste mai departe despre "Ce scrie presa externa despre alegerile noastre: Prezenta la vot va decide viitorul guvern" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 20:48
Uniunea Salvati Romania inregistreaza un paradox tot mai des intalnit in politica romaneasca. Reuseste performanta sa capteze atentia si sa faca sa se vorbeasca despre ei, desi nu au niciun lider carismatic, nici vreo idee sau un program care sa rupa inima electoratului.
In fond, USR e doar iluzia celor care s-au saturat de politica si partide si viseaza la o societate condusa de o elita foarte restransa. USR implineste aceasta ultima amagire a celor scarbiti, dezamagiti sau neinteresati pana acum de politica.
Un semnal de alarma ar trebui tras, totusi, cand te gandesti ca un partid care nu ofera aproape nimic - nici lideri carismatici, nici idei si program vizionar - are sanse bune, potrivit cel putin unor sondaje, sa se claseze in coasta PNL.
Pentru ca a crede ca USR ar putea lua mai mult decat PNL pe 11 decembrie, cand partidul lui Nicusor Dan nu are filiale active decat in centrul catorva mari orase din Romania, inseamna a pierde din nou orice legatura cu realitatea si ...citeste mai departe despre "Cum salveaza USR Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 15:40
Cel mai recent sondaj realizat in debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie arata ca PSD se bucura de increderea a 40% dintre alegatori, in timp ce urmatorul clasat, PNL, nu ajunge nici macar la 30%.
Astfel, conform sondajului realizat de CCSB la cererea Initiativei Romania Liberala, PSD conduce detasat cu 40,2% din preferintele electoratului, informeaza Stiri pe Surse.
Social-democratii sunt urmati ...citeste mai departe despre "Alegeri parlamentare 2016: PSD trece de 40%, PNL nu se apropie de 30% - sondaj CCSB" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 10:34
Cheia de interpretare a acestui material are in vedere faptul ca sunt mai putin de 100 de zile pana la alegerile parlamentare (octombrie - decembrie).
In paralel, partidele politice si, in acelasi timp, acei candidati care pleaca din pole position pentru votul pe liste (conform mediei aritmetice a tuturor sondajelor de opinie date publicitatii, din ultimele 5 luni de zile) se vor angrena in prima campanie electorala pentru Senat si Camera Deputatilor sub noua lege 208 reactualizata, care ingradeste destul de mult, din punct de vedere al ponderii cheltuielilor si veniturilor, desfasurarea liniara clasica de cursa electorala (asa cum a fost ea pana acum, exceptand votul de la locale, din vara).
Cu alte cuvinte, cuvintele de ordine vor fi: creativitate extrema cu costuri mici, retete clasice deja testate si apel constant catre electoratul dur.
In plus, nuantele de care trebuie sa mai tinem cont sunt: crizele de imagine (mai mult sau mai putin maligne) ale liderilor partidelor ...citeste mai departe despre "Cati ministri tehnocrati ar putea candida pentru parlamentare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 08:35
PSD se plaseaza pe primul loc in preferintele electoratului, urmat de PNL si Uniunea Salvati Romania, potrivit unui sondaj realizat de Agentia de Rating Politic la comanda PNL.
Conform datelor cercetarii, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 38% din repondenti ar vota PSD, 30% - PNL, 9% - USR, 5,5% - ALDE, 5% - UDMR si 4% - PMP.
La intrebarea cu raspuns liber "Cine ati dori sa fie prim-ministrul Romaniei dupa alegerile parlamentare din decembrie?", cel mai mare procent l-a intrunit Victor Ponta - 23%, urmat de Dacian Ciolos - 22%, Calin Popescu-Tariceanu - 6%.
Insa cei mai multi subiecti - 33% - nu au dorit sa raspunda la aceasta intrebare sau au raspuns ca nu stiu.
44,5% din cei intervievati au indicat faptul ca guvernul tehnocrat este o solutie buna pentru Romania, fata de doar 43,% care considera ca reprezinta o solutie proasta.
Potrivit analizei sociologice, PNL este sustinatorul ...citeste mai departe despre "Cine vreti sa fie premier dupa alegeri? Ponta - 23%, Ciolos - 22%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 21:05
Sondajul de opinie dat publicitatii de USR contureaza o realitate cu care cred ca trebuie sa ne obisnuim. PSD inainteaza la pas spre o majoritate destul de confortabila impreuna cu ALDE si nu as exclude deloc, avand in vedere istoria ultimilor 26 de ani, cu UDMR.
In plus, PSD pare a se indrepta spre cel mai mare scor obtinut post-FSN, fiind in acest moment la 45%, cu vreo 10 procente peste bazinul sau natural de 35%.
Nu am suspiciuni rezonabile ca procentele, cel putin ale primelor doua partide, nu ar fi corecte. Dimpotriva, mi se par logice. PSD este dupa o strivitoare victorie in Bucuresti. Sapte primari din sapte in Capitala reprezinta un record la care acest partid nici nu cred ca a visat vreodata si el a adus, desigur, un bonus electoral, al invingatorului.
Pe de alta parte, PSD are in frunte cel mai abil lider al momentului. Nu discut aici, as vrea sa fiu extrem de bine inteleasa, nimic altceva decat strict abilitatile politice ale lui Liviu Dragnea. Presedintele PSD ...citeste mai departe despre "PSD, partidul care nu trebuie sa faca nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 07:14
Liderul USR, Nicusor Dan, a prezentat, duminica, rezultatele unui sondaj de opinie referitor la intentia de vot la alegerile parlamentare.
El a afirmat ca doar o prezenta masiva la vot va putea sa impiedice PSD+ALDE, formatiuni creditate in sondaj cu 55% intentie de vot, sa formeze guvernul.
"In momentul asta, PSD + ALDE nu ar avea nicio problema sa formeze guvernul. Insa, PSD a fost de multe ori in situatia castigatoare, chiar cu doua saptamani inainte de alegeri si de multe ori prezenta masiva la vot a rasturnat calculele dinainte. Eu sper sa se intample acelasi lucru", a declarat liderul USR, Nicusor Dan.
El a reiterat faptul ca USR nu vrea sa faca o alianta, insa vrea sa voteze pentru un guvern negociind cu primul ministru pe program, nu neaparat pe pozitii de ministru.
Nicusor Dan ii respinge pe liberalii care-l curteaza: USR nu va face alianta cu niciun partid
Nicusor Dan sustine ca USR discuta cu 5-6 actuali ministri pentru inscrierea pe liste la ...citeste mai departe despre "Nicusor Dan cheama romanii la vot: Doar o prezenta masiva ar putea impiedica PSD+ALDE sa formeze guvernul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 14:32