Odihna corespunzatoare este la fel de importanta pentru o viata sanatoasa precum sunt alimentatia echilibrata, consumul de apa si activitatea fizica. Desi multi nu acorda importanta cuvenita celor 8 ore de somn mentionate de specialisti, in realitate, acestea isi pun semnificativ amprenta asupra vitalitatii, eficientei si sanatatii. Un somn linistit inseamna dimineti mai frumoase, un randament sporit in rezolvarea sarcinilor de peste zi si o stare de bine, fizica si mentala, excelenta. Insa, de cele mai multe ori, stresul si oboseala influenteaza programul de odihna si calitatea somnului, asa ca iritarea si lipsa de chef sunt frecvente. Ce poti face sa dormi mai bine si sa te trezesti voios? Iata cateva solutii care iti pot fi de ajutor.
Incearca sa-ti stabilesti un orar regulat de somn
Atunci cand vrei sa ai un somn de calitate este esential sa respecti un orar constant de somn. Chiar daca iti poate fi mai greu sa te adaptezi, incearca sa te culci seara aproximativ la aceeasi ora si sa te trezesti la fel, la o ora prestabilita. Ai grija sa pastrezi programul chiar si in weekend; dupa ceva timp vei observa ca totul o sa vina natural. Practic, vei adormi seara fara probleme, iar daca somnul este suficient si linistitor, o sa te trezesti fara alarma pentru ca organismul isi va seta propriul ceas intern.
Creeaza o atmosfera relaxanta in dormitor
De cele mai multe ori, nu poti avea parte de odihna mult dorita din cauza conditiilor din dormitor. Iar unul dintre... mai mult
Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 15:42
In cultura profesionala globalizata, hiperconectata si "mereu activa" a prezentului, avem tendinta de a petrece mult mai mult timp la birou decat generatiile precedente, ceea ce ne afecteaza relatiile cu familia, prietenii, dar si unul dintre factorii esentiali pentru sanatatea noastra: somnul. In mod paradoxal, cu cat alegem sa muncim mai mult si sa dormim mai putin, cu atat productivitatea si capacitatea de concentrare scad si mai mult, ceea ce inseamna ca vom avea nevoie de mai mult timp pentru a incheia anumite sarcini. Este asemenea unui cerc vicios! Afla cum iti afecteaza somnul productivitatea la locul de munca si care sunt solutiile pentru o odihna buna!
Somnul, un factor esential productivitatii
Relatia dintre somn si productivitate a facut obiectul mai multor studii de specialitate, iar concluziile sunt cat se poate de clare: durata somnului (atat cea prea scurta, cat si cea prea lunga), insomnia, somnolenta si chiar si sforaitul sunt asociate fara echivoc cu scaderea productivitatii muncii. Recomandarea medicilor a fost evidenta: somnul ar trebui considerat un element important al medicinei muncii.
Efectele deficitului de somn
Lipsa unui somn eficient face mai dificila mentinerea concentrarii, atentiei si vigilentei. In momentul in care te simti somnoros in timpul zilei la locul de munca si incerci sa ramai treaz si atent, se consuma mult mai multa energie mentala, ceea ce face si mai dificila mentinerea concentrarii pe sarcinile complexe. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 10:54
Somnul are un impact enorm asupra sanatatii noastre fizice si mentale, motiv pentru care este esential ca fiecare dintre noi sa avem un somn bun in fiecare noapte. Lipsa unui somn odihnitor poate duce la probleme precum stresul anxietatea, obezitate si multe altele. Iar pentru cei aflati inca in stagiul de dezvoltare al vietii, cum sunt copiii si adolescentii, somnul influenteaza major cresterea armonioasa.
In continuare vom discuta despre felul in care lenjeria de pat poate influenta calitatea somnului nostru, si cum puteti alege lenjeria de pat care sa va asigure un somn odihnitor.
De obicei ne gandim la lenjeria de pat doar ca la o piesa de decor ce influenteaza atmosfera dormitorului, insa am fi surprinsi sa aflam ca o lenjerie de pat potrivita ne poate oferi un somn mult mai odihnitor si un tonus ridicat la trezire.
V-ati gandit vreodata ca lenjeria de pat si pernele sunt motivul pentru care nu va treziti odihniti dimineata? Obstacolul ce sta in calea somnului odihnitor ar putea fi chiar bucata de material dintre tine si saltea.
Tuturor ne place senzatia data de o lenjerie de pat noua, conform unui studiu aceasta ne poate imbunatatii calitatea somnului. Studiul a descoperit ca in urma folosirii de lenjerie de pat noua, durata somnului a crescut cu 20 de minute, iar timpul necesar pentru a adormi a scazut cu 7 minute. Acest lucru inseamna un somn mai linistit, cu un organism odihnit a doua zi, stare de spirit pozitiva, capacitate de munca si concentrare... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 16:18
Unele animale dorm atarnate, cu capul in jos. Altele dorm sub pamant. Indiferent insa cum dorm, toate, de la elefant pana la albine, inclusiv omul, rezerva timp pentru asta.
De fapt, oamenii de stiinta nu au gasit pana acum o creatura care sa poata trai fara somn. Dar chiar sa fie somnul cu adevarat necesar pentru supravietuire?
In cazul oamenilor se stie ca "functioneaza" cu greu fie si dupa doar o noapte de nesomn. Somnul insuficient sau de proasta calitate a fost legat de bolile de inima, atac cerebral, ingrasare, diabet si nu numai. Toate astea sugereaza faptul ca somnul e esential.
Dar de ce dormim pana la urma? E somnul necesar pentru procesarea informatiilor de peste zi? Pentru refacerea energiei? Oamenii de stiinta si marii ganditori, chiar de pe vremea lui Aristotel, au oferit o sumedenie de explicatii legat de motivele pentru care avem nevoie de somn.
Chiar si asa, motivul exact pentru care dormim ramane daca nu o enigma, macar o intrebare deschisa, arata Live Science.
In anii 1890, Marie de Manaceine, unul dintre primii medici din Rusia, s-a aplecat asupra acestui subiect. "Cu totii iubim viata si sa traim cat mai mult posibil, dar in ciuda acestui fapt, sacrificam o treime din existenta, uneori chiar si jumatate, dormind", nota ea.
A fost cea care a realizat si primul studiu in care a privat de somn niste animale. Desi experimentul condus de ea e unul crud, dupa oricare standarde, in cadrul acestuia privandu-se de somn niste catelusi, care au si... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 11:52
In 2016, RAND Corporation a constatat faptul ca lipsa somnului "costa" economia Statelor Unite 411 miliarde de dolari pe an si peste 1 milion de zile de lucru pierdute.
Lipsa somnului ingreuneaza functiile de vindecare, de detoxifiere, de echilibrare a greutatii sau de digestive ale corpului nostru. Studiile au aratat ca somnul neadecvat scade nivelul celulelor care lupta impotriva cancerului si reduce cu pana la 300% capacitatea de lupta impotriva virusilor, impactand astfel perioada concediilor medicale, dar si profitabilitatea totala a organizatiilor.
Avem atat de multe lucruri de indeplinit, iar pentru fiecare din acestea trebuie sa acordam timp - pentru job, familie, prieteni, relaxare. In incercarea de a acoperi totul, cel mai adesea sacrificam somnul.
Doar ca atunci cand esti obosit, nu poti functiona la cote maxime. Somnul te ajuta sa gandesti mai clar, sa ai reflexe mai rapide si sa te concentrezi mai bine. Lipsa acestuia afecteaza nivelurile inalte ale rationamentului, rezolvarea problemelor si atentia acordata detaliilor. Oamenii obositi tind sa fie mai putin productivi la locul de munca, prezinta un risc mai mare pentru accidentele rutiere, dar si pentru dezvoltarea depresiei.
Problemele legate de somn sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate, cu numeroase efecte negative asupra bunastarii organismului. 10% din populatie sufera de insomnie. Aproximativ 25% dintre americani se confrunta cu insomnie acuta in fiecare an. Studiul Stess... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 16:34
Stim deja ca verificarea smartphone-ului inainte de culcare nu ne ajuta sa avem un somn bun, insa asta nu ne opreste. Totusi, corpul si creierul nostru duc o batalie, fara sa ne dam seama.
Smartphone-urile sunt din ce in ce mai importante pentru noi, avand in vedere ca devin aproape indispensabile prin prisma multitudinii de utilizari pe care le au. Vrem sa vedem ce au postat prietenii nostri pe Facebook, vrem sa ne tinem la curent cu cele mai noi stiri la prima ora a diminetii si vrem sa intram direct pe YouTube ca sa ascultam muzica. Smartphone-urile au si o serie de dezavantaje, cel mai grav la momentul actual fiind cel al efectelor ecranelor asupra somnului.
Nu este o noutate faptul ca lumina albastra, adica lumina artificiala generata de ecranele electronicelor, afecteaza modul in care corpul nostru produce melatonina. Acest hormon are un rol important in reglarea "ceasului biologic" al fiecarei persoane. Glanda pineala este extrem de sensibila la lumina, iar cateva cercetari recente au aratat ca aceasta secreta cantitatea necesara de melatonina doar in conditii de bezna totala.
Citeste mai departe despre "Playtech.ro: Cum ne afecteaza somnul folosirea telefonului inainte de culcare" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 09:30
Desi multi proprietari de caini cred ca nu este sanatos sa doarma cu animalele in aceeasi camera, iata ca un studiu recent arata ca oamenii ar putea avea un somn mai bun daca in apropierea lor ar dormi prietenul patruped.
Studiul realizat de Clinica Mayo, din Statele Unite, pe tema efectului cainilor asupra somnului oamenilor, publicat in numarul din septembrie al publicatiei clinicii, arata ca oamenii ar putea de fapt sa doarma mai bine atunci cand cainii sunt in dormitor cu ei, scrie International Business Times.
Pe o perioada de 7 zile, autorii studiului au analizat 40 de persoane care detin caini si care nu au suferit de nicio tulburare de somn in decurs de 5 luni. In acest sens, oamenilor si animalelor le-au fost montate accelerometre care sa detecteze anumite miscari sau pozitia corpului.
"Am descoperit ca multi oameni se simt confortabil si in siguranta dormind cu animalele lor de companie", a spus specialistul Lois Krahn, de la Clinica Mayo.
In plus, s-a ajuns la concluzia ca proprietarii care au dormit in pat cu cainele au avut un somn mai putin odihnitor decat in mod obisnuit, astfel ca se recomanda doar dormitul in aceeasi incapere cu patrupele.
Cercetatorii atrag insa atentia ca niciunul dintre cainii studiati nu avea sub 6 ani, astfel ca nu se stie daca aceleasi concluzii sunt valabil si in cazul cateilor, care au mai multa energie.
Citeste si: Cainii nu vor mai latra degeaba! Iata inventia prin care maidanezii se pot face utili ...citeste... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 17:32
Somnul are foarte multe beneficii, dar unul din cele mai importante este ca ne mentine sanatosi sau, dupa caz, ne ajuta sa ne recapatam sanatatea - pentru ca vindeca atat corpul, cat si creierul.
Unul dintre rolurile sale importante este refacerea si reconstructia tesuturilor, iar lipsa de somn este urmata de scaderea reparatiei celulare si a imunitatii, de boli infectioase si aparitia de tumori sau de intarzierea vindecarii acestora, dar si de scaderea memoriei si a functiilor cognitive si a creativitatii, ceea ce ne face mai putin perfomanti.
Somnul odihnitor si suficient se vede pe chipul nostru
Toata lumea stie despre somnul de frumusete si multi dintre noi mai si credem in acest concept - pentru ca exista dovezi stiintifice.
Numarul de ore de somn este direct proportional cu numarul scazut de riduri, cu un flux marit al sangelui catre tesutul cutanat (care duce la imaginea de piele stralucitoare), cu un numar scazut de cearcane, dar si cu ridicarea colturilor gurii spre zambet si aspectul de om fericit si sanatos.
Cand dormi destul, te incrunti mai putin si zambesti mai mult. Practic, in timpul somnului, pielea are mai putini stimuli externi cu care trebuie sa "lupte" (radiatii solare, radicali liberi - molecule daunatoare din mediul inconjurator), iar sistemul imunitar poate folosi celulele sale speciale, numite "ucigasi naturali", pentru a ne scapa de microbi si celule tumorale, din piele, dar si din orice alta parte.
Somnul imbunatateste procesele... mai mult
Duminica, 20 August 2017, ora 13:06
Cea mai noua achizitie realizata de Apple se numeste Bebbit si este un startup care vinde produse pentru monitorizarea somnului.
Apple a cumparat Bebbit, o companie finlandeza care, inca din 2015, vinde produse pentru monitorizarea somnului chiar prin intermediul magazinelor Apple. Acest lucru le-a oferit celor de la Apple posibilitatea sa vada indeaproape evolutia si aprecierea din partea utilizatorilor pentru produsele Bebbit.
Bebbit a fost infiintata in 2007 si a primit de-a lungul timpului finantari de aproximativ 3,5 milioane de dolari.
Cel mai recent produs al companiei, Bebbit 3, este o banda dotata cu mai multi senzori, care inconjoara patul si monitorizeaza diverse caracteristici ale somnului precum: timpul, eficienta, pulsul, respiratia, temperatura, umiditatea, miscarea si, nu in ultimul rand, sforaitul.
Bebbit 3 este inca disponibil in magazinele Apple si costa 150 de dolari.
Niciuna dintre companii nu a facut publice detaliile tranzactiei. Cei de la Bebbit au anuntat doar ca datele colectate se vor supune politicilor Apple de acum inainte.
Cat priveste motivele pentru care Apple a cumparat Bebbit, cel mai probabil compania americana este interesata de tehnologia folosita de finlandezi pentru monitorizarea somnului, fiind posibil sa o integreze in propriile produse.
Citeste si:
Atentie, campanie de phishing ce vizeaza utilizatorii de servicii Apple. Nu va lasati pacaliti!Apple va dota iPhone 8 cu o tehnologie mult-asteptata? Da, dar va... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 10:42