Dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Franta, cand era deja sigur ca a castigat, Emmanuel Macron a venit in piata din fata Muzeului Luvru sa-si intampine sustinatorii pe acordurile imnului Europei - Oda bucuriei.
Este, pentru moment, salvatorul celei mai importante constructii politice de pe Batranul Continent.
Uniunea Europeana a fost lovita puternic de criza economica, una care a provocat stagnare, somaj si saracie, totul culminind cu falimentul Greciei, care a pus in pericol moneda unica.
Pe acest fond de pesimist generalizat, miscarile populiste au castigat teren, fiind impulsionate de criza imigrantilor sirieni care au invadat Europa din cauza razboiului civil.
Referendumul pentru Brexit, apoi, la cateva luni, alegerea unui populist de extrema dreapta la Casa Alba au fost doua evenimente care pareau ca vor avea ca efect dezintegrarea Uniunii Europene.
Liderii politici moderati si o mare parte a opiniei publice au inteles pericolul si, incet, incet, accesul populistilor de dreapta a fost blocat in state ca Austria, Olanda si, astazi, Franta.
Erau putini cei care la inceputul anului ar fi pariat pe cresterea increderii in Uniunea Europeana si pe faptul ca alegatorii din democratiile occidentale vor reactiona, oferind o noua sansa unei constructii fragile, imperfecte, dar care asigura pacea si prosperitatea pe continent de peste 60 de ani.
Tinta celui mai dur atac purtat cu mijloace digitale
Tanarul politician independent, in... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 20:25
Rata somajului in zona euro a atins o noua valoare record de 12,1% din populatia activa in luna mai 2013, in crestere fata de 12% in luna aprilie 2013, in timp ce in Uniunea Europeana indicatorul a ramas nemodificat la 10,9%, a anuntat luni Oficiul european de statistica (Eurostat).
Aproximativ 26,405 milioane de persoane erau in somaj in UE in cursul lunii mai, dintre care 19,22 milioane de someri numai in cele 17 state membre ale zonei euro.
Situatia somajului este una deosebit de grava in Spania si Grecia, doua tari lovite de criza, unde rata somajului a ajuns in mai 26,9% si, respectiv 26,8% (in luna martie).
La polul opus se situeaza Austria si Germania, cu o rata a somajului de 4,7% si, respectiv, 5,3%. Romania se situeaza sub media in UE cu o rata a somajului de 7,5%.
Comparativ cu situatia din urma cu un an, rata somajului a crescut in 17 state membre ale UE si a scazut in zece tari membre. Comparativ cu 2012, cea mai mare crestere a ratei somajului s-a inregistrat in Cipru (de la 11,4% la 16,3%), Grecia (de la 22,2% in martie 2012 pana la 26,8% in martie 2013) si Slovenia (de la 8,6% la 11,2%). mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 12:47
Lituania, o tara de 3,2 milioane de locuitori care a aderat la UE in 2004, incepe luni prima sa presedintie a consiliului UE, una cu o agenda deosebit de incarcata.
Este prima presedintie a Lituaniei, si prima a unei tari baltice, in conditiile in care celelalte doua tari foste sovietice din regiune, Letonia si Estonia, vor prelua acest rol in prima jumatate a lui 2015 si respectiv in prima parte a lui 2018.
De asemenea, presedintia lituaniana este prima a unei Uniuni Europene cu 28 de state membre, intrucat Croatia va adera la UE de la 1 iulie, ziua in care incepe presedintia Lituaniei. In acelasi timp, presedintia sa semestriala se va derula in perioada finala de mandat a Comisiei Europene (CE) si a Parlamentului European (PE), desi viitoarea presedintie, cea greaca, se va ocupa de organizarea alegerilor europene, care se vor desfasura intre 22 si 25 mai 2014.
In cursul celor sase luni in care va detine fraiele Consiliului UE, mica administratie a tarii va trebui sa gestioneze o agenda neobisnuit de incarcata, care va include si "afacerile neterminate" mostenite de la celelalte presedintii, noteaza EurActiv. Potrivit EUobserver, un numar record de 563 de dosare vor trebui gestionate de presedintia lituaniana, majoritatea economice.
"Nu va reprezenta o surpriza ca principalele noastre prioritati vor reflecta situatia din economia europeana. Am mostenit multe dosare. Circa 80% din agenda noastra reprezinta chestiuni legate de economia europeana, crestere si... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:29
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy, a facut apel vineri catre liderii statelor UE sa isi concentreze eforturile asupra luptei impotriva somajului in randul tinerilor, care a atins un nivel record in cele 27 de state ale Uniunii, relateaza AFP.
Intr-o scrisoare catre sefii de Stat si de guvern din UE, Van Rompuy a subliniat ca intentioneaza sa faca din aceasta problema una dintre temele prioritare ale urmatorului summit european de la 27 si 28 iunie care se va adresa problemelor economice, cresterii economiei, competitivitatii si locurilor de munca.
"Numarul persoanelor fara loc de munca in Uniune, mai ales in randul tinerilor, a atins niveluri record", a dezvaluit acesta. Rata somajului "a devenit una dintre problemele cele mai urgente in majoritatea, daca nu in toate, statele membre. De aceea trebuie sa facem tot posibilul pentru a actiona impreuna".
Summitul din iunie va oferi "ocazia de a mobiliza eforturile la toate nivelurile in jurul unui obiectiv comun: de a readuce tinerii motivati la locul de munca sau in educatie", a continuat presedintele UE, solicitandu-le liderilor europeni sa "contribuie activ" la lupta impotriva somajului in randul tinerilor.
Cancelarul german Angela Merkel va gazdui la 3 iulie la Berlin o reuniune a ministrilor Muncii din UE consacrata somajului tinerilor. Miercuri, ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, si colegul sau de Finante Wolfgang Schauble au dezvaluit caracteristicile generale ale unei initiative... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 11:03
Rata somajului in zona euro a atins o noua valoare record de 12,1% din populatia activa in luna martie 2013, in conditiile in care luna trecuta a fost a 23-a luna consecutiv de crestere a somajului in zona euro, a anuntat marti Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, in Uniunea Europeana (UE 27), rata somajului a ramas stabila la nivelul de 10,9% din populatia activa, transmite AFP.
Potrivit Eurostat, aproximativ 26,521 milioane de persoane erau in somaj in UE la inceputul lui 2013, dintre care 19,211 milioane de someri numai in cele 17 state membre ale zonei euro. Comparativ cu luna februarie 2013, numarul persoanelor fara un loc de munca a crescut cu 69.000 in UE si cu 62.000 in zona euro.
Situatia somajului este una deosebit de grava in Grecia si Spania, doua tari lovite de criza, unde rata somajului a ajuns in luna ianuarie la 27,2%, respectiv 26,7%. La polul opus se situeaza Austria (4,7%) si Germania (5,4%). In Romania, rata somajului a ramas nemodificata la nivelul de 6,7%.
In luna martie 2012, rata somajului in zona euro era de 11% iar in UE de 10,3% din populatia activa. Comparativ cu situatia din urma cu un an, rata somajului a crescut
in 19 state membre si a scazut in opt state.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,7% in luna martie 2013, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 13:55
Rata somajului din Grecia a urcat in ianuarie la 21,8%, dublu fata de media zonei euro, de la 21,2% in decembrie, iar in randul tinerilor numarul celor fara loc de munca il depaseste pe al celor cu slujba, a anuntat joi biroul de statistica de la Atena.
Reducerile de cheltuieli bugetare impuse de UE si FMI pentru salvarea de la faliment a statului elen, puternic indatorat, au condus la un val de inchideri si falimente in randul companiilor.
Somajul mediu pe anul trecut s-a situat la 17,7%, comparativ cu 12,5% in anul anterior.
In ianuarie, pentru a doua luna consecutiv, grecii cu varste de 15-24 de ani au fost loviti dur de criza economica, noteaza Reuters. Somajul in aceasta categorie de varsta s-a situat la 50,8%, de doua ori mai ridicat decat in urma cu trei ani.
Spre comparatie, Romania are o rata a somajului de 7,1%, adica aproximativ 706.000 de someri, potrivit Institutului National de Statistica.
Potrivit estimarilor, economia Greciei s-a contractat cu aproximativ o cincime incepand din 2008, cand a intrat in cea mai puternica recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial. Aproape 600.000 de locuri de munca, peste o zecime din total, au fost eliminate in aceasta perioada.
Citeste si "Somajul, problema Europei".
Un numar record de persoane, 1,08 milioane, nu aveau locuri de munca in ianuarie in Grecia, cu 47% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. Numarul angajatilor a scazut cu 8,6%, la minimul record de 3,88 milioane de persoane. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 15:31
Rata somajului din zona euro, corectata de variatiile sezoniere, a ramas in noiembrie 2011 la acelasi nivel ca in luna precedenta, de 10,3%, in timp ce in aceeasi luna din 2010 se inregistra o rata a somajului de 10%, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din noiembrie a fost de 9,8%, la fel ca in octombrie. In aceeasi perioada a anului precedent, rata somajului in UE atingea 9,6%.
In Romania, rata somajului, in forma ajustata sezonier, a fost in luna noiembrie de 7,3%, la fel ca in luna anterioara si in scadere fata de 7,4% in noiembrie 2010.
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 23,674 milioane de persoane in noiembrie, din care 16,372 milioane in zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 55.000 in UE si cu 45.000 in zona euro.
Comparativ cu noiembrie 2010, numarul de persoane fara loc de munca a sporit cu 723.000 in UE si cu 587.000 in zona euro.
Dintre statele membre, cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4%), Luxemburg si Olanda (4,9% in cazul ambelor tari), in timp ce Spania si Letonia au inregistrat cele mai mari rate ale somajului, de 22,9%, respectiv 15,3%. Cifra pentru Letonia este aferenta celui de-al treilea trimestru din 2011.
In perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011, rata somajului la barbati a crescut de la 9,8% la 10% in zona euro si de la 9,5% la 9,7% pe ansamblul blocului comunitar. Rata somajului la femei a... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 14:11
Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in noiembrie cu 0,1 puncte procentuale fata de octombrie, pana la 9,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani si zece luni, in timp ce rata somajului din zona euro a atins pragul de 10%, a anuntat, vineri, Eurostat, transmite NewsIn.Pentru zona euro este cel mai ridicat nivel din august 1998.In noiembrie 2009, rata somajului din UE a fost cu 2 puncte procentuale mai mare decat in luna similara 2008, iar pentru zona euro, tot cu 2 puncte procentuale mai mare. Pentru blocul comunitar, o asemenea rata a somajului nu mai fusese atinsa din luna ianuarie 2000.Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE s-a apropiat de 22,9 milioane de persoane in noiembrie, din care peste 15,7 milioane erau din zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 185.000 in UE si cu 102.000 in zona euro.Comparativ cu noiembrie 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 4,978 milioane in UE si cu 3,04 milioane in zona euro.Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in noiembrie in Olanda (3,9%) si Austria (5,5%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Letonia (22,3%) si Spania (19,4%).
Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului dupa standardele Biroului International al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al treilea trimestru din 2009, cand rata somajului a fost 7,2%. In noiembrie 2008, Romania avea o rata a somajului de... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:37
Numarul somerilor din UE a depasit 21,87 milioane de persoane in august, din care aproape 15,17 milioane erau din zona euro, precizeaza un studiu Eurostat si preluat de NewsIn.Comparativ cu august 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu mai mult de 5 milioane in UE si cu 3,224 milioane in zona euro.Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in august in Olanda (3,5%) si Austria (4,7%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Spania (18,9%) si Letonia (18,3%).Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului dupa standardele Biroului International al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al doilea trimestru din 2009, cand rata somajului a fost 6,4%.
In august 2008, Romania avea o rata a somajului de 5,8%, potrivit Eurostat. mai mult
Joi, 01 Octombrie 2009, ora 12:56