Rata somajului a atins, in T3 din acest an, nivelul cel mai ridicat (16,9%) in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 ani, in timp ce populatia activa a Romaniei a ajuns la 9,291 milioane de persoane, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Potrivit sursei citate, din totalul populatiei active, 8,850 milioane de persoane erau ocupate si 441.000 persoane erau someri.
In intervalul iulie - septembrie 2017, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 de ani) se situa la 65,3%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de perioada similara din anul anterior.
Gradul de ocupare a fost mai mare in cazul barbatilor (73,3%) fata de 57,2% la femei, precum si la persoanele din mediul urban (65,4% fata de 65,2%, in mediul rural).
De asemenea, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 26,2%.
La nivel national, rata somajului a fost, in perioada analizata, de 4,7%, in scadere fata de trimestrul anterior, cand s-a situat la 4,8%. In acest context, rata somajului a fost mai mare in cazul barbatilor (5,3%) in comparatie cu femeile (4%), ecartul dintre cele doua categorii fiind de 1,3 puncte procentuale.
Pe medii rezidentiale, somajul este mai accentuat in mediul rural (5,3%) fata de mediul urban, unde se consemneaza un procentaj de 4,3%.
Pe de alta parte, rata somajului a atins, in T3 din acest an, nivelul cel mai ridicat (16,9%) in randul tinerilor (15-24 ani). mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:08
Romania ar trebui sa adopte invatamantul dual, echivalentul nemtesc al fostelor scoli de arte si meserii, pentru ca sa scada somajul in randul tinerilor, considera ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, care se afla intr-o vizita in tara noastra.
"Ca in multe alte tari, somajul in randul tinerilor este ridicat. Va recomand sa sprijiniti invatamantul dual. Este unul dintre cele mai importante tipuri de educatie. Toate diplomele trebuie sa beneficieze de apreciere", a spus Schauble, prezent miercuri la o conferinta pe teme economice organizata in Bucuresti.
Invatamantul dual - o forma de educatie larg raspandita in tarile vorbitoare de limba germana si care presupune invatarea unei meserii inca din timpul scolii - s-a dezvoltat si in unele zone din Romania in ultimii ani, mai ales in Transilvania, sistemul fiind stimulat de companiile straine care s-au plans de lipsa fortei de munca calificate.
Potrivit oamenilor de afaceri, formarea tinerilor romani in diferite meserii ...citeste mai departe despre "Ministrul german de Finante da sfaturi Romaniei: Care e cheia pentru a reduce somajul in randul tinerilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 21:31
Proasta implementare a programelor europene de ocupare a tinerilor, lipsa reformelor care sa atraga investitii in economie, nereformarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si tratarea cu superficialitate a Planului de investitii de 315 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeana (UE) sunt cateva dintre motivele pentru care fostul guvern trebuie sa se simta vinovat de rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Romania.
Inca din anul 2014 am tot atras atentia ca adevaratele consecinte ale masurilor economice luate de Guvernul Ponta vor fi resimtite pe termen lung de catre romani si, mai ales, de catre tinerii aflati in cautarea unui loc de munca.
Iata ca vedem astazi deja cum Romania ramane in urma Europei in ceea ce priveste crearea de locuri de munca pentru tineri tocmai din cauza ca, in cei aproape 4 ani de guvernare, Victor Ponta nu a fost capabil sau nu a fost interesat sa adopte reformele necesare care sa genereze cresterea investitiilor si ...citeste mai departe despre "De ce Guvernul Ponta poarta vina somajului ridicat in randul tinerilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 10:02
1Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05
Rata somajului in trimestrul II 2015 a fost de 6,8%, in scadere de la 7,4% in trimestrul anterior, iar somajul in randul tinerilor (15 - 24 de ani) a atins cel mai ridicat nivel, 20,4%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica.
Cea mai mica rata a somajului este inregistrata in randul persoanelor peste 55 de ani (4% in cazul barbatilor, 1,4% in cel al femeilor).
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 2 puncte procentuale (7,6% pentru barbati fata de 5,6% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de un punct procentual (7,2% pentru mediul urban, fata de 6,2% pentru mediul rural).
Rata somajului a scazut anul trecut in Romania. Tinerii mai au de recuperat
Potrivit INS, rata de ocupare a populatiei in ...citeste mai departe despre "Anuntul facut de INS: Ce s-a intamplat cu somajul in randul tinerilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 11:17
Peste 60% din angajatori nu vor sa lucreze cu tinerii de la sate pe motiv ca sunt lenesi si lipsiti de interes, se arata intr-un studiu recent comandat de Ministerul Muncii.
Pe de alta parte, statisticile arata ca jumatate dintre somerii romani sunt tineri care locuiesc in sate, dar care nu isi cauta un loc de munca, preferand sa stea acasa, potrivit Digi24.
Motivele pentru care acestia fug de munca sunt distanta mare pana la fabricile de la marginea oraselor si salariile mici. O alta cercetare finantata din bani europeni arata ca peste jumatate din gospodariile din mediul rural sunt foarte sarace.
De asemenea, numai 5% dintre tinerii de la sate obtin venituri din agricultura, desi acest domeniu este singura sansa pentru persoanele intre 19 si 35 de ani, mai arata studiul.
Tinerii din sapte judete au participat la cursuri finantate din bani europeni pentru a invata o meseria, insa o mica parte a reusit sa se angajeze, ocupand posturi precum ospatari, electricieni sau operatori de cablaje.
"Am calificat 170 de tineri si am angajat 20% dintre ei. Si tinerii aleg sa nu lucreze, pentru ca salariile oferite nu le acopera nevoile, inclusiv cea de transport. Prefera sa se complaca in agricultura de subzistenta sau sa emigreze, decat sa lucreze pe salariul minim pe economie in tara noastra", a spus reprezentantul unei firme de recrutare. mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 15:10
Rata somajului in randul tinerilor este foarte ridicata in Romania, de aproximativ 25%, iar la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici nici ca angajati, nici ca persoane care se instruiesc, a spus, vineri, Zoltan Kazatsay, directorul Directiei Ocupare din cadrul Comisiei Europene.
In plus, Romania are o rata a somajului "inacceptabil de mare" in randul tinerilor si daca nu se vor lua masuri, va fi dificil de trecut peste impactul globalizarii.
"In Uniunea Europeana, ratele medii de somaj au ajuns la 22,5%, fiind destul de mari. In Romania este inacceptabil de mare rata somajului in randul tinerilor, 25 la suta", a spus oficialul european.
Directorul Directiei Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a mai spus ca, la nivelul Uniunii Europene, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici.
"7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinsi in sistemele de invatamant, nu muncesc si nici nu se instruiesc. Nu stim ce fac. Costurile sunt uriase. Trebuie sa fim seriosi, criza e serioasa si continua in UE. (...) Tinerii disparuti misterios din statistici trebuie adusi inapoi, trebuie sa aiba un loc de munca", a precizat Kazatsay.
Oficialul CE a atras atentia ca generatiile viitoare nu vor fi calificate si a precizat ca spera ca Romania sa foloseasca cele 220 de milioane de euro, alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel putin 300.000 de persoane.
Zoltan Kazatsay a mai declarat Romania ar putea primi aproximativ 84 de milioane de euro in... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:48
Somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani variaza de la peste 36% in regiunea Centru la 11,9% in Nord-Est, media pe tara fiind de 23,7%, in timp ce zona Bucuresti-Ilfov figureaza cu o cota de 22,2%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.
Cel mai ridicat somaj in randul tinerilor, de 36,3%, se gaseste in regiunea Centru - judetele Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna.
La polul opus se afla zona de dezvoltare Nord-Est - Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui - cu un somaj de numai 11,9% in randul tinerilor.
Bucuresti-Ilfov, cea mai dezvoltata regiune economica a Romaniei, are un somaj in randul tinerilor de 22,2%, usor sub media nationala.
In regiunea Muntenia Sud - judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman - indicatorul se plaseaza la 32,9%. Regiunea Sud-Est - Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea - figureaza cu o rata de 30,7%, iar zona Nord-Vest - Cluj, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Bistrita-Nasaud - apare cu o rata de 20,9%.
Regiunea de dezvoltare Vest - judetele Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin - inregistreaza o rata a somajului de 20,3%, iar zona Sud-Vest Oltenia - Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea - apare cu o rata de 19,2%.
Rata nationala a somajului in randul tinerilor, de 23,7%, este usor peste media UE, de 21,4%. In Europa Centrala si de Est, Polonia inregistreaza un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%,... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 16:31
Organizatia Internationala a Muncii (ILO) din cadrul ONU a publicat marti un studiu in care avertizeaza ca somajul in randul tinerilor este o bomba cu ceas, iar tarile din sudul Europei s-ar putea confrunta cu noi tensiuni sociale.
ILO apreciaza ca in urmatoarele luni somajul la nivel global va creste, in special in randul tinerilor.
"Este posibil ca situatia economica sa se inrautateasca in acest an si abia in 2013 sa asistam la o redresare. In acest caz, consideram ca numarul total al somerilor va creste de la 200 de milioane la 204 de milioane in 2012 si la 2009 milioane in 2013", a declarat Guy Ryder, director general adjunct al ILO, citat de Die Welt.
In prezent, la nivel mondial exista 27 de milioane de someri mai mult decat inainte de declansarea crizei financiare si economice. Cifra se refera insa doar la cei care sunt in statisticile oficiale si primesc somaj. Daca sunt luati in calcul si cei care nu mai figureaza in statistici, se inregistreaza un plus de 56 de milioane de someri fata de 2008.
Perspectivele sunt pesimiste in special pentru tineri, rata somajului ajungand la 12,7% la nivel global. In Grecia si Spania, jumatate din cei cu varste sub 25 de ani nu vor avea un loc de munca.
"Aceasta este o bomba cu ceas, cu un mare potential distructiv, care va duce la tensiuni sociale", a avertizat Ryder. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 21:16