De la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care nu stiu daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat, indica o analiza a companiei de consultanta Frames, care arata ca totusi economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum zece ani.
"Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani. Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati", afirma analistii companiei.
In primul rand, spun analistii "aeronava romaneasca" are prea putin "kerosen" (bani), care sa-i permita sa survoleze criza in conditii sigure.
"Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor", arata analiza Frames.
Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 14:19
O societate de fabricare a mobilei a fost amendata cu suma de 200.000 lei, dupa ce zeci de angajati care aveau contractele de munca suspendate au fost gasiti la lucru.
Sefa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova, Dumitra Ionescu, a declarat, luni, ca inspectorii au aplicat amenda maxima, in conditiile in care 40 de persoane care aveau contractele suspendate se aflau la munca.
Actiunea de control a avut loc in urma unei reclamatii.
De asemenea, o alta firma din judet a fost amendata anterior cu 60.000 de lei, dupa ce trei persoane care aveau contractele suspendate au fost gasite la punctul de lucru.
Citeste si:
Guvernul a decis sa prelungeasca somajul tehnic pana la 1 iunie. Ce obligatii au companiile cu peste 50 de angajatiMinistrul Muncii: Toate cererile de somaj tehnic vor fi verificate. Suntem pregatiti sa dam sanctiuni ...citeste mai departe despre "200.000 de lei amenda pentru o fabrica din Prahova: Angajatii munceau, desi erau in somaj tehnic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 12:34
Economia romaneasca risca sa se confrunte cu un val semnificativ de insolvente dupa data 1 iunie, data probabila la care statul va opri finantarea somajului tehnic in majoritatea domeniilor economice, cu exceptia HORECA.
In absenta capitalului de lucru si pe fondul scaderii semnificative a cererii, multe dintre companii si-ar putea inchide activitatea si vor recurge la disponibilizari de personal, estimeaza analistii de la Sierra Quadrant, care considera ca planul de sustinere a economiei, pregatit de autoritati, va fi unul esential pentru evitarea unei adevarate pandemii economice.
Dupa ce, in 2019, numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a scazut cu peste 20%, la 6.524 de cazuri, de la 8.304 in 2018, perspectivele S2 2020 nu se anunta deloc promitatoare.
Dupa ce, potrivit estimarilor, peste 150.000 de firme si-au suspendat sau inchis activitatea, urmare a restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajati au fost trimisi in somaj tehnic sau disponibilizati, expertii estimeaza ca numarul noilor insolvente ar putea atinge in 2020 pragul de 10.000 de dosare.
,,In vizor se afla cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care inregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comert, servicii, HORECA, industria prelucratoare si transporturi, care angajeaza 850.000 de salariati (21% din totalul angajatilor din sectorul... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:21
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca este aproape de o decizie finala in privinta somajului tehnic, prefigurandu-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei in care vor ramane restrictii dupa data de 15 mai.
Decizia va fi luata dupa noi discutii cu partenerii sociali ai ministerului si va veni in decurs de o saptamana.
In cazul in care o companie afectata de criza nu isi poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.
"Suntem aproape de a lua o decizie finala, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare, pentru a fi pregatiti la momentul 15 mai. Tin foarte mult sa se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de aceasta masura partenerii sociali. Dar da, se prefigureaza masura prelungirii somajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt in continuare restrictionate prin deciziile autoritatilor, in paralel lucrand si la o serie de masuri de sustinere activa a sectoarelor care isi vor relua activitatea", a declarat Violeta Alexandru la Digi24.
Violeta Alexandru a declarat ca si cei care au reusit sa isi mentina activitatea in parametri acceptabili, care au facut eforturi si nu au cerut somaj tehnic si nu au intrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele masuri, "astfel incat si activitatea lor sa poata fi apreciata si vazuta de guvern".
Ea a precizat ca lucreaza in acest sens cu ministrul Economiei.
"Impreuna cu ceilalti colegi, gandim un pachet de masuri care sa... mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 08:47
Guvernul va prelungi masura platii somajului tehnic de catre stat cu o perioada de doua saptamani sau de o luna, dupa incetarea starii de urgenta, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, in cadrul unei discutii cu antreprenorii organizata de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.
"Foarte probabil vom prelungi masura somajului tehnic. Nu ne-am hotarat daca pentru doua saptamani, pana la inceputul lui iunie, sau pentru inca o luna, dar cu siguranta o vom prelungi, si zilele acestea, pana la sfarsitul saptamanii, o sa luam o decizie, functie si de setul de decizii primare care trebuie luate, si anume care sunt sectoarele despre care, conform evolutiei pandemiei si a deciziilor autoritatilor, estimam ca nu se va putea relua activitatea imediat.
Pe acestea vrem sa continuam sa le sprijinim, pentru ca nu au activitate si noi le cerem sa ramana inchise. (...). Deci asta este de fapt provocarea de baza, sa facem o lista cu cele care raman inchise inca o perioada, cel mai probabil cele care presupun public numeros - spectacole, activitati cu public, ceea ce sper sa nu insemne restaurante, pentru ca aici avem in vedere o masura tip distantare", a afirmat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat ca masura platii somajului tehnic de catre stat va fi inlocuita cu acoperirea de Guvern a unei parti din costurile salariale ale angajatilor reveniti la munca, masura care va avea insa in vedere un cuantum mai mic decat cel oferit prin... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 10:31
Guvernul intentioneaza ca, dupa 15 mai, sa inlocuiasca masura suportarii somajului tehnic cu o masura de suportare a unei parti din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, marti, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Totusi, masura somajului tehnic acoperit de stat ar putea ramane valabila dupa 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criza, a adaugat Violeta Alexandru, la Adevarul Live.
"Intentia noastra este sa inlocuim masura somajului tehnic cu o masura activa, care inseamna suportarea de catre stat a unei parti din costul cu salariile (pentru - n.red.) angajatorii care au fost afectati de pandemie, daca se va impune, pentru anumite sectoare de activitate.
Provocarea in acest moment este sa facem o analiza cu privire la sectoarele care au suferit si in ce masura au suferit, unele radical, altele partial.
Daca se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu sau unde perspectivele de reluare a activitatii sunt mai indepartate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a somajului tehnic, dar pe o durata foarte scurta, pentru ca intentia noastra este sa transformam acest mecanism, care reprezinta o masura pasiva, intr-o masura de sprijin activ, adica sa ajutam companiile si angajatii sa-si reia activitatea, etapa cu etapa, intr-un calendar care sa permita un sprijin mai consistent la inceput si care sa se diminueze pe masura ce companiile reusesc sa se replieze si sa reintre in activitate.... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 14:57
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat ce au de facut firmele care isi vor trimite angajatii in somaj tehnic si spune ca suma maxima acordata pentru o persoana este de 4.072 de lei, iar platile se vor face pana in data de 15 aprilie, dupa rectificarea bugetara.
"Au inceput sa se trimita documentele de catre cele doua mari categorii carora le adresam aceasta masura, anume acoperirea fondurilor pentru a-si putea tine angajatii in somaj tehnic, repet, se adreseaza unor oameni pe care ne bazam, odata ce aceasta perioada delicata va trece, se vor reintoarce, isi vor relua locurile de munca acolo unde erau si vor continua alaturi de angajatorul lor sa genereze plus in economie.
Sunt, pe de o parte angajatori care au angajati prin contracte individuale de munca, contracte pe care trebuie sa le fi suspendat temporar in registrul electronic pentru evidenta salariatilor, Revisal, asa cum este cunoscut si care se adreseaza Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din fiecare judet.
Trimit prin e-mail fiecare AJOFM o cerere si o declaratie pe proprie raspundere in care anexeaza lista anagajatilor. Totul se intampla online. Nu dorim ca oamenii sa se deplaseze, totul se intampla prn trimiterea pe adresele dedicate care sunt afisate pe internet, pe site-ul ANOFM sau pe fiecare site al AJOFM", a declarat Violeta Alexandru la Realitatea Plus, miercuri seara.
O alta categorie va trimite documentele necesare catre AJPIS si nu la AJOFM.
"A doua categorie o... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 23:55
Ministerul Economiei spune ca a primit in ultimele zile numeroase intrebari din partea mediului de afaceri cu privire la obtinerea certificatului de situatie de urgenta.
Acesta este necesar pentru unii angajatori, pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii.
Asadar, Ministerul Economiei a transmis un comunicat in care raspunde la fircare intrebare primita.
1. Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de somaj tehnic de 75%?
Nu este necesar.
2. Pentru ce domenii se elibereaza Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I (albastru)?
Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I se elibereaza, pana in acest moment:
Conform Ordonantei militare nr. 1/2020, pentru:
suspendarea activitatii de servire si consum al produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatieisuspendarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchiseoperatorii economici care au interzis sa organizeze si sa desfasoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschiseoperatorii economici care distribuie medicamente la... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 14:08
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunta ca firmele care isi vor trimite angajatii in somaj tehnic vor primi sprijin financiar in termen de cel mult 30 de zile de la momentul la care se vor adresa Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Violeta Alexandru (foto) le recomanda angajatilor care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sa se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Munca, spunand ca, desi controalele au fost suspendate in aceasta perioada, reclamatiile de acest gen vor fi luate in considerare.
Ministrul a spus ca a primit mesaje de la persoane care ii cer sprijinul, in conditiile in care unii angajatori incearca sa comita abuzuri legate de statutul angajatilor. Ea a precizat ca a primit de la angajati mesaje prin care acestia se plangeau ca au fost anuntati prin SMS ca vor fi concediati.
"Sunt momente de panica, care se regasesc in atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o traiesc si anume de a-si vedea resurse limitandu-se de la o zi la alta. E vorba despre angajatori care au tendinta, unii dintre dansii, sa ia masuri radicale, sper sa nu le mai ia odata ce sunt popularizate masurile Guvernului, cum este cea privind somajul tehnic", a afirmat Violeta Alexandru luni seara, la Digi 24.
Aceasta le-a cerut angajatorilor sa apeleze la masurile de protectie din partea autoritatilor.
"Sunt convinsa ca exista solutii pe care sa le folosim de asa maniera incat sa trecem impreuna prin aceasta criza, una... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:50