Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
1.100 de angajati de la sectiile Presaj si Mecanica de la uzina Dacia din Mioveni intra in somaj tehnic in perioada 2-30 iunie, din cauza lipsei comenzilor. Compania declara ca activitatea este adaptata cererii comerciale.
Masura vine la nici o luna de zile de cand in fabrica a fost reluata integral activitatea. In fabrica lucreaza 15.000 de oameni.
Potrivit liderilor de sindicat, cei 1.100 de salariati care vor sta acasa in somaj tehnic sunt din sectiile care produc piese si subansamble pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia si Franta, care sunt inchise.
"Cei care sunt in somaj tehnic fac piese pentru altii. Atunci, nelucrand ei, n-au ce sa lucreze nici ai nostri. (...) Din 15 mii de oameni, stam acasa 1.100. Am convenit ca Presajul sa lucreze doar in doua schimburi. Fiecare echipa, cand ii vine randul la schimbul trei, sta acasa", a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia.
760 de angajati din Sectia Motoare nu vor mai veni la munca pana la finalul lunii iunie.
Dacia si-a reluat activitatea integral din data de 4 mai, insa acum se produc doar 1.180 de masini pe zi, potrivit sindicalistilor.
"Industria auto a fost afectata odata cu declansarea crizei sanitare si in Romania, inca din luna februarie, cand a fost inregistrat primul caz de infectie cu COVID - 19 in tara. Activitatea de fabricatie pe platforma industriala Dacia de la Mioveni a fost suspendata si reluata gradual, incepand din 21 aprilie, in acord cu partenerii... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 23:41
Somajul tehnic ar putea fi prelungit, pentru anumite categorii, si dupa 15 mai, dar nu se stie care va fi cuantumul, daca se va umbla la el, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Florin Citu, la Radio Romania Actualitati.
"Din ce am discutat eu cu domnul premier, somajul tehnic sa fie prelungit pentru anumite categorii. Este clar ca, daca sunt companii a caror activitate este afectata de deciziile Guvernului, care nu pot sa porneasca, acolo nu ai cum sa le spui ca nu le mai sustii. Nu stiu care va fi cuantumul, daca se va umbla la cuantum si va fi mai mic sau nu - daca se va umbla la asa ceva e o decizie politica -, dar cred ca normal este ca la acele sectoare din economie care sunt in continuare afectate de deciziile Guvernului sa continuam cu plata somajului tehnic, desi nu stiu daca in aceeasi suma", a spus Citu, potrivit Rador.
Intrebat daca este luat in calcul si un al doilea val de imbolnaviri, ministrul a raspuns ca sunt luate in calcul toate scenariile si ca toata economia este mult mai pregatita pentru acest scenariu.
"Da. Luam in calcul toate scenariile si, asa cum v-am obisnuit, de la inceputul anului lucram pe scenarii (...). Ne pregatim pentru acele scenarii si speram sa nu se intample. Asa si aici. Eu cred ca, oricum, toata economia va fi mult mai pregatita pentru acest scenariu, daca se intampla in partea a doua a anului. Vom avea si instrumentele, deja stim ce instrumente sa folosim, avem pus la punct si somajul tehnic, daca va fi nevoie (...).... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 21:58
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca este aproape de o decizie finala in privinta somajului tehnic, prefigurandu-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei in care vor ramane restrictii dupa data de 15 mai.
Decizia va fi luata dupa noi discutii cu partenerii sociali ai ministerului si va veni in decurs de o saptamana.
In cazul in care o companie afectata de criza nu isi poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.
"Suntem aproape de a lua o decizie finala, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare, pentru a fi pregatiti la momentul 15 mai. Tin foarte mult sa se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de aceasta masura partenerii sociali. Dar da, se prefigureaza masura prelungirii somajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt in continuare restrictionate prin deciziile autoritatilor, in paralel lucrand si la o serie de masuri de sustinere activa a sectoarelor care isi vor relua activitatea", a declarat Violeta Alexandru la Digi24.
Violeta Alexandru a declarat ca si cei care au reusit sa isi mentina activitatea in parametri acceptabili, care au facut eforturi si nu au cerut somaj tehnic si nu au intrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele masuri, "astfel incat si activitatea lor sa poata fi apreciata si vazuta de guvern".
Ea a precizat ca lucreaza in acest sens cu ministrul Economiei.
"Impreuna cu ceilalti colegi, gandim un pachet de masuri care sa... mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 08:47
Guvernul va prelungi masura platii somajului tehnic de catre stat cu o perioada de doua saptamani sau de o luna, dupa incetarea starii de urgenta, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, in cadrul unei discutii cu antreprenorii organizata de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.
"Foarte probabil vom prelungi masura somajului tehnic. Nu ne-am hotarat daca pentru doua saptamani, pana la inceputul lui iunie, sau pentru inca o luna, dar cu siguranta o vom prelungi, si zilele acestea, pana la sfarsitul saptamanii, o sa luam o decizie, functie si de setul de decizii primare care trebuie luate, si anume care sunt sectoarele despre care, conform evolutiei pandemiei si a deciziilor autoritatilor, estimam ca nu se va putea relua activitatea imediat.
Pe acestea vrem sa continuam sa le sprijinim, pentru ca nu au activitate si noi le cerem sa ramana inchise. (...). Deci asta este de fapt provocarea de baza, sa facem o lista cu cele care raman inchise inca o perioada, cel mai probabil cele care presupun public numeros - spectacole, activitati cu public, ceea ce sper sa nu insemne restaurante, pentru ca aici avem in vedere o masura tip distantare", a afirmat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat ca masura platii somajului tehnic de catre stat va fi inlocuita cu acoperirea de Guvern a unei parti din costurile salariale ale angajatilor reveniti la munca, masura care va avea insa in vedere un cuantum mai mic decat cel oferit prin... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 10:31
La solicitarea Ziare.com, Ministerul Muncii a recunoscut ca au existat cazuri, in unele judete, in care platile pentru somajul tehnic s-au prioritizat dupa suma si nu dupa data la care au fost inregistrate cererile.
Oficialii institutiei au explicat, la cererea noastra, ca cele mai multe solicitari depuse de angajatori a fost solutionate in ordinea in care au fost primite.
Au existat, insa, si exceptii: in unele judete, platile pentru companiile mari au putut fi facute abia dupa rectificarea bugetara din 15 aprilie. Iar ca sa continue activitatea, AJOFM-urile respective au preferat sa faca platile mai mici mai intai, iar pe cele mari dupa data de 15 aprilie.
De asemenea, oficialii ministerului au precizat ca pana marti, 28 aprilie, au alocat banii pentru toate cererile aferente lunii martie.
Reamintim ca sambata, 25 aprilie, Ziare.com a semnalat ca unii antreprenori au reclamat faptul ca nu au primit pana atunci banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie.
Unii au fost mai norocosi si li s-au facut platile (chiar in termenul promis), insa altii au precizat ca nu primisera banii si ca agentia judeteana de care apartin le-a transmis ca s-au facut platile mai mici mai intai (mai multe detalii, aici).
Redam integral raspunsul remis Ziare.com de catre reprezentantii Ministerului Muncii pe aceasta speta:
"In privinta cererilor pentru plata somajului tehnic depuse la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, va... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 15:04
Guvernul intentioneaza ca, dupa 15 mai, sa inlocuiasca masura suportarii somajului tehnic cu o masura de suportare a unei parti din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, marti, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Totusi, masura somajului tehnic acoperit de stat ar putea ramane valabila dupa 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criza, a adaugat Violeta Alexandru, la Adevarul Live.
"Intentia noastra este sa inlocuim masura somajului tehnic cu o masura activa, care inseamna suportarea de catre stat a unei parti din costul cu salariile (pentru - n.red.) angajatorii care au fost afectati de pandemie, daca se va impune, pentru anumite sectoare de activitate.
Provocarea in acest moment este sa facem o analiza cu privire la sectoarele care au suferit si in ce masura au suferit, unele radical, altele partial.
Daca se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu sau unde perspectivele de reluare a activitatii sunt mai indepartate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a somajului tehnic, dar pe o durata foarte scurta, pentru ca intentia noastra este sa transformam acest mecanism, care reprezinta o masura pasiva, intr-o masura de sprijin activ, adica sa ajutam companiile si angajatii sa-si reia activitatea, etapa cu etapa, intr-un calendar care sa permita un sprijin mai consistent la inceput si care sa se diminueze pe masura ce companiile reusesc sa se replieze si sa reintre in activitate.... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 14:57
Ce faci cand ti se promite ajutor financiar si acesta nu mai vine?
"Astepti", acesta a fost raspunsul pe care contabilul i l-a dat unui antreprenor cand a intrebat ce face avand in vedere ca banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie, nu au intrat nici pana acum.
Iar in situatia lui se afla si alti proprietari de business-uri din Romania care au depus o solicitare de ajutor financiar pentru ca si-au intrerupt sau limitat activitatea in contextul pandemiei de COVID-19.
Am primit pe adresa redactiei o semnalare de acest gen, iar pe grupurile de antreprenori de pe social media sunt zeci de oameni de afaceri care sustin ca sumele de la stat nu le-au intrat deloc in conturi. Sau ca au intrat partial. Asta desi autoritatile au promis ca o vor face in termen de 15 zile de la depunerea documentelor.
Altii, (mai norocosi sau care au avut sume mai mici?) au primit toti banii: in una sau doua transe.
Prin urmare, am facut un sondaj ad-hoc, pe aceasta tema, vineri, intr-un grup de antreprenori romani de pe Facebook cu peste 68.000 de membri. Am primit 54 de raspunsuri in cateva ore. Dintre acestea, doar 16 au bifat optiunea "am primit banii integral", in timp ce 33 au raspuns cu "nu am primit niciun ban pana acum".
Sursa: Facebook/Grupul antreprenorilor din Romania
Poate ca acest sondaj nu are valoare din punct de vedere statistic, insa arata ca exista o sincopa in sistemul de alocare a banilor. Sau, daca e sa punem altfel... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 00:00