Rata somajului din Statele Unite a scazut de la 7,6% in iunie la 7,4% in iulie, nivel minim incepand din decembrie 2008, dupa ce numarul locurilor de munca din economia americana, cu exceptia sectorului agricol, a crescut cu 162.000.
Rata somajului a scazut ca urmare a avansului numarului de persoane angajate, insa si datorita retragerii unor persoane de pe piata muncii, potrivit cotidianului de Wall Street Journal.
Numarul locurilor de munca din economia americana, fara sectorul agricol, a crescut in iulie cu 162.000, fata de un avans de 188.000 in iunie, a anuntat vineri Departamentul Muncii din SUA.
Economistii consultati de agentia Dow Jones estimau un avans de 183.000 de locuri de munca si o rata a somajului de 7,5%.
Ultimele date sugereaza ca incetinirea economiei americane ar putea afecta angajatorii, noteaza Wall Street Journal. Taxele mai mari, reducerile de cheltuieli ale autoritatilor federale si cresterea mai lenta din afara SUA au tras in jos economia americana in ultimele luni, in timp ce ritmul angajarilor s-a mentinut la un nivel solid de la inceputul anului.
In ultimele 12 luni, economia americana a adaugat in medie 189.000 de posturi in fiecare luna, astfel ca somajul a scazut de la 8,2% in iulie 2012.
"Creseterea constanta a economiei determina companiile sa angajeze", a declarat Gus Faucher, economist la PNC Financial Services.
Avansul PIB din ultimul an a fost, insa, anemic si a determinat Rezerva Federala sa anunte miercuri ca... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 17:16
Rata somajului in SUA a scazut cu 0,1% luna martie, chiar daca luna trecuta economia americana a creat doar 88.000 de locuri de munca, cel mai mic numar din ultimele noua luni, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american.
Departamentul american al Muncii a informat ca luna trecuta rata somajului a scazut pana la 7,6%, de la 7,7% in luna aprilie. Chiar daca este vorba de cea mai scazuta rata a somajului din ultimii patru ani, scaderea se datoreaza in principal faptului ca un numar mare de persoane au incetat sa caute un loc de munca.
In schimb, numarul locurilor de munca create de economia americana a scazut la 88.000 in martie de la 268.000 de noi locuri de munca create in luna februarie, transmit AFP si Reuters.
Este cel mai mic numar inregistrat dupa luna iunie 2012 si mult sub estimarile analistilor care se asteptau ca economia americana sa creeze 192.000 de locuri de munca.
"Atunci cand numarul locurilor de munca create scade sub 100.000 trebuie sa incepi sa-ti faci griji", a declarat Paul Dales, economist la Capital Economics.
Incetinirea ritmului de creare de noi locuri de munca ar putea sa-i faca pe conducatorii Rezervei Federale mai increzatori cu privire la continuarea masurilor de stimulare a economiei. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat anterior ca piata muncii trebuie sa arate o imbunatatire semnificativa inainte de relaxarea masurilor de stimulare.
Separat, Departamentul Comertului a anuntat ca deficitul SUA a... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 09:55
Barack Obama a castigat un nou mandat prezidential in Statele Unite, care se confrunta, in prezent, cu un deficit de peste 1,1 trilioane de dolari.
Noul mandat al lui Barack Obama nu se afla in cel mai bun context pentru economia Statelor Unite. Rata somajului ramane ridicata, venitul mediu a scazut ingrijorator, iar administratia sa nu a reusit sa reduca la jumatate deficitul tarii, asa cum presedintele a promis la inceputul primului sau mandat.
Cand a preluat Barack Obama primul mandat
In timpul primelor trei luni din 2009, la inceputul mandatului lui Barack Obama, economia americana a pierdut in medie 780.000 de joburi. Indexul bursier S&P 500 a scazut cu 25%. Sistemul bancar era serios zdruncinat, iar pietele financiare erau blocate.
Rata somajului
Rata somajului la inceputul primului mandat al lui Barack Obama era de 7,8%, iar in prezent este de 8,1%.
Statele Unite se afla in mijlocul celei mai grele perioade economice, de la Marea Depresiune: 43 de luni la rand in care rata somajului s-a mentinut peste 8%.
Venitul mediu
In ianuarie 2009, luna in care presedintele Barack Obama a intrat in Biroul Olval, venitul mediu pe gospodarie era de 54.983 de dolari. Pana in iunie 2012, acest venit a scazut la 50.964 de dolari, potrivit Wall Street.
Barack Obama a mostenit o economie lovita, dar politicile sale au inrautatit-o, scrie William J. Bennett, intr-un articol opinie pe CNN.
Pachetul stimulativ de 800 de miliarde nu a avut efectele scontate,... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:34
Rata somajului din Statele Unite ale Americii a crescut cu 0,1% in octombrie, pana la nivelul de 7,9%, dar s-au creat 171.000 de noi locuri de munca, depasindu-se astfel asteptarile analistilor, conform raportului oficial publicat astazi de guvernul american.
Desi majorarea ratei somajului era asteptata, deoarece forta de munca a crescut, faptul ca angajatorii americani au creat un numar de 171.000 de noi locuri de munca depaseste chiar cele mai optimiste estimari ale analistilor. De asemenea Departamentul Muncii a revizuit datele privind angajarile in august si septembrie, indicand ca au fost create cu 84.000 mai multe locuri de munca decat s-a raportat initial. In septembrie a fost pentru prima data din ultimii aproape 4 ani cand rata somajului a scazut sub 8%, scrie Agerpres.
Este ultimul raport economic important inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie din SUA, in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului Republican, Mitt Romney. Situatia economiei si somajul a avut un rol major in campania prezidentiala. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar un singur presedinte american, Ronald Reagan, a reusit sa castige un al doilea mandat la Casa Alba pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.
Cresterea economiei americane s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an, dar ramane in continuare insuficienta pentru a permite o scadere semnificativa a ratei somajului, potrivit unei prime estimari... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:59
Cresterea economiei americana s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an dar nu suficient pentru a permite o scadere a ratei somajului, potrivit unei prime estimari oficiale publicata, vineri, de Departamentul american al Comertului.
In perioada iulie-septembrie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 1,3% inregistrata in trimestrul al doilea. Aceste estimari preliminare, care vor fi revizuite de doua ori de Departamentul american al Comertului, sunt usor superioare estimarilor analistilor care mizau pe o crestere de 1,9%, transmite AFP, citat de Agerpres.
Cu zece zile inaintea alegerilor prezidentiale in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului republican, Mitt Romney, situatia economiei americane pare sa se imbunatateasca. Cu toate acestea ritmul de crestere este in continuare sub nivelul de 2,5% necesar timp de mai multe trimestre pentru a conduce la o scadere substantiala a ratei somajului.
In luna septembrie 2012, rata somajului in SUA era de 7,8%, adica acelasi nivel cu cel inregistrat la venirea lui Barack Obama la Casa Alba, in luna ianuarie 2009, iar situatia primei economii a lumii este subiectul principal al alegerilor prezidentiale de luna viitoare.
Potrivit Departamentului Comertului, cresterea economica din trimestrul al treilea a fost sustinuta de cheltuielile de consum si cheltuielile publice. Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:42
Rata somajului in SUA s-a redus in luna aprilie pana la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, chiar daca angajatorii americani au creat un numar sub asteptari de noi locuri de munca, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american.
Departamentul american al Muncii a anuntat ca economia americana a creat 115.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, mult mai putine decat cele 200.000 asteptate de analisti. Cu toate acestea, rata somajului a scazut in aprilie la 8,1% din populatia activa, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna ianaurie 2009, cand se situa la 7,8%.
Rata somajului in SUA a intrat pe o panta descendenta incepand din vara anului trecut, cand se situa la 9,1%.
Sectorul privat a creat 130.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, in timp ce sectorul manufacturier a generat 16.000 de locuri de munca.
Ritmul de crestere al economiei americane a incetinit in primul trimestru al acestui an, potrivit unei prime estimari oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut publicata saptamana trecuta de Departamentul american al Comertului.
In perioada ianuarie-martie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2,2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 3% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut. Aceste estimari preliminare, care vor fi revizuite de doua ori de Departamentul american al Comertului, sunt inferioare estimarilor analistilor, care mizau pe o crestere de 2,5%.
In pofida incetinirii ritmului de crestere,... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 19:35
Presedintele FED, Ben Bernanke, a aparat obiectivele bancii centrale si a subliniat faptul ca nu este de acord cu cresterea inflatiei pentru creerea de noi locuri de munca.
"Nu vrem inflatie mai mare si nu vom tolera asa ceva", a tinut sa precizeze presedintele FED, potrivit Bloomberg.
Raspunsul acestuia a venit dupa ce Paul Ryan, presedintele Comitetului pentru Buget al Camerei Reprezentantilor din SUA, a declarat ca Fed ar putea fi pregatita sa permita inflatiei sa depaseasca obiectivele pentru a promova ocuparea fortei de munca.
Saptamana trecuta, Fed a stabilit un obiectiv de 2% la inflatia anuala dupa ce a precizat ca va mentine rata dobanzii de referinta mai mica pentru a stimula economia si pentru a impinge in jos somajul.
Potrivit unui raport venit de la Departamentul mucii, rata somajului a ramas la nivelul de 8,5% in luna ianuarie. In schimb, Ben Bernanke este de parere ca economia arata semne de imbunatatire, insa ramane vulnerabila la socuri.
"Pentru a atinge stabilitatea economica si financiara, politica fiscala SUA trebuie sa fie plasata pe o traiectorie sustenabila, care sa asigure ca datoria este stabila sau, de preferinta, in scadere in raport cu venitul national", a mai adaugat presedintele Fed. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 10:02
Presedintele american, Barack Obama, a declarat joi intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC ca face greseli "in fiecare ora", dar este convins ca masurile luate de guvernul sau incepand cu anul 2009 au consolidat economia.
"De multe ori am indoieli. Fac greseli in fiecare ora, in fiecare zi", a marturisit Obama.
"Intotdeauna avem de invatat in acest post. Cred ca astazi sunt un presedinte mai bun decat eram la inceputul mandatului, pentru ca am castigat experienta", a adaugat el.
Referindu-se la Congres, Obama a afirmat ca "atunci cand privim ceea ce am facut impreuna, obervam ca daca nu am fi luat masurile puse in practica, economia ar fi fost mult mai slaba in prezent". In discursul de marti despre starea natiunii, presedintele Obama a cerut Congresului sa coopereze cu el pentru a construi o "economie facuta sa dureze".
Desi rata somajului in SUA a ajuns la 8,5%, fata de 5% cat era in anul 2008, americanii par a fi mai putin critici fata de rezultatele economice ale administratiei Obama.
Astfel, intr-un sondaj publicat joi de Wall Street Journal si NBC News, pentru prima data in ultimele sapte luni, procentul celor care aproba politica lui Obama in domeniul ocuparii fortei de munca (48%) este superior celor care resping aceasta politica (46%). In plus, 45% dintre cei intervievati apreciaza modul in care presedintele democrat gestioneaza economia, luna trecuta acest procent fiind de 39%. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:01
Economia SUA a accelerat in ultimele 3 luni ale lui 2011 pe fondul cresterii consumului, spun economistii.
Produsul intern brut, valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse a crescut la o rata anuala de 3% dupa ce a luat un avans de 1,8% in trimestrul anterior, spun economistii Bloomberg.
Rapoartele realizate in luna decembrie arata o crestere a comenzilor pentru bunurile de folosinta indelungata si a vanzarilor de case si apartamente.
Achizitiile de uz casnic au crescut cu un ritm anual de 2,4% din octombrie pana in decembrie, potrivit aceluiasi studiu.
"Sezonul de vacanta a inceput bine. Vanzarile au crescut dupa Craciun, iar aceasta tendinta va continua si in lunile urmatoare", spun retailerii americani.
Vanzarile din sectorul auto, in crestere
Pentru a satisface cererea din ultimul trimestru, companiile distribuitoare au plasat mai multe comenzi producatorilor de masini, care au stimulat productie in decembrie, inregistrand cele mai bune cifre din ultimii ani. Acest lucru, spun analistii, va contribui la cresterea economica a SUA in anul 2012.
Crearea de locuri de munca a sprijinit cresterea consumului. Companiile au crat 853.000 de locuri de munca in a doua jumatate a anului 2011, comparati cu 728.000 in primele sase luni ale anului trecut. Rata somajului a scazut sub 8,5% in luna decembrie. mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 12:35