In iunie, luna in care in majoritatea statelor membre ale UE au inceput sa fie ridicate restrictiile menite sa opreasca raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), rata somajului a urcat la 7,1%, de la 7% in mai, in timp ce in zona euro rata somajului a crescut la 7,8%, de la 7,7%, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In randul statelor membre, cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in Cehia (2,6%), Polonia (3%), Germania si Malta (ambele cu 4,2%), Olanda (4,3%), Bulgaria (4,4%), Slovenia (4,8%) si Romania (5,2%). La polul opus se situeaza Spania (14,5%) si Letonia (10,1%).
Eurostat estimeaza ca in zona euro aproximativ 12,685 milioane de persoane (din totalul populatiei estimat la 330 de milioane) erau in somaj in cursul lunii iunie, cu 203.000 mai multe decat in mai.
In iunie, 2,962 milioane de tineri din UE nu erau angajati, din care 2,360 milioane erau in zona euro. In randul femeilor din UE, rata somajului era de 7,5% in iunie, in crestere de la 7,3% in mai, in timp ce in randul barbatilor rata somajului era de 6,7% in iunie, fata de 6,6% in mai. ...citeste mai departe despre "Romania, printre statele UE cu cea mai scazuta rata a somajului in luna iunie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 13:26
Se asteapta ca cea de-a Patra Revolutie Industriala sa aiba efecte semnificative asupra capitalului si pietei muncii, inclusiv prin schimbarea modului de interactiune si chiar a comportamentului indivizilor.
Utilizarea pe scara tot mai mare a sistemelor fizico-cibernetice nu se reduce la Industria 4.0 in sine, avand si un impact social considerabil, precum cresterea incluziunii sociale, de exemplu, pentru persoanele cu dizabilitati, care pot sa depaseasca barierele cu care se confruntau anterior.
Pe termen scurt, vorbim de efectele negative ale digitalizarii manifestate de disparitia de locuri de munca, prin preluarea de catre roboti a executiei multor sarcini de tipul celor repetitive, periculoase sau obositoare fizic, dar si efecte pozitive care au in vedere aparitia unor noi locuri de munca, legate de adoptarea noilor tehnologii.
Pe termen mediu si lung, putem vorbi despre modernizarea calificarilor, dar si de o posibila polarizare a calificarilor, ceea ce ar putea avea ca rezultat noi forme de munca necalificate. Balanta creare-desfiintare de locuri de munca apare pozitiva la prima vedere.
Studiile arata ca, o crestere de 10% a gradului de digitalizare ar duce la o scadere cu 1,02% a ratei somajului, cel mai mare efect resimtindu-se in economiile emergente din Asia de Est, Asia de Sud si America Latina, care beneficiaza in total de peste 4 milioane de locuri de munca create ca urmare a digitalizarii acestor regiuni.
Pe de alta parte, crearea de locuri de... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 10:03
Rata somajului BIM a fost in primul trimestru al acestui an de 5,5%, potrivit datelor comunicate de INS, cu observatia ca, pe categorii de varsta, valoarea cea mai mare s-a consemnat in randul tinerilor intre 15 si 24 ani, respectiv 20,4%.
Rata de ocupare a populatiei de 20 - 64 de ani fost de 66,2% si ramane semnificativ sub tinta de 70% atinsa in socialism si prevazuta de Strategia Europa 2020.
Romania a ramas cu mai putin de noua milioane de persoane in populatia activa, si cu doar ceva mai mult de sase milioane de salariati care sustin functionarea sistemelor sociale de stat (fata de peste opt milioane inainte de 1989). Desigur, ale statului roman. In context, trebuie subliniat ca nivelul relativ redus al somajului fata de media UE (aproape dubla) se datoreaza plecarilor masive la lucru in strainatate, fara de care somajul ar fi fost de patru-cinci ori mai mare.
Foto: Curs de guvernare
In primul trimestru din 2017, ponderea salariatilor in randul populatiei ocupate a fost de 75,6%, ceea ce, simplificat, inseamna ca numai trei persoane ocupate din patru pot fi fiscalizate in beneficiul sistemelor de asigurari sociale si de sanatate. Desi am mai recuperat circa opt procente in ultimii trei ani, aceasta realitate constituie o ramanere in urma esentiala pentru Romania.
Citeste mai multe despre Paradox romanesc: Somaj oficial mic - dar rata reala de ocupare, mai mica decat in socialism pe www.cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Paradox... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 10:41
Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05
Rata somajului in zona euro a scazut usor in luna iulie, pana la 10,9%, de la 11,1% in luna iunie, fiind pentru prima data dupa luna februarie 2012 cand rata somajului in cele 18 state care utilizeaza moneda unica a scazut sub pragul de 11%, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In Uniunea Europeana rata somajului a scazut usor de la 9,6% in luna iunie 2015 pana la 9,5% in luna iulie 2015, transmite AFP. In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (25% in luna mai 2015) si Spania (22,2%).
La polul opus se situeaza Germania, cu o rata a somajului de 4,7%, alaturi de Cehia si Malta, ambele cu o rata a somajului de 5,1%. Romania se situeaza sub media din UE, cu o rata a somajului de 6,8%, Belgia si ...citeste mai departe despre "Zona euro: Somajul a revenit sub pragul de 11% - premiera in ultimii ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 19:38
Desi ocupa de-abia locul 20 din 28 de state UE ca rata nationala a somajului, Romania continua sa detina detasat prima pozitie in ceea ce priveste somajul relativ in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani.
Practic, ne situam in topul celor mai ocupati europeni dupa ce ajungem la 25 de ani, dar nici apetitul pentru munca si nici sansele oferite la inceput de cariera nu corespund cerintelor europene.
Somajul la nivelul zonei euro a fost de 11,3% la finele lui 2014. In schimb, in randul tinerilor sub 25 de ani, situatia este de doua ori mai grava, ponderea celor in cautare de lucru fiind de 23%.
Romania se afla printre tarile care au reusit sa mentina acest fenomen in limite acceptabile la nivelul intregii populatii, dar se confrunta cu mari probleme la nivelul tineretului.
Trebuie remarcat ca flagelul somajului se manifesta mai pregnant in zona euro decat pe ansamblul intregii Uniuni ...citeste mai departe despre "Cea mai severa fractura intre generatii pe piata muncii: tinerii romani, lideri la somaj" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 07:28
Romania ar putea inregistra trei ani de recesiune, cu o crestere a somajului la peste 9% si scaderi ale preturilor locuintelor chiar si peste12% pe an, potrivit unui scenariu pesimist care vizeaza tarile UE pregatit de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar.
Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflecta riscurile considerate in prezent ca reprezentand cele mai pertinente amenintari la adresa stabilitatii sectorului bancar. Acestea sunt cresterea costurilor imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni amplificata de o schimbare semnificativa a evaluarii riscului de catre investitori (mai ales catre pietele emergente), deteriorarea in continuare a calitatii creditelor in tarile cu cerere redusa, stagnarea reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare si reabilitare a situatiei financiare a bancilor, necesara pentru ca acestea sa-si mentina accesul la finantare din piata la costuri rezonabile, se arata in documente publicate marti de ABE.
Parametrii testelor de stres includ in acest scenariu cresteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpararea de obligatiuni, dar si scaderi puternice pe piata imobiliara si pe burse, precum si intrarea in recesiune a tuturor tarilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat aceasta situatie in criza financiara globala declansata in 2008.
Testele de stres vor viza 124 de banci de... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:42
Numarul somerilor din Germania a continuat sa creasca in august, pentru a cincea luna consecutiv, insa rata somajului a stagnat la 6,8%, potrivit datelor oficiale anuntate joi, citate de Bloomberg.
Criza datoriilor de stat din zona euro reduce cererea de pe cea mai mare piata de export a Germaniei si, in consecinta, companiile germane amana investitiile si angajarile pentru vremuri mai putin incerte.
Numarul somerilor din Germania a crescut cu 9.000 pe datele ajustate sezonier, la 2,9 milioane, a anuntat Agentia Federala a Muncii din Nuremberg.
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere de doar 7.000 de someri.
Comparativ, rata somajului la finalul lunii iunie 2012 din Romania a fost de 4,49%, pana la aproximativ 404.000 de someri.
Romania sta bine pe langa pe langa Spania, spre exemplu, unde rata somajului a urcat la 24,6% in trimestrul doi din 2012, la cel mai ridicat nivel din 1976, pana la peste 4,6 milioane de persoane.
Rata somajului din Germania este inca la minimul ultimilor 20 de ani, iar salariile sunt in crestere, stimuland consumul intern al celei mai mari economii europene, care continua sa creasca in pofida crizei din Europa.
Pana in luna aprilie a acestui an, somajul din Germania a scazut continuu timp de doi ani si jumatate.
Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% in trimestrul al doilea, de la plus 0,5% in primele trei luni ale anului.
In zona euro, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,2%... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 11:54
Rata somajului din Romania este printre cele mai mici din UE si chiar sunt greu de gasit potentiali angajati, sustine ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, care crede ca "nu este asa o problema cu locurile de munca" daca sunt refuzate activitati remunerate cu 50 de lei pe zi, informeaza Mediafax."In prima jumatate a anului guvernul a reusit sa dea cel mai mare buget la investitii dintre toate guvernele UE, ceea ce s-a vazut in faptul ca avem un somaj printre cele mai mici din Europa. Este greu sa gasesti sa angajezi pe cineva astazi", a spus Udrea, intr-o conferinta de presa pe tema modernizarii parcului Moghioros din Bucuresti.
Ea a spus ca multe persoane fara loc de munca au refuzat sa lucreze la recensamant si sa castige astfel 50 de lei pe zi.
"50 de lei pe zi pentru foarte multi care n-au loc de munca inseamna putin si nu sunt interesati. Asta inseamna ca nu este asa o problema cu locurile de munca, lucru bun, pe de o parte, pentru ca n-am vrea sa fim in situatia altor tari europene care au somaj de peste 20%. Noi avem un somaj de aproape 7%, suntem pe locul 7 in Uniunea Europeana, deci investitiile care s-au facut de catre stat, sprijinul pentru mediul privat, care a venit, in masura mai mica pana acum, dar va veni de acum incolo intr-o masura mai mare, toate aceste masuri vor face sa se creeze locuri de munca pentru tineri, pentru cei care sunt in stare sa munceasca", a mai spus Udrea.
Institutul National de Statistica a anuntat miercuri... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 16:12