In 2017, britanicii s-au confruntat cu primele efecte negative ale votului in favoarea Brexitului.
Preturile bunurilor de consum au urcat, increderea mediului de afaceri a cunoscut un declin, ritmul de crestere economica a incetinit considerabil, iar piata imobiliara a stagnat. In 2017, Marea Britanie a incetat sa mai fie una dintre primele cinci economii ale lumii, noteaza CNN.
Asta in conditiile in care, potrivit economistilor, ar fi trebuit sa profite din plin de perioada de redresare resimtita la nivel global.
"Marea Britanie pierde toata distractia", sustine economistul Kallum Pickering de la Berenberg Bank.
Lucrurile s-au inrautatit treptat incepand cu referendumul din iunie 2016, care a dus la deprecierea puternica a lirei sterline.
"Initial, consumatorii au continuat sa cheltuiasa dupa referendum, deoarece, la inceput, nu s-a schimbat nimic cu adevarat", spune Howard Archer, consilier economic pentru EY.
Dar efectele nu au intarziat sa apara. Deprecierea monedei a scumpit bunurile de import. Inflatia a urcat de la 1,8%, cat era la inceputul anului, la 3,1% in noiembrie.
In acelasi timp, salariile au crescut in medie cu doar 2,2% in 2017. Oamenii au avut mai putini bani pentru cheltuieli, lucru care se reflecta acum in profiturile comerciantilor.
Britanicii au lasat mai putini bani in magazinele fizice fata de 2016, iar compania Visa se asteapta ca cheltuielile de sarbatori sa inregistreze un declin pentru prima data din 2012.
Nu a fost un... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 13:27
Economia Marii Brianii a crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea fata de cele trei luni anterioare, cea mai buna evolutie din ultimii 3 ani, si cu 1,5% raportat la perioada corespunzatare a anului trecut, potrivit datelor oficiale anuntate vineri.
In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a urcat cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,3% fata de aprilie-iunie 2012.
Rata de crestere din trimestrul al treilea corespunde cu estimarile economistilor.
Sectorul serviciilor a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, accelerand de la 0,6%.
Productia industriala a avansat cu 0,5%, incetinind fata de o rata de crestere de 0,8% in trimestrul al doilea.
Sectorul constructiilor a crescut cu 2,5%, fata de o evolutie pozitiva de 1,9% in trimestrul anterior.
Cu toate acestea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii este cu 2,5% mai redus fata de nivelul din prima parte a anului 2008, anterior crizei financiare, noteaza The Guardian.
Institutul de statistica de la Londra a precizat insa ca sectorul seviciilor a revenit la nivelul din perioada premergatoare crizei.
Somajul din Marea Britanie este de 7,7%. Banca Angliei a anuntat in luna august ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 0,5% pana cand somajul va cobori la 7%, evolutie preconizata pentru 2016.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Marii Britanii va inregistra in acest an o crestere... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:46
Jocurile Olimpice de la Londra au contribuit substantial in ultimele patru luni la reducerea somajului, iar economia Marii Britanii ar putea castiga in trimestrul al doilea o contributie suplimentara de 0,4% din PIB datorita evenimentului sportiv.
Pe de alta parte, firmele mici cu activitate in zona Satului Olimpic se plang ca restrictiile de circulatie impuse de autoritati le vor sufoca afacerile.
Pe de alta parte, marile companii care sponsorizeaza Jocurile Olimpice de la Londra se inghesuie sa refuze deducerile fiscale cuvenite pentru a castiga capital de imagine, dupa o campanie in anumite publicatii si online in urma careia s-au strans peste 150.000 de semnaturi.
Somajul din Marea Britanie, in scadere de la 8,3% la 8,1%
Astfel, somajul din Marea Britanie a scazut pentru cea de-a patra luna consecutiv, la 2,58 milioane de persoane, cel mai redus nivel din vara anului trecut, angajarile legate de organizarea Jocurilor Olimpice reusind sa estompeze pentru moment efectele situatiei economice dificile si crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit The Guardian.
Institutul National de Statistica din Marea Britanie a anuntat miercuri ca numarul somerilor a scazut cu 65.000 in perioada martie - mai, reducand rata somajului de la 8,3% la 8,1%. Numarul angajatilor din Londra a crescut cu 61.000 in aceeasi perioada.
In schimb, situatia dificila din economie, care se indreapta probabil spre cel de-al treilea trimestru de recesiune, este subliniata de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:22
Primul ministru David Cameron a adresat luni un mesaj taios britanicilor, afirmand ca 2012 va fi inca un an dificil, desi Jocurile Olimpice din vara si celebrarea Jubileului de Diamant al reginei vor ridica profilul tarii.
Somajul in crestere si criza financiara europeana au apasat greu asupra guvernului lui Cameron, care a venit la putere in 2010 cu promisiuni de a controla datoria tarii si a restabili cresterea economica. Ambele tinte au ajuns sa fie puse la indoiala pe parcursul anului 2011.
Cameron a declarat ca simpatizeaza cu cetatenii "care sunt ingrijorati despre ce altceva ar mai putea aduce (noul) an".
"Exista temeri cu privire la locurile de munca si plata facturilor", a spus Cameron intr-un mesaj video pentru a marca noul an. "Stiu cat de greu va fi sa trecem prin acestea, dar stiu de asemenea ca o vom face".
Cameron a adaugat ca 2012 va fi anul in care guvernul sau va "face tot ce este nevoie pentru ca tara sa fie puternica", promitand noi reduceri.
Banca Angliei estimeaza pentru primele luni ale 2012 o crestere mica sau inexistenta, in timp ce agentia de rating Moody's a avertizat ca nota de evaluare de triplu A a Marii Britnaii este sub observatie, aminteste AP.
Jocurile Olimpice, care incep in luna iulie, si Jubileul de Diamant din iunie, marcand 60 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a, vor ridica profilul Marii Britanii in strainatate, a insistat Cameron.
"Acestea ne ofera un stimulent extraordinar pentru a ne uita in... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 09:28