Romanii care se afla in Regatul Unit inainte de 31 decembrie 2020 si intentioneaza sa locuiasca, sa munceasca sau sa studieze in aceasta tara si dupa aceasta data trebuie sa solicite obtinerea statutului de rezident (settled status sau pre-settled status) in cadrul programului EU Settlement Scheme (EUSS) pana la 30 iunie 2021, astfel incat sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca si pana acum, informeaza Ambasada Romaniei la Londra.
Reprezentanta diplomatica a Romaniei aminteste ca si cei cu varste intre 0 si 21 de ani trebuie sa fie inregistrati pentru noul statut de rezident EUSS pentru a putea continua sa locuiasca alaturi de parinti in Regatul Unit.
La fel trebuie sa procedeze toti cetatenii statelor UE aflati in situatie similara.
Peste 600.000 de romani au primit pana acum statutul de rezident sau statutul de rezident temporar in Regatul Unit.
Statutul le garanteaza dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit fara conditionari suplimentare, de a avea acces gratuit la sistemul de sanatate britanic si acces la sistemul de invatamant, inclusiv pentru continuarea studiilor fara conditionari suplimentare, de a accesa fondurile publice (ajutor social, ajutor de somaj etc) in cazul in care sunt indeplinite conditiile legale si de a circula liber spre sau din Regatul Unit fara conditionari suplimentare.
Obtinerea statutului de rezident permite o absenta de pana la 5 ani din Regatul Unit fara pierderea drepturilor mentionate. In cazul celor care au... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 12:46
Economia britanica a inregistrat in trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de crestere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor si a investitiilor, transmit BBC si Reuters.
PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul trei din 2019, dupa o scadere in precedentele trei luni, a anuntat luni Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii si oficialii de la Banca Angliei (BoE) se asteptau la un avans de 0,4% in perioada iulie - septembrie 2019.
"Economia a inregistrat o crestere solida in trimestrul trei din 2019, in principal datorita rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de crestere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de crestere, dar si cel al constructiilor a avut o evolutie buna. Deficitul comercial s-a atenuat, datorita majorarii exporturilor de bunuri si servicii", a apreciat un statistician al ONS.
In ritm anual, economia britanica a crescut cu 1% in trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, si dupa un avans de 1,3% in precedentele trei luni, a informat ONS. Analistii se asteptau la o expansiune de 1,1% in perioada iulie - septembrie 2019.
Saptamana trecuta, Banca Angliei si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei britanice in acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul asteptarilor privind o redresare accentuata in trimestrul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:02
Majorarea salariilor in Marea Britanie a fost peste asteptari in trimestrul doi din 2019, in timp ce rata somajului a crescut usor, arata datele publicate marti de Oficiul National de Statistica (ONS), transmit BBC si Reuters.
Castigurile totale, excluzand bonusurile, au crescut in ritm anual cu 3,9% in perioada aprilie-iunie 2019, de la 3,6%, depasind estimarile analistilor, de 3,8%.
Incluzand bonusurile, salariile au urcat cu 3,7% in trimestrul doi din 2019, in linie cu estimarile analistilor, si in crestere fata de 3,5% in mai. Este cel mai rapid ritm de crestere a salariilor din 2008 pana in prezent. Banca Angliei (BoE) se asteapta la un avans al salariilor de 3% la finalul acestui an.
Din martie 2018, cresterea salariilor in Marea Britanie depaseste rata inflatiei.
"Excluzand bonusurile, salariile reale au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, dar nivelul salarizarii nu a revenit inca la varful de dinaintea crizei", a apreciat Matt Hughes, statistician la ONS.
Oficiul National de Statistica a anuntat ca rata somajului a urcat la 3,9% in trimestrul doi din 2019, de la la 3,8% in precedentele trei luni, cand s-a inregistrat cel mai redus nivel din 1975. Aproximativ 1,33 milioane de persoane erau in somaj la sfarsitul lunii iunie, in scadere cu 33.000.
Numarul angajatilor din Regatul Unit a crescut cu 115.000 in trimestrul doi din 2019, la nivelul record de 32,811 milioane. mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 12:53
Discursul referitor la bugetul Marii Britanii tinut de lordul cancelar George Osborne trebuie sa fi fost un dus rece pentru supusii reginei. La fel ca si in 2010, oficialul de la Londra a tinut sa le aminteasca britanicilor ca situatia din regat poate fi comparata cu cea a Greciei.
Pentru multi analisti britanici, socul este prea puternic pentru a-l accepta din prima, asa cum demonstreaza o analiza The Guardian.
In acelasi timp insa, anumite masuri combinate de austeritate si stimuli fiscali tradeaza nervozitatea finantistilor din cadrul guvernului britanic.
Datorii impovaratoare
Anul acesta, datoria publica a Greciei va atinge 180% din PIB al tarii, dand fiori economistilor in cazul unei iesiri dezordonate a statului elen din zona euro.
Comparativ, datoria publica a Marii Britanii se cifreaza doar la 80% din PIB al tarii, situandu-se la un nivel similar celor din Franta si Germania.
Cu toate acestea, Osborne a tinut sa mentioneze ca nivelul de indatorare al Regatului Unit se poate dovedi la fel de periculos pentru britanici, asa cum este cel din Grecia.
Cifra este intr-adevar ingrijoratoare: 1.500 miliarde de lire sterline care pot deveni cu adevarat o povara pentru economia britanica in anumite circumstante.
Una dintre acestea o reprezinta posibilitatea iesirii Marii Britanii din UE in 2017, propunere ce urmeaza a fi adoptata sau respinsa tot in urma unui referendum ceva va fi organizat anul urmator.
Deja Deutsche Bank si Airbus au transmis... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:44
Economia Marii Brianii a crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea fata de cele trei luni anterioare, cea mai buna evolutie din ultimii 3 ani, si cu 1,5% raportat la perioada corespunzatare a anului trecut, potrivit datelor oficiale anuntate vineri.
In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a urcat cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,3% fata de aprilie-iunie 2012.
Rata de crestere din trimestrul al treilea corespunde cu estimarile economistilor.
Sectorul serviciilor a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, accelerand de la 0,6%.
Productia industriala a avansat cu 0,5%, incetinind fata de o rata de crestere de 0,8% in trimestrul al doilea.
Sectorul constructiilor a crescut cu 2,5%, fata de o evolutie pozitiva de 1,9% in trimestrul anterior.
Cu toate acestea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii este cu 2,5% mai redus fata de nivelul din prima parte a anului 2008, anterior crizei financiare, noteaza The Guardian.
Institutul de statistica de la Londra a precizat insa ca sectorul seviciilor a revenit la nivelul din perioada premergatoare crizei.
Somajul din Marea Britanie este de 7,7%. Banca Angliei a anuntat in luna august ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 0,5% pana cand somajul va cobori la 7%, evolutie preconizata pentru 2016.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Marii Britanii va inregistra in acest an o crestere... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:46
Jocurile Olimpice de la Londra au contribuit substantial in ultimele patru luni la reducerea somajului, iar economia Marii Britanii ar putea castiga in trimestrul al doilea o contributie suplimentara de 0,4% din PIB datorita evenimentului sportiv.
Pe de alta parte, firmele mici cu activitate in zona Satului Olimpic se plang ca restrictiile de circulatie impuse de autoritati le vor sufoca afacerile.
Pe de alta parte, marile companii care sponsorizeaza Jocurile Olimpice de la Londra se inghesuie sa refuze deducerile fiscale cuvenite pentru a castiga capital de imagine, dupa o campanie in anumite publicatii si online in urma careia s-au strans peste 150.000 de semnaturi.
Somajul din Marea Britanie, in scadere de la 8,3% la 8,1%
Astfel, somajul din Marea Britanie a scazut pentru cea de-a patra luna consecutiv, la 2,58 milioane de persoane, cel mai redus nivel din vara anului trecut, angajarile legate de organizarea Jocurilor Olimpice reusind sa estompeze pentru moment efectele situatiei economice dificile si crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit The Guardian.
Institutul National de Statistica din Marea Britanie a anuntat miercuri ca numarul somerilor a scazut cu 65.000 in perioada martie - mai, reducand rata somajului de la 8,3% la 8,1%. Numarul angajatilor din Londra a crescut cu 61.000 in aceeasi perioada.
In schimb, situatia dificila din economie, care se indreapta probabil spre cel de-al treilea trimestru de recesiune, este subliniata de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:22
Somajul din Marea Britanie a crescut in perioada iunie-august la maximul ultimilor 15 ani, amplificand presiunea asupra guvernului pentru masuri de relaxare fiscala in contextul dificultatilor tot mai mari ale economiei, transmite Mediafax.
Rata somajului a ajuns la 8,1% in intervalul iunie-august, de la 7,9% in mai-iulie, au anuntat autoritatile pentru statistica de la Londra.
Numarul persoanelor fara loc de munca a urcat la 2,57 milioane, maximul incepand din 1994.
Seful finantelor britanice, George Osborne, s-a angajat sa mentina cel mai aspru program de masuri de austeritate de dupa Al Doilea Razboi Mondial, indiferent de deteriorarea perspectivelor de recuperare economica. Banca Angliei a reluat programul de achizitie de active, in principal obligatiuni guvernamentale, in contextul agravarii crizei datoriilor din Europa si a incetinirii economiei mondiale.
"Este o veste rea pentru Marea Britanie. Daca as fi printre cei aflati la conducerea tarii as fi un pic ingrijorat", a spus Jim O'Neill, seful diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.
Numarul persoanelor angajate a scazut cu 178.000 in perioada de trei luni incheiata in august, cel mai mult din iulie 2009.
mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:56
Rata somajului a crescut in lunile de vara in Marea Britanie, ajungand la 8,1% (2,57 milioane de persoane), cel mai mare nivel dupa mijlocul anilor '90, arata cifre oficiale date publicitatii miercuri.Biroul national de statistica (ONS) a anuntat ca peste 100.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca in perioada iunie - august.
Rata somajului, de 8,1%, este la cel mai mare nivel din 1994.Dintre tineri, 991.000 sunt someri, potrivit ONS.Criticii au legat cresterea rapida a ratei somajului de reducerile drastice de chelutieli impuse de guvern in sectorul public.Sindicatele au anuntat proteste de amploare la Londra si in alte orase, in 30 noiembrie. mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:38
Nivelul somajului din Marea Britanie a atins in trimestrul ce s-a incheiat in luna mai cel mai inalt nivel din ianuarie 1997, desi numarul persoanelor ce au solicitat ajutoare de somaj a crescut cu mult sub estimari luna trecuta, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Institutul national de statistica din Marea Britanie a anuntat ca numarul cererilor de somaj a crescut cu 23.800 in luna iunie, sub estimarile analistilor, ce indicau o crestere de 40.500 si sub cifra revizuita pentru luna mai, de 30.800 cereri.
Cu toate acestea, numarul cererilor de somaj a inregistrat o crestere de 4,8%, cea mai mare din noiembrie 1997.
Numarul de someri a crescut cu 281.000 in trimestrul ce s-a incheiat in luna mai, cea mai mare majorare trimestriala de la inceperea masuratorilor, in 1971, ducand rata somajului la 7,6%.
Aceasta este cea mai mare rata a somajului inregistrata din ianuarie 1971 si a depasit estimarile analistilor, de 7,4%.
Cifrele sunt in conformitate cu estimarile oficiale, ce arata ca somajul va continua sa creasca, in ciuda stabilizarii conditiilor economice.
Veniturile medii, incluzand primele, au inregistrat cea mai mare crestere din decembrie, avansand cu 2,3% in trimestrul ce s-a incheiat in luna mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Totusi, excluzand primele, veniturile medii au crescut cu 2,6% in perioada analizata, cel mai mic nivel de la inceperea masuratorilor, in 2001.
mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 13:25