In 2020, a crescut numarul persoanelor care nu au loc de munca in Uniunea Europeana, arata datele furnizate de Eurostat. In Romania, 30,8% dintre cetateni sunt in afara pietei de munca.
Ponderea persoanelor din afara pietei fortei de munca ca procent din populatia totala de varsta activa (15-64 de ani) a crescut anul trecut in Uniunea Europeana cu 0,5 puncte procentuale (pp), la 27,1%, statele membre cu cea mai ridicata pondere fiind Italia (35,9%), Croatia (32,9%), Grecia (32,6%), Belgia (31,4%) si Romania (30,8%), arata datele prezentate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In contrast, cea mai scazuta pondere s-a inregistrat Suedia (17,5%), Olanda (19,1%), Estonia (20,7%), Germania (20,8%) si Danemarca (21%).
Comparativ cu 2019, in Uniunea Europeana cea mai mare crestere anuala a ponderii persoanelor din afara pietei fortei de munca s-a inregistrat in Spania si Italia (fiecare cu un avans de 1,6 pp in 2020), Irlanda (1,4 pp), Portugalia (1,2 pp), Bulgaria si Grecia (ambele cu 1 pp). In contrast, cel mai semnificativ declin a fost in Malta (minus 1,2 pp), Letonia (minus 0,9 pp), Romania si Croatia (ambele cu minus 0,6 pp) si Lituania (minus 0,5 pp).
In Uniunea Europeana, ponderea persoanelor din afara pietei fortei de munca ca procent din populatia totala de varsta activa a fost pe un trend descendent, scazand de la 32,3% in 2002 la 26,6% in 2019.
Persoanele din afara pietei fortei de munca, adica acelea care nu sunt nici angajate nici... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 13:47
Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5,7%, in luna aprilie 2021, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (5,8%), potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica, remis luni, 31 mai.
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2021 a fost de 474.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (485.000 persoane).
Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,0% in cazul persoanelor de sex masculin si 5,4% in cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,6% pentru luna aprilie 2021 (4,9% in cazul barbatilor si 4,2% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie 2021.
INS mentioneaza ca incepand cu anul 2021 metodologia Anchetei fortei de munca in gospodarii (sursa primara a datelor din comunicat) a fost revizuita pentru a raspunde cerintelor noilor regulamente europene intrate in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificari genereaza un impact sesizabil asupra estimatiilor - in special asupra numarului populatiei ocupate (si implicit asupra numarului populatiei active - care este numitorul indicatorului "rata somajului"). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie - aprilie 2021 nu sunt comparabile cu cele... mai mult
Luni, 31 Mai 2021, ora 10:42
Rata somajului in forma ajustata sezonier a crescut in februarie cu 0,1 puncte procentuale, la 5,7%, de la 5,6% in luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti.
Rata somajului la femei a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare decat la barbati, valorile respective fiind 5,8% in cazul persoanelor de sex feminin si 5,6% in cazul celor de sex masculin.
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2021 a fost de 478.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (474.000 persoane).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,6% pentru luna februarie 2021 (4,7% in cazul barbatilor si 4,5% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 75,8% din numarul total al somerilor estimat pentru luna februarie 2021.
"Incepand cu anul 2021 metodologia Anchetei fortei de munca in gospodarii (sursa primara a datelor din acest comunicat) a fost revizuita pentru a raspunde cerintelor noilor regulamente europene intrate in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificari genereaza un impact sesizabil asupra estimatiilor - in special asupra numarului populatiei ocupate (si implicit asupra numarului populatiei active - care este numitorul indicatorului "rata somajului").
Din acest motiv datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie - februarie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare", precizeaza INS.... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 09:56
Plenul Camerei Deputatilor a respins marti, 2 februarie, proiectul de lege privind acordarea tichetelor de masa salariatilor aflati in somaj tehnic ca urmare a decretarii starii de urgenta.
Proiectul prevedea ca "angajatorii vor putea acorda tichete de masa angajatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta".
CITESTE SI: Deputatii schimba Legea vanatorii: Permisul de vanatoare se va obtine dupa sase luni de stagiatura
"Salariatii vor primi tichete de masa exclusiv pe suport electronic. Prevederile se vor aplica atat pe perioada starii de asediu sau de urgenta, cat si ulterior incetarii acesteia, daca angajatorul trebuie sa aplice masura somajului tehnic", se arata in proiectul de act normativ.
Acest proiect a fost initiat de fostul deputat Adrian Dohotaru (neafiliat) si de deputatul Cristian Seidler (USR) in legislatura trecuta si a fost adoptat de Senat in iunie 2020.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Mai puteti citi:
Ana Birchall, despre Firea: Tupeu si maxima nesimtire la aceasta doamnaSingurul fotbalist de la Dinamo care nu a acceptat reducerea contractului. In plus, a primit si trei salarii restanteVIDEO "Sa fie lumina" a obtinut si va publica, in zilele urmatoare, filmari cu fostul episcop de Husi abuzand baieti de seminarA murit bebelusul din Suceava inecat la botezDOCUMENT Presedintele Klaus Iohannis a retras titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 16:49
Modul de acordare a concediilor si indemnizatiilor medicale pentru persoanele care s-au aflat in carantina sau izolare din cauza coronavirusului, dar si prelungirea acordarii indemnizatiei pentru timpul redus de munca al salariatilor si al somajului tehnic, au fost stabilite intr-o ordonanta votata luni, 1 februarie, in Senat. Urmeaza votul decisiv, in Camera Deputatilor.
Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.
Se va prelungi valabilitatea somajului tehnic si a programului flexibil de munca. Ministrul Muncii: Asteptam avizul Consiliului Legislativ
Aceasta OUG prevede ca "persoanele asigurate, pentru care a fost instituita masura izolarii la domiciliu sau intr-un un loc declarat, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in baza certificatelor de concediu medical, acordate de catre medicul de familie ca urmare a documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica, si peste termenul de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 180/2020, avand... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 20:10
Rata somajului la nivel national, in forma ajustata sezonier, a fost de 5,1% in noiembrie 2020, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta, respectiv 5,3%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Rata somajului in randul barbatilor a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat in cazul femeilor.
Conform INS, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru noiembrie 2020 a fost de 462.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (477.000 persoane), dar in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior (361.000 persoane).
Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,8% in cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,1% pentru luna noiembrie 2020 (4,3% in cazul barbatilor si 3,9% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,8% din numarul total al somerilor estimat pentru luna noiembrie 2020.
Citeste si:
Cum a lasat Donald Trump 14 milioane de oameni fara alocatie de somaj de sarbatori ...citeste mai departe despre "Rata somajului la nivel national in luna noiembrie a scazut la 5,1%. Numarul barbatilor fara loc de munca l-a depasit pe cel al femeilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 10:01
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5,4% in iulie 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat cea inregistrata in luna precedenta, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.
Numarul somerilor (persoane cu varsta intre 15 si 74 de ani) estimat pentru iulie 2020 a fost de 484.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (474.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (362.000 persoane).
Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 1,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,1% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,5% in cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,3% pentru luna iulie 2020 (4,9% in cazul barbatilor si 3,6% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25 - 74 ani reprezinta 75,1% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2020. ...citeste mai departe despre "INS: Rata somajului a ajuns la 5,4% in luna iulie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 10:08
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri ca pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost facute in Bucuresti, Cluj si Timis.
"La sfarsitul lunii august situatia aplicarii acestor m-suri este dupa cum urmeaza: pentru somajul tehnic la inceputul starii de urgenta, avand o serie de domenii carora ne-am adresat cu aceasta masura si care domenii au presupus o mobilizare extraordinara din partea tuturor angajatilor, am efectuat plati de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariati avand contractele de munca suspendate si profesionisti", a afirmat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat ca cele mai multe plati au fost facute in Bucuresti, Cluj si in Timis.
"Nu este surprinzator probabil faptul ca cele mai multe plati s-au facut in Bucuresti, in Cluj, in Timis, orase cu mare angajatori cu care am tinut legatura in aceasta perioada si care din cate inteleg de la domniile lor au beneficiat in mod prompt de sprijinul acordat prin somajul tehnic. Au ramas dupa incetarea starii de urgenta un numar redus de domenii, iar acum mentinem masura doar pentru cateva, ca urmare a deciziei de ieri luata in Guvern raman inchise barurile, discotecile, cluburile in spatii inchise, doar salariatilor acestor unitati economice urmand sa li se aplice masura somajului tehnic", a mai afirmat ministrul Muncii.... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 13:51