Sistemul bancar din Romania va avea de suferit din cauza recent introdusei ''taxe pe lacomie'', care va afecta semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati situatia acelora mai slabe, potrivit raportului de tara referitor la Romania, publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
La sfarsitul anului trecut, fara a se consulta cu partile implicate si fara o evaluare a impactului, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 114, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie"), se arata in raport.
Taxa este extrem de pro-ciclica si ridica temeri legate de calibrare, deoarece inhiba mecanismul de stabilire a pretului in sectorul bancar. Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea incercare stabilitatea financiara, afectand semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati si mai mult situatia bancilor mai slabe, apreciaza CE.
Impactul asupra profitabilitatii sectorului bancar pare sa fie mult mai ridicat decat in alte state din UE care au introdus astfel de taxe in trecut. Mai mult, taxa va afecta probabil si creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare si va limita mecanismul sau de transmisie. Gradul de intermediere financiara in Romania este in prezent la cel mai scazut nivel din UE, avertizeaza CE.
Expunerea sectorului bancar la piata imobiliara a crescut semnificativ in ultimii ani.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:02
Romania sustine demersurile privind infiintarea sistemului unic de supraveghere bancara cu conditia ca viitoarea uniune bancara sa ofere conditii egale statelor UE, indiferent daca sunt sau nu in zona euro, a aratat Radu Gratian Ghetea.
Injectiile de capital de la bancile-mama au asigurat sucursalelor din Romania un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, peste nivelul de 8 la suta, reglementat prin normele europene, ceea ce a pastrat stabilitatea sistemului.
"Angajamentul actionarilor institutiilor de credit, materializat prin cresterea capitalizarii sistemului bancar, a asigurat mentinerea adecvarii capitalului la niveluri confortabile, indicatorul de solvabilitate inregistrat fiind de 14,67% in luna septembrie 2012, in conditiile in care la nivel european minimul reglementat este de 8%.
Piata financiar - bancara din Romania este in continuare atractiva pentru investitori, gradul de intermediere financiara, calculat ca pondere a creditului neguvernamental in PIB fiind de aproximativ 38,5%, in conditiile in care media europeana este de 121,4%", a explicat Ghetea.
Potrivit proiectului prezentat de Comisia Europeana pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara, se confera competente importante Bancii Centrale Europene in vederea supravegherii tuturor bancilor din zona euro si este prevazut un mecanism la care tarile din afara zonei euro pot sa adere in mod voluntar.
"Angajamentul actionarilor institutiilor de credit,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:02
Sistemul bancar din Romania sta mai mult decat confortabil din punct de vedere al solvabilitatii, cu o cota aproape dubla fata de solicitarea standard, potrivit lui Florian Libocor, economist-sef BRD Groupe Societe Generale.
"Sistemul bancar a ajuns la nivelul la care, totusi, nu a oprit creditarea. Dintre cele trei segmente de creditare - populatie, IMM-uri si marile companii, cel mai flexibil segment, dar si cel mai afectat, a fost cel al IMM-urilor. Pe de alta parte, am avut populatia care a fost afectata de criza si am asistat la o scadere a gradului de confort, a increderii in economie. Avem un sistem bancar care, din punct de vedere al solvabilitatii, este mai mult decat confortabil, cu o cota de 14%, fata de un nivel de 8% solicitat", a declarat Libocor.
Potrivit oficialului BRD, pe fondul unui mediu economic tensionat, Romania a avut pe parte de o crestere de peste 8% a depozitelor bancare, in timp ce raportul dintre credite si depozite a ajuns la 118%.
"Ne-am confruntat cu un mediu destul de tensionat, in care am avut parte de o innasprire a taxarii, o crestere a TVA si o scadere a puterii de cumparare. Per ansamblu, creditul neguvernamental a crescut cu 4,3%. Pe parte de depozite, a existat o crestere de 8,3%, iar raportul credite-depozite a ajuns la 118%. Avem nevoie de surse interne, din activitatea economica. De asemenea, la nivelul pietei muncii sunt lucruri care trebuie revizuite pentru a evita evaziunea. Companiile care angajeaza pe salariu minim... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:21
Din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, bancile europene nu mai au posibilitatea de a atrage capital asa de usor ca inainte.
Economistii sustin ca, pentru subsidiarele romanesti ale bancilor din Vest, problema nu o reprezinta asigurarea capitalului propriu, ci a finantarii activitatii.
Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea. Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene, la fel ca si bancile din intreaga lume, sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.
"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.
Sucursalele romanesti adopta politica bancii-mama
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca bancile romanesti, in proportie covarsitoare cu capital strain, intampina aceleasi probleme ca cele din tarile de origine, deci, si pentru ele acumularea de capital in tezaurul bancii chiar reprezinta o problema reala.
Totusi, asta nu inseamna ca sucursalele est-europene ale bancilor din Europa de Vest nu pot implementa o... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 08:14
Ai credite sau depozite la bancile elene din Romania? Consultantii financiari te sfatuiesc sa-ti iei masuri de precautie intrucat o iesire a Greciei din zona euro ar putea "zdruncina" sistemul bancar romanesc.
Banca Centrala Europeana a declarat ca va opri temporar operatiunile monetare cu unele banci grecesti in urma declaratiei facute de presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, care preciza ca BCE nu va face compromisuri cu privire la principiile cheie pentru a mentine Grecia in zona euro.
BCE efectueaza operatiuni de refinantare numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.
"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat si ne asteptam ca acest lucru sa se intample in curand, bancile isi vor redobandi accesul la operatiunile de refinantare ale BCE", au declarat reprezentantii Bancii Centrale.
Decizia vine dupa ce Mario Draghi a recunoscut pentru prima data ca statul elen ar putea parasi zona euro.
"O iesire a Greciei din zona euro a fost vazuta ca o absurditate pana acum. In prezent, acesta devine scenariul de baza", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chertered Bank din Londra.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 13:16
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
Sistemul bancar din Romania este in echilibru datorita masurilor luate de BNR, calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care cred ca piata locala inca reprezinta o oportunitate de dezvoltare
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, este de parere ca banca centrala a avut succes, desi unele masuri nu au fost prea populare printre bancheri. "Sistemul bancar din Romania este intr-o stare de echilibru datorita masurilor luate de BNR, care uneori au fost nepopulare intre bancheri, datorita calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care au vazut in piata din Romania posibilitati de dezvoltare dupa trecerea crizei. (...) Stim ca aceasta nu este ultima si nici prima criza. Vor mai fi. Ceea ce nu stim este cand se va termina aceasta", a afirmat Ghetea, care este si presedintele CEC Bank, in cadrul "SWIFT Business Forum Romania", organizat la Bucuresti.
Printre masurile luate de BNR, Radu Ghetea a enumerat mentinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel ridicat, precum si unele masuri de restrictionare a creditarii in valuta, dar si acordul semnat in urma cu doi ani la Viena de bancile straine care activeaza in sistemul bancar din Romania ca nu isi vor reduce expunerea pe piata locala.
"De-a lungul acestei perioade s-au produs diferite fluctuatii in zona, insa sistemul bancar din Romania nu a avut probleme. BNR a venit cu masuri pentru a preveni astfel de probleme", a adaugat Ghetea.... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 11:55
Rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a crescut la 14,6% in septembrie, de la 14,3% in iunie 2010, in conditiile care in septembrie 2009 era la un nivel de 13,7%, a declarat miercuri prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, citat de NewsIn."Solvabilitatea bancilor este asigurata prin resurse stabile si mai putin de tipul imprumuturilor subordonate", a mentionat Georgescu.El a adaugat ca bancile au o rata a solvabilitatii peste 10%, iar aproape doua treimi (65%) dintre institutiile de credit au rata solvabilitatii intre 12 si 14%.
Georgescu sustine ca rata fondurilor propii de nivel 1 (capital social, rezerve si profit) a crescut la 13,8% la finalul lui septembrie, de la 10,6% in decembrie 2007. mai mult
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:16
Rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a scazut usor de la inceputul anului, pana la 12,03% in martie, de la 12,34% in decembrie, pe fondul cresterii provizioanelor constituite de banci pentru creditele neperformante, arata datele BNR, precizeaza NewsIn.Nivelul minim impus pentru indicatorul de solvabilitate este de 8%, insa BNR va solicita bancilor sa se plaseze peste 10%, ca masura preventiva in contextul actual.In acelasi timp, raportul intre profitul net anualizat si activele totale la valoarea medie (ROA) a coborat la -0,25% dupa primele trei luni, de la 1,66% in decembrie 2008, in conditiile in care, la nivel agregat, bancile au trecut pe pierdere in primul trimestru.In mod similar, raportul intre profitul net anualizat si capitalurile proprii la valoarea medie (ROE) au ajuns la -2,88% la finalul lunii martie, de la 18,11% in decembrie 2008.In primul trimestru, rata rentabilitatii activitatii de baza, masurata ca raport intre veniturile si cheltuielile operationale s-a redus la 174,93% in martie, de la 179,56% in decembrie anul trecut, mai arata indicatorii publicati marti de banca centrala.
Activele bancilor din Romania, inclusiv sucursale ale bancilor straine, au crescut usor, pana la 332,46 miliarde lei la 31 martie 2009, de la 314,64 miliarde lei la finalul anului trecut. mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 18:39