Cea mai buna solutie pentru impiedicarea atacurilor teroriste care au avut loc in Europa, in ultimul an, o reprezinta securizarea granitelor externe ale UE, prin mai multe mijloace.
Aceasta este opinia europarlamentarului roman Marian-Jean Marinescu, care nu crede ca, deocamdata, pozitia cancelarului german Angela Merkel este in pericol, dupa atacurile din ultimele zile din aceasta tara, in contextul in care liderul de la Berlin a fost de acord cu primirea de refugiati.
"Nu cred ca deocamdata este in pericol, parerea mea. Germania este si o tara putin diferita - are administratii de land, unde guvernele sunt nu numai CDU sau CSU, sunt si alte partide, deci pana la urma este o responsabilitate impartasita de toata clasa politica", a spus eurodeputatul PNL pentru Ziare.com.
Acesta a mentionat ca in Parlamentul European nu s-a mai discutat despre aceste atacuri din Germania, pentru ca de luni s-a intrat in vacanta parlamentara.
"Opinia mea este ca astfel de situatii (atacuri ...citeste mai departe despre "Europa, zguduita de atentate: Cum pot fi opriti teroristii, ajutati refugiatii si aparate granitele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 13:02
Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.
In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.
Intre Grexit si Brexit
Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.
Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.
In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.
Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu este de parere ca oficialii Uniunii Europene nu au facut "ce trebuia" in cazul crizei imigrantilor, inca de la plecarea acestora din Siria.
"UE n-a facut ce trebuia de la bun inceput. Existau informatii de cateva luni ca refugiatii din taberele din jurul Siriei vor sa plece. Solutia ar fi fost sa se blocheze navele la mal.
Era necesara o Rezolutie ONU care sa trimita nave in apele internationale, iar acestea sa blocheze navele cu refugiati, in primul rand pentru salvarea vietilor, in al doilea rand pentru prevenirea acestei crize.
Nu s-a facut nimic nici pentru blocarea Statului Islamic. De unde au arme (membrii Statului Islamic - n.red.)? Ok, vand petrol, dar cine il cumpara?", a spus Marinescu, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii la Parlamentul ...citeste mai departe despre "Europarlamentar roman: UE n-a facut ce trebuia in criza imigrantilor, existau informatii - care era solutia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:15
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Exasperat de refuzul unor sefi de stat din UE de a accepta impartirea poverii imigrantilor sositi in tara sa, premierul italian Matteo Renzi exclama in mijlocul summit-ului de la Luxemburg, din luna iunie: "Daca asta e Europa voastra, atunci puteti sa v-o pastrati!".
De atunci si pana acum nu pare sa se fi schimbat mare lucru. Sub scuza apararii unor valori crestine, multi lideri europeni calca in picioare principiul fundamental al crestinismului: mila fata de aproapele aflat in suferinta, observa comentatorii CNBC.
Esec pe toata linia
Doar amplitudinea acestei crize a refugiatilor veniti din Africa si Orientul Mijlociu fac diferenta intre ceea ce se intampla acum si episoadele precedente ale celor un milion de ucrainieni fugiti anul trecut de ororile razboiului sau de criza refugiatilor din razboaiele balcanice.
Scenariul, in schimb, pare tras la indigo si devine emblematic pentru o Uniune Europeana incapabila sa raspunda rapid oricarei mari provocari, asa cum incapabila s-a dovedit sa le si anticipeze.
Nici macar nu este o vina pe care sa o poti arunca pe lipsa infrastructurii institutionale din Europa.
UE are oameni pentru orice: de la probleme economice, sociale sau de afaceri externe, pana la specialisti care scriu regulile si tehnicile de fabricare a branzei.
Europa are inclusiv lideri ale caror reactii in fata crizei umanitare care afectereaza deja Grecia, Italia, Ungaria si Serbia, trec printr-un spectru larg care acopera grotescul, grandomania... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 15:42
1Uniunea Europeana admite ca este depasita in gestionarea celui mai mare val de imigranti de la razboaiele din Balcani incoace si ca procedura de acordare a azilului este neadecvata acestei situatii.
In acelasi timp, tragediile cu care se confrunta imigrantii in incercarea de a ajunge pe continent, unde spera sa ii astepte o viata mai buna si ferita de violente, socheaza opinia publica europeana. BBC examineaza ce solutii au la indemana guvernele europene pentru a actiona impreuna si a pune punct crizei.
Sursa citata a identificat cinci zone cheie in care un acord la nivel european poate ajuta.
Acord asupra regulilor de azil
Ungaria s-a alaturat Greciei si Italiei, devenind un punct fierbinte pe traseul imigrantilor, si este coplesita de numarul acestora.
Centrele de inregistrare a imigrantilor in tarile aflate in prima linie sunt supraaglomerate si oficialii se lupta cu numarul mare de cereri de azil.
Semnal de alarma de la Viena: Europa sa deschida ochii! Este un ...citeste mai departe despre "Ce sa faca UE cu imigrantii care o sufoca: 5 zone cheie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 13:25
David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.
Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.
Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.
Negocieri pe 60.000 de vieti
Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.
In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.
Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.
Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
1Membrii Comisiei Europene se pregatesc sa anunte, miercuri, impunerea unei cote de sustinere pentru imigrantii ajunsi pe tarmurile Europei. Propunerea are sustinerea Germaniei, dar risca sa largeasca si mai mult prapastia creata intre Uniunea Europeana si Marea Britanie.
Masura este vazuta ca una din modalitatile de a gestiona criza migratiei de persoane din Africa si Orientul Mijlociu catre statele din Uniunea Europeana, arata ziarul The Guardian.
Impartiti pe fiecare stat
Cota de sustinere vizeaza gazduirea refugiatilor direct in tarile UE, repartizarea urmand sa ia in calcul suprafata, populatia si situatia economica a statelor gazda, inclusiv venitul mediu/cap de locuitor si rata somajului.
Pana in prezent, Germania si Suedia au acordat azil pentru aproape o jumatate din imigrantii sositi in Europa in ultimii ani.
Pentru anul in curs, estimarile oficialilor de la Berlin arata ca numarul refugiatilor care vor solicita azil in Germania poate ajunge la 400.000, aproximativ doua treimi din totalul celor intrati anul trecut in UE.
Pana la sfarsitul anului, oficialii de la Bruxelles spera sa aiba la indemana legislatia care ii va permite sa relocheze automat emigrantii din Europa in cazul unui val masiv de refugiati intrat pe teritoriul european.
Pentru acest lucru, Comisia Europeana intentioneaza sa activeze mecanismul de urgenta in cursul acestei luni, solicitand celor 28 de state sa isi imparta in mod egal numarul de "persoane aflate in evidenta... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 14:35
1