Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat marti seara solutia gasita pentru angajatii din IT si alte trei categorii care pana acum aveau impozit zero pe venit si au fost afectate serios dupa transferul contributiilor.
Ministrul spune ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta care prevede ca statul va suporta diferenta la contributiile la sanatate pentru angajatorii care au majorat cu 20% salariile dupa transferul contributiilor.
"Am gasit solutia! Angajatorii care au asigurat majorarea salariilor cu cel putin 20%, ca asta era obligatie... sau ce am discutat de-a lungul timpului pentru transferul contributiilor, se pot incadra in acest nou mecanism. Companiile cu 20% catre angajati pot sa retina la sursa o parte din contributiile la sanatate, asa incat salariul net sa ramana la nivelul din decembrie 2017.
Practic angajatorii retin la sursa partial, ei declara ca obligatie de plata in acel formular 112 doar suma retinuta efectiv de la angajat. Diferenta de CASS datorat de angajat este calculata de angajator si evidentiata distinct in acel formular 112 ca suma dedusa, iar suma aceasta dedusa, diferenta intre ce transfera angajatorul catre angajat si cat a trebuit sa primeasca el, ca sa nu aiba diferenta fata de 2017, este suportata de catre bugetul de stat fiind transferata automat la Fondul unic de asigurari social de sanatate. Pentru un an de zile lucrurile sunt solutionate", a declarat Teodorovici la Digi 24.
Astfel, desi pe hartie vor fi trecute integral... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 21:30
Un oficial din Guvernul grec a anuntat ca Grecia solicita partenerilor din zona euro o solutie provizorie, pana in iulie, la chestiunea finantarii.
Potrivit Reuters, Grecia solicita aceasta solutie temporara pana cand se gaseste o solutie pe termen lung.
Marti, liderii europeni s-au intalnit de urgenta pentru a discuta viitorul Greciei, dupa ce poporul elen a respins, duminica, printr-un referendum, reformele si masurile de austeritate cerute de creditorii europeni in schimbul ajutorului financiar.
Grecia a venit cu mana goala: Tsipras, intalnire cu Merkel si ...citeste mai departe despre "Grecia solicita o solutie provizorie de finantare pana la sfarsitul lunii iulie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 21:32
Ministrii de Finante ai Uniunii Europene au discutat sambata solutii pentru finantarea economiei comunitare cu sume de ordinul miliardelor de euro fara sa creasca datoriile, ei analizand optiuni de la crearea unei piete de capital pan-europene pana la infiintarea unui fond urias de investitii.
Pe fondul redresarii economice fragile din cea mai grava criza financiara din ultima generatie, ministrii de Finante au insarcinat Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) sa redacteze o lista de proiecte care sa creeze crestere si sa decida cum sa fie finantate, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.
"Am dat mandat Comisiei si BEI sa prezinte un raport initial referitor la masurile practice care pot fi luate, proiecte profitabile de investitii care sunt justificate", a declarat ministrul italian al Economiei,
Pier Carlo Padoan.
Ministrii urmeaza sa discute proiectele si mijloacele de investitii la urmatoarea lor reuniune, din luna octombrie.
Nu sunt disponibile detalii referitoare la natura proiectelor avute in vedere de oficialii europeni.
Pentru finantarea proiectelor, ministrii au discutat patru idei, respectiv un plan italian pentru noi instrumente de finantare pentru companii, o propunere franco-germana de stimulare a investitiilor private si o propunere poloneza pentru infiintarea unui fond UE in valoare de 700 de miliarde de euro. De asemenea, este analizata o propunere a viitorului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru... mai mult
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 09:06
Un tip de finantare inca putin cunoscuta companiilor din Romania, dar care a prins avant in ultimii ani, este finantarea tip mezzanine.
La modul general - mezzanine finance este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. In functie de finantator, conditiile pot sa difere, dar in principiu, vorbim de un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. La randul ei, dobanda poate avea o componenta cash (platibila regulat) si o componenta pay-in-kind (PIK) ce se capitalizeaza. Suplimentar, finantatorul (fondul de investitii mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut.
Costurile? - ati ghicit. Se afla, normal, peste costurile unui imprumut bancar (pentru ca intervine si costul capitalului), dar sub cele ale unui fond de Private Equity (costul imprumutului "indulcind" costul total al mixului de finantare). Garantiile exista, dar sunt mai generale decat cele bancare si, in majoritatea cazurilor, de rang inferior.
Exista 2-3 fonduri specializate in investitii mezzanine in regiune, intre care as mentiona pe cele mai active in identificarea de tranzactii in... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:35
1Am inceput seria articolelor "Solutii de finantare" din dorinta de a aduce la cunostinta antreprenorilor romani variantele posibile pentru sustinerea financiara a companiilor pe piata locala. Iata ca astazi vorbim despre fonduri de investitii ca sursa de crestere a unei afaceri si nu doar ca parte intr-un proces de vanzare-cumparare.
Consider ca e oportun si necesar ca antreprenorii romani - cei mai mari dintre cei mari, caci lor li se adreseaza aceasta optiune - sa cunoasca detaliile unui astfel de proces, atat pentru a sti ca exista o astfel de varianta de finantare si pentru a initia demersul, cat si pentru a incheia o tranzactie corecta. Este un mesaj pentru cei direct implicati in viata companiilor, dar si pentru noi toti cei care dorim sa vedem companiile autohtone tot mai puternice si in plina dezvoltare, atat la nivel local, cat si regional si international.
Cum arata situatia generala acum?
Am intalnit deseori reprezentanti de companii care declara ca si-ar dori sa aiba drept partener un fond de investitii. De partea cealalta, fondurile declara ca isi doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, vedem foarte putine tranzactii incheiate.
Perceptia generala este ca fondurile de investitii achizitioneaza pachete de actiuni de la actionarii existenti (banii sunt platiti direct catre actionari in schimbul pachetelor de actiuni, fara a tranzita compania), care realizeaza astfel exit-ul (iesirea din actionariat) total sau partial.
Sunt insa... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 13:33
Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
Intr-o perioada in care finantarea devine din ce in ce mai scumpa, oferta bancilor pentru IMM-uri este destul de redusa. Banca Transilvania, BCR si Raiffeisen se numara printre bancile dispuse sa finanteze IMM-urile. Rata dobanzii variaza intre 4,5% si 10% pe an, iar perioada de rambursare incepe de la 12 luni si se poate extinde pana la 10 ani.
De cele mai multe ori, clientii IMM beneficiaza si de o perioada de gratie de 6-12 luni, iar suma acordata poate acoperi integral valoarea investitiei. Felul in care sunt folositi banii este monitorizat de banca, reprezentantul firmei trebuind sa prezinte dupa fiecare tragere documentele care atesta ca sumele au fost cheltuite conform intelegerii contractuale.
Bancile au pregatit si oferte de credite imobiliare pentru microintreprinderi. Perioada de rambursare este extinsa la 15 ani pentru a permite imprumutarea unor sume mai mari, fara a exista un avans minim, conform conso.ro.
Banca Transilvania, una dintre bancile care s-au pozitionat pe piata locala in special pe segmentul finantarii corporative, ofera mai multe tipuri de credite.
Exista credite cu analiza simplificata, rapide, cu scrisori de garantie bancara, pentru firme nou infiintate sau credite rapide din surse BERD. Perioada de rambursare variaza intre 12 luni si 10 ani, iar suma maxima care poate fi imprumutata ajunge la 100.000 de euro sau echivalentul in lei.
Valoarea dobanzii depinde de mai multe criterii, printre care se numara evolutia veniturilor,... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:15
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, se intalneste luni cu reprezentantii bancilor din Romania pentru a identifica solutii de finantare in cazul Combinatului Oltchim.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat, saptamana trecuta, ca va discuta cu reprezentantii bancilor private din Romania in scopul obtinerii de sprijin financiar pentru Oltchim la plata salariilor restante si la asigurarea capitalului de lucru pe o perioada de o luna, pana la privatizarea societatii.
"Statul nu poate sa dea bani societatii comerciale, dar poate sa gaseasca solutii, sa aduca la discutii bancile din Romania cu managementul societatii astfel incat sa le poata asigura surse de finantare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro pana la privatizare.
Inclusiv salariile, se platesc salariile restante si capitalul de lucru normal pentru o luna de zile. Luni, noi avem o intalnire cu toate bancile din Romania pentru a discuta cu ei si a gasi solutiile de finantare pentru Oltchim", a sustinut Chitoiu, dupa intalnirea avuta la Palatul Parlamentului cu reprezentanti ai companiei.
El a explicat ca statul va actiona ca un fel de intermediar intre Oltchim si banci.
"Noi o sa cautam o solutie din punct de vedere al negocierilor cu bancile comerciale din Romania pentru a le asigura finantarea capitalului de lucru. Adica suntem un fel de intermediar. In negocierile cu bancile vom vedea ce garantii solicita din partea statului sau din... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 10:30
Raiffeisen Leasing IFN SA a finantat in primul semestru bunuri in valoare de 36,4 milioane euro, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat luni compania, potrivit NewsIn.Compania de leasing precizeaza ca a finantat in primele sase luni ale acestui an vehicule in valoare totala de 22,5 milioane euro, ceea ce reprezinta o dublare a valorii totale, comparativ cu primul semestru din 2010.
Potrivit Raiffeisen Leasing, vehiculele comerciale finantate detin o pondere de 63% in structura portofoliului, restul de 37% revenind autoturismelor. "Valoarea echipamentelor finantate s-a ridicat la 13,9 milioane euro, sectoarele favorite in aceasta perioada fiind sectorul constructiilor 33% si agricultura 23% din totalul echipamentelor finantate."Anul acesta am avut ca preocupare constanta sa venim in intampinarea clientilor nostri prin solutii de finantare in leasing customizate pentru nevoile specifice ale diferitelor sectoare de activitate.
Pana la acest moment segmentele carora le-am adresat produse speciale au fost vehicule comerciale pentru transporturi, echipamente pentru agricultura si flote auto pentru IMM-uri", a declarat directorul general Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc.Raiffeisen Leasing IFN SA este membra a grupului financiar austriac Raiffeisen si activeaza pe piata romaneasca din anul 2002. Compania a finantat anul trecut bunuri in valoare de 53 milioane euro, in crestere de cinci ori fata de 2009, cand compania finantase bunuri in valoare de... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 17:26