Premierul grec Alexis Tsipras a reusit sa mai faca un pas spre falimentul tarii in doar 45 de minute, perioada in care a reusit sa bifeze al 11-lea impas consecutiv al negocierilor cu creditorii internationali.
Desi situatia Greciei pare dramatica, o varianta de a iesi din criza financiara o ofera seful unui fond suveran de investitii din Rusia, Kirill Dmitriev, relateaza reporterii postului tv american CNBC.
Apel la marile pusculite
Instrumente economice relativ noi pe pietele globale, fondurile suverane de investitii ale statelor de pe diverse continente au devenit in doua decenii adevarate pusculite globale burdusite cu bani.
Asa ca, din acest punct de vedere indemnul adresat de Kirill Dimitriev oficialilor de la Atena pare de-a dreptul justificat.
"Cred ca este o oportunitate imensa pentru Grecia de a coopera cu marile fonduri suverane de investitii din lume. Acestea detin rezerve de capital imense, au devenit din ce in ce mai energice si mai inovative in abordarea lor.
O solutie prin care guvernele unor tari ar putea coopera cu acestea, oferind un randament satisfacator, s-ar putea dovedi o varianta multumitoare pentru toate partile implicate, iar Grecia poate incerca o astfel de abordare", considera Dimitriev, directorul Russian Direct Investment Fund (RDIF).
Dimitriev este unul dintre cei mai abili cautator de resurse financiare pe piata, evidentiindu-si acest talent dupa ce sanctiunile impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina l-au... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:59
Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Guvernele din Europa ar trebui sa scada taxele si sa creasca salariile pentru a sustine cresterea economica, in loc sa insiste asupra austeitatii si reducerilor de cheltuieli, considera economistul Nouriel Roubini.
In Germania, guvernul ar trebui sa ofere stimulente cetatenilor pentru a-si petrece vacanta in tari din sudul continentului, afectate de criza, ajutand la recuperarea acestora, a afirmat Roubini intr-un interviu pentru Bild, citat de CNBC.
Unele state au schimbat deja noul trend
Unii lideri ai statelor europene si-au schimbat deja retorica de la austeritate la crestere pentru ca majorarile de taxe si reducerile cheltuielilor guvernamentale au exacerbat dificultatile economice, generand recesiuni puternice in tari din zona euro. Germania insista, inca, asupra austeritatii ca modalitate de a aduce sub control deficitele bugetare ale statelor din UE.
"Nebunia austeritatii trebui oprita. Guvernele trebuie sa reduca taxele si sa creasca salariile. Europa are nevoie de crestere. Guvernul de la Berlin ar trebui sa dea fiecarei familii din Germania un voucher de calatorie de 1.000 de euro. Ar trebui, insa, folosit doar pentru calatorii in tarile afectate de criza. In plus, oricine isi cumpara o casa de vacanta in tarile din sud ar trebui sa primeasca deduceri de taxe", a spus Roubini.
Grecia are in continuare nevoie de ajutor
Oprirea finantarii pentru Grecia, care a primit deja doua pachete de ajutor extern, ar conduce la o prabusire a zonei euro, a... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 20:33
Grandioasa restructurare a datoriei Greciei, urmata de aprobarea celui de-al doilea plan de salvare al Atenei, esential pentru evitarea falimentului necontrolat al acesteia in luna martie, este vazuta de analisti doar ca o amanare a unei solutii directe, castigand timp pentru ca jucatorii sa-si reorganizeze pozitiile de lupta.
Prin urmare, situatia statului elen ramane in continuare critica, iar posibilitatea falimentului si a iesirii din zona euro este mentionata de multe voci.
Utilizarea unui sistem valutar dual, renuntarea la moneda euro si adoptarea dolarului sau reorientarea comertului catre Turcia sunt solutii care ar putea pune capat crizei grecesti, cel putin potrivit initiatorilor lor.
Potrivit guvernatorului bancii centrale din Polonia, Marek Belka, Atena ar trebui sa adopte un sistem valutar cu doua monede.
Cititi mai multe despre Solutii pentru salvarea Greciei pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 18:00
Delegatii de la Sofia si Atena participa vineri la Bucuresti la cea de-a saptea reuniune a formatului de cooperare trilaterala Bulgaria-Grecia-Romania, organizata la initiativa tarii noastre, pe agenda convorbirilor aflandu-se si criza financiara internationala, informeaza MAE intr-un comunicat preluat de NewsIn.Partea romana va sublinia necesitatea coordonarii si intensificarii cooperarii intre cele trei state pentru gasirea unor solutii comune pentru limitarea efectelor crizei economice internationale, arata un comunicat MAE.
Delegatia Romaniei va fi condusa de ministrul de externe Teodor Baconschi, iar Bulgaria si Grecia vor fi reprezentate de seful diplomatiei de la Sofia, Nikolai Mladenov, respectiv ministrul supleant elen al afacerilor externe, Dimitris Droutsas.
Dupa izbucnirea crizei din Grecia, unii analisti estimau ca exista un risc mare de "contaminare" al unor economii deja fragilizate precum cea a Romaniei si Bulgariei, unde companiile grecesti sunt bine reprezentate.
Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria.
Capital Economics estima in aprilie ca Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.
La inceputul lunii martie, ministrul Teodor Baconschi a mers intr-o vizita oficiala Grecia, unde a avut o intrevedere cu premierul si ministrul de externe, Georgios Papandreou, si convorbiri cu ministrul supleant al afacerilor externe, Dimitris... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 09:18