Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii in scadere a estimarilor privind evolutia economiei mondiale, si a avertizat SUA si China sa nu reactiveze un razboi comercial care ar putea slabi redresarea in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).
Datele economice recente din multe tari sunt sub estimarile deja pesimiste ale FMI, care indica un declin de 3% al economiei globale in acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adaugat: "Fara solutii medicale urgente, s-ar putea materializa, din pacate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaste evolutia acestui virus, ceea ce ar putea inrautati si mai mult prognozele economice".
In aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale in 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmata de o redresare partiala in 2021.
Administratia Trump acuza autoritatile chineze ca au alertat cu intarziere comunitatea internationala cu privire la epidemie si ca au ascuns amploarea acesteia. Si, prin urmare, ca sunt responsabile de raspandirea globala a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni si de actuala criza economica fara precedent.
Presedintele Donald Trump ameninta China cu impunerea de noi tarife vamale iar vineri a sugerat ca ar putea inchide prima faza a acordului comerciale dintre SUA si China. Oficiali de rang superior din domeniul comertului din cele... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 12:51
Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat deja probleme semnificative in economia romaneasca, de la transporturi, la industria de evenimente, turism si HORECA.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, fara masuri eficiente de reorganizare a business-urilor, multe dintre companiilor din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolvente si faliment.
Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului.
Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii.
De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar.
"Intreruperea culoarelor de transport de marfa si persoane pe relatia cu Italia, Spania, genereaza pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu si le-au luat in calcul. La fel si in industria evenimentelor si in zona agentiilor de turism, al caror cash-flow este puternic afectat de restrictii. Aceste business-uri, si nu numai ele, trebuie sa isi urgent masuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, in conditiile in care interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:06
Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.
Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.
Piata in cadere libera
Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.
Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.
Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.
"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.
Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global
O... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
3Daca Statele Unite nu gasesc o solutie pentru rezolvarea datoriei publice, dar si problemele cu care se confrunta Europa, ar putea genera o "criza economica mondiala majora", a declarat directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In lipsa unei rezolutii, va aparea criza, "datorita marimii economiilor celor doua (n.r. SUA si Europa) si a relatiilor lor cu alte tari, in ceea ce priveste comertul si investitiile", a spus Lagarde, citata de Bloomberg.
Dupa mai multe saptamani tensionate, Camera Reprezentantilor a Statelor Unite - condusa de republicani - a adoptat marti, 1 ianuarie, un plan menit sa evite intrarea in recesiune a economiei SUA, aproband, printre altele, o marire a nivelului de impozitare a americanilor cei mai instariti.
SUA a ajuns la sfarsitul anului trecut la o datorie publica de 16,4 trilioane de dolari.
In Europa, cresterea economica a incetinit considerabila, in contextul in care criza datoriilor a continuat in randul anumitor tari, pentru al treilea an la rand.
Problemele din SUA si Europa vor afecta tarile in curs de dezvoltare, inclusiv pe cele africane care, de asemenea, se confrunta cu riscuri, din cauda preturilor ridicate la alimente.
"In acest context, va fi esential ca tarile africane sa aiba cadre puternice macroeconomice, imbunatatirea capacitatii institutionale si sa poata asigura o crestere durabila si favorabila incluziunii, in scopul de a mentine performantele economice impresionante din ultimii 10 ani",... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:43
Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul, apropiindu-se de pragul de 1,20 dolari/euro, in contextul preocuparilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, insa in mod paradoxal aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii specialisti ai Commerzbank.
"Euforia de la sfarsitul summitului european (sfarsitul lunii iunie) s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani", explica surse ale Commerzbank, citate de AFP.
Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara (FESF) si al Mecanismului European de Stabilitate (MES).
In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei acestei tari, dar si a Italiei, moneda unica europeana s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
"Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", noteaza Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experti nu este neaparat o veste foarte proasta, comenteaza AFP.
"Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 17:20
Euro s-a impus in ultimii zece ani in portofelele a milioane de europeni fara sa reuseasca insa sa cucereasca simpatia acestora si nici a pietelor financiare, care ii pun in prezent existenta sub semnul intrebarii.
Utilizata din 1999 pe pietele financiare, moneda unica a fost lansata in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, data la care francii, marcile germane si alte monede si-au incetat existenta, relateaza Mediafax.
In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 tari. La jumatatea acestui an, erau in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).
Liderii politici si economistii nu inceteaza sa sublinieze beneficiile monedei unice.
"Mai multe oportunitati, preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta pentru companii si piete, un semn tangibil al identitatii europene", se arata pe site-ul Comisiei Europene.
Odata cu declansarea crizei datoriilor in Grecia, in 2010, si extinderea ulterioara in toata zona euro, vechile resentimente au revenit la suprafata, euroscepticii sunt la moda, iar neincrederea intre tarile nordice si cele sudice nu a fost niciodata mai mare.
In pofida avantajelor de netagaduit in privinta circulatiei libere, consumatorii nu au fost niciodata prea multumiti de moneda euro, perceputa initial ca fiind similara cu cresterea semnificativa a preturilor, a declarat Andre Sapir, analist la centrul Bruegel... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 10:02
Economia europeana s-ar putea prabusi in doua-trei saptamani, tragand intreaga lume dupa ea, avertizeaza consilierul FMI Robert Shapiro (foto), fost consilier al presedintilor americani Bill Clinton si Barack Obama.Soarta economiilor statelor industrializate sta in mainile liderilor politici europeni, mai spune acesta. "Daca nu gasesc cele mai credibile solutii pentru criza financiara, eu cred ca in 2 cel mult 3 saptamani vom asista la o prabusire a datoriei suverane, care va produce si o cadere a intregului sistem bancar european", a declarat Shapiro intr-un interviu acordat pentru BBC, informeaza Moneynews. Economistul a mai subliniat ca se refera la cele mai mari banci din lume atunci cand lanseaza acest avertisment. "Vorbim despre cele mai mari banci din lume, cele mai mari din Germania, cele mai mari din Franta, iar criza se va raspandi si in Marea Britanie, se va raspandi in intreaga lume, deoarece intregul sistem financiar global este interconectat. Toate aceste banci influenteaza orice banca importanta din SUA, din Marea Britanie, din Japonia, de oriunde", a mai afirmat el.
Citeste mai multe pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 18:42
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca la nivel international exista in prezent patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor aparute pe fondul crizei mondiale, care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb "hazard moral", precizeaza NewsIn."Exista actualmente patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb hazard moral. In primul rand, politici monetare laxe cu rate ale dobanzilor de politica monetara sub rata inflatiei, care ii recompenseaza nemeritat pe datornici, in timp ce ii penalizeazea pe deponenti, descurajand economisirea", a spus Lazea.
Economistul-sef al BNR a spus ca, in al doilea rand, politicile fiscale laxe recompenseaza in mod nemeritat generatia actuala, in detrimental generatiilor viitoare care vor trebui sa achite nota de plata.
Valentin Lazea a facut referire la economistul John Maynard Keynes care spunea ca "pe termen lung toti vom fi morti".
"In al treilea rand modul in care au fost salvate multe banci, prin apel de fonduri bugetare, recompenseaza bancherii imprudenti si penalizeaza toti platitorii de taxe. In al patrulea rand SUA isi rezolva problemele interne tiparind bani non-stop, inflatia fiind resimtita indeosebi in tarile emergente, unde ponderea alimentelor si a combustibililor in cosul de consum este mult mai mare", a mai spus Lazea.
De asemenea, el a mai spus ca exista apeluri de a emite... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 11:57
Pe masura ce incepem sa ne revenim din prima criza economica mondiala din istorie, pornita de la problemele cauzate de sistemul bancar, se iveste, fara indoiala o intrebare: a fost doar o criza de ordin financiar sau una a intregului sistem pe care s-a bazat dezvoltarea lumii dupa cel de-al doilea Razboi mondial, anume globalizarea?Chiar daca schimbarile din telecomunicatii si transporturi sunt percepute drept motor al globalizarii, de fapt, deciziile politice de a face piete si comert liber sunt responsabile, in cea mai mare parte.Criza bancara a determinat o schimbare a ideologiei ce a definit pietele in ultimii 30 de ani. Multi participanti la aceasta piata au uitat de standardele profesionale si etice, iar autoritatile nu au reusit sa-si dea seama la timp de riscurile ce se acumulau in sistem.Pentru a functiona, pietele au nevoie de informatie. Astfel, ceea ce s-a intamplat de fapt, in timpul crizei creditelor, de exemplu, a fost o criza de informatii: nimeni din piata nu stia cine ce detine sau cat valoareaza, spune, intr-un comentariu pentru Forbes, Peter Mandelson (foto), mana dreapta a premierului britanic, Gordon Brown, si responsabilul pentru mediul de afaceri din Marea Britanie.Insa criza bancara nu a subminat pietele in general, ci credinta oarba in eficienta lor si le-a adus aminte participantilor ca acestea pot fi distorsionate usor. De asemenea, nu a subminat credinta in comertul liber. De altfel, crede Mandelson, deschiderea pietelor spre o economie globala... mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:17