Pandemia din anul 2020 a insemnat schimbari majore, resimtite atat la nivel economic cat si individual. Desi, toate statele afectate au impus masuri stricte de igiena pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, activitatea multor sectoare economice a fost grav afectata, in special, a celor din industria ospitaliera.
In conditiile in care activitatea celor mai multe companii din sectoarele turism sau HoReCa a fost limitata sau chiar suspendata, firmele au fost nevoite sa-si regandeasca strategiile. Companiile existente pe piata au cautat solutii pentru mentinerea si adaptarea businessului la noua normalitate generata de criza.
Cele care au reusit sa supravietuiasca si sa se adapteze rapid pentru a traversa cu bine aceasta perioada au fost cele care au venit cu solutii de digitalizare crescuta a serviciilor oferite catre clienti, concomitent cu masuri sporite de igiena si de siguranta a interactiunii intre livrator si client.
Criza si adaptarea la noua normalitate
In contextul crizei sanitare, toate companiile de pe piata au adoptat masuri sporite de igiena in activitatea lor, sub forma unor bugete crescute pentru materiale atat pentru angajati cat si pentru clienti. Totusi, adaptarea la nou normalitate a insemnat si investitii semnificative pentru servicii de digitalizare.
In domeniul HoReCa, o parte dintre jucatorii de pe piata si-a adaptat ofertele pentru a face fata cererilor crescute venite din mediul online, prin servicii crescute de Food Delivery,... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 12:22
De peste o luna, Romania se afla oficial in carantina. O perioada intensa, in care timpul parca s-a dilatat si a trecut mai greu. Totodata, intr-o perioada relativ scurta, s-au strans sute sau chiar mii de initiative create si gandite pentru umanitate.
De la initiative personale sau locale, pana la actiuni in masa ale marilor companii, care au schimbat comportamente, au creat conditii mai bune si au adus resurse vitale supravietuirii intr-o perioada ca aceasta.
Suntem obisnuiti sa ne concentram atentia pe partile negative ale situatiei si cu greu ne dam cu un pas in spate, pentru o privire de ansamblu. Dar lucrurile bune se intampla. Si sunt mai aproape de noi decat ne imaginam.
Un exemplu este BCR-InnovX, programul de accelerare a afacerilor din tehnologie, unul dintre putinele care continua programul stabilit la inceputul anului, 100%/integral online, si chiar se extinde.
BCR-InnovX si-a marit numarul de startup-uri pe care le accepta in programul de incubare si a prelungit data de inscriere pana pe 30 aprilie, pentru antreprenorii care au solutii tehnologice pentru contextul pandemiei.
Tehnologia este un foarte bun agregator de fapte bune, mai ales in contextul actual, lucru dovedit chiar de startup-urile devenite Alumni ai programului BCR-InnovX.
Acestea au finalizat in 2019 programul de accelerare, iar anul acesta se numara printre companiile care au venit cu solutii la problemele create de COVID-19.
Startup-uri mai mici sau mai mari, cu resurse... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:52
Active Power Solutions (APS), compania de solutii IT integrate detinuta de antreprenorul Catalin Chis, lanseaza #solutiipentruCONTINUITATE - initiativa antreprenoriala de sustinere a IMM-urilor si comunitatilor din Romania.
Initiativa ofera acces la solutii concrete de suport pe care antreprenorii, administratiile locale si cetatenii le pot folosi gratuit in urmatoarele 3 luni, pentru a depasi mai usor perioada prin care trecem, adaptandu-se la regulile distantarii sociale.
"Este o perioada cu mari provocari pentru tot mediul de afaceri si in special pentru antreprenorii romani aflati la inceput de drum. Pe langa masurile guvernamentale de suport, cred ca este necesar ca fiecare dintre noi sa contribuie cu solutii pentru ca economia sa ramana functionala, iar viata oamenilor si a comunitatilor sa se desfasoare in conditii cat mai bine adaptate contextului. Fara implicare va fi dificil sa construim mai departe", considera Catalin Chis.
Prin programul #solutiipentruCONTINUITATE, antreprenorii au acces la OKEY - solutie pentru managementul afacerii, oferita gratuit timp de 3 luni startup-urilor aflate in primul an de activitate, respectiv la aplicatia OKOSH.Remoter - solutie de pontaj la distanta, oferita gratuit timp de 3 luni tuturor IMM-urilor cu 20 de angajati, activi in sistem work from home.
Pe langa solutiile adresate companiilor, initiativa #solutiipentruCONTINUITATE vine de asemenea cu propuneri pentru buna functionare a comunitatilor. Astfel,... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 18:08
In cadrul editiei a 3-a Future Makers, Social Innovation Solutions alaturi de Coca-Cola Romania au decis sa ofere 10.000 euro ca suport pentru solutii de inovare sociala in contextul Coronavirus care sustin accesul la distanta la munca, sanatate, educatie, cultura, bunuri si servicii, imbunatatirea relatiei cu autoritatile, protejarea celor afectati sau informare corecta despre COVID-19.
Peste 100 de echipe au aplicat la competitie si astazi, 7 aprilie, de la 18:30 in fata a 5 membri din juriul Future Makers, 10 echipe finaliste isi sustin prezentarile finale.
Juriul Future Makers ce va pune intrebari celor 10 echipe finaliste este format din:
Sergiu Negut, MSMMihaela Nita, Coca Cola RomaniaMihai Toader-Pasti, EFdeNGeorge Buhnici, Cavaleria.roCiprian Stanescu, Social Innovation Solutions
Sesiunea de pitch va putea fi urmarita pe Facebook Live al Social Innovation Solutions si pe pagina de YouTube a lui George Buhnici.
Future Makers este un program educational complex pentru peste 2000 de tineri antreprenori in cadrul caruia vor avea loc ateliere de antreprenoriat si trenduri de viitor in 25 de orase in perioada martie-mai. Continutul atelierelor va fi online si poate fi accesat de oricine, pentru a facilita astfel accesul la resurse educationale antreprenoriale. 50 de echipe din toata tara vor fi selectate de juriul competitiei si vor primi 4 luni de incubare, mentorat si conectare internationala. Premiile finale sunt in valoare de 20.000 de euro si prezentarea... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 16:15
DoingBusiness.ro in parteneriat cu Microsoft Romania organizeaza joi, 26 martie 2020, webinar-ul BUSINESS EVOLUTION cu tema Rethink Strategy - Continuity, Challenges si Opportunities, intr-un efort comun de a ajuta companiile din Romania sa isi redefineasca planurile intr-o perioada de provocari financiare si economice fara precedent.
In acest sens, in cadrul seminarului vor fi dezbatute mai multe teme legate de modul in care companiile din Romania ar trebui sa actioneze in perioada imediat urmatoare. Vom discuta despre Planuri de Continuitate a Afacerilor luand in considerare principalele actiuni care ar trebui aplicate in companii.
"Dezvoltarea unui plan de continuitate a afacerii sau de 'disaster recovery' este esential si specific fiecarei companii in parte. Nu exista retete universale, dar in cadrul acestui webinar vom discuta solutii concrete despre modul in care companiile pot si trebuie sa raspunda unor situatii dificile precum scaderea cererii pentru anumite categorii de produse sau servicii, telemunca sau necesitatea disponibilizarii angajatilor, blocarea temporara a investitiilor companiilor cu impact direct asupra comenzilor, stresul si presiunea la nivel din ce in ce mai crescut, impredictibilitatea etc. Un alt subiect pe care il vom aborda este identificarea rapida a riscurilor, dar mai ales a solutiilor pe care tehnologia le poate oferi companiilor pentru a putea continua activitatea", declara dl. Dumitru Ion, CEO DoingBusiness.ro.
Subiectele... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 18:49
Producatorul de solutii de securitate informatica Bitdefender a anuntat ca va oferi fara costuri solutii de securitate destinate mediului de business tuturor institutiilor sanitare din lume, ca parte a unui demers de a le sprijini pe durata pandemiei COVID-19.
Institutiile sanitare de toate dimensiunile, de la cabinete stomatologice si oftalmologice pana la spitale regionale de mari dimensiuni, pot solicita acces gratuit la intreg portofoliul de produse vizitand www.bitdefender.com/freehealthcaresecurity. Pentru organizatiile cu peste 1.000 de angajati, Bitdefender pune la dispozitie si un serviciu de administrare a securitatii IT, astfel incat unitatile sa poata beneficia de protectie 24/7 chiar daca nu au personal de specialitate numeros.
Datele Bitdefender arata ca numarul atacurilor informatice periculoase legate de COVID-19 a crescut cu 475% in martie fata de luna precedenta si e asteptat sa urce de pana la cinci ori pana la finalul lunii martie comparativ cu februarie. Cele mai multe raportari de atacuri informatice au fost inregistrate in Statele Unite ale Americii, Turcia, Franta, Regatul Unit, Germania, Italia, Spania, Canada, Romania si Thailanda, dupa ce campaniile de malware au tintit cu precadere tarile cu cele mai multe cazuri depistate de infectii cu coronavirus.
"Hackerii actioneaza oportunist si lipsit de orice etica si profita de aceste vremuri de incertitudine ca sa infecteze cele mai vulnerabile tinte cu amenintari informatice, tentative de... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 09:00
Evolutia situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de tari si rapiditatea cu care acesta se si propaga pe teritoriul Romaniei au provocat o evidenta stare de alarma la nivelul societatii, atat cu privire la aspectele sanitare, cat si fata de iminentul impact negativ al acestei pandemii asupra economiei.
Principalele probleme cu care angajatorii se confrunta la momentul de fata isi au cauza fie in reducerea activitatii, in unele cazuri pana la sistarea acesteia, fie in imposibilitatea unor salariati de a se prezenta la locurile de munca.
In aceasta situatie se impune constientizarea importantei mentinerii/adaptarii raporturilor de munca, a cooperarii efective si a comunicarii rationale intre angajatori si salariati, astfel incat sa se evite blocajele (sau falimentele) si sa se permita reluarea activitatii intr-un flux cat de cat normal, readaptata la noile realitati prezente si viitoare.
"In contextul actual al starii de urgenta se impune analiza rapida a solutiilor pe care angajatorii si salariatii le pot adopta/adapta pentru diminuarea atat a riscurilor medicale, cat si celor economice, astfel incat impactul prezentelor circumstante economico-sociale sa fie unul cat mai redus", a declarat avocat Marius-Catalin Predut.
In acest context, sistemul legislativ national si european aplicabile permit gasirea unor solutii legale care pot fi aplicate fiecare in parte, combinate si/sau simultan,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:18
Covid-19 nu e un indice bursier, dar evolutia lui in timp real pare sa influenteze deciziile investitorilor din ultimele zile mai mult decat cotatiile actiunilor de pe Wall Street.
Iar comportamentul acestora a fost unul previzibil: au renuntat rapid la stocurile de actiuni si s-au reorientat catre activele "safe haven", investind in aur, bonduri de stat cu risc redus si asigurandu-si lichiditati in valute forte.
Ca urmare, pe 24 februarie, la scurt timp dupa ce virusul a fost semnalat in Europa, uncia de aur a atins pretul de 1.304,50 de lire sterline, un maxim istoric absolut.
La noi, in aceeasi perioada de timp, cursul leului a batut mai multe recorduri negative fata de euro, culminand cu 4,8127 in 28 februarie.
Insa panica din randul antreprenorilor nu a atins gradul de isterie care afecteaza o parte a populatiei, iar asta e probabil singura veste buna din toata aceasta criza.
Pentru ca vestile rele din economie se inmultesc de la o zi la alta.
Sectoare intregi de activitate au fost lovite din plin de masurile exceptionale pe care au fost nevoite sa le ia statele pentru stoparea propagarii noii tulpini a virusului gripal. Cele mai afectate pana acum par sa fie transporturile, si nu doar cele aeriene, ci si cele maritime si terestre care deservesc calatori.
Pornind de aici, prima "victima colaterala" a fost turismul. E clar deja ca anul 2020 va fi mult sub cel anterior la capitolul incasari, avand in vedere avalansa de anulare a rezervarilor din zone... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:54
Bill Gates vorbeste deja despre pandemie in cazul noului coronavirus, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a evitat pana in prezent sa faca o astfel de declaratie. Coronavirusul, a scris Gates, se comporta ca un "agent patogen care apare o data la un secol", citat de Business Insider.
Cofondatorul Microsoft a avertizat in urma cu mai multi ani ca lumea nu este pregatita pentru o pandemie mortala.
Acest avertisment pare a se adeveri in prezent, avand in vedere repeziciunea cu care se raspandeste noul coronavirus aparut in China. Virusul care provoaca boala cunoscuta drept COVID-19 a ucis aproape 2.900 de persoane si a infectat peste 83.000 de oameni la nivel global, din luna decembrie. Cele mai multe victime au fost in China.
"In ultima saptamana, COVID-19 a inceput sa se comporte foarte mult ca unul dintre acei agenti patogeni din cauza carora suntem ingrijorati", a scris Gates intr-un articol pentru The New England Journal of Medicine. "Sper ca nu este atat de rau, dar trebuie sa ne asumam ca va fi, pana la proba contrarie", a notat Gates.
"In orice criza, liderii au doua responsabilitati la fel de importante: sa rezolve problema imediata si sa se asigure ca nu mai apare", a scris Gates. "Pandemia COVID-19 este un astfel de caz. Trebuie sa salvam vieti", a mai precizat acesta, citat de Business Insider.
Ce solutii de incetinire a raspandirii virusului propune omul de afaceri:
Tarile bogate ar trebui sa sprijine cu personal medical calificat statele... mai mult
Duminica, 01 Martie 2020, ora 13:58