O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Grecia va ramane la "terapie intensiva" pentru mult timp si s-ar putea redresa numai cu un nou ajutor international substantial, chiar daca pentru moment a evitat incapacitatea de plata, avertizeaza analisti participanti la o conferinta a Brookings Institution.
Statul elen s-a aflat intr-un ciclu de datorii excesive si default inca din 1833.
Situatia e atat de grava incat nici dupa 100 de ani nu isi achitase toate restatele, a aratat Carmen Reinhart, economist la Universitatea Harvard, relateaza MarketWatch.
Ea a spus ca va fi nevoie de o actiune majora pentru a rupe acest ciclu, iar un element esential al oricarei solutii ar fi o reducere semnificativa atat a datoriei publice cat si a celei private.
Acord cu creditorii
Grecia si creditorii din zona euro au convenit in august al treilea program de sustinere financiara a tarii, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Mecanismul European de ...citeste mai departe despre "Aparentele pot insela: Grecia ramane la terapie intensiva, in ciuda perioadei linistite" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 14:53
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Statele din zona euro nu-si mai pun problema daca datoria Greciei va fi restructurata, ci mai degraba care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a precizat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara si sunt pregatite sa acorde "solidaritate financiara" atat timp cat Atena adopta reforme, a explicat oficialul BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, transmite Reuters.
Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma
"Intr-adevar, problema nu este daca datoria Greciei va fi restructurata, ci cum sa realizam asta intr-un mod care sa ajute in mod real economia tarii", a explicat
Coeure.
Conform datelor Eurostat, la sfarsitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se inregistra in Grecia - 168,8% din PIB.
Grecia, campioana la reducerea datoriei: Cum ...citeste mai departe despre "UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:50
FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Discursul presedintelui Truman in fata Congresului american, tinut in 1947, a pecetluit pentru Grecia rolul de aliat strategic al Occidentului la frontiera sud-estica.
"Daca vom esua sa ajutam Grecia in acest ceas de cumpana, efectul se va resimti rapid atat in Occident, cat si in est. Trebuie sa actionam ferm imediat", spunea acesta.
Dupa 68 de ani, liderii politici din vest sunt in nou chemati sa decida soarta acestei tari, punand in balanta atuurile geostrategice ale elenilor si mormanul de datorii acumulat de acestia, arata Bloomberg.
Criza politica
"Potentialul geopolitic al Greciei a fost folosit ca o promisiune, dar cel mai adesea a jucat rol de amenintare.
Intotdeauna a existat teama ca ceva catastrofal se va petrece daca Grecia ar fi lasata sa-si urmeze calea sau daca ar deveni un stat de mana a doua uitat in curtea din spate a Europei", explica Eirini Karamouzi, lector de istorie contemporana la Universitatea Sheffield.
Miza ultimelor decenii a reprezentat-o pozitia geostrategica detinuta de tara in flancul sud-estic al blocului NATO.
In acest moment, convulsiile sangeroase declansate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, tendintele expansioniste ale Rusiei si avalansa de imigranti care inunda tarmurile Europei fac din nou din Grecia o piesa de baza in strategia occidentalilor.
Amenintarea reprezentata de Grecia a incetat sa mai fie una pur economica. In vreme ce premierul Tsipras si creditorii tarii se contreaza pe un procent sau doua... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 17:22
Un om de afaceri grec stabilit in Statele Unite face apel la conationalii sai din diaspora sa contribuie la o fundatie caritabila al carei scop este sa cumpere si sa "ierte" obligatiunile statului elen, potrivit Bloomberg.
Peter Nomikos, mostenitorul unei companii in domeniul transportului maritim, a infiintat in Delaware fundatia Grecia Fara Datorii, care va cumpara obligatiuni grecesti si le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de indatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.
Datoria de stat a Greciei reprezinta aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, insa obligatiunile grecesti se tranzactioneaza la preturi cu mult sub valoarea nominala.
Astfel, fundatia poate cumpara titluri de 25.000 de euro la un pret de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.
Grecia Fara Datorii va cumpara cat mai multe obligatiuni grecesti la preturi cat mai scazute, stergand apoi datoriile.
Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finantatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adica aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajati ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.
Donatiile au sosit insa si din surse neasteptate, noteaza Bloomberg. Pagina de Facebook a fundatiei arata ca peste 30% dintre donatii au venit din Germania. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 16:47
Viceguvernatorul BNR crede ca solutia care va fi adoptata in cazul Greciei trebuie sa refaca increderea si sa limiteze contagiunea, confrom NewsIn. "Din punct de vedere al Romaniei ar fi cea mai buna solutie cea care reface increderea si care limiteaza contagiunea. Este inevitabil sa avem pentru viitor si in ale situatii o impartire a poverii intre cei care sunt din sectorul privat si cei care sunt din sectorul public. Aceasta impartire a poverii este un lucru care caracterizeaza abordarile internationale inca din anii 90", a spus Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.
El a declarat ca trei probleme trebuie avute in vedere in conditiile unei restructurari: daca economia are fundamente puternice, pentru ca restructurarea se face o singura data si daca exista exista un excedent primar in exercitiul bugetar, daca economia revine pe crestere ca urmare a acestei restructurari si daca exista in continuare motivatii puternice pentru ca reformele structurale si ajustarea fiscala din aceste economii sa continue.
Viceguvernatorul BNR a spus ca, daca raspunsul e pozitiv, atunci bineinteles ca este o solutie.
De asememea, el a mai precizat ca trebuie favorizata o solutie in care creditorii privati participa voluntar si in acelasi timp trebuie mentinute motivatiile pentru ca ajustarea fiscala si corectia prin reforme structurale a potentialului de crestere economica sa continue. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:12
Grecia nu va putea iesi din criza fara restructurarea datoriilor, apreciaza presedintele Federatiei Industriilor Germane, Hans-Peter Keitel, care face apel ca aceasta masura sa fie luata cat mai curand, transmite AFP, citat de Mediafax."Grecia trebuie orientata catre o solutie", a afirmat Keitel intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt.
El a mentionat ca problemele Greciei pot fi rezolvate prin restructurarea controlata a datoriilor.
"Creditorii detinatori de obligatiuni elene stiu acest lucru de mult timp si au luat in calcul acest risc", a adaugat seful Federatiei.
Guvernul german pledeaza de mult timp pentru stabilirea, in Europa, a unui mecanism care sa permita restructurarea datoriilor publice, ceea s-ar putea traduce prin impunerea de sacrificii financiare creditorilor privati care au cumparat titluri emise de state cu probleme.
Berlinul insista, insa, ca nu se pune problema intruducerii unui astfel de dispozitiv inainte de 2013.
"Ar fi contraproductiv lasarea situatiei sa se inrautateasca artificial pana in 2013 si sa se intrevina abia atunci asupra datoriilor", a spus Keitel.
In presa germana s-a vehiculat in aceasta saptamana ideea ca autoritatile de la Berlin iau in considerare un plan care va permite Greciei sa-si rascumpere datoriile utilizand un fond de criza pus la dispozitie de statele zonei euro.
Guvernul elen, cel german si Comisia Europeana au infirmat aceste informatii. mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:22