Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
"Contururile" unei iesiri din criza datoriei suverane iau forma datorita 'evolutiei' de la Berlin cu privire la ideea unei consolidari a fondului de ajutor, favorizata de eforturile depuse de Italia, a apreciat miercuri seful guvernului italian Mario Monti.
"Cadrul este in evolutie.[..] Contururile unei posibile iesiri din criza grava care a atins Europa incepe sa ia forma", a declarat Monti in fata Senatului.
"Anumite piese ale mozaicului incep sa se apropie incet de locul lor", a adaugat el, citat de France Presse.
Mario Monti a punctat in special existenta "unei evolutii pozitive in Germania si in alte tari" in legatura cu resursele fondului european de salvare. Seful guvernului italian si-a "permis sa observe cu toata modestia" ca aceasta evolutie a fost favorizata de eforturile depuse de Italia.
"In continuarea actiunilor guvernului precedent, ne-am intensificat eforturile pentru ca restul zonei euro sa poata percepe Italia ca fiind printre cei care pot /.../ contribui la gasirea de solutii si nu doar ca principala amenintare", a subliniat el, cu trimitere la planul de austeritate adoptat in decembrie si la planul de liberalizare a economiei adoptat vinerea trecuta.
Aceasta "favorizeaza o evolutie, ce nu poate fi decat lenta si graduala, spre o pozitie mai putin inflexibila in ceea ce priveste resursele financiare ale 'firewallurilor' anticriza", a apreciat el. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:07
Piata este "cel mai tare politician" din lumina reflectoarelor in ultima perioada, este de parere presedintele Romaniei, Traian Basescu. Se pare ca piata "ne-a pus la zid", iar singura solutie pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane este un armistitiu negociabil, a declarat seful statului miercuri, in cadrul unei conferinte.
Presedintele intelege prin armistitiu o solutie care sa nu ne impinga la masuri de austeritate, care nu pot fi sustinute social, pe de-o parte, iar pe de alta parte, o solutie pentru finantatorii guvernelor, care sa aiba certitudinea ca, intr-un timp rezonabil, "dar nu acum", isi vor primi banii pe care i-au imprumutat guvernelor in urma cu zeci de ani, "bani care le-au adus profituri foarte mari".
Basescu a spus ca "noi europenii am fugit tot timpul in spatele crizei". Potrivit presedintelui, masurile luate de catre consiliul Europei au fost in urma evolutiei crizei si nu in fata ei.
"De asta nu au putut sa opreasca criza datoriilor suverane", a spus Basescu.
Deciziile UE nu rezolva criza
Asadar, deciziile care s-au luat acum nu sunt menite sa stopeze criza datoriilor suverane. In opinia lui Basescu, masurile luate acum sunt "pentru a ne schimba modul de actiune in viitor". Ele nu vor rezolva datoriile nimanui, afirma seful statului.
"S-au creat doar mecanismele care sa evite pe viitor o astfel de criza, dar nu solutiile de iesire din actuala criza a datoriilor suverane", a spus el.
In continuare, Traian Basescu a facut o... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 12:08
Bnca Centrala Europeana (BCE) nu vrea sa intervina in criza datoriilor, insa situatia Italiei ar putea cere un compromis urias. Astfel, lectia invatata de Germania ii impiedica pe oficialii germani din fruntea BCE sa actioneze, insa riscul unui colaps in zona euro ar putea schimba datele ecuatiei, spun specialistii.
Banca Centrala Europeana se mandreste cu titlul de banca independenta, cu un mandat clar pentru a ajusta stabilitatea preturilor si care poate salva bancile si guvernele supra-indatorate, dar poate cere si reforme extrem de dure tarilor europene.
Cu toate acestea, acum, este din ce in ce mai evident ca Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa salveze Italia din criza datoriilor, astfel incat zona euro sa supravietuiasca.
Chiar si alte tari, precum Spania si poate chiar si Franta, ar putea urma, scrie BBC..
Cum am ajuns aici?
Guvernele din zona euro au incercat sa controleze criza fara sa ceara ajutorul BCE.
Cand Grecia s-a dus in jos, in 2010, Germania, Franta si alte tari s-au unit pentru a aduna bani sa o salveze.
In conditiile in care Portugalia si Irlanda incepeau sa se cutremure tot mai mult, liderii europeni au nascocit o alta solutie: Fondul European de Stabilitate Financiara.
Fondul de salvare a fost deja solicitat pentru a salva ambele tari, dar si sa asigure cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
Garantiile vin de la Berlin, Paris si alte zone care sprijina fondul si care au contribuit deja la expansiunea... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:24
Liderii europeni au cazut de acord asupra recapitalizarii bancilor, in cadrul summitului de urgenta desfasurat la Bruxelles. Donald Tusk, premierul Poloniei, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a declarat ca aceasta masura trebuie sa fie obiectivul principal al UE in urmatoarea perioada.
"Recapitalizarea bancilor este o problema care afecteaza toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de masuri economice, independenta nu ar avea nicio sansa de succes, deci nu trebuie privita ca o masura izolata. Impresia mea a fost ca toate statele membre accepta ideea de recapitalizare", a declarat Tusk in cadrul conferintei de presa care a urmat evenimentului din aceasta seara.
In sistemul bancar va fi introdus un capital de prima clasa care urmeaza sa sustina atat economia, cat si nevoia de credite a statelor.
Traian Basescu e multumit de solutia gasita
Presedintele roman, Traian Basescu, a confirmat decizia transmisa de Tusk si a precizat ca, astfel, exista garantia ca bancile mama nu isi vor retrage subsidiarele din diverse tari membre ale Uniunii Europene. El este multumit ca obiectivul pe care l-a prezentat ca interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE, si ca s-a ajuns la aceasta decizie din partea tuturor celor 27 de state reprezentate in Consiliu.
"Prin decizia adoptata acum de consiliu, nu numai Romania, ci si alte state au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:15
Solutia crizei datoriilor consta in "cresterea atributiilor de interventie" pentru institutiile europene, a declarat, duminica, la Bruxelles, cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
"Pregatim astazi (duminica, n.r.) deciziile de miercuri. Este important pentru ca este un proces tehnic complex, de exemplu referitor la functionarea fondului de urgenta al zonei euro. Din aceasta cauza trebuie sa lucram cu foarte mare atentie, trebuie sa luam in calcul toate detaliile posibile. Nu trebuie sa existe asteptari pentru o decizie a Eurogroup astazi, ci miercuri", a spus Merkel.
Liderii europeni trebuie sa discute, de exemplu, modul in care se va realiza coordonarea Eurogroup pe subiecte economice si financiare in viitor, a spus cancelarul.
"Avem nevoie de o pondere mai mare a Europei si de mai multe atributii pentru institutii", a afirmat Merkel.
Sefii de state si de guverne se intalnesc duminica la Bruxelles pentru a discuta solutii la criza datoriilor din zona euro. Cea mai importanta componenta a discutiilor este suplimentarea resurselor Facilitatii Europene pentru Stabilitate Finaciara, fondul de urgenta al zonei euro destinat statelor cu probleme financiare. Oficialii germani au anuntat ca deciziile importante, asteptate la nivel global inaintea summit-ului G20 de pe 3-4 noiembrie, vor fi luate miercuri, pentru a oferi cancelarului german timp sa obtina sprijiin in Parlamentul de la Berlin. mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 23:50
Dupa un an greu, marcat de scandaluri personale si esecuri pe plan politic, Silvio Berlusconi a inceput un proces de transfer de putere, numindu-l pe ministrul de Justitie al Italiei in fruntea Partidului Poporul Libertatii. Lumea prezenta a aplaudat dar nu instaurarea unui succesor al lui Berlusconi, ci plecarea acestuia, scrie Financial Times.
"Guvernul nu poate rezista, este clar. Trebuie sa-l convingem pe Berlusconi sa plece", a declarat unul dintre participantii la conferinta care anunta succesiunea, adaugand ca guvernul Italiei si-a pierdut credibilitatea.
Ca italienii sunt dezamagiti de elita politica nu este o noutate. Insa nivelul la care s-a ajuns aminteste de perioada din 1993, cand partidele cu radacini au fost rase din cauza unui val de scandaluri de coruptie, in mijlocul unei crize economice.
Criza datoriilor suverane din zona euro dar si cresterea datoriilor Italiei, ajunse la cel mai inalt nivel de la adoptarea euro in 1999, ii face pe italieni sa se gandeasca la inlocuitor pentru premier.
"Berlusconi isi petrece prea mult timpul cautand legi care sa-l apere pe el, este prea prins de propriile probleme", spun contestatarii.
Planurile de indepartare a lui Berlusconi nu mai sunt un secret pentru nimeni. Chiar si jurnalistii din imperiul sau mediatic raporteaza aceste situatii, fara a da nume.
Puterea acestuia de a-si proteja apropiatii a stirbit. Saptamana trecuta, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunitatii unui membru al... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 20:11
Banca Centrala Europeana joaca un rol extrem de important in modul in care criza datoriilor se va rezolva. Sub conducerea presedintelul Jean-Claude Trichet, insa, BCE a adunat foarte multe datorii. Mai exact este vorba despre bonduri guvernamentale de la Grecia si alte tari cu economii vulnerabile, precum Portugalia, Irlanda, Spania si Italia.Bondurile grecesti insumeaza 190 de miliarde de euro din totalul imprumuturilor BCE, adica de doua ori mai mult decat suma existenta in rezervele bancare europene. Chiar si un default partial al Greciei ar putea duce la insolventa BCE, scrie Euro News.Ce efecte va avea summitul liderilor europeniDirk Muller, analist-sef la Cashkurs, nu crede ca este posibil ca acest summit sa rezolve problemele din zona euro."Singurul lucru la care putem spera este sa mai castigam putin timp ca sa impiedicam cumva evolutia problemelor. Nu ne putem astepta la o solutie miraculoasa si nici ca pietele sa fie extrem de incantate", delcara analistul pentru Euro News.Acest lucru, insa, nu va fi pe placul FMI care este implicat si in salvarea Greciei si a altor stari, ca o instanta salvatoare finala.Fondul Monetar International a cerut o interventie urgenta, si considera ca, daca asta nu se va intampla, exista ricul ca problema sa se raspandeasca in intreaga Europa cu efecte la nivel global. mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 12:26