"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie", iar noul program aduce cateva schimbari importante, pe care cei care vor sa-si cumpere o locuinta printr-un credit garantat de stat trebuie sa le aiba in vedere.
Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 2 aprilie, intrand in vigoare in urmatoarea zi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Ce se schimba
Plafon maxim pentru venituri
Cea mai importanta schimbare o reprezinta introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fara copii si 7.000 de lei pentru cei care au copii sau minori in intretinere.
Astfel, potrivit legii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 de lei.
Important de mentionat este faptul ca la calculul acestei limite nu sunt luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, plafonul este mai mare. Astfel, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei. In aceasta categorie intra si persoanele care au in intretinere unul sau mai multi minori.
Facilitarea achizitiei unei locuinte pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil
In cazul romanilor care fac... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 00:00
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Beneficiarii programului "O familie, o casa" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau impreuna cu sotul/sotia mai mare de 4.500 de lei, iar pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica programul "Prima casa".
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei, precizeaza Ministerul Finantelor, initiatorul proiectului de act normativ.
Avansul minim a fost mentinut la 5% din pretul de achizitie al locuintei iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului, in timp ce pentru familiile cu doi sau mai multi copii rata dobanzii va fi mai mica cu 1 punct procentual.
Totodata, beneficiarii vor avea posibilitatea refinantarii creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca a propus modificarea Programului "Prima casa" si redenumirea acestuia in Programul "O familie, o casa", astfel incat acest program guvernamental sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
Potrivit MFP, se vor revizui conditiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si a... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 20:46
Preturile locuintelor vor stagna anul viitor, la nivel national, in contextul in care fondurile pentru Prima Casa vor scadea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depasi 3,5%, potrivit estimarilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX Romania, in parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, si publicat luni.
Potrivit respondentilor studiului, tabloul complet al pietei imobiliare din 2019 vine atat cu estimari pozitive, cat si cu recomandari de precautie in tranzactionari pentru agenti si clienti.
"Pe de alta parte, analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna, eventual pot inregistra o usoara crestere, urmand ca pana in 2022, la nivelul marilor orase, acestea sa ajunga la valori mai mari, cu precadere in zonele cu potential crescut de dezvoltare economica", se arata in comunicat.
Totodata, programul "Prima casa", cel mai important pilon de finantare in 2018, ar putea fi incetinit, urmand a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar International (FMI).
"Mai mult, ROBOR - cel putin in cazul raportarii la un interval de 3 luni - nu va depasi nivelul de 3,5%. O tendinta interesanta in marile aglomerari urbane, care s-a remarcat in ultimele 12 luni si se va mentine si in viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu potential in jurul centrelor de business", se arata in comunicat.
Anul viitor, cumparatorii vor fi din ce in ce mai pretentiosi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea si prestigiul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:09
Bancile mai au plafon pentru programul Prima Casa, iar daca el se epuizeaza putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei, a declarat marti Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice, dupa o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu.
"Ma surprinde faptul ca presa spune ca nu mai exista plafon. Eu stiu de la banci ca au plafon disponibil pentru Prima Casa. Daca se consuma plafonul noi avem o rezerva si o sa putem suplimenta. Cred ca mai putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei", a afirmat ministrul Finantelor.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca are emotii in ceea ce priveste cheltuielile bugetare pe primele cinci luni, veniturile fiind in plan.
"Am emotii pentru ca nu am toate informatiile privind cheltuielile. Vom ramane pe primele cinci luni pe un echilibru bugetar", a spus ministrul.
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 600 de noi solicitari, a informat, in 25 mai, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Citeste si:
Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin programSurprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarileGuvernul mareste garantiile pentru Prima Casa, dar banii raman tot mai putini ca-n 2016 ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta ca mai are bani pentru Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 17:10
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 500 de noi solicitari, se arata intr-un comunicat de presa al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Programul Prima Casa este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM, statisticile si analizele realizate aratand o evolutie ascendenta de la an la an, iar numarul solicitarilor de garantare primite de FNGCIMM in aceasta perioada au atins un maxim istoric.
FNGCIMM implementeaza cu succes Programul Prima Casa din anul 2009, pana in prezent peste 200.000 de romani reusind sa achizitioneze casa mult visata. Ramanem partenerul de incredere atat pentru beneficiari, cat si pentru bancile inscrise in program si reiteram angajamentul de a asigura si imbunatati permanent derularea mecanismului de garantare", se arata in document.
FNGCIMM ii asigura pe potentialii beneficiari ca, in aceasta perioada, exista suficiente fonduri pentru emiterea garantiilor aferente dosarelor aprobate de catre finantatori.
"Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitarilor de garantare pe o perioada mai scurta de timp fata de anii anteriori, ceea ce a influentat fluxul operational zilnic, intr-o masura semnificativa: inregistram un numar de peste 7.000 de dosare aflate in diferite stadii de analiza, iar numarul de noi solicitari pe care le inregistram zilnic, depaseste 500. Acest lucru reprezinta o provocare... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 14:29
Programul "Prima casa" 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata luni de Guvern.
Restul de 175,5 milioane lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului "Prima casa" au fost modificate in sedinta de luni, astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin Program. Prin locuinta noua, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi, conform unui comunicat de presa al Guvernului.
De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.
Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 18:15
Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile.
Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor, transmite Mediafax.
"Analizele facute pe baza actualului nivel al cererii si estimarile partenerilor nostri bancari ne indica faptul ca bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include si plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014", se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Fondul estimeaza ca numarul de solicitari depuse pentru Prima Casa va atinge maximul in perioada imediat urmatoare, dupa realocarea sumelor destinate initial locuintelor ANL, asigurand clientii ca nu vor fi intarzieri la procesarea cererilor, astfel incat garantiile sa fie acordate in termenul de maxim patru zile lucratoare de la data depunerii dosarelor complete si corect intocmite.
FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:23