Ai făcut un credit și te-ai gândit să rambursezi anticipat ca modalitate de micșorare a datoriilor. Ideal ar fi să faci această mutare cât mai la începutul creditului, deoarece dobânzile și comisioanele se aplică la sold.
Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi cum poți rambursa anticipat un credit în 3 pasi simpli.
Rambursarea anticipată constă în achitarea unei părti din soldul creditului în avans astfel încât nu mai plătești dobânzile și comisioanele aferente acelor sume din principal, plătite în avans.
Rambursarea anticipată poate fi parțială (se rambursează sume parțiale, sau una sau mai multe rate lunare) sau totală (se rambursează creditul în întregime).
Pentru a te asigura că se rambursează anticipat suma dorită iar aceasta să se scadă integral din principalul datorat, trebuie să faci acest lucru în ziua scadenţei împreună cu plata ratei.
Pentru rambursarea anticipată imediat după scadenta (1-3 zile), banca va retine dobânda și comisioanele datorate din suma pe care dorim să o rambursăm anticipat, însă acestea vor fi mici (aplicabile doar pentru cele câteva zile scurse de la scadenţă).
În cazul rambursării totale, după achitarea ratei, soldul înscris pe scadențar va reprezenta exact suma care trebuie plătită băncii pentru a finaliza plata creditului. Aşadar, te sfătuim:
• să afli ce valoare au dobânda și comisioanele calculate de la plata ultimei rate până... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 08:30
Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Banca Transilvania va oferi clientilor Volksbank cu credite in franci elvetieni mai multe variante de conversie in lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold in functie de profilul acestora, reducerea putand depasi in unele cazuri 25%, pentru a scadea expunerea totala si rata lunara.
"Inchiderea tranzactiei cu Volksbank va mai dura inca doua-trei luni, vrem sa venim cu o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni imediat dupa finalizarea preluarii. Nu va fi o solutie unica oferita tuturor pentru ca sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investitii, asa ca banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem sa tratam cazurile sociale, unde vorbim despre locuinte familiale, credite care sunt in jur de 100.000-150.000 de franci elvetieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toti clientii cu credite in franci elvetieni in cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania dupa preluare", a declarat luni directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.
Intrebat daca BT ia in calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune ca nu se poate discuta de o solutie general valabila, avand in vedere ca portofoliul de credite in CHF este foarte diversificat, insa a punctat ca solutiile oferite vor fi individuale, toate avand ca scop diminuarea expunerii totale si a ratei lunare de plata.... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 14:49
Gorj, Braila si Brasov conduc topul judetelor unde soldul creditarii a crescut cel mai mult in prima jumatate a anului, cu un avans de 21,9% in Gorj si de 2,24% in Braila, respectiv 1,27% in Brasov, in conditiile in care soldul total in sistemul bancar s-a redus cu 1,54% fata de decembrie 2013.
Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a ajuns la finele lunii iunie la 216,7 miliarde lei, de la un nivel de 220,09 miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Din totalul imprumuturilor, cele in moneda locala reprezinta 90,51 miliarde lei (cu o pondere de circa 42%), iar cele in valuta exprimate in lei cumuleaza 126,18 miliarde lei.
In prima jumatate a anului, doar patru judete au consemnat o dinamica pozitiva a volumului total de creditare, respectiv Gorj (+21,97%), Braila (+2,24%), Brasov (+1,27%) si Vaslui (+0,6%), potrivit datelor BNR.
Top 10 este completat de judetele cu cele mai mici scaderi inregistrate la creditele totale, de sub 1%. Astfel, in judetul Neamt soldul finantarilor bancare s-a redus cu 0,02%, fiind urmat de Prahova (-0,26%), Teleorman (-0,78%), Sibiu (-0,86%), Dolj (-0,93%) si Constanta (-0,99%).
Nivelul creditelor aferente Capitalei s-a comprimat cu 1,84% de la finele anului trecut, ajungand la 86,66 miliarde lei.
Totodata, restantele totale ale populatiei si firmelor s-au redus cu 4,3% in primul semestru fata de decembrie 2013, la 31,28 miliarde lei, atingand minimul ultimelor 14 luni, iar fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 08:35
Creditarea a inceput sa-si revina in primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, aratand ca a tras concluzia in urma intalnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.
"Ieri (luni - n.r.), la prezentarea facuta de guvernator in fata membrilor ARB - am fost invitati la intalnirea trimestriala - parca pentru prima oara am constat cu totii ca se dezmorteste ceva in cea ce priveste creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Ghetea intr-o conferinta de presa cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii pe care o conduce.
El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a inregistrat in primele patru luni un avans al creditarii pentru persoane fizice cu 15% ca numar si cu 56% ca volum fata de acelasi interval al anului trecut.
"Este foarte interesant ca in anii precedenti a fost un declin al creditarii pentru persoane fizice, dar iata ca se reia creditarea pe acest segment. Avem si produse care sunt cerute, dar se confirma ca persoanele fizice incep sa fie mai interesate de credit", a spus Ghetea.
Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% in perioada mentionata.
"De mult n-am mai vorbit de cresteri de doua cifre, lucru care ne da speranta, fiind prima treime a anului cu semne atat de bune, creste activitatea de creditare", a mai spus Ghetea.
Datele BNR arata ca la finele lunii martie soldul creditelor... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:00
Pe parcursul anului 2013, bancile au fost reticente in relansarea creditarii. Avand probleme in elaborarea unor strategii de crestere a veniturilor, leaderii sistemului bancar din Romania au mizat pe reducerea costurilor operationale in incercarea de a atinge stabilitatea financiara.
In structura sistemului bancar romanesc au survenit o serie de modificari in anul precedent. Valoarea activul bilantier agregat net a fost de 362,2 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2013, inferioara celei consemnate in anul anterior, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, imbunatatirea performantelor si optimizarea continua a costurilor au reprezentat principalele obiective ale bancilor.
Analiza rezultatelor obtinute in anul 2013, efectuata pe baza situatiilor financiare elaborate, este prezentata in cele ce urmeaza:
BCR, record la scaderea cheltuielilor operationale
BCR a incheiat ambitiosul proces de restructurare lansat in urma cu un an si jumatate. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, institutia de credit a concediat aproximativ 2.200 de persoane in ultimii doi ani, iar reteaua s-a micsorat cu circa 100 de sucursale.
Astfel, procesul de restructurare pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile.
Venitul operational al bancii in 2013 a inregistrat o scadere usoara cu 1,2%, pana la 3.990,1 milioane (902,9 milioane EUR), de la 4.040,5... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:05
Nici in 2013 bancile nu au dat drumul creditarii, dar au continuat sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor, intensificand veniturile din dobanzi si comisioane.
Rezultatele financiare publicate de liderii sistemului bancar in Romania arata faptul ca bancile reusesc in continuare sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi sau comisioane.
Liderii sistemului bancar BCR si BRD au consemnat in 2013 o scadere a protofolilui de credite, motivul invocat de acestia fiind cererea slaba de credite.
Soldul creditelor acordate de banci in 2013
Spre exemplu,Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul anului trecut, o scadere de 12,2% a soldului creditelor. Astfel, volumul creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a ajuns la 46.735,5 milioane lei (10.453,0 milioane euro), fata de 53.243,0 milioane lei (11.979,5 milioane euro), la finele anului 2012, activitatea de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind numai partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite.
In perioada urmatoare, banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.
In acelasi timp BRD, a doua mare banca locala dupa active, a inregistrat o pierdere la portofoliul de credite pana la valoarea de... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:29
Soldul creditului acordat firmelor si populatiei a crescut in iunie 2013 cu 1,1%, fata de luna mai, ajungand la peste 224,159 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.
"Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna iunie 2013 cu 1,1 la suta (1,1 la suta in termeni reali) fata de luna mai 2013, pana la nivelul de 224,159 miliarde lei. Creditul in lei s-a majorat cu 0,3 la suta (0,3 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,6 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,2 la suta).
La 30 iunie 2013, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 1,3 la suta (-6,3 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2012, pe seama majorarii cu 2,2 la suta a componentei in lei (-3,0 la suta in termeni reali) si a diminuarii cu 3,3 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 3,5 la suta)", se arata in document.
Potrivit acestuia, creditul guvernamental a crescut in luna iunie 2013 cu 4,5%, depasind 74,645 miliarde lei. La 30 iunie 2013, creditul guvernamental a inregistrat o diminuare de 7,4 la suta (-12,1 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2012.
Masa monetara in sens larg (M3) a inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2013 un sold de peste 227,782 miliarde lei. Fata de luna mai 2013 aceasta s-a majorat cu 0,8 la suta (0,7 la suta in termeni reali), iar in raport cu iunie 2012... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 15:20
Soldul creditelor anul viitor fie va ramane la un nivel constant, fie va inregistra o crestere modesta, prognoza BCR avand vedere o crestere de 2-5%, a declarat luni economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
"Va ramane in discutie ce se va intampla cu celelalte finantari si cum vor evolua dobanzile pentru aceste finantari, in conditiile in care exista aceasta presiune internationala (solicitarea EBA de implementare a Basel III mai devreme, n.r). Opinia mea este ca soldul creditelor anul viitor fie va ramane la nivel constant, fie va inregistra o crestere foarte modesta. Prognoza noastra are in vedere o crestere de 2-5% pe sold", a spus Lucian Anghel, in cadrul ,,Forumului Bancar Roman", organizat de BNR in colaborare cu ARB si Finmedia.
El a declarat ca negocierile pentru acordul Basel III au durat circa 3 ani si jumatate, cu implementare in 2018-2019, deci o perioada foarte lunga de timp, astfel incat bancile sa fie pregatite sa indeplineasca cerintele de capital de 8%, in crestere fata de Basel II. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a venit acum cateva luni si a solicitat pentru marile banci europene ca in termen de mai putin de 9 luni sa ajunga la o rata a capitalului de 9%.
"Acesta inseamna ca sistemul bancar va fi mult mai solid. In conditiile actuale, fiindca tuturor marilor banci li se impune un termen foarte scurt de majorare a acestei rate, va fi practic foarte greu, daca nu imposbil sa faca rost de capital de la investitorii existenti, care oricum sunt... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 12:41