Primarul general Gabriela Firea a anuntat, miercuri, ca va supune dezbaterii publice si apoi votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti o vinieta pentru Bucuresti, pentru a reduce gradul de poluare din Capitala.
Proiectul va sta in dezbatere publica 45 de zile si va fi supus votului CGMB la finalul lunii septembrie. Iata ce taxe propune Firea:
Pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari care tranziteaza Bucurestiul va trebui cumparata vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) . Accesul pentru o zi va costa 10 lei, in timp ce pentru un an posesorul va trebui sa plateasca 1.900 lei. Taxa nu va fi platita de masinile de Bucuresti si IlfovToate autoturismele nonEuro, Euro1 si Euro2 vor fi interzise in zona centrala a Capitalei.Pentru autoturismele Euro3 inmatriculate in Romania, inclusiv in Bucuresti si Ilfov, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adica Centru) care costa 75 de lei/luna sau 900 lei pe an.
Firea a anuntat ca vor fi exceptate de la plata vinietei masinile de interventie, SMURD Ambulanta, Politie, Pompieri, masinile care vin in zona centrala pentru lucrari de utilitate publica si masinile corpului diplomatic. Nu vor fi exceptati cei care locuiesc in zona centrala, Firea spunand ca astfel ar face o discriminare.
Ce amenzi primesc cei care nu platesc taxa
Va fi montat si un sistem de monitorizare video, pentru a fi identificati si sanctionati soferii care incalca legea.... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:15
Autoritatile sustin ca lucreaza de zor la o formula pentru noua taxa auto, care ar putea fi stabilita pana la finalul anului. Deocamdata, situatia e la capitolul discutii si calcule (speram noi). Insa cum ar trebui sa arate acest bir ca sa aiba efectul scontat, anume incurajarea achizitiei de automobile noi si respectarea principiului "poluatorul plateste"?
In cadrul unei conferinte organizate la inceputul saptamanii, oficialii din Administratia Fondului de Mediu (AFM) au confirmat ca scoaterea timbrului de mediu a accelerat vanzarea masinilor foarte vechi.
Tocmai de aceea se ocupa de gasirea unei noi formule de calcul. "Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala. Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare", a spus Cornel Brezuica, seful AFM, in cadrul acestui eveniment.
De asemenea, e posibil si ca impozitul pentru masini sa sufere modificari.
"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante.
Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 13:03
Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie Europeana, ar putea fi inlocuit de o taxa inclusa in pretul carburantilor.
Ce efecte ar putea avea aceasta masura, luata in calcul de Ministerul Mediului? Ar fi utila, acceptabila pentru soferi, echitabila si nediscriminatorie, astfel incat sa nu mai fie respinsa de UE?
Propunerea e urmatoarea: orice plin de benzina sau motorina sa fie taxat suplimentar cu maximum doi lei (aproximativ 5 bani pe fiecare litru de combustibil).
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a explicat ca aceasta e una dintre variantele luate in calcul in cadrul unui grup de lucru constituit la minister.
In context, ministrul Mediului a admis ca timbrul de mediu va fi eliminat deoarece nu reprezinta o taxa corecta, insa a explicat ca este necesar sa fie pus ceva in loc, deoarece, altfel, s-ar pierde multi bani la buget.
In ceea ce priveste timbrul de mediu, situatia e destul de complicata, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o ...citeste mai departe despre "Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 17:34
Soferii romani care au platit o taxa de poluare intre 2007 si 2013 isi vor recupera banii achitati la stat, potrivit unei ordonante publicate in Monitorul Oficial.
Cererile de restituire vor putea fi depuse la ANAF dupa ce vor fi gata si normele de aplicare, adica peste cateva zile, potrivit unor surse citate de Pro TV.
Vestea proasta este ca sumele vor fi recuperate intr-o perioada de 5 ani. Cu alte cuvinte, in fiecare an solicitantul va primi cate 20%. Mai mult, cererile de restituire se... citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: In cat timp poti sa-ti iei inapoi banii de la stat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:04
Ordonanta de urgenta care stipuleaza faptul ca soferii nu mai sunt obligati sa mearga in instanta pentru a recupera taxa auto, ci pot face acest lucru pe cale administrativa, direct de la Fisc, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
Dar avand in vedere modificarile multiple aparute in timp la acest bir, se pune urmatoarea intrebare: ce taxe intra, pana la urma, in sfera restituirii?
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat acest lucru intr-un comunicat remis Ziare.com.
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Astfel, teoretic, e vorba de:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;- taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:15
Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri, ca nu mai e nevoie ca soferii care vor sa recupereze taxa auto sa meara in instanta, ci la Fisc. Dar doritorii mai au de asteptat cel putin 45 de zile.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "prevederile ordonantei de guvern in care este stipulat ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si vehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial".
Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci
In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern va fi elaborata o procedura care va fi ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 12:40
Soferii straini care vor conduce pe autostrazile din Germania ar putea fi obligati sa plateasca o taxa, de care rezidentii germani ar fi in practica scutiti, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor de la Berlin.
Proiectul prevede ca soferii sa lipeasca pe parbrizul masinii o vigneta, dovada ca au achitat taxa, care ar putea ajunge la 100 de euro pe an, in caz contrar urmand sa fie amendati, scrie Financial Times.
Rezidentii germani vor fi, de asemenea, obligati sa cumpere vigneta, dar vor putea deduce costul acesteia din alte taxe pe care le achita pentru drumuri. Acest artificiu va permite Germaniei sa se conformeze reglementarilor UE, care interzic discriminarea in functie de nationalitate, si ii permite cancelarului Angela Merkel sa-si respecte angajamentul electoral de a nu mari taxele.
Introducerea taxei pentru autostrazi ar fi "o decizie politica" in cadrul negocierilor pentru formarea coalitiei de guvernare, ca urmare a alegerilor parlamentare din septembrie, potrivit Ministerului Transporturilor.
Taxarea soferilor straini a fost una dintre temele principale in campania electorala a premierului Bavariei, Horst Seehofer, lider al Uniunii Crestin Sociale, partid aliat Uniunii Crestin Democrate a cancelarului Merkel. Seehofer a afirmat ca taxa pentru straini este o conditie pentru foarmea unei coalitii de guvernare.
"Nevoia de a se face ceva este semnificativa, avand in vedere investitiile structurale prea reduse din bugetul pentru... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:43
Taxa auto a fost supendata, dupa ce Presedintele Traian Basescu a promulgat legea.
Basescu a promulgat, marti, decretul pentru suspendarea taxei auto, iar soferii care au platit deja aceasta taxa isi vor primi banii inapoi, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Administratiei Prezidentialehttp://www.presidency.ro/.
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
Vezi texul integral al Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Veste buna pentru soferi: Taxa auto, amanata pana in 2013
Amanarea opereaza de la intrarea in vigoare a acestei ordonante, din februarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012.
Recuperare taxa auto: Cui ne adresam, ce documente depunem
Presedintele FORT, Augustin Hagiu a declarat pentru Taxa auto, suspendata: Soferii isi vor primi banii inapoi ca amanarea taxei multumeste atat soferii, cat si Comisia Europeana.
Potrivit acestuia, taxa auto trebuie sa dispara complet si sa fie platita drept un impozit anual pe vehicul, in functie de vechimea acestuia. Formula de calcul a impozitului ar trebui sa includa si normele de poluare.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:44
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat o ordonanta de urgenta in acest sens.
Taxa auto urma sa fie reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012. Guvernul a anuntat ca urmeaza sa adopte o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ordonanta de urgenta 1/ 2012 initiata de Guvenul Boc prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule, scrie Mediafax.
Amanarea opereaza de la intrarea in vigoare a acestei ordonante, din februarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012.
Ordonanta reglementeaza si situatia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicului. In acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei platite, conform Ordonantei 92/2003 privind codul de procedura fiscala.
Senatul a adoptat anterior, tacit, ordonanta, iar comisiile de industrii si buget ale Camerei au avizat-o favorabil.
Ordonanta a fost adoptata de deputati cu 219 voturi pentru unul impotriva si 15 abtineri.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:13