Toti conducatorii de vehicule ai Societatii de Transport Bucuresti (STB) vor purta uniforme, incepand cu data de 1 iulie, a anuntat compania.
"In prezent, toate eforturile noastre sunt indreptate spre transformarea fostei regii intr-o companie eficienta si mai apropiata de public si dorim mai ales schimbarea mentalitatii pe un trend nou, proactiv, al unora dintre angajati care au ramas tributari vechilor obiceiuri. Am luat aceasta decizie ca urmare a multor reclamatii, anumiti conducatori si manipulanti de vehicule nu erau imbracati adecvat, veneau cu slapi, pantaloni scurti, maiou. Incepand cu 1 iulie, cine nu are uniforma nu intra pe traseu. Dar foarte multi soferi sunt mandri de aceasta investitie si poarta uniforma inca de cand au primit-o", a declarat directorul STB SA, Alexandru Hazem Kansou.
De la 1 iulie 2020, fie ca au sau nu sacou, in conditiile unor temperaturi ridicate, soferii vor purta in mod obligatoriu pantalon si camasa cu maneca lunga sau maneca scurta, iar optional cravata sau esarfa.
STB SA a comandat 14.700 de costume, 19.200 de camasi barbatesti, 400 de camasi de dama si 4.900 de cravate si esarfe, printr-o investitie in valoare totala de circa trei milioane lei.
Purtarea uniformei face parte dintr-un program mai amplu al Primariei Capitalei si al noii conduceri a societatii de transport public, prin care este vizata cresterea calitatii serviciilor oferite. ...citeste mai departe despre "Soferii STB vor purta obligatoriu uniforme,... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 10:44
Compania americana de ride hailing Uber a fost gasita vinovata de discriminarea persoanelor cu dizabilitati, din nou, si trebuie sa plateasca daune de 1,1 milioane de dolari.
Uber a pierdut un proces in care o femeie nevazatoare a acuzat compania de discriminare si pierderea mai multor evenimente importante, din cauza faptului ca soferii companiei i-au refuzat comenzile.
Deoarece nu vede, femeia era insotita de un caine, ceea ce nu a convenit soferilor Uber. Acestia i-au refuzat cursele cu 14 ocazii diferite, pentru a evita murdarirea covoarelor. In total, Lisa Irving a fost refuzata de 60 de ori, pentru ca de fiecare data a incercat de mai multe ori sa obtina o cursa.
Intr-una dintre ocazii, aceasta chiar reusise sa se urce intr-o masina Uber, insa a trebuit sa coboare dupa ce soferul a inceput sa tipe ca o da afara pe marginea drumului din cauza cainelui.
Din cei 1,1 milioane de dolari acordati de instanta, femeii ii revin 324.000 de dolari. Restul de 805,313 dolari vor acoperi cheltuielile de judecata si remuneratia avocatilor.
Uber este o companie recidivista la capitolul discriminarea persoanelor nevazatoare. In 2016, a trebuit sa plateasca 2,6 milioane de dolari in urma unui proces similar si a promis ca va lua masuri in acest sens. ...citeste mai departe despre "Uber trebuie sa achite despagubiri de peste un milion de dolari din cauza soferilor care au refuzat o femeie nevazatoare insotita de un caine" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Aprilie 2021, ora 09:37
Autoritatea pentru Supraveghere Financiara a lansat pentru consultare publica un proiect de completare a legislatiei privind asigurarile auto din Romania.
Cea mai importanta modificare se refera la propunerea cresterii penalizarilor in cazul soferilor care provoaca accidente soldate cu vatamari corporale sau decese. Acestia vor plati cu pana la 40% mai mult pentru RCA in anul urmator.
In prezent, articolul 32 din Norma ASF 20/2017 prevede ca, in cazul existentei unor daune platite, soferii sunt penalizati cu doua clase de malus (20%) si cresterea aferenta a primei de asigurare pentru fiecare incident pentru care s-a platit o despagubire.
La acest articol, proiectul supus consultarii publice diferentiaza penalizarea dupa tipul incidentului, ajungand pana la 4 clase malus (40%):
- doua clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
- patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vatamarea sanatatii si a integritatii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.
Cititi si:
Piata de asigurari online creste puternic in 2020, dar trendul va continua ...citeste mai departe despre "Soferii care provoaca accidente soldate cu decese sau vatamari corporale ar urma sa plateasca cu 40% mai mult pentru RCA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 10:53
Jerome Bonduelle, mostenitor al fondatorului companiei alimentare cu acelasi nume si director general, a murit sambata dimineata intr-un spital din Lille.
Omul de afaceri a fost accidentat mortal cand se plimba cu bibicleta impreuna cu sotia sa si cu cativa prieteni, potrivit BFM Business.
Soferul a fugit de la locul accidentului, dar a fost prins de politie.
Bonduelle este una dintre cele mai mari companii franceze din domeniul alimentar, cu o cifra de afaceri in 2019 de 2,7 miliarde de euro. Jerome a inceput sa lucreze in compania fondata de tatal sau in 2003. Anterior, el a fost manager la Citroen si Eurogroup Consulting. ...citeste mai departe despre "Directorul general al companiei Bonduelle, accidentat mortal de un sofer cand se plimba cu bicicleta. Barbatul a fugit de la locul accidentului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 17:36
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa permita transporturile rutiere de persoane prin curse neregulate (charter), pentru transportul soferilor profesionisti si al lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri de organizatie.
UNTRR solicita astfel completarea Ordonantei militare nr.7/04.04.2020, argumentand ca documentul permite zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie.
"UNTRR considera ca asa cum se admite plecarea la lucru cu avion charter si cu autoturism, trebuie sa fie permisa si deplasarea cu autocarele, atat pentru a permite celor care au contracte sa mearga la lucru si sa degreveze presiunea pe bugetul statului, cat si pentru a permite transportatorilor de persoane sa organizeze similar cu liniile aeriene tot chartere spre tari precum Germania, Spania, Franta", se mentioneaza in comunicat.
Transportul cu autocarul este preferat de multe companii din Romania pentru organizarea deplasarii personalului angajat si a lucratorilor sezonieri, avand in vedere pretul accesibil, precum si siguranta, calitatea si flexibilitatea serviciilor oferite, sustine UNTRR.
In prezent, potrivit art. 11 din Ordonanta Militara 7/2020, transportul rutier international de persoane prin servicii regulate,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:42
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) anunta ca - daca statul nu renunta de urgenta la izolarea soferilor de TIR care aduc alimente din strainatate - pana la finalul saptamanii, magazinele nu vor mai avea alimente pentru populatie.
UNTRR a mai solicitat ca soferii de cursa lunga - inclusiv cei care vin din tari cu multe cazuri de coronavirus confirmate - sa nu mai fie trimisi direct in izolare pentru o perioada de 14 zile. Motivul invocat in prima instanta a fost ca firmele de transport urmau sa inregistreze pierderi foarte mari, in acest fel.
Acum, potrivit UNTRR, daca soferii de cursa lunga vor continua sa fie trimisi in izolare la sosirea in tara, in scurt timp societatile nu vor mai avea pe cine sa puna la volan. Asa ca nici alimentele din import nu vor mai ajunge la timp in Romania.
"Daca masura de izolare la domiciliu pentru o perioada de 14 zile se va aplica si soferilor profesionisti, saptamana urmatoare nu o sa mai avem cu cine sa facem transport rutier in Romania (...)", a transmis Uniunea, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.
In context, Uniunea solicita:
1. Excluderea soferilor profesionisti care opereaza transporturi rutiere internationale de la masura izolarii la domiciliu, pentru o perioada de 14 zile aplicata de CNSSU tuturor persoanelor asimptomatice care sosesc in Romania din tarile unde sunt confirmate cel putin 500 de cazuri.
In context, UNTRR spune ar accepta "masuri suplimentare de controlarea... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 17:49
Uber Technologies va oferi compensatii soferilor si curierilor diagnosticati cu coronavirus sau plasati in carantina timp de 14 zile.
Compania a anuntat, intr-un comunicat, ca a inceput deja sa acorde compensatii soferilor pe unele piete si ca intentioneaza sa ofere aceleasi beneficii soferilor si curierilor din intreaga lume, relateaza Reuters.
Bloomberg a scris anterior ca Uber ii va plati pe soferii expusi la coronavirus in Statele Unite si ca a oferit deja compensatii pentru 5 soferi plasati in carantina, dar care nu au fost infectati, din Marea Britanie si Mexic.
Uber a afirmat in repetate randuri ca soferii sunt incadrati corect drept contractori. Prin incadrarea contractorilor ca angajati, companiile de tehnologie precum Uber, DoorDash si Postmates ar fi supuse legislatiei muncii care impune salarii mai mari si alte beneficii, cum ar fi asigurarile medicale.
Si alte companii de ride-hailing si livrari de mancare discuta despre acordarea de compensatii soferilor si curierilor afectati de coronavirus. Intre acestea se afla DoorDash si Instacart.
Vezi si Metrorex anunta ce masuri va lua pentru a limita raspandirea coronavirusului ...citeste mai departe despre "Uber va da compensatii soferilor si curierilor cu coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 09:29
Anul 2020 vine cu cateva schimbari si noutati importante pentru soferi.
Ziare.com va prezinta informatii despre amenzi, vinieta Oxigen, pretul carburantilor, Codul Rutier si politele RCA pe care este bine sa le stiti.
In ciuda promisiunilor Guvernului, punctul de amenda a crescut, incepand de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim.
Guvernul Orban a decis la inceputul lunii decembrie inghetarea punctului de amenda la 145 de lei, in ideea ca sa nu creasca odata cu cresterea salariului minim, incepand cu 1 ianuarie 2020.
"Am luat decizia sa facem si noi ceea ce au facut Guvernele anterioare. Practic, punctul de amenda a fost legat de salariul minim pe economie si in fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amenda odata cu cresterea salariului minim. Vom aplica si noi aceasta solutie, sa nu crestem punctul de amenda", a spus premierul Ludovic Orban, in decembrie.
Seful Guvernului a precizat insa ca acest sistem trebuie modificat in viitor, astfel incat punctul de amenda sa nu mai fie legat de salariul minim pe economie.
"Cu siguranta trebuie schimbat acest sistem. S-a dovedit clar ca aceasta relatie intre punctul de amenda si salariul minim pe economie nu este solutia care sa se poata aplica, din moment ce an de an s-a inghetat punctul de amenda, probabil trebuie calculat in alt mod", subliniat Orban.
Potrivit unei HG publicate in Monitorul Oficial, salariul minim brut lunar creste la 2.230 lei. Pentru personalul cu studii superioare,... mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 08:12
Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52