Increderea consumatorilor din Europa a trecut printr-o crestere pozitiva semnificativa in al patrulea trimestru din 2016. Climatul de consum GfK pentru cele 28 de tari UE a crescut cu 5,6-17,9 puncte in decembrie, fiind cea mai valoare de dupa ianuarie 2008.
Indicatorii individuali - estimarile economice si cele cu privire la venituri, cat si tendinta de a cumpara - nu s-au dezvoltat in mod uniform, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Subiectele care au dominat stirile in Europa in trimestrul patru din 2016 au fost razboiul din Siria, terorismul in Europa, alegerile prezidentiale din SUA la sfarsitul lunii noiembrie si aparitia continua a partidelor si nationaliste in aproape fiecare tara europeana.
Totusi, este evident ca toate aceste stiri negative nu au reusit sa influenteze consumatorii. Se pare ca europenii sunt tot mai selectivi in ceea ce priveste subiectele de care se lasa influentati in viata lor de zi cu zi.
Ca urmare, indicatorii privind estimarile economice si cele cu privire la venituri si tendinta de cumpara au ramas in mare masura neafectati de razboiul din Siria, evenimentele din Turcia, alegerile prezidentiale din SUA si amenintarile continue de terorism in Europa.
Din contra, cifrele de crestere economica in fiecare tara au avut un rol mai semnificativ. In consecinta, climatul de consum GfK pentru cele 28 de tari UE a crescut cu valori de la 5,6 puncte pana la 17,9 puncte intre lunile septembrie si decembrie.
Estimarile... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 11:00
Atacurile teroriste care au avut loc in ultimii doi ani in Franta si Germania au speriat turistii care voiau sa mearga in aceste tari, doua dintre cele mai vizitate din lume. Nici Belgia nu a fost crutata.
Socurile recente au fost unul dupa altul - jihadistii Statului Islamic au ucis civili in Bruxelles si in Nisa, iar atacuri teroriste au avut loc si in Germania, mai ales in ultimele luni.
Provocarile politice pentru liderii Europei sunt serioase, iar impactul asupra economiei din regiune poate fi la fel de grav, scrie New York Times.
"Ne confruntam cu o schimbare structurala, un fenomen de razboi la usa noastra care nu a existat inainte", a spus Georges Panayotis, presedintele MKG Group, o companie de consultanta in turism, care are sediul in Paris.
"Daca nu este rezolvata, problema va continua", a adaugat acesta.
Citeste mai departe despre "Cum a bagat terorismul spaima in turistii din Europa" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 12:07
Sedinta de joi a Bancii Centrale Europene nu a adus nimic nou din perspectiva politicii monetare practicata de institutia de la Frankfurt, dar a marcat un moment in care presedintele acesteia, Mario Draghi, a putut transmite o serie de mesaje liderilor celor 28 de state din blocul comunitar.
4 dintre acestea sunt considerate a fi de o importanta capitala pentru soarta UE de catre economistul Mohamed El-Erian, acoperind o arie care depaseste efectul resimtit de piete si de economiile tarilor europene, dupa cum arata intr-un editorial Bloomberg.
Politici efective
Draghi a scos in evidenta faptul ca politicile monetare aplicate de BCE au reusit sa evite declansarea turbulentelor pe pietele din Europa dupa momentul ianuarie-februarie, cand China a zguduit lumea financiara de pe tot globul.
Fara anuntul facut in luna martie de catre oficialii BCE, acela de a creste nivelul stimulului monetar injectat in piata din zona euro, Europa ar fi riscat sa se scufunde intr-un val al deflatiei.
Asumarea raspunderii
Chiar si asa insa, politicile monetare neconventionale nu pot reusi sa atinga principalul obiectiv: cresterea economica sustinuta, cata vreme guvernele nu inteleg sa isi asume o parte din raspundere in acest sens.
Acestea vor trebui sa intervina cu o serie de programe menite sa creasca productivitatea si consumul, iar Draghi a subliniat in mod special nevoia de relansare a investitiilor in infrastructura si a abordarilor fiscale mai inclinate spre... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 12:08
Pe masura ce al treilea program de asistenta financiara destinat Greciei se apropie de linia de start, atentia tuturor analistilor se concentreaza pe detalii precum deficitul bugetar si alte tinte incluse in noul memorandum.
Dar, daca istoria ne poate servi pe post de ghid, atunci politica, si nu nivelul risipei bugetare, reprezinta cel mai mare obstacol in calea mentinerii unei uniuni monetare stabile, observa analistul Renuka Rayasam, intr-o postare pe blogul Reuters.
Precedent istoric
La un secol si jumatate dupa prima incercare de creare a unei uniuni monetare pe continent, tarile europene par sa ignore iarasi consecintele politice ale eforturilor lor economice.
"Valutele si lumea financiara sunt mult mai interconectate cu sistemul politic decat ar crede multa lume", explica Charles Goodhart, profesor de economie si fost oficial al Bancii Angliei.
Politica a fost si factorul care a destramat Uniunea Monetara Latina, creata in 1865 pentru a incuraja comertul intre tarile europene si a da o alta greutate acestora in peisajul economic global.
In acel an, reprezentanti din Franta, Belgia, Elvetia si Italia au convenit la Paris asupra necesitatii crearii unei uniuni monetare care sa sprijine economiile lor, afectate de noile zacaminte de aur si argint date in exploatare in diverse colturi exotice ale lumii.
In realitate, prima uniune monetara europeana, care s-a extins pana la a cuprinde si Grecia, Serbia si alte cateva state, a mers din criza in criza,... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 14:22
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Discutiile privind securitatea energetica a Uniunii Europene sunt o tema de actualitate pentru liderii de la Bruxelles, pe masura ce tensiunile dintre Occident si Rusia ating cote tot mai ridicate.
Insa, in ciuda promisiunilor facute de actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, de intensificare a eforturilor financiare pentru realizarea acestui deziderat, analistii cred ca strategiile elaborate de Bruxelles ignora unele oportunitati majore.
O astfel de voce este cea a lui Eamon Ryan, fost ministru al Comunicatiilor, Energiei si Resurselor Naturale din guvernul Irlandei, care, intr-un editorial publicat de Project Syndicate, ii atrage atentia lui Junker ca risca sa amane nejustificat ocazia de a realiza o super-retea de energie electrica alimentata de energia eoliana din Marea Nordului.
O problema de vointa
Odata cu programul de relaxare cantitativa anuntat de Banca Centrala Europeana, CE a mizat la randu-i cu o importanta suma alocata investitiilor in infrastructura Europei: 315 miliarde de euro.
Pentru Ryan, aceasta este ocazia perfecta de a atinge trei obiective printr-o singura miscare inspirata.
Coordonand cercetarea cu investitiile, incurajand conservarea mediului si integrand pietele de energie, o Uniune Energetica Europeana poate lupta impotriva schimbarilor climatice, poate asigura Europei un stimul financiar important si are sansa de a feri continental de socuri puternice in asigurarea resurselor energetice, de genul celor... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 16:33
Banca Central Europeana (BCE) va scrie incepand de marti o noua pagina in istoria sa prin preluarea in mod oficial a atributiilor de supervizor bancar unic in zona euro, prima etapa a uniunii bancare destinata evitarii aparitiei de noi crize in Europa, transmite AFP.
A anticipa mai bine socurile si a solutiona mai rapid situatiile de criza, aceasta va fi misiunea acestei autoritati, care va avea sediul la Eurotower, actualul cartier general al BCE, in mijlocul cartierului de afaceri din Frankfurt.
Supravegherea va fi 'riguroasa, echitabila si independenta' si se va derula 'pe baza zilnica', a promis presedintele Consiliului de supraveghere al mecanismului unic de supraveghere din cadrul Bancii Centrale Europene, Daniele Nouy, care va fi secondata de Sabine Lautenschlager, ambele membre in comitetul director al BCE, scrie Agerpres.
Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara (SSM) va urmari cu atentie cele mai mari 120 de banci din zona euro, care detin impreuna peste 80% din activele bancare din regiune. Aceasta cifra ar urma sa creasca daca unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat inca la zona euro vor decide sa se alature acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de institutii bancare de importanta mai mica vor ramane in responsabilitate nationala de supervizare, dar BCE isi rezerva dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele in caz de probleme.
Acest dispozitiv va fi completat de un mecanism comun de gestionare si solutionare a crizelor... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:39
Bancile din Europa Centrala, mai ales cele din partea de nord a acestei zone, par sa fie pregatite pentru o eventuala confruntare cu socurile externe, in contextul in care vestul Europei s-ar putea lovi de o noua recesiune.
Situatia pare mai ingrijoratoare in Ungaria, Romania si Bulgaria. "Polonia si Cehia si-au crescut rezistenta la socurile externe in timp ce in Ungaria si Europa de Sud-Est vulnerabilitatile au crescut", a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.
In Cehia si Slovacia exista mai putine credite decat depozite, ceea ce inseamna ca bancile din aceste tari nu vor avea dificultati in a indeplini normele de capital. La fel in Polonia, creditele ipotecare in valuta aproape au disparut, deoarece bancile poloneze au fost mai stricte in procedurile de creditare decat in alte tari din regiune.
Guvernul de la Budapesta a socat inca de anul trecut bancile occidentale cand a anuntat o schema de rambursare a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb mai mic decat cursul pietei. Recent, autoritatile ungare au anuntat ca vor interveni pentru a prelua datoriile autoritatilor locale in valoare de 2,8 miliarde de dolari.
Romania s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizati prin reducerea salariilor si majorarea taxelor, ceea ce a condus la cresterea creditelor neperformante si la reducerea creditarii.
Dincolo de Uniunea Europeana, multe banci straine se retrag din Ucraina, lasand loc liber pentru rivalii din Rusia,... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 14:49
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, prezent si pe piata din Romania, nu are planuri pentru a continua sa se extinda prin noi achizitii in Europa Centrala si de Est, a declarat miercuri directorul general Herbert Stepic.
Herbert Stepic a precizat ca Raiffeisen are in continuare incredere in regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida faptului ca agentia de evaluare Moody's a retrogradat primele trei mari banci austriece, inclusiv RBI, tocmai pentru expunerea lor pe Europa centrala si de Est.
"Suntem orientati spre o dezvoltare organica pe cele 18 piete pe care operam. Acest lucru inseamna ca nu avem in vedere o noua extindere regionala", a declarat Herbert Stepic actionarilor la cea dea doua adunare anuala de la fuziunea RZB si Raiffeisen International in 2010.
"Regiunea Europei Centrale si de Est este in continuare atractiva si va ramane motorul de crestere al Europei. Este in firea analistilor sa fie sceptici", a adaugat Herbert Stepic.
Raiffeisen, care se lupta cu rivalul Erste Group Bank pentru pozitia a doua pe piata bancara din CEE dupa liderul UniCredit Bank Austria, si-a consolidat pozitia in acest an dupa preluarea bancii poloneze Polbank.
Herbert Stepic a mai spus ca RBI nu are o expunere suverana pe Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia, iar in cazul Italiei o expunere de aproximativ 25 milioane de euro nu poate fi considerata una semnificativa. De asemenea, Stepic a informat ca RBI dispune de o rezerva de lichiditate de 25... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:24