Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune, un eventual acord avand potentialul de a "cimenta" prezenta grupului francez in Rusia si Romania, potrivit Financial Times.
Banca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere.
Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este in etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri in randul bancilor.
Un acord ar putea cimenta prezenta grupului in Rusia si Romania - in prezent principalele sale piete in regiune - si ar putea de asemenea sa ii asigure accesul in alte tari, noteaza FT.
Intrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frederic Oudea, a refuzat sa comenteze in mod direct informatiile.
Oudea a raspuns insa ideea ca un eventual parteneriat ar putea anunta fuziunea sau preluarea unei banci rivale.
"Planul nostru de crestere va fi organic, cu siguranta", a declarat seful Societe Generale intr-un interviu acordat Financial Times.
In ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare - prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului - insa Oudea pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazandu-se in buna masura pe prezenta pe pietele emergente.
Societe Generale asteapta un... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:12
Fondul Aberdeen Asset Managers Limited, din Londra, a raportat joi o detinere de 5,43% din actiunile BRD, participatie evaluata la 310,31 milioane lei (71 milioane euro) la cea mai recenta cotatie bursiera.
Aberdeen a devenit astfel al doilea actionar al BRD, dupa grupul francez Societe Generale, care controleaza pachetul majoritar de 60,17% din actiuni.
Aberdeen Asset Management, inregistrat in Marea Britanie si listat pe bursa de la Londra, este o companie de management de investitii, avand clienti institutionali si privati, cu birouri in Europa, America de Nord, America Latina, Asia si Australia.
Potrivit rezultatelor financiare prezentate in luna aprilie, Aberdeen Asset Management avea la sfarsitul lunii martie active in administrare in valoare de 212,3 miliarde lire sterline (248 miliarde euro), in urcare cu 13% fata de nivelul de la finele lunii septembrie a anului trecut, cand s-a incheiat anul fiscal anterior.
Veniturile fondului au crescut cu 25% in primul semestru al anului fiscal 2012-2013, la 516 milioane lire (603 milioane euro), iar profitul inainte de taxe a avansat cu 37%, la 222,8 milioane lire (260,4 milioane euro).
Calculata la cel mai recent pret din piata principala, de 8,2 lei, capitalizarea bursiera a bancii este de 5,71 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
BRD a inregistrat un profit net de 13 milioane lei in primul trimestru din acest an, in scadere cu 84% fata de perioada similara a anului trecut, iar volumul creditelor acordate a... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:49
Grupul bancar francez Societe Generale, prezent si pe piata din Romania, intentioneaza sa elimine peste 1.000 de posturi la nivel mondial in urmatorii trei ani, dintre care 500 numai la sediul din Paris al grupului, conform unui plan prezentat marti care vizeaza realizarea unor economii de 900 milioane de euro, a declarat directorul general Jean-François Sammarcelli.
Intrebat de postul de radio BFM Business daca banca franceza are de gand sa depaseasca cifra de 1.000 de posturi ce ar urma sa fie eliminate, Sammarcelli a raspuns afirmativ dar nu a dat o cifra exacta, transmite AFP.
"Vom propune un anumit numar de posturi ce ar urma sa fie eliminate la sediul grupului, care ar reprezenta aproximativ 500 de angajati. (...) Vor exista de asemenea reduceri de locuri de munca la reteaua din Franta si cea internationala", a mai spus Sammarcelli.
Potrivit directorului general de la Societe Generale, grupul are in prezent 154.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 60.000 in Franta.
Societe Generale a anuntat marti un plan de economii de 900 milioane de euro pana in 2015, care ar urma sa se adauge reducerilor de costuri de 500 milioane de euro realizate anul trecut. In paralel, grupul bancar francez a informat ca in primul trimestru al acestui an profitul sau net a scazut cu 50% pana la 364 milioane de euro.
Divizia din Romania, BRD-Groupe Societe Generale a anuntat ca a revenit pe profit in primul trimestru din acest an, banca raportand un rezultat net de 13... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 11:38
BRD-Groupe Societe Generale a raportat pierderi in ultimul trimestru, atat la nivel de grup, cat si pentru divizia din Romania.
BRD a incheiat anul trecut cu o pierdere de 332 milioane lei, rezultatul net fiind afectat de nivelul costului riscului, conform unui comunicat al bancii remis Bursei de Valori Bucuresti.
In aceasi perioada, si grupul bancar Societe Generale a raportat pierderi, dupa deprecierea participatiei detinute la compania de brokeraj Newedge Group si dupa ce a pus deoparte 300 milioane de euro (403 milioane de dolari) pentru cheltuieli juridice, transmite Bloomberg.
Costul net al riscului in cazul BRD a crescut anul trecut cu 61,6% fata de 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.
"Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma.
Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate", a spus Philippe Lhotte, presedintele -... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:55
Societe Generale vinde divizia din Grecia - Geniki Bank, catre Piraeus Bank - a patra banca elena, insa tranzactia va costa banca 100 milioane de euro din profit.
Societe Generale a precizat ca pretul de vanzare a Geniki Bank este de un milion de euro, insa grupul bancar francez va trebui sa investeasca un total de 444 milioane de euro, dintre care 281 milioane de euro pentru recapitalizarea Geniki Bank, iar restul de 163 de milioane de euro in subscrierea de obligatiuni emise de catre Piraeus Bank.
Anuntul vine la doua zile dupa ce un alt mare grup bancar francez, Credit Agricole, a finalizat acordul de vanzare a subsidiarei sale din Grecia, Emporiki, catre Alpha Bank, o tranzactie care va amputa cu doua miliarde de euro rezultatele inregistrate de Credit Agricole in al treilea trimestru al acestui an.
E oficial: Alpha Bank a cumparat Emporiki Bank cu un euro
Preluarea Geniki Bank are loc la cateva luni dupa ce Piraeus Bank a preluat activele viabile ale ATEbank, o banca greceasca de stat.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
In trimestrul al doilea al acestui an, Societe Generale a anuntat un profit de 433 de milioane de euro, in scadere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acesta s-a cifrat la 747 milioane de euro.
Societe Generale anunta rezultate ingrijoratoare: Profit in scadere, dupa picajul la bursa mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 17:47
Societe Generale, a doua banca din Franta ca marime si proprietara bancii romanesti BRD, tinteste cresterea profiturilor din retail in filialele din Romania si Rusia.
Divizia internationala de retail Societe Generale a suferit pierderi in cel de-al doilea trimestru, crescand temerile cu privire la posibilele vulnerabilitati ale grupului in contextul crizei datoriilor suverane din Europa.
"Este crucial ca la sfarsitul lui 2013 sa aratam ca divizia internationala de retail creste si aduce mai mult profit decat o face in prezent", a declarat Frederic Oudea, CEO-ul Societe Generale, pentru Financial Times, citat de Reuters.
In plus, BRD si divizia ruseasca a Societe Generale vor trebui sa-si intensifice activitatea in sectorul corporate, si sa incerce scaderea pierderile provenite din creditele nerentabile.
Societe Generale tinteste reducerea costurilor si vanzarea unei parti din active pentru a-si creste profitabilitatea. Reprezentantii bancii mizeaza pe o majorare a profitului la un nivel satisfacator dupa 2013, dar nu la nivelul pe care l-a cunoscut anterior crizei economice, a mai adaugat Oudea.
Profitul BRD din prima jumatate a anului a fost in scadere din 2010, cand a atins suma de 366.9 milioane lei. In 2011 s-a micsorat cu 23,3% la 282 de milioane RON, iar anul acesta a scazut de sapte ori, pana la 39,4 milioane.
Profitul redus din primul semestru a fost cauzat de reducerea veniturilor si costul ridicat al riscului, in trimestrul doi al lui 2012 BRD... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 10:51
Societe Generale a vandut TCW Group, companie axata pe servicii de management al investitiilor, catre Carlyle Group, cel mai mare grup de investitii private din lume. In urma acestei tranzactii, conducerea si angajatii TCW obtin o participatie de 40%.
TCW Group Inc va reveni astfel la statutul de firma independenta, dupa mai mult de un deceniu in care a fost proprietatea bancii franceze Societe Generale, transmite Bloomberg.
In 2001, Societe Generale a platit 880 milioane de dolari pentru achizitionarea TCW. Banca vinde active pe fondul crizei datoriilor, urmarind sa isi majoreze capitalul pentru a indeplini cerintele autoritatilor de reglementare.
Tranzactia cu Carlyle evalueaza TCW la 700-800 milioane de dolari, conform unor surse anonime.
Profitul net al bancii franceze Societe Generale a scazut cu 42% in trimestrul doi din 2012, din cauza deprecierilor de active inregistrate la fondul TCW din SUA si la Rosbank, divizia din Rusia.
Societe Generale anunta rezultate ingrijoratoare: Profit in scadere, dupa picajul la bursa
Banca a inregistrat in perioada aprilie - iunie 2012 un profit net de 433 milioane de euro (533,3 milioane de dolari), sub estimarile analistilor, care se asteptau la un castig de 677,9 milioane de euro. Banca franceza isi reduce activele la divizia de corporate si investitii bancare si va renunta la aproximativ 1.600 de angajati de la acesta divizie.
Actiunile Societe Generale au scazut la bursa de la Paris ca urmare a expunerii la... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 11:58
Profitul net al bancii franceze Societe Generale a scazut cu 20% in primul trimestru, la 732 milioane de euro, ca urmare a costurilor vanzarii unor active si a altor cheltuieli exceptionale, parte a procesului de consolidare a capitalului, in contextul incetinirii economice.
Procesul de consolidare a capitalului, impreuna cu declinul creditelor de retail in Franta, a anulat cresterea veniturilor din tranzactiile cu obligatiuni, valute si materii prime.
La fel ca alte mari banci europene, Societe Generale (SocGen), a doua mare institutie de credit din Franta, reduce costurile si numarul locurilor de munca la divizia de investment banking, pentru a intruni cerintele unor reguli globale mai dure si pentru a rezista mai bine efectelor crizei datoriilor suverane din zona euro.
Analistii consultati de Reuters anticipau un profit de 748,1 milioane de euro pentru SocGen.
Veniturile au scazut cu 4,7%, la 6,3 miliarde de euro, dar s-au situat peste asteptarile de 6,2 miliarde de euro.
Banca a vandut active, constand din portofolii de credite, in valoare de 6,4 miliarde de euro in primul trimestru, pentru a-si reduce indatorarea, iar rata de adecvare a capitalului a urcat la 9,4%.
Desi eforturile de consolidare a capitalului au lovit in principal rezultatele ddiviziei de investment banking, grupul a inceput sa fie afectat si pe reteaua de retail din Franta, unde profitul a scazut, anual, pentru prima data din 2010.
Economia Frantei incetineste, iar somajul se... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 11:12
Profiturile din al doilea trimestru ale Societe Generale, a doua banca din Franta, ca marime, au scazut, fata de anul trecut, cu 31%, la 747 milioane euro, ca urmare a expunerii la datoria suverana a Greciei, relateaza BBC News. Societe Generale a inregistrat pierderi de 395 de milioane de euro ca urmare a expunerii la datoria Greciei, banca detinand obligatiuni de stat elene de 2,65 miliarde euro, informeaza NewsIn.
De asemenea, SocGen a avertizat ca tinta de profit pentru 2012 va fi "dificil de atins", precizand ca rezultatele din al doilea trimestru al anului 2011 reflecta situatia economico-financiara globala.
Marti, BNP Paribas, banca franceza cu cea mai mare expunere la datoriile elene, a anuntat ca a pus deoparte 534 milioane euro pentru a acoperi pierderile asteptate legate de Grecia.
Bancile franceze sunt printre cei mai mari detinatori de obligatiuni de stat ale Greciei si au fost implicate in negocierile pentru al doilea pachet de asistenta financiara acordat acestei tari, pachet care include si sprijinul sectorului privat.
Ca urmare a programului de ajutor, bancile ar putea pierde 21% din valoarea obligatiunilor pe care le detin, mai noteaza BBC News. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 15:02