Sute de intelectuali din Romania le cer lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban si Bogdan Aurescu o pozitie ferma in sustinerea societatii civile si a drepturilor omului in Belarus, din partea Statului Roman, printr-o scrisoare deschisa.
Printre semnatari se numara scriitorul si fostul ministru de externe Andrei Plesu, scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Mihai Sora, Radu Paraschivescu, istoricii Armand Gosu si Andrei Ursu, numerosi actori intre care Marius Manole, Tudor Chirila, regizorii Cristian Mungiu, Mihai Maniutiu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Radu Jude, dar si fosti detinuti politici precum Radu Filipescu si Stefan Niculescu-Maier. Mai multe organizatii precum Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum si PEN Romania s-au alaturat apelului.
Scopul scrisorii este determinarea Presedintelui si a Guvernului de a avea o pozitie ferma in sprijinul drepturilor fundamentale ale bielorusilor, alegeri libere si corecte, incetarea torturii si a tratamentelor degradante si dreptul la intrunire si process echitabil.
"Romanii au trait o revolutie sangeroasa si nu sunt straini nici de represiuni recente ale protestelor pasnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani inainte de evenimentele din Belarus", se arata in scrisoare. "Mai mult decat atat, aceleasi metode de tortura descrise de cetatenii incarcerati in Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei fortati sa treaca incolonati printre membrii fortelor de ordine care, din dreapta si din stanga, ii lovesc... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 12:31
Hackeri din lumea intreaga, reuniti intr-un congres organizat la Praga, au salutat, vineri, adoptarea noilor criptomonede ca instrument ce permite oamenilor sa iasa din canoanele vietii moderne si sa se indrepte spre o "societate paralela" mai libera.
"Iesirea din sistem" este conceptul-cheie utilizat la acest congres anual, la care participa sute de artisti, dezvoltatori de Bitcoin, hackeri, nomazi, activisti si cripto-anarhisti, dintre care unii se prezinta la eveniment purtand masti, pentru a nu fi recunoscuti, informeaza AFP.
"Trebuie folosita tehnologia criptografica pentru a regasi viata privata, pentru a ne pastra libertatea, pentru a ne debarasa de constrangerile domeniului de nivel superior (ultima parte componenta a numelui unui domeniu de pe internet, n.r.) si pentru a construi un al doilea domeniu", au declarat organizatorii congresului.
Guvernele lumii utilizeaza de aproximativ un secol pasapoarte pentru a-i marca pe oameni, pentru a le fura datele si pentru a-si spori propria putere, au adaugat ei.
"Mai ales in momentul actual din istorie... a devenit cu adevarat important sa ai o identitate separata, sa traiesti o existenta paralela", a declarat pentru jurnalistii prezenti la eveniment Paul Rosenberg, fondatorul companiei specializate in protectia datelor personale Cryptohippie. El sugereaza oamenilor sa se mute intr-o tara mai liberala (decat a lor, n.r.) si sa utilizeze criptomonede.
"Grecii aveau o civilizatie masiv descentralizata: existau... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 08:49
Decernarea Premiilor Societatii Timisoara pentru anul 2018 va avea loc vineri, 29 martie, iar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este castigatorul premiului "Secera si Ciocanul".
Gala de premiere va avea loc la Biblioteca Centrala Universitara "Eugen Todoran" din Timisoara, in prezenta unui invitat special - Ana Blandiana, laureata premiului "Speranta" al Societatii Timisoara pe anul 1999.
Societatea Timisoara premiaza in fiecare an personalitati, institutii si proiecte civice pentru curaj, consecventa si abordarea responsabila a unor teme majore din societatea romaneasca, precum si pentru promovarea valorilor europene in arhitectura institutionala a Romaniei.
Astfel, la 29 de ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara, Societatea Timisoara reafirma principiile si valorile in care a crezut si pentru care a luptat de la inceput, se arata in comunicatul senat de Florian Razvan-Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.
Premiul "Speranta" va fi conferit domnului Augustin Lazar, procuror general al Romaniei. In 1992, acest premiu i-a fost oferit lui Corneliu Coposu, in 1997, Regelui Mihai I al Romaniei, iar in 2017 a fost castigat de catre Directia Nationala Anticoruptie.
Premiul "Secera si Ciocanul" ii va reveni domnului Tudorel Toader, ministru al justitiei. Pe lista celor care au mai primit acest premiu se numara Ion Iliescu, Adrian Nastase, Liviu Dragnea, Calin Popescu-Tariceanu sau Dan Voiculescu.
Premiul "Ion Monoran" va fi inmanat filosofului... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 20:43
UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizeaza o fuziune cu rivalul francez Societe Generale, o miscare care ar deschide calea procesului de consolidare a sectorului bancar european, informeaza un articol publicat duminica pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, care precizeaza insa ca deocamdata nu a fost inaintata inca nicio oferta oficiala.
Potrivit Financial Times, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat aceasta idee de mai multe luni iar directorii Societe Generale studiaza si ei posibilitatea unei fuziuni.
Mai multi directori din cadrul ambelor parti au subliniat ca discutiile sunt deocamdata intr-un stadiu preliminar iar situatia politica volatila din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul initial de 18 luni.
Jean-Pierre Mustier considera Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punand accentul pentru divizia sa de banking si operatiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobandirea unei pozitii de lider in Italia si Germania, atat in sectorul de retail cat si in cel de corporate banking.
Intr-un comunicat de presa, Societe Generale a dezmintit existenta unor discutii in interiorul Consiliului de administratie cu privire la o posibila fuziune cu... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 10:59
Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va fi transformata in societate comerciala care se va numi Societatea de Transport Bucuresti - STB S.A, conform unui proiect adoptat joi de Consiliul General al Municpiului Bucuresti.
La inceputul saptamanii, primarul general, Gabriela Firea, a anuntat ca "se lucreaza la studiul de fezabilitate pentru inlocuirea tuturor cabinelor in care se vand tichete cu aparate electronice de vanzare a tichetelor de calatorie".
In prezent, in aceste gherete pentru vanzarea si incarcarea cardurilor lucreaza 667 de angajati, conform datelor transmise de RATB la solicitarea Ziare.com.
Am intrebat RATB ce se va intampla cu acestia, avand in vedere ca primarul general a anuntat ca ar urma inlocuirea tuturor angajatilor. "Acestia isi vor continua activitatea in cadrul RATB, conform pregatirii pe care o au", ni s-a transmis.
De fapt, conform unor surse, nu toate gheretele ar urma sa fie inlocuite, ci doar o parte dintre acestea. Vor fi montate mai multe aparate, dar in anumite zone vor ramane si cabinele de vanzare.
Schimbarea RATB in societate comerciala face parte din Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, aprobat in martie 2017 si care prevede o serie de masuri de reforma institutionala si un pachet de programe si proiecte cu un buget total de 7 miliarde de euro. ...citeste mai departe despre "RATB se transforma in societate comerciala. Peste 600 de vanzatori de carduri vor fi afectati" pe... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 10:57
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vrea sa transforme RATB in societate comerciala si promite ca angajatii vor fi stimulati financiar, pentru a le oferi siguranta locului de munca.
"Impreuna cu sindicatul majoritar am stabilit deja un program prin care salariatii acestei regii sa fie stimulati inclusiv financiar pentru a se dedica in totalitate sau aproape in totalitate activitatii de la RATB si din motive financiare sa nu mai nevoiti sa aiba alte colaborari - de inteles, firesti, pentru ca orice persoana atunci cand nu castiga foarte mult se gandeste cum sa mai castige un venit pentru familie. Ne dorim ca toti soferii de la RATB sa fie multumiti cu salariul pe care il primesc astfel incat sa dedice timpul liber odihnei pentru a preveni accidentele si unei activitati suplimentare pentru a castiga o suma", a punctat ea.
Proiectul conform caruia RATB va fi transformata in societate comerciala se afla pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de joi.
Dupa anuntul privind aceasta schimbare, Mihai Tranca, vicepresedinte Sindicatul Soferilor din RATB, a declarat pentru Digi24 ca vor urma scumpiri pentru calatori si concedieri in randul regiei.
Despre scumpirea pentru calatori nu s-a discutat in sedinta de la Primarie, insa Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar din RATB, a tinut sa linisteasca angajatii ca nu vor avea loc concedieri.
"Vreau sa asigur pe toti cei care au prezentat in mod tendentios aceasta... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 17:30
Green City Voluntari, societate comerciala aflata in subordinea Consiliului Local Voluntari, a lansat un anunt de achizite pentru mai multe telefoane iPhone.
Astfel, societatea vrea sa achizitioneze un iPhone X, 64GB, Space Grey pentru care e dispusa sa ofere maxim 4.536 de lei; un iPhone 8 256 GB, 4G, Space Grey pentru care vrea sa dea 2.470 de lei; AT 1123 Terminal iPhone 8 pentru care vrea sa ofere 2.835 de lei si un iPhone 8 Plus 64 GB Space Grey pentru o valoare de maxim 3.596, conform Banii Nostri.
"Autoritatea contractanta este interesata sa achizitioneze un mijloc de telecomunicatie, telefon mobil cu urmatoarele specificatii: APPLE IPHONE 8 Plus 64GB Space Gray, necesar desfasurarii activitatii persoanelor ce au functie de conducere in societate in vederea comunicarii cu furnizorii, cu sefii de echipa ai societatii ce se afla deplasati in locatii in care executa lucrari de amenajare, in vederea accesarii postei electronice si alte programme necesare indeplinirii atributiilor", se arata intr-unul dintre anunturile de pe SEAP. ...citeste mai departe despre "O societate subordonata Primariei Voluntari cumpara iPhone X si Iphone 8 pentru angajati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:40
Presedintele Klaus Iohannis a acceptat solicitarea societatii civile de a merge in audienta.
Reprezentantii a 21 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice au anuntat ca Administratia Prezidentiala a acceptat solicitarea de a programa o audienta cu presedintele, dupa ce acestia i-au cerut sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.
"Administratia Prezidentiala a raspuns pozitiv cererii a 21 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale de initiere a unui dialog intre Presedintie si societatea civila privind vulnerabilitatile Curtii Constitutionale, reforma legislatiei electorale si pericolul grav si iminent in care se afla justitia sub atacul politic al actualei majoritati parlamentare", a transmis societatea civila intr-un comunicat remis Ziare.com.
Intalnirea dintre Klaus Iohannis si reprezentantii celor 21 de organizatii va avea loc miercuri, la ora 16:00, la Palatul Cotroceni. Din partea organizatiilor civice vor participa 6 reprezentanti.
Amintim ca 21 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice au cerut sa mearga in audienta la presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre mai multe teme. Acestia i-au solicitat presedintelui, printr-o scrisoare, sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.
De asemenea, mai multe organizatii de romani din diaspora s-au solidarizat cu cele 21 de ONG-uri si grupuri civice in demersul acesta.
Vezi ce ii cer romanii din... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 10:24
Francezii au fost, in 2015, cei mai activi cetateni din toata Uniunea Europeana, potrivit datelor Eurostat publicate azi. Unul din patru a participat la un miting, a semnat o petitie sau a avut o alta activitate legata de grupuri politice, asociatii sau partide.
Romanii se situau la polul opus, fiind printre cei mai neimplicati cetateni - doar 3,6% din persoanele peste 16 ani au avut astfel de preocupari in 2015, comparativ cu media Uniunii, de 11,9%.
Statistica va arata cu siguranta o iesire din pasivitate a romanilor pentru 2017, cand protestele din Piata Victoriei fata de modificarile propuse de PSD si ALDE la legislatia din domeniul justitiei au scos in strada sute de mii de participanti.
Conform datelor Eurostat, Franta este urmata de Suedia (cu 22,1% din cetateni implicati social intr-o forma sau alta) si Olanda (17,8%).
Romanii nu se claseaza pe ultimul loc, acesta fiind ocupat de ciprioti (cu 2,1% cetateni activi in totalul persoanelor peste 16 ani). Urmeaza slovacii, cu 2,8%, si abia apoi romanii (cu precizarea ca la sfarsitul anului au existat protestele Colectiv, altfel ne-am fi plasat, probabil, pe ultima pozitie).
Citeste mai multe despre Francezii, cei mai activi cetateni din UE. Romanii, printre cei mai indiferenti fata de problemele societatii pe www.cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "Romanii au fost in 2015 printre cei mai indiferenti cetateni din UE la problemele societatii. Anul acesta situatia se va schimba" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 23:10