Salariile angajatilor din domeniul social media a ramas constant in 2013 in raport cu 2012, salariul mediu lunar fiind de 660 de euro, in timp ce la nivel de Social Media Manager a ajuns chiar si la 844 de euro, se arata in studiul State of Social Media Employment.
Pentru al saselea an consecutiv, comunitatea online din Romania s-a reunit in cadrul Webstock 2013, cea mai mare conferinta locala de social media, unde au fost prezentate rezultatele studiului State of Social Media Employment, realizat de Evensys in colaborare cu Portal HR. Studiul este realizat pentru al treilea an consecutiv si prezinta o analiza a salariilor specialistilor din Social Media.
Analiza a fost realizata doar la nivel cantitativ, iar concluziile studiului la o privire de ansamblu sunt pozitive:
-Nivelul salariilor in 2013 fata de 2012 a ramas constant, lucru care este pozitiv in contextul in care exista in continuare specializari pe piata fortei de munca pentru care nivelul salarial a scazut in continuare.
-Experienta face o diferenta, specialistii cu peste 2 ani de experienta in zona de Social Media au diferente semnificative fata de cei proaspat intrati in aceasta industrie.
-Exista mult mai mult interes pentru cifrele din Social Media, a crescut volumul de rapoarte solicitate de alte departamente, ceea ce confirma posibila dezvoltare viitoare.
Iata o serie de statistici relevante pe piata muncii din social media:
-Majoritatea specialistilor care activeaza in Social media au... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:25
Top Social Brands, clasamentul ce reflecta gradul de implicare si vizibilitatea brandurilor prezente in social media in Romania, va fi realizat pentru al cincilea an consecutiv de revista Biz.
Prima etapa a cercetarii va consta in colectarea de date legate de activitatile de promovare ale brandurilor in social media in intervalul februarie 2012 - februarie 2013, iar Agentiile interactive de PR si de media, precum si companiile care au derulat inhouse campanii de promovare in social media in intervalul mentionat, au fost invitate sa completeze un chestionar online.
Agentiile si companiile care nu au fost contactate si doresc sa inscrie un brand pe lista scurta pentru Top Social Brands 2013 pot solicita un link de inscriere la loredana.sandulescu@revistabiz.ro.
Numai brandurile inscrise prin completarea chestionarului online sunt luate in calcul pentru etapele urmatoare ale cercetarii.
Pentru a se califica pe lista scurta pentru urmatoarea etapa a cercetarii, un brand trebuie sa fi derulat cel putin trei dintre activitatile de promovare cuprinse in chestionar: blog de companie / blog de brand; campanie pe bloguri; pagina de Facebook, campanie pe Facebook; campanii de Facebook ads; aplicatii pe Facebook; cont de Twitter; campanie pe Twitter; profil actualizat pe Wikipedia; cont pe Flickr; cont pe YouTube; cont Google+; cont Instagram; cont Pinterest; spoturi virale; site-uri de user generated content; initiator / sponsor la evenimente dedicate blogosferei sau... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 07:31
Anul trecut, cele mai influente companii din Romania in mediul online au avut parte de o expunere, la nivel general, de peste 65.000 de aparitii doar in reteaua Facebook. Mai mult, aceste companii au avut parte de o expunere in mass-media de peste 95.000 de aparitii.
La solicitarea Business24, comapania Treeworks, care monitorizeaza mediul online din Romania prin platforma Zelist, a realizat o statistica despre modul in care sunt vazute cele mai puternice companii din Romania in mediul online.
Companiile au fost selectate din Top Social Brands 2012, realizat de catre Revista Biz, top care analizeza cele mai puternice companii din Romania in social media.
Cele 10 companii analizate sunt Vodafone, Petrom, Pepsi, Orange, Danone, BCR, Ford, Avon, Microsoft si Romtelecom.
Informatiile oferite de Zelist au fost extrase in urma monitorizarii facute in ultimele 365 de zile in randul a:
1) Peste 1250 de surse de presa online si comentariile a peste 25 dintre cele mai importante surse de presa online
2) Peste 65.000 de bloguri
3) Peste 50.000 de conturi de Twitter
4) Peste 20.000 de pagini si grupuri publice de Facebook
5) Peste 50 dintre cele mai importante forumuri din Romania
6) Peste 1100 de grupuri romanesti de LinkedIn
7) Peste 50 dintre cele mai importante agregatoare de continut din Romania
8) Peste 118.000 de canale romanesti de Youtube
Top companii in functie de numarul de aparitii in media
1. Petrom
Petrom a avut o expunere de 15.761 de... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:36
2011 a fost anul social media in Romania, potrivit Digigtal Factbook, o sinteza online realizata de catre agentia Hyperactive. Ce s-a intamplat insa in 2012 si la ce amploare a ajuns social media in Romania?
Social media in Romania inseamna, intr-o mare masura, Facebook. Potrivit celor mai recente cifre ale Facebrands, care monitorizeaza prezenta brandurilor pe Facebook, la nivelul lunii octombrie 2012 in Romania existau aproape 5,1 milioane de conturi active pe Facebook.
Potrivit Socialbakers.com, reteaua Facebook in Romania numara 5,3 milioane de utilizatori, iar cel mai popular brand pe Facebook este Lidl Romania, cu peste 740.000 de fani.
Cresterea Facebook in Romania este impresionanta. La inceputul anului 2010 exista 500.000 de utilizatori Facebook in Romania. Numarul lor s-a dublat dupa numai trei luni. Un an mai tarziu, in Romania existau peste 3,2 milioane de utilizatori Facebook.
Potrivit Facebrands, cei mai multi utilizatori romani de Facebook (33,12%) au varsta cuprinsa intre 15-24 de ani. Pe locul urmator (12,7%) se situeaza utilizatorii cu varsta cuprinsa intre 25 si 49 de ani.
Potrivit Alexa.com, Facebook este cel mai vizitat website din Romania. Pe locurile urmatoare se claseaza Google - versiunea internationala si Google.ro, urmate de YouTube si Yahoo. Pe locul 6 se afla eMAG.ro, cel mai mare magazin online din Romania.
In ceea ce priveste paginile publice romanesti de pe Facebook, potrivit Zelist Monitor, existau peste 12.000 de... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:22
Modul in care se promoveaza online un candidat la alegerile parlamentare poate fi un indicator decisiv pentru alegatori, in contextul in care Internetul este un mediu guvernat de transparenta.
Business24 a cercetat modul in care se prezinta pe Internet cei trei lideri ai formatiunii Uniunea Social Liberala (USL), Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Constantin.
USL, formatiunea politica creditata cu cele mai mari sanse la alegerile parlamentare, are un webiste oficial - uslonline.ro - in care, printre altele, utilizatorii pot vizualiza profilul fiecarui candidat la alegerile parlamentare din partea USL.
USL are si pagina de Facebook - facebook.com/uslonline, care a strans pana in prezent peste 12.500 de like-uri.
Formatiunea are, de asemenea, cont de Twitter si canal video pe YouTube. USL este urmarita pe Twitter de 355 de persoane, iar pe YouTube de 17 utilizatori.
Victor Ponta
Premierul are pagina pe Facebook - facebook.com/Ponta.Victor -, unde a strans pana in prezent aproape 57.000 de like-uri.
Pagina contine o aplicatie pentru newsletter din partea partidului PSD, dar si o pagina speciala in care sunt descrise prioritatile guvernului.
Pagina de Facebook a lui Victor Ponta este acutalizata des si contine fotografii, dar si linkuri catre alte site-uri, articole din presa sau relatari de la deplasarile lui Victor Ponta.
Primul-ministru este prezent si pe Twitter (@Victor_Ponta), unde este urmarit de 3.731 de persoane. Contul este gestionat... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:35
Cele mai cautate joburi din Romania in domeniul social media sunt pozitiile de social media manager si social media specialist, potrivit studiului State of Social Media Employment 2012, realizat de catre firma de consultanta Career Advisor.
Salariul unui angajat in functia de social media manager, la nivelul anului 2012, se
situeaza intre 500 si 1.000 de euro, in functie de nivelul de experienta, potrivit studiului, prezentat in cadrul Webstock 2012.
Salariile din social media au scazut, in contextul in care economia Romaniei a scazut. Dintre cei care au fost chestionati de catre Career Advisor, 20% aveau un salariu intre 1.000 si 4.000 de euro. Insa, majoritatea celor care lucreaza in social media (32%) au un salariu intre 300 si 500 de euro. Segmentul mediu este reprezentant de catre cei care castiga intre 500 si 1.000 de euro (26%)
Reteaua de socializare profesionala LinkedIn este unul dintre mediile cele mai folosite pentru cautarea pozitiilor din social media.
In Romania, potrivit Madalinei Uceanu, reprezentanta companiei Career Advisor, exista peste 750.000 de conturi valide.
Recrutarea managerilor, pe LinkedIn
Cele mai multe cautari sunt facute prin folosirea cuvantului cheie "online" (10.000 de cautari). O alta cautare frecventa este "online manager" (5.200). Termeni ceva mai aplicati sunt "social media manager" (3.100), "PR consultant" sau "PR specialist' (1.300) sau "social media specialist" (1.100).
Joburi romanesti in social media
Cele... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:18
Valoarea totala a pietei locale de digital ar putea ajunge la 65 milioane de euro in 2012, ceea ce inseamna o crestere cu 21% fata de anul anterior, conform celei de-a doua editii a studiului Digital FactBook, realizat de agentia HyperActive.
In calculul acestei valori au fost luate in considerare investitiile media in digital si in mobile marketing, taxele si comisioanele platite catre agentiile de comunicare online.
"Cuvintele cheie si trendurile care vor marca 2012 sunt: video, mobile, social media si e-commerce. In ultimul an, retelele sociale au inregistrat o crestere extraordinara a popularitatii si utilizarii, pe masura ce social media a devenit parte integrata din viata noastra si un mod de relationare natural. Estimam ca in acest an bugetele de puiblicitate investite in social media vor creste cu circa 50%.
Advertiserii vor utiliza social media mult mai strategic, ca instrument veridic de business si vor construi mesajul astfel incat sa vorbeasca peste zgomotul multimii", declara Alex Visa, Managing Partner HyperActive.
Evolutia pietei locale de digital in 2011
Anul trecut, valoarea totala a pietei locale de digital a crescut cu 30% fata de anul 2010, pana la 52 - 55 de milioane euro, conform Digital FactBook. Cheltuielile media, care includ investitiile catre furnizorii locali de media online, cele de pe piata de search (in special Google) si furnizorii media internationali (Yahoo.com, Facebook), au ajuns la 34 de milioane de euro in 2011, ceea ce... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:29
Miercuri, 11 iulie 2012, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel se va desfasura cea de-a treia editie Social Networks Conference, singurul eveniment din tara ce isi propune sa ofere strategii si tactici de marketing in cele mai utilizate retele sociale in Romania.
Companiile folosesc Facebook in mixul lor de comunicare de mai bine de doi ani. Exista deja multe branduri care nu ocolesc Facebook in marile lor campanii. Cei mai multi oameni de marketing au nevoie insa de idei noi si solutii la provocarile actuale intalnite in retelele sociale. Dincolo de Facebook, sunt interesati si de noile retele si beneficiile lor. Social Networks Conference isi propune ca editia din 2012 sa ofere un ghid avansat de marketing in retelele sociale.
In cadrul evenimentului vor fi prezenti specialisti internationali cu experienta vasta in zona de social media: Andrew Smith, Head Of Client Services, 180 Amsterdam, Emil Jimenez, CEO/CCO, Passion Communications, Czech Republic si Stefanos Karagos, Founder, XPLAIN.
Conferinta va fi marcata de asemenea de nume importante ale profesionistilor locali in online si reprezentantilor din zona acestor retele, printre persoanele anuntate numarandu-se: Raluca Kisescu, Marketing Manager, Avon, Justin Kadima, General Manager, Republika Interactive, Andrei Rosca, General Manager, Spada, Adriana Nestoriuc, Group Brand Manager, CSD, Pepsico, Alexandra Bideaua, Enthusiasm Developer, TPU.ro, Costin Radu, Managing Partner, The Geeks, Dragos Stanca, Managing... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:31
Companiile se promoveaza in mod special prin Facebook (69%) si pe forumurile de discutii (43%), potrivit celui mai recent studiu GfK.
Intentiile pentru 2012 arata o crestere usoara pentru canalele deja existente si bine pozitionate, cum sunt Facebook, LinkedIn sau Youtube, dar si un interes mai accentuat pentru utilizarea pe scara mai larga a Twitter-ului si blogurilor independente (crestere de 8%, respectiv 6%).
Twitter ajunge sa fie interesant pentru 19% dintre companii, iar campaniile pe bloguri independente pentru 27%.
In ceea ce priveste scopul cu care sunt folosite aceste medii, studiul GfK remarca in 2012 o concentrare semnificativ mai mare fata de 2011 pe relatia cu clientii.
Fidelizarea este un obiectiv important anul acesta pentru 60% dintre respondenti (versus 49% in 2011), interactiunea clientilor cu marca pentru aproape jumatate (fata de 34% anul trecut), iar oferirea de servicii de relatii cu clientii (customer care) pentru 39%, reprezentand o crestere de 10 procente fata de 2011.
Scopuri foarte importante raman cresterea vanzarilor - pentru doua treimi dintre cei chestionati - si gasirea partenerilor de afaceri - pentru mai mult de jumatate.
Studiul a fost realizat online pe panelul de respondenti askGfK. Au fost chestionate 410 persoane, decidenti sau co-decidenti in ceea ce priveste activitatea de comunicare, care au realizat sau intentioneaza sa realizeze campanii in retelele sociale in urmatoarele 12 luni. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 11:43