Guvernul Germaniei a anuntat ca a reusit sa ajunga la o intelegere cu Facebook, Twitter si Google in privinta eliminarii in cel mult 24 de ore a postarilor cu tenta rasista de pe retelele de socializare ale celor trei companii.
Oficialii de la Berlin incearca din rasputeri sa stavileasca accesele de furie ale germanilor nemultumiti de primirea in tara a aproape un milion de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa in cursul acestui an, relateaza agentia Reuters.
Intelegerea incheiata intre gigantii IT si autoritatile germane permite grupurilor anti-rasiste si oricaror alte persoane sa sesizeze automat specialistii din cadrul celor trei companii cu privire la postarile cu tenta rasista sau care incita la violenta.
"Cand limitele libertatii de exprimare sunt depasite, cand este vorba de expresii penale, de indemnuri la revolta, de incitare la acte de violenta, atunci aceste postari vor trebui eliminate de pe internet", a explicat ministrul german al Justitiei, Heiko Maas.
Luna trecuta, Berlinul a declansat o ancheta impotriva Facebook, sub acuzatia ca reteaua de socializare nu a eliminat postarile cu continut rasist din sistem.
Ancheta procurorilor germani l-a vizat chiar pe Martin Ott, directorul Facebook pentru zona de nord, centrala si de est a Europei.
Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca acuzatiile sunt lipsite de temei si ca nu s-a inregistrat nicio incalcare a legii germane de catre Facebook sau angajati ai companiei.
La sfarsitul... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:15
Multi tineri din ziua astazi utilizeaza retelele social media doar ca un mod distractiv de a-si trece timpul.
Dar social media inseamna mult mai mult decat atat. Pe zi ce trece, apar tot mai multe optiuni de cariera in social media marketing. "Competentele Digitale sunt vazute si apreciate ca unul dintre cele opt competente de baza necesare unui locul de munca modern.
In cele ce urmeaza va prezentam patru lucruri pe care trebuie sa le stiti pentru a va lansa o cariera in domeniul social media.
Platformele sunt diferite, de aceea trebuie sa ai abilitati si cunostinte pentru fiecare dintre ele. Exista multe instrumente diferite de social media prin care se pot conectarea comunitatile in speranta unei cresteri de afaceri, cum ar fi Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, etc.
Fiecare instrument tehnic are propriile argumente pro, contra si utilizatori unici. Pentru a utiliza in mod eficient o platforma social media. Gandeste-te ca fiecare instrument este folosit pentru diferite locuri de munca.
Marketingul eficient, fie ca este vorba de retelele sociale sau traditionale, incepe cu stabilirea unui public tinta si ceea ce doriti sa furnizati utilizatorilor referitor la brand-ul promovat. Odata ce aveti un obiectiv puteti analiza si gasi platforma potrivita afacerii.
De exemplu, ati putea alege Twitter pentru a comunica fragmente rapide de informatii convingatoare, insa atunci cand doriti o abordare vizuala mai buna, utilizati Instagramul.... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 13:58
Expansiunea retelelor sociale din ultimii ani i-a determinat pe anagajatori sa ia in considerare profilele potentialilor candidati in procesul de recrutare. Social Media a devenit nu numai un loc destinat conexiunilor intre oameni si prietenii sau rudele acestora, ci si o punte de legatura intre candidati si companii, respectiv angajatori.
Facebook si Linkedin, dar si Google sunt principalele canale care pot determina chemarea la un interviu, in mod deosebit Linkedin, CV-ul virtual pe care angajatorii nu-l ocolesc.
Ce urmaresc angajatorii in procesul de recrutare
Prin intermediul retelelor sociale, angajatorii pot creiona in mod rapid profilul potentialului candidat. Retelele sociale sunt cele care ofera o viziune de ansamblu asupra personalitatii si experientei, angajatorii luand in considerare hobby-urile, pasiunile, dar si trasaturile morale pe care le detin candidatii, in special companiile, care doresc oameni ce se potrivesc cu misiunea si valorile acestora.
Pentru industriile creative precum marketing-ul, publicitatea sau PR-ul, angajatorii pun accent pe conceptul de "out of the box" si influenta sociala a candidatului. Domeniul comunicarii prezinta cea mai mare flexibilitate, unde CV-ul poate genera "word of mouth" si poate fi chiar transpus pe retele care nu sunt dedicate recrutarii, si anume Tumblr.
Cum poate ajuta Social Media la gasirea unui job
Facebook, Twitter, si recent, blogurile personale sau nisate pe resurse umane reprezinta adevarate... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 08:31
Folosirea social media de catre companii ofera multiple posibilitati, nu doar pentru a atrage atentia asupra mesajelor cheie, dar si pentru a crea un mediu de colaborare concentrat pe imbunatatirea afacerii.
Social media si networking-ul pot facilita dialogul, intregra rapid angajatii in cultura organizationala a unei companii si crea repede sentimentul de apartenenta la o comunitate. Astfel, companiile ar trebui sa incorporeze rapid noi metode de folosire a social media in contextul de business, potrivit unui studiu EY.
De-a lungul timpului, multe studii au analizat cele mai eficace moduri de a folosi social media pentru a antrena publicul - fie consumatori sau clienti - dar putine analize au fost realizate pentru a vedea cum aceste platforme interactive pot fi folosite pentru cresterea gradului de implicare a angajatilor propriei organizatii, in sensul colaborarii dintre acestia.
Noile tehnologii permit organizatiilor sa isi antreneze angajatii intr-un dialog reciproc, care nu era posibil prin comunicarea clasica prin email. Un mediu de munca in care lucreaza mai multe generatii presupune multiple canale de comunicare. Mesajele de tip SMS, postarile pe Twitter sau Yammer, tagging-ul, scrierea pe bloguri, postarea de videoclipuri si incarcarea de fotografii au devenit metode de comunicare larg utilizate.
Potrivit EY, in 2025, cei care fac parte din generatia Y (Millennials) vor forma majoritatea persoanelor aflate in campul muncii. Este de asteptat ca... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 12:58
Salariile angajatilor din domeniul social media a ramas constant in 2013 in raport cu 2012, salariul mediu lunar fiind de 660 de euro, in timp ce la nivel de Social Media Manager a ajuns chiar si la 844 de euro, se arata in studiul State of Social Media Employment.
Pentru al saselea an consecutiv, comunitatea online din Romania s-a reunit in cadrul Webstock 2013, cea mai mare conferinta locala de social media, unde au fost prezentate rezultatele studiului State of Social Media Employment, realizat de Evensys in colaborare cu Portal HR. Studiul este realizat pentru al treilea an consecutiv si prezinta o analiza a salariilor specialistilor din Social Media.
Analiza a fost realizata doar la nivel cantitativ, iar concluziile studiului la o privire de ansamblu sunt pozitive:
-Nivelul salariilor in 2013 fata de 2012 a ramas constant, lucru care este pozitiv in contextul in care exista in continuare specializari pe piata fortei de munca pentru care nivelul salarial a scazut in continuare.
-Experienta face o diferenta, specialistii cu peste 2 ani de experienta in zona de Social Media au diferente semnificative fata de cei proaspat intrati in aceasta industrie.
-Exista mult mai mult interes pentru cifrele din Social Media, a crescut volumul de rapoarte solicitate de alte departamente, ceea ce confirma posibila dezvoltare viitoare.
Iata o serie de statistici relevante pe piata muncii din social media:
-Majoritatea specialistilor care activeaza in Social media au... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:25
Yahoo a ajuns la o intelegere pentru achizitia serviciului de blogging Tumblr, pentru 1,1 miliarde de dolari, pentru a conta in cartile social media, alaturi de Google, Facebook si Twitter.
Consiliul de administratie al Yahoo a aprobat achizita Tumblr, care ar putea fi anuntat in mod oficial chiar luni, in cadrul unei conferinte Yahoo tinuta in New York, unde Tumblr isi are, de asemenea, sediul.
Achizitia, de o importanta strategica pentru Yahoo, este cea mai indrazneata miscare a Marissei Mayer, de cand a fost angajata, anul trecut, pentru a repune pe picioare gigantul Yahoo de altadata.
Marissa Mayer, CEO Yahoo
Tumblr este o platforma de blogging, dar care are multe in comun cu o retea sociala, o mare parte din caracteristicile Facebook si Twitter regasindu-se aici.
Tumblr ii va permite companiei Yahoo sa construiasca o comunitate, sa puna bazele unei alternative al Facebook si Twitter. Pentru a face acest lucru Yahoo nu are nevoie s-o ia de la inceput, asa cum a procedat Google, cu reteaua sa sociala Google+.
Platforma Tumblr a fost fondata in 2007 de catre dezvoltatorul web David Karp si, ulterior, a devenit o comunitate sociala de blogging, care atrage in mod special audienta tanara.
Ce a cumparat Yahoo
Potrivit unei cercetari efectuate de catre firma Quantcast, 29% dintre membrii Tumblr au varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, iar 19% dintre utilizatorii plaformei sunt mai tineri de 18 ani.
Tumblr, spre deosebire de Facebook, nu-si... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 12:36
Managerii romani folosesc social media, cel putin la nivel personal, dar utilizarea acestui mediu in scopuri de business este intalnita mai ales la nivelul companiilor multinationale si mai putin la nivelul firmelor mici, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24 consultantul in comunicare Victor Kapra.
Inedit, Radu Apostolescu, omul numarul doi in cadrul celui mai mare magazin online din Romania, cu afaceri estimate pentru anul trecut de 180 de milioane de euro, a anuntat, in premiera, un nou serviciu al companiei prin intermediul contului sau de Twitter. Presa de specialitate a fost la ore distanta cu anuntarea stirii.
L-am intrebat pe Victor Kapra, consultant in comunicare, cati sunt ca Radu Apostolescu si ce fac managerii din Romania in social media, pe Facebook?
Marea majoritate dintre ei consuma social media in portii mari, zilnic. E si normal: cum presa profesionista se dilueaza accelerat, nevoia de informare trebuie satisfacuta cumva. Si atunci, blogurile si retelele sociale umplu in mod natural golul de informatie, plus ca vin cu o cantitate de cancan care ii atrage pe multi.
Asadar, as spune ca in calitate de consumatori pasivi managerii romani sunt prezenti in social media.
Cum isi promoveaza managerul roman afacerea prin Social Media?
Cand se pune problema sa isi potenteze afacerile prin promovare prin Social Media, managerul roman devine uneori cam nauc. E greu sa ia o decizie daca si cat de mult sa foloseasca acest canal, sa... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:09
Retelele sociale schimba "fata" recrutarii, iar multe voci spun ca nu o schimba in bine, dar cifrele sunt mai relevante: 89% dintre companii au folosit social media pentru recrutare in 2011, fata de numai 6% in 2010.
In sprijinul argumentului ca mediul online nu mai poate fi ignorat nici de catre companii, nici de catre cei care isi cauta un job, vine si urmatoarea cifra: unul din trei angajatori au respins un candidat in urma informatiilor pe care le-au aflat despre acesta din mediul online, potrivit statisticilor compilate de catre portalhr.ro.
Ce ar trebui sa insemne canalul de comunicare social media pentru cei care isi cauta un job si pentru firmele care vor sa-si pastreze o reputatie de bun angajatori, dar si cum ar trebui folosite uneltele social media, iata doua dintre temele de discutie pe care Madalina Uceanu, care lucreaza in domeniul resurselor umane de 18 ani si care a fondat website-ul portalhr.ro, a fost de acord sa le discute cu Business24.
Cum s-a schimbat paradigma de cautare a unui job in era "social media"?
"Social Media" inseamna, de fapt, o vitrina noua, in care, fie ca ne dorim sau nu, sunt expuse elemente care ne-ar putea caracteriza. Automat asta aduce cu sine o abordare diferita, la care se adauga usurinta cu care putem comunica prin intermediul acestor canale. Intr-un studiu realizat in 2011 impreuna cu Cristi Manafu, in mediul online, 95% dintre candidati mentioneaza Social Media ca sursa catre care s-ar indrepta daca ar fi sa isi... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:18
Cele mai cautate joburi din Romania in domeniul social media sunt pozitiile de social media manager si social media specialist, potrivit studiului State of Social Media Employment 2012, realizat de catre firma de consultanta Career Advisor.
Salariul unui angajat in functia de social media manager, la nivelul anului 2012, se
situeaza intre 500 si 1.000 de euro, in functie de nivelul de experienta, potrivit studiului, prezentat in cadrul Webstock 2012.
Salariile din social media au scazut, in contextul in care economia Romaniei a scazut. Dintre cei care au fost chestionati de catre Career Advisor, 20% aveau un salariu intre 1.000 si 4.000 de euro. Insa, majoritatea celor care lucreaza in social media (32%) au un salariu intre 300 si 500 de euro. Segmentul mediu este reprezentant de catre cei care castiga intre 500 si 1.000 de euro (26%)
Reteaua de socializare profesionala LinkedIn este unul dintre mediile cele mai folosite pentru cautarea pozitiilor din social media.
In Romania, potrivit Madalinei Uceanu, reprezentanta companiei Career Advisor, exista peste 750.000 de conturi valide.
Recrutarea managerilor, pe LinkedIn
Cele mai multe cautari sunt facute prin folosirea cuvantului cheie "online" (10.000 de cautari). O alta cautare frecventa este "online manager" (5.200). Termeni ceva mai aplicati sunt "social media manager" (3.100), "PR consultant" sau "PR specialist' (1.300) sau "social media specialist" (1.100).
Joburi romanesti in social media
Cele... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:18