Compania petroliera azera de stat SOCAR este inca interesata de preluarea combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si analizeaza aceasta oportunitate, a declarat, luni, Hamza Karimov, seful SOCAR Romania.
"Ne uitam cu interes la Oltchim, care este un proiect important pentru statul roman. SOCAR in continuare analizeaza aceasta oportunitate, dar nu exista o opinie concreta in acest sens", a spus reprezentantul companiei azere.
Potrivit acestuia, partea romana si filiala din Romana au trimis deja toate datele tehnice referitoare la Oltchim catre compania-mama, care va analiza oportunitatea si va lua o decizie finala.
"Noi avem un alt combinat petrochimic in Turcia, Petchim, si am planificat investitii de 6-7 miliarde de euro intr-o rafinarie in Turcia, tot pe partea de petrochimie. Avantajul Oltchim este ca poate produce mai ieftin", a precizat Karimov.
Termenul pentru depunerea ofertelor de catre investitorii interesati sa cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a inscris in cursa. Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim, iar daca niciun investitor nu va depune oferte pana pe 6 iunie, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, la inceputul lunii iunie, Constantin Nita, ministrul Economiei.
"Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim. Este o companie viabila, care are piata si care trebuie restructurata, lucru care este posibil", a spus Nita.
Acesta mentiona atunci ca Executivul are... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:09
Prim-ministrul Victor Ponta a discutat, luni, cu oficialii azeri prezenti la Bucuresti despre investitii, proiecte referitoare la gazele naturale si achizitia de utilaj petrolier din tara noastra.
Premierul i-a primit la Palatul Victoria pe ministrul Energiei din Azerbaijan, insotit de conducerea companiei petroliere Socar, iar la intalnire au participat ministrul Economiei, Constantin Nita, si ambasadorul Republicii Azerbaijan la Bucuresti, Farid Abdinbaiov.
Cu acest prilej au fost analizate progresele in cooperarea bilaterala pe domeniul energetic, urmare a vizitei la Baku a premierului roman, in luna iunie a anului trecut, se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Oltchim si raza de speranta din Azerbaidjan: Combinatul, vandut intr-o luna investitorului strategic
Guvernul arata ca "intre prioritatile de cooperare se afla continuarea eforturilor pentru realizarea proiectului de transport al gazelor naturale AGRI, dezvoltarea investitiilor in sectorul produselor petroliere, ...citeste mai departe despre "Ponta, intalnire cu reprezentantii Socar si oficiali azeri: Ce investitii pregatesc in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 12:30
Azerii de la compania SOCAR au avut, luni, o intalnire la sediul Ministerului Economiei privind preluarea combinatului Oltchim, dupa care s-au deplasat la Ramnicu Valcea pentru o vizita pe platforma chimica, a declarat liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.
"Azerii de la SOCAR s-au intalnit deja cu ministrul Economiei, fiind interesati de preluarea Oltchim SPV. Dupa discutiile de la minister au venit aici, la Ramnicu Valcea, pentru a vizita platforma chimica. Nu poate decat sa ne bucure acest interes de la companii serioase in privinta perspectivelor de privatizare ale combinatului valcean", a afirmat Cernev.
Companiile chineze interesate de preluarea Oltchim cer amanarea privatizarii
Tot luni, liderul sindicatului Victoria, a declarat ca exista o solicitare scrisa adresata Ministerului Economiei de companiile chineze interesate de preluarea Oltchim SPV, Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd privind amanarea termenului de privatizare, timp in care ar putea finanta o capitalizare a combinatului.
"Din cate am inteles, vineri ar fi sosit pe adresa Ministerului Economiei o adresa, prin care companiile chineze au solicitat o amanare pana in luna iunie a termenului de privatizare a Oltchim, perioada in care are putea aloca suma de 20 de milioane de euro, bani pentru capitalizarea combinatului. Urmeaza ca azi sa purtam o discutie cu administratorii judiciari si sa analizam solicitarea partii chineze", a declarat liderul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 10:45
O delegatie condusa de ministrul azer al Industriei si Energiei, Natiq Alyev, insotit de presedintele SOCAR (compania petroliera si de gaze naturale detinuta de statul azer - n.r.) urmeaza sa viziteze Romania in aceasta toamna pentru convorbiri pe tema privatizarii combinatului Oltchim, precum si pentru analizarea altor oportunitati de investitii in tara, anunta Ministerul Economiei.
Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, miercuri, cu Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Azerbaidjan in Romania, despre stadiul colaborarii comercial - economice dintre cele doua tari, apreciindu-se existenta unui potential ridicat de dezvoltare a relatiilor bilaterale.
"Demnitarul roman a dat asigurari ca partenerii azeri vor primi informatiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului (Oltchim - n.r.) si a solicitat ca, in masura posibilitatilor, sa fie devansata sosirea delegatiei", se precizeaza in comunicatul citat.
In cadrul intalnirii, cele doua parti si-au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea relatiilor economice si comerciale bilaterale, cu accent pe posibilitatile de atragere de investitii. Astfel, s-a subliniat necesitatea ca oamenilor de afaceri din cele doua tari sa li se furnizeze cat mai multe informatii pe domenii concrete, pentru viitoare colaborari si investitii.
"Este foarte important ca, prin consultari atat la nivel guvernamental cat si la nivelul mediilor de afaceri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:17
Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea risca sa se indrepte rapid spre faliment, daca cei doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa nu vor fi inlocuiti de autoritati, a declarat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim.
"Guvernul trebuie sa trimita o Comisie de analiza si decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care sa dispuna inlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa. In caz contrar, combinatul risca sa se indrepte rapid spre faliment.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a facut in ultima vreme o serie de declaratii prin care incearca sa intoxice opinia publica cu privire la rezultatele spectaculoase inregistrate de combinat dupa declararea procedurii de insolventa. Din pacate, declaratiile domnului ministru nu concorda cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au platit din fondul de garantare, in prezent sunt restante la acordarea salariilor, iar combinatul functioneaza la numai 10% din capacitatea de productie", a afirmat Mihai Diculoiu.
Potrivit acestuia, singura firma serioasa care ar fi interesata sa investeasca in Combinatul Oltchim este compania SOCAR din Azerbaidjan.
"Desi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse sa investeasca in Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singura firma serioasa este Compania Petroliera de Stat a Republicii Azerbaidjan - SOCAR. Dupa vizita facuta de premierul Victor Ponta in... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:30
Turcii de la Yildirim Holding Inc, al doilea mare producator de crom din lume dupa Eurasian Natural Resources Corporation, iau in calcul extinderea in Romania. Ei s-au aratat interesati de combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si ar putea face investitii la Cupru Min Abrud.
Informatia a fost prezentata chiar de reprezentantii ministerului Economiei, care au mentionat, intr-un comunicat, ca turicii Yildirim Holding Inc. sunt interesati, in general, de industria miniera din Romania si in special pe componenta minereuri.
Contactat de Business24 fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca nu stie nimic despre intentia turcilor de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, si a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.
Grupul turc, activ in mai multe domenii, a inceput o politica de extindere si a facut, in ultimii doi ani, sase oferte in valoare totala de un miliard de dolari, pentru achizitia a sase companii implicate in energie si minerit.
De asemenea, pe 1 august anul acesta, turcii au cumparat si Mechel Crome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pe care au platit 425 milioane de dolari. Acum, turcii se gandesc sa intre si pe piata din Romania, prin preluarea Oltchim.
Azerii si turcii, interesati de Oltchim
Yildirim Holding este cea de-a treia societate din strainatate care si-a manifestat interesul pentru combinatul din Ramnicu Valcea, dupa ce in luna iunie, reprezentantii companiei petroliere SOCAR din Azeibaijan si... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:43
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, referindu-se la afirmatiile vicepresedintelui Socar, Elshad Nassirov, privind nevoia de informatii suplimentare despre Oltchim, ca societatea azera a vrut, inca din 2009, sa cumpere combinatul, insa reprezentantii companiei au fost "tratati cu refuz".
"Le-au primit (informatiile - n.r. ). Vicepresedintele Socar a fost extrem de diplomatic. Nu a vrut sa spuna care e problema. Socarul a venit in Romania sa cumpere Oltchim si au fost tratati cu refuz, in 2009, daca nu ma insel. Intre timp si-au cumparat un fel de Oltchim, o societate similara in Turcia, si atunci singura solutie pe care o vom discuta cand vin la Bucuresti este integrarea productiei din Turcia cu cea din Romania", a spus Ponta intr-o interventie televizata din Beijing la Digi 24.
Acesta a aratat ca, daca vanzarea s-ar fi facut la acel moment, Oltchim ar fi putut fi pe profit.
"Sa nu uitam insa ca am ratat o sansa si nu e neaparat un repros pentru fosta guvernare (...). Putea acum Oltchimul sa fie demult pe profit, restructurat de o companie, Socarul, compania nationala azera, care tocmai a cumparat in Grecia compania nationala de gaze", a mai spus Ponta.
Vicepresedintele Socar, Elshad Nassirov, a declarat, joi, ca aceasta companie ia in calcul posibilitatea de a investi in Oltchim, dar are nevoie de mai multe informatii despre starea combinatului. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:55
Doua companii de stat din Asia, KazMunaiGas din Kazahstan si SOCAR, din Azerbaijan, cu afaceri de miliarde de euro si printre principalii jucatori mondiali din industria petroliera, vor sa preia preia combinatul Oltchim. Interesul lor a fost confirmat de Gheorghe Piperea, partener coordonator la Rominsolv, administratorul judiciar al companiei din Ramnicu Valcea.
Intentia celor doua companii din zona Marii Caspice ar putea ridica stacheta starnind interesul si altor investitori pentru preluarea Oltchim, considera avocatul Gheorghe Piperea. Termenul de inchidere a preselectiei este 15 iulie, asadar doritorii mai au la dispozitie aproximativ doua saptamani sa se hotarasca daca vor combinatul din Ramnicu Valcea.
Reprezentul administratorului judiciar Rominsolv sustine ca ceilalti competitori care s-au inscris in aceasta cursa se vor grabi sa termine procedurile de due diligence (analiza financiara si comerciala a unei companii premergatoare achizitiei acestei companii - n.red.) ori vor trebui sa ridice pretul, crede avocatul Gheorghe Piperea.
Oltchim are cateva avantaje competitionale semnificative, fiind singurul combinat de acest gen, de mari dimensiuni, din Europa de Sud-Est. De asemenea, se numara printre cei mai mari jucatori din industria chimica si ocupa prima pozitiei pe piata produselor clorosodice, a poliolilor polieteri si a propenoxidului.
"Oltchim are o piata de desfacere enorma, sunt piete traditionale ale Oltchim si piete care pot sa fie... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:10
Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR sa preia combinatul Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), aflat in insolventa de la inceputul acestui an, reprezentantii potentialului investitor afirmand insa ca vor analiza situatia inainte de a lua o decizie.
Subiectul Oltchim a fost abordat intr-o discutie avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Azerbaidjan, cu conducerea SOCAR.
Combinatul Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.
La inceputul acestui an, compania petroliera azera de stat SOCAR a anuntat ca a ajuns la o retea de 14 benzinarii in Romania si va continua sa deschida noi unitati, in orasele Bacau, Focsani si Roman.
SOCAR si-a declarat, in trecut, intentia de cooperare cu Oltchim
Compania azera de stat are retele de benzinarii in Elvetia, Romania, Ukraina si Georgia si produce anual 60 de milioane de tone de petrol si 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Recent, SOCAR a castigat controlul companiei grecesti DESFA, operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Grecia, dupa retragerea grupului Gazprom din cursa.
In urma cu trei ani, SOCAR anunta ca este interesata sa coopereze cu Oltchim si sa isi vanda produsele petrochimice pe piata romaneasca, precizand atunci ca acest lucru nu... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 11:45