In Germania, noul Che Guevara poarta ochelari in loc de bereta, manuieste calculatorul mai degraba decat pusca si poate fi intalnit peste tot pe strazile Berlinului, de la proiecte de arta urbana pana la campanii publicitare.
In anul care s-a scurs de la evenimentele ce l-au facut cunoscut in intreaga lume pe fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snowden, in Germania s-a nascut si a luat amploare un adevarat cult pentru informatician.
Fenomenul a fost posibil in conditiile in care exista in aceasta tara o aversiune adanc inradacinata fata de un stat atotputernic, omniscient, explica Wall Street Journal.
In cantecul "Guten Morgen NSA" (Buna dimineata NSA), artistul hip-hop MoTrip compara institutia americana cu Stasi, politia secreta din Germania de Est, si mentioneaza numele lui Snowden, precum si pe cel al lui Manning, fostul soldat american condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru scurgere de informatii secrete si spionaj.
Scandal de spionaj: ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Snowden noul Che Guevara in Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 17:00
Impactul dezvaluirilor facute de Edward Snowden cu privire la extinsele operatiuni de spionaj ale NSA asupra intereselor SUA este analizat intr-un nou raport, realizat de organizatia neguvernamentala New America Foundation.
Autorii studiului arata ca erodarea increderii ce a urmat actiunilor fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) are consecinte serioase asupra companiilor americane din domeniul tehnologiei si submineaza credibilitatea SUA in lume, scrie Wall Street Journal.
Raportul mentioneaza un studiu din 2013 al Information Technology&Innovation Foundation, care a aratat ca dezvaluirile ar putea costa industria americana de cloud computing intre 22 si 180 de miliarde de dolari pana in 2016.
Rusia cere Apple codul sursa al programelor sale, de teama spionajului
De asemenea, este citat un sondaj mai recent efectuat in randul a 300 de multinationale britanice si canadiene, care a relevat ca un sfert dintre respondenti isi tranfera datele in afara ...citeste mai departe despre "Scandal de spionaj: Ce s-a intamplat cu SUA si companiile sale dupa deconspirare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 August 2014, ora 13:40
Germania a anuntat ca renunta la contractul cu Verizon Communications, ca urmare a seriei de dezvaluiri facute de fostul analist NSA Edward Snowden cu privire la practicile agentiilor americane de informatii de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom.
Acesta este unul dintre primele semne cu privire la consecintele pe care scandalul de spionaj centrat in jurul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane, scrie New York Times.
Acuzatiile lansate de Snowden au avut un impact puternic in special in Germania, dupa aparitia zvonurilor cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de catre agentiile de informatii din SUA.
Atat companiile de telecomunicatii ca Verizon, cat si gigantii din domeniul Internetului precum Google au asigurat ca nu au participat in mod activ la astfel ...citeste mai departe despre "Germania pedepseste SUA pentru spionaj. Semne rele pentru companiile americane" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 14:13
Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.
Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".
Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".
Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.
Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.
Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj
David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.
Intr-o conferinta de presa... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
Serviciile americane de informatii au lansat 231 de atacuri informatice in 2011, vizand Iranul, Rusia, China sau Coreea de Nord, scrie cotidianul The Washington Post, pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden.
"Aceste dezvaluiri (...) furnizeaza noi probe potrivit carora tot mai numeroase ale administratiei Obama se infiltreaza pe retele informatice in strainatate si perturba functionarea acestora", scrie WP, care isi bazeaza afirmatiile pe documente despre bugetul secret al serviciilor americane de informatii furnizate de catre fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA).
In afara de aceste atacuri cibernetice, specialisti "se inflitreaza in retele straine pentru a le plasa sub un control american discret", continua ziarul, evocand proiectul numit GENIE, al carui buget se ridica la 652 de milioane de dolari. Astfel, programe de tip malware au fost plasate "in fiecare an in zeci de mii de computere", scrie cotidianul american.
"Pana la sfarsitul anului, GENIE urmeaza sa controleze cel putin 85.000 de programe introduse in masini alese strategic in intreaga lume", fata de aproximativ 21.000 in 2008, se arata in documente consultate de catre ziar.
"Documentele furnizate de catre Snowden si discutii cu fosti oficiali americani ilustreaza o campanie de intruziune informatica mult mai importanta si mult mai agresiva decat ceea ce s-a luat in calcul pana in prezent", continua WP.
Intre cele 231 de atacuri informatice... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 12:02
Rusia a anuntat joi ca a primit o scrisoare din partea Statelor Unite ce face anumite observatii cu privire la fugitivul american Edward Snowden blocat de o luna intr-un aeroport din Moscova, fara a cere extradarea sau repatrierea acestuia.
"Ieri (miercuri), Rusia a primit o scrisoare din partea ministrului american al Justitiei, Eric Holder, in care acesta detaliaza cateva aspecte ale pozitiei americane cu privire la statutul lui Edward Snowden", a declarat serviciul de presa al ministerului rus de Justitie intr-un email adresat AFP. "In acest mesaj, nu se afla nicio cerere de extradare sau de repatriere" a lui Edward Snowden in Statele Unite, a adaugat ministerul, fara alte detalii.
Acest anunt vine dupa o zi confuza cu privire la soarta fugitivului american cautat pentru spionaj dupa dezvaluirile sale uluitoare despre supravegherea electronica mondiala realizata de Statele Unite.
Presa rusa a anuntat miercuri iesirea iminenta a lui Edward Snowden din zona de tranzit a aeroportului Moscova-Seremetievo unde acesta se afla de la sosirea sa din Hong Kong la 23 iunie. Insa informatia a fost ulterior dezmintita de avocatul rus al tanarului american, conform caruia clientul sau nu a primit inca de la serviciile ruse documentul care sa ii permita sa paraseasca aeroportul.
Acesta asteptare pusa pe seama "birocratiei ruse" de catre avocatul lui Edward Snowden reflecta in special indecizia Moscovei in acest caz care plaseaza Rusia intr-o pozitie delicata fata de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:34
Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvaluit informatii despre programele americane de interceptare a comunicatiilor, a primit consultanta judiciara din partea reprezentantilor site-ului WikiLeaks, in vederea obtinerii azilului politic.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, indemnase comunitatea internationala, sambata, sa fie "alaturi de" Edward Snowden, acuzandu-l pe presedintele SUA, Barack Obama, ca "a tradat o generatie de tineri intelectuali".
Julian Assange - refugiat de un an in ambasada Ecuadorului din Londra si al carui site, WikiLeaks, a publicat sute de mii de documente secrete americane - anuntase joi ca se afla in contact cu reprezentanti ai lui Edward Snowden cu scopul de a-l ajuta sa obtina azil in Islanda.
Snowden a plecat legal din Hong Kong
Guvernul din Hong Kong a confirmat, duminica, plecarea fostului consultant informatic al NSA Edward Snowden. "Domnul Snowden a parasit duminica Hong Kong-ul in mod voluntar, plecand in mod legal in alta tara", a declarat, conform AFP, un purtator de cuvant al Guvernului local, precizand ca autoritatile "nu primisera inca informatii care sa justifice arestarea" tanarului american.
Potrivit presei chineze, Edward Snowden a parasit Hong Kong -ul duminica, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinatia Moscova.
Avionul comercial care il transporta pe Snowden urmeaza sa aterizeze duminica dupa-amiaza pe aeroportul Seremetievo din Moscova, insa nu se stie daca aceasta va fi destinatia... mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:58
Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informatii despre programe secrete de supravegeherea comunicatiilor, a declarat ca a decis sa isi riste "viata si pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertatii" tuturor si a "democratiei", relateateaza AFP.
"Am fost spion aproape toata viata mea de adult, deci nu imi place sa ma aflu in lumina proiectoarelor", pledeaza in cotidianul The Washington Post acest tanar, in varsta de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a marturisit ca este autorul scurgerilor de informatii ce au declansat furie la Washington.
Saptamana trecuta, The Washington Post si cotidianul britanic The Guardian au dezvaluit in mod succesiv doua programe secrete ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). Unul vizeaza "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate in Statele Unite prin intermediul Verizon si, se pare, si a altor operatori. Celalalt, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet pe noua mari retele de socializare, ca Facebook.
"Stiu ca voi avea de suferit pentru ceea ce am facut si ca dezvaluirile marcheaza sfarsitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.
"Sunt constient de importanta serviciilor de informatii, insa ma opun (...) oricarui sistem de supraveghere in masa, automat si omniscient (...), care mi se pare ca reprezinta un pericol mai mare pentru libertate decat riscul... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:45