Criza europeana are radacini prea adanci pentru a se dizolva in urma unei simple strategii de politica monetara aplicata de Banca Centrala Europeana.
Relaxarea cantitativa ar putea urni motorul gripat al zonei euro, dar nu va rezolva problemele structurale ale Uniuni Europene, sustine analistul american George Friedman.
Urmand cu intarziere un model pe care Rezerva Federala l-a aplicat inca de acum 7 ani, Banca Centrala Europeana se arata dispusa sa infuzeze o cantitate masiva de bani in economiile statelor membre ale zonei euro.
Cu toate acestea, modelul american va fi implementat intr-un stil propriu Europei, un stil care arata cat de subreda este constructria Uniunii, arata Friedman, intr-o analiza Stratfor.
Diferente majore
Emisiunea monetara pregatita de BCE se asemana doar pana intr-un punct cu actiunea intreprinsa de Rezerva Federala in 2008. Americanii au tiparit atunci banii si i-au absorbit prin emiterea unor tiluri de stat si achizitia unor datorii corporatiste.
In ciuda speculatiilor privind declansarea unei hiperinflatii, Statele Unite au reusit sa risipeasca rapid temerile, ba chiar sa inregistreze o rata de crestere economica de 5% in ultimul trimestru al anului trecut.
In zona euro, actiunea se va derula dupa un scenariu propriu: BCE va lansa o noua emisiune monetara in euro, urmand ca fiecare banca centrala a unui stat sa-si gestioneze imprumutul garantat de stat, neavand voie sa cumpere titluri garantate de catre alte guverne din... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 12:00
2Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Pericolul unei noi crize economice globale este inca prezent, chiar daca o revigorare a economiilor britanice si americane au inseninat in acest an peisajul economic. Zona asiatica este insa cutremurata de lipsa de performanta economica a Japoniei, dar si de socurile resimtite recent in China. Pe harta economica a lumii un alt semnal de alarma straluceste insistent de ceva vreme: cel din zona euro.
Cu economia Germaniei reducand drastic ritmul de crestere economica, zona euro este aproape de punctul de a se scufunda intr-un al treilea val al recesiunii economice din ultimii sase ani. Situatia in cele 19 state componente ale zonei difera ca de la cer la pamant.
Francezii si italienii au mimat de zor reforma institutionala, cheltuind in zadar fondurile alocate pentru restructurarea sistemului socio-economic din cele doua tari, in timp ce Germania pare sa fi dus austeritatea la cote maxime. Opt state europene au pierdut controlul preturilor, in timp ce indicele inflatiei din zona a coborat la limita de 0,3%. Un ritm care ameninta ca in 2015, zona responsabila de a cincea parte din productia globala sa se indrepte spre stagnare economica si deflatie, observa reporterii revistei The Economist.
Context nefavorabil
Pentru optimisti, varianta intrevazuta in acest moment ar fi ca Europa sa urmeze traiectoria inregistrata de economia Japoniei in urma cu un deceniu si jumatate, cand deflatia fost resimtita ca un inconvenient, dar nu a capatat aspecte apocaliptice. Din... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:17
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro.
"Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii.
A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:37
Fondul Monetar International continua presiunile pentru o uniune mai stransa intre tarile din zona euro. Pasul urmator in proiectul de federalizare ar fi infiintarea unei autoritati bugetare centrale, care sa supravegheze indeaproape economiile tarilor membre si sa garanteze suport in cazul unor noi socuri economice.
Un raport publicat de FMI arata ca bugetul comun al zonei euro ar putea fi in valoare de pana la 2,5% din PIB tarilor membre. Fondul s-ar constitui din contributii anuale, suficiente pentru a asigura acelasi nivel de protectie impotriva socurilor pe care il furnizeaza guvernul federal al Germaniei, landurilor. Un astfel de buget va fi insotit de inasprirea supervizarii, inclusiv o suspendare a platilor catre un stat, daca acesta nu respecta reglementarile privind deficitul si datoria.
FMI a tras semnalul de alarma si a avertizat din nou zona euro de necesitatea infiintarii unei autoritati bugetare centrale, care printr-o buna coordonare, ar putea reduce dezechilibrele.
"Au existat discutii inca de cand a fost creata zona euro, iar rapoartele care au fost facute initial discutau despre necesitatea uniunii si la nivel fiscal si la nivel monetar, dar s-a considerat ca poate fi amanata pentru ca, din punct de vedere politic, nu exista apetit pentru asa ceva", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Formele de economisire pe care le propune FMI
Bugetele comune ar putea lua mai multe forme, potrivit FMI.
In primul rand ar... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:10
Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.
Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.
In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.
Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.
Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.
Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
Zona euro pare sa fi depasit cea mai dificila parte a crizei datoriilor suverane, dupa trei ani de ingrijorare privind Grecia si alte tari membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, publicatiei germane Bild.
"Cred ca am trecut de ce era mai rau", a spus Schauble pentru Bild.
Grecia si alte state au recunoscut ca pot iesi din criza doar daca adopta reforme, iar guvernul elen, care a primit doua pachete de imprumuturi externe, "stie ca nu poate impovara excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.
Schauble este mai optimist decat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat in decembrie ca nu trebuie sa se renunte la starea de alerta. Merkel a spus ca vede situatia cu optimism precaut, distantandu-se astfel de presedintele francez, Francois Hollande, care a declarat ca perioada de criza a zonei euro a fost depasita.
Pentru Germania, Schauble anticipeaza in continuare o crestere economica "adecvata" in 2013.
"Situatia este mai buna decat ne asteptam, ca urmare a legaturilor comerciale cu SUA si Asia", a spus el.
Guvernul de la Berlin asteapta o crestere economica de 1% pentru anul urmator, in timp ce banca centrala a inrautatit estimarea privind avansul PIB la 0,4% in decembrie. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:00
Europa inca se afla intr-o "perioada dificila" si nu trebuie sa-si "lase" eforturile pentru reforme, a declarat cancelarul german Angela Merkel, vineri, dupa summitul UE de la Bruxelles, relateaza AFP.
"Da, noi am realizat deja unele lucruri, dar consider ca in fata nostra inca ramane o perioada foarte dificila ", a subliniat Merkel.
De fapt, "trebuie, de asemenea, sa ne asteptam in anul viitor la cresteri foarte slabe, chiar negative in unele tari, precum si la un somaj foarte ridicat", a adaugat cancelarul german.
"Procesul de adaptare prin care trebuie sa trecem este foarte dificil si dureros", din cauza "disciplinei bugetare foarte permisive" din ultimii ani, in Europa si a "pierderilor de competitivitate, care pot fi depasite intr-un timp scurt", considera Merkel.
"Aceste lucruri s-au petrecut intr-o perioada foarte lunga si necesita a fi eliminate intr-o perioada lunga, iata de ce noi nu trebuie sa lasam eforturile noastre pentru reforme", a conchis ea.
Liderii europeni au incheiat, vineri, un alt an de criza, felicitandu-se ca au fost capabili sa salveze Grecia si sa puna sub control bancile, revizuind, totodata, ambitiile lor pentru consolidarea uniunii economice si monetare. mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 10:53
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50