Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.
David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.
Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.
De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.
In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
Presedintele sud-coreean Moon Jae-In a asigurat, joi, ca nu va exista razboi in Peninsula Coreeana, in pofida tensiunilor exacerbate in jurul programelor nuclear si balistic nord-coreene.
"Toti sud-coreenii au lucrat atat de mult pentru reconstruirea tarii care era in ruine dupa Razboiul Coreei", a declarat Moon, in cadrul unei conferinte de presa, ce a marcat primele 100 de zile ale presedintiei sale.
"Voi impiedica razboiul cu orice pret. Deci vreau ca toti sud-coreenii sa fie convinsi ca nu va fi razboi", a reiterat el.
Situatia s-a tensionat considerabil in regiune, noteaza AFP.
Coreea de Nord a amenintat ca va lansa patru rachete in directia teritoriului american din Guam, in Pacific, chiar daca Phenianul pare sa-si fi oprit proiectul pentru moment.
Regimul nord-coreean reactionase la declaratiile presedintelui american Donald Trump, care a promis sa dezlantuie asupra Phenianului "focul si mania", daca amenintarile nord-coreene impotriva SUA continua. Washingtonul a mai spus ca armata sa este pregatita.
Aceasta retorica belicoasa ridica temeri cu privire la o eroare de calcul, care ar putea consecinte catastrofale. Seulul si milioanele sale de locuitori se afla in raza de actiune a unor forte de artilerie considerabile din Coreea de Nord.
Dar presedintele Moon a explicat ca el dispune de un drept de veto asupra oricarei actiuni militare a Washingtonului, aliat si garant al securitatii Coreei de Sud.
"Nimeni nu poate lua decizia pentru o actiune... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 08:50
Steve Bannon, unul dintre consilierii lui Donald Trump, lasa toate atuurile diplomatice deoparte si da cartile pe fata intr-un interviu acordat revistei American Prospect.
"Pentru mine, razboiul economic cu Chiona este totul. Trebuie sa ne concentram ca niste maniaci pe acest aspect", a admis Bannon in interviul citat de CNBC.
"Daca vom continua sa pierdem teren, in 5-10 ani, vom ajunge la un punct de unde nu ne vom mai putea reveni", precizat consilierul lui Trump.
Pe 14 august, presedintele american a semnat un memorandum care poate deschide calea unor investigatii privind furtul de proprietate intelectuala de catre diverse firme din China.
"Este un razboi economic. Literatura lor e plina de asa ceva, nu au nicio jena sa spuna asta. In 25-30 de ani, una dintre tarile noastre va detine suprematia si vor fi ei, daca noi vom continua in acelasi fel. Pe tema Coreei de Nord se face un joc subtil. Este doar de parada", a comentat Bannon razboiul nevazut dintre Washington si Beijing, impins pana la limita negocierilor pe teme crizei nucleare din peninsula coreeana.
Din punctul de vedere al consilierului presedintelui american, larga ensitate a populatiei din seul, capitala Coreeei de Sud, face imposibila gasirea unei solutii militare la criza declansata de Coreea de Nord, parere care contravine flagrant opiniilor exprimate de Trump.
Replicile lui Bannon i-au lasat cu gura cascata pe colegii lui din administratia de la Casa Alba, mai ales in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 06:41
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
China se pregateste pentru o criza la granita cu Coreea de Nord, unde isi intareste defensiva si isi realiniaza fortele in zonele din jur.
Potrivit The Wall Street Journal, Beijingul muta in acest fel trupele la granita de circa 1.400 de kilometri cu Coreea de Nord pregantindu-se pentru o potentiala criza, inclusiv posibilitatea unui atac al armatei Statelor Unite.
Potrivit unor site-uri militare si guvernamentale, dar si unor interviuri cu experti care au studiat pregatirile, Beijingul a implementat multe dintre schimbari in ultimele luni, dupa ce le-a initiat anul trecut.
Aceste miscari coincid cu anuntul lui Donald Trump, despre o posibila actiune militara americana care sa stopeze programul armelor nucleare ale Coreei de Nord, in timp ce liderul de la Casa Alba preseaza China sa faca mai multe pentru a controla situatia de la Phenian.
Printre masurile luate de chinezi se numara o noua brigada de aparare a granitei, supraveghere video continua in zona montana de la frontiera, sustinuta de drone, si buncare pentru protejarea de explozii nucleare si chimice.
De asemenea, armata chineza a deplasat si a modernizat alte unitati din zonele de granita si a dat publicitatii detalii despre exercitii efectuate recent cu fortele speciale, trupe aeriene si alte unitati despre care expertii sustin ca pot fi trimise in Coreea de Nord intr-o situatie de criza.
Ministerul chinez al Apararii nu a raspuns atunci cand a fost chestionat daca recentele schimbari au... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:58
Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.
In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.
CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.
Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.
Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.
Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord
Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03
Situatia din Peninsula Coreeana este tot mai tensionata, presa din Japonia relatand ca trupe ale Chinei sunt stationate de-a lungul granitei cu Coreea de Nord si se afla in alerta ridicata.
Informatia a fost difuzata de cotidianul Yomiuri Shimbun, citat de Sputnik News.
Sursa citata scrie ca Armata de Eliberare a Poporului, asa cum este cunoscuta armata chineza, are trei etape de alerta, iar aceasta este cea intermediara, activata de Beijing atunci cand este detectata o "amenintare militara directa".
Soldatii sunt pregatiti pentru lupta si li se interzice sa-si ia liber.
Ordinul pentru soldati a venit la jumatatea lunii aprilie, cand China a deplasat 150.000 de soldati pentru a pazi granita sau, sustine Sputnik News, pentru a invada Coreea, daca este nevoie.
Insa Sim Tack, expert in chestiunea Coreei de Nord, din cadrul Stratfor, a numit miscarile Chinei o incercare de a minimiza implicarea americana in peninsula.
Potrivit acestuia, scopul final al Chinei ar urma sa fie "sa se asigure ca inca exista Coreea de Nord si ca serveste intereselor chineze, in timp ce inceteaza sa mai fie o tinta masiva pentru Statele Unite".
Global Times, institutie de presa a statului chinez, noteaza ca Beijingul ar considera inutil un raspuns militar dupa un eventual atac al americanilor impotriva facilitatilor nucleare nord-coreene. Insa, o eventuala invazie americana sau sud-coreeana in tara vecina Chinei ar fi o cu totul alta poveste si ar genera o actiune militara a... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 16:04
Casa Alba analizeaza, in cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbari a regimului de la Phenian sau a unei interventii militare cu scopul de a pune capat amenintarii nucleare nord-coreene, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.
Presedintele Donald Trump a luat masuri pentru a-si asigura aliatii din regiune, ingrijorati de evolutiile din Coreea de Nord, ca nu va abandona acordurile care sustin de decenii politica americana in Asia.
In urma promisiunii lui Trump de a opri Phenianul sa mai testeze vreodata vreo racheta balistica si in baza acestei revizuiri a strategiei, care dateaza de doua saptamani, unii analisti se asteapta la o schimbare in politica americana.
Aceasta revizuire are loc in contextul unor evenimente care au tensionat recent stabilitatea in regiunea.
Citeste si: Wall Street Journal: Washingtonul a anulat istorica intalnire cu un oficial nord-coreean
Coreea de Nord a lansat luna trecuta o racheta balistica in Marea Japoniei, iar fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost asasinat in Malaezia.
Oficiali chinezi si nord-coreeni poarta negocieri la Beijing, in cadrul primei reuniuni la nivel inalt cunoscute din ultimul an, in contextul in care Beijingul si-a redus recent importurile de carbune din Coreea de Nord.
Oficiali americani au subliniat dimensiunea militara a acestei strategii emergente, in cadrul unor discutii cu aliati, potrivit unor persoane la curent cu aceste discutii citate de... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 07:53
Autoritatile sud-coreene sunt dispuse sa discute cererea Coreei de Nord privind ridicarea sanctiunilor impuse dupa un atac maritim din anul 2010.
Anuntul a fost facut de Seul, miercuri, la o zi dupa ce cele doua tari rivale au ajuns la un pact istoric ce a calmat situatia tensionata si a evitat o confruntare dintre fortele armate ale celor doua tari, scrie agentia Reuters.
Primele semne de pace intre cele doua Corei: Ce decizie a luat Seulul
De asemenea, Coreea de Sud este pregatita sa deschida un nou canal de dialog cu Nordul, dupa acordul de marti, in care Phenianul si-a exprimat regretul cu privire la un incident cu o mina care a ranit soldati sud-coreeni.
In acelasi timp, Sudul a fost de acord sa opreasca propaganda impotriva Coreei de Nord, prin difuzoarele instalate de-a lungul liniei dintre cele doua ...citeste mai departe despre "Coreea de Sud, dispusa la discutii pasnice cu Nordul - care este miza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 18:41