Situatia din Romania a ajuns, din nou, in atentia presei straine. De aceasta data, publicatia Financial Times scrie despre evenimente extrem de importante pentru tara noastra, precum sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire, preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE sau sarbatorirea a 30 de ani de la caderea comunismului (in 2019).
Insa toate aceste evenimente cu care romanii se pot lauda sunt umbrite de proasta guvernare de la Bucuresti, apreciaza sursa citata.
"Pe 1 decembrie, romanii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu insusit dupa colapsul Imperiului Habsburgic la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
O luna mai tarziu, Romania va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oara.
In decembrie 2019, tara va marca 30 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.
Romanii au tot dreptul de a se mandri cu aceste momente de referinta din istoria lor moderna. Natiunea a facut progrese considerabile de la caderea comunismului, construind o democratie pluripartita, ridicand nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceausescu si ajungand pana la aderarea la NATO si la UE.
Acestea fac cu atat mai grav faptul ca actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept, impiedicand eforturile de combatere a coruptiei si, astfel, patand imaginea Romaniei", noteaza Financial Times.
Publicatia aminteste de raportul... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 14:21
Modificarile la Codul de Procedura Penala, votate luni seara de coalitia PSD-ALDE, au ajuns subiect de stire in presa externa, care in ultima perioada a stat cu ochii pe situatia din Romania.
"Parlamentul Romaniei a aprobat o parte dintr-un pachet controversat de reforme judiciare, care a fost criticat si catalogat drept o alta incercare a coalitiei de guvernare sa slabeasca pedepsele pentru oficialii condamnati", scriu jurnalistii de la Bloomberg.
Publicatia amintita il citeaza si pe deputatul Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, care a declarat, luni, ca "facem asta pentru ca vrem sa oprim abuzurile din Justitie".
Agentia de presa Reuters scrie ca modificarile au fost adoptate in viteza, cu 175 de voturi "pentru" si 78 "impotriva".
De asemenea, agentia noteaza ca "Romania este una dintre cele mai corupte tari din UE, sistemul judiciar de la noi din tara fiind sub supravegherea speciala a Bruxelles-ului (MCV - n.red.) din 2007, de cand a aderat la Uniunea Europeana".
"Procurorii anti-coruptie au asigurat, in ultimii ani, mai multe condamnari, fiind vizati parlamentari, ministri, primari. Au fost expuse conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude, dari si luare de mita. Insa politicienii aflati la Putere, dintre care unii sunt cercetati, isi neaga greselile si acuza procurorii ca se folosesc de puterea lor pentru a-i persecuta politic", scrie Reuters.
De asemenea, jurnalistii mai amintesc ca liderul PSD, Liviu... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 12:13
Dupa ce mai mult de jumatate de milion de oameni au protestat duminica seara pe strazile din Romania, presa externa trage un semnal de alarma in ce priveste o alta mare problema pentru tara noastra, in contextul acestei crize - cea a lipsei de incredere in randul investitorilor straini.
"O alta tara a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori", a titrat CNBC, in articolul sau, scris de Silvia Amaro.
Sursa citata aminteste ca, desi seful Guvernului care are doar o luna in functie a anuntat duminica abrogarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, protestatarii nu au plecat acasa, spunand ca si-au pierdut increderea in guvernanti.
Atat oficialii Uniunii Europene, cat si investitorii de pe continent si-au exprimat ingrijorarile din pricina situatiei din tara noastra si ordonantelor anuntate de Guvern, inclusiv cea a gratierii.
"Guvernul din Romania si-a schimbat planurile, insa evenimentele arata clar ca procesul reducerii coruptiei in Romania este inca departe de a se fi terminat", a spus Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch.
Acesta crede ca evenimentele recente se adauga la "tendinta in general negativa in profilul de risc de credit in Romania din ultimii ani".
In ciuda pasului inapoi al Guvernului, unii analisti cred ca PSD va folosi majoritatea parlamentara pentru a diminua verificarile institutiilor anticoruptie.
"Determinarea guvernului condus de PSD de a merge inainte (...), fara sa-i pese de nemultumirea larg... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 20:48
Cel mai mare protest din istoria Romaniei a fost oglindit de presa straina. Nu doar CNN, The Guardian, Reuters sau BBC au alocat spatiu acestui subiect, dar chiar si presa din India sau Africa.
CNN anunta ca, pe fondul protestelor care au cuprins intreaga Romanie, Guvernul a abrogat o ordonanta de urgenta care proteja politicienii sa nu fie trasi la raspundere pentru coruptie.
Insa chiar si asa, mania protestatarilor nu a fost potolita, asa ca au avut loc proteste "masive" in toata tara, inclusiv in Piata Victoriei, mai arata CNN. Acesta descrie momentul in care multimea adunata in fata Guvernului si-a pornit lanternele telefoanelor mobile, inaltandu-le spre cer, intr-un moment emotionant.
CNN pomeneste si de faptul ca s-a cantat imnul national, dupa care s-a pastrat un moment de reculegere de cinci minute, in memoria celor morti la Revolutia din 1989.
Se mentioneaza in articol si ca anuntul abrogarii OUG 13 a fost facut duminica, intr-un comunicat dat de Guvern, dupa o intalnire de urgenta a Cabinetului premierului Sorin Grindeanu.
CNN pomeneste si de declaratia premierului Grindeanu de sambata, cand acesta a spus ca nu vrea sa imparta Romania in doua, amintind si ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat ingrijorat de ordonanta 13.
Si cotidianul britanic The Guardian scrie ca oamenii au continuat sa iasa in strada, promitand sa ramana "vigilenti" in urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de coruptie.... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 14:43
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca toti liderii europeni sunt ingrijorati in ce priveste situatia din Romania, in lumina adoptarii ordonantei de modificare a codurilor penale, si au apreciat ca romanii au o voce puternica, in urma protestelor cu sute de mii de participanti.
Intr-o declaratie de presa, sustinuta dupa prima sesiune a Consiliului European care are loc la Valletta, in Malta, seful statului a subliniat ca liderii europeni au vrut sa stie cum evolueaza situatia in tara noastra.
Presedintele a mentionat ca toti liderii europeni "ar regreta profund daca Romania ar face pasi care ar indeparta-o de la statutul de stat de drept".
Mai devreme azi, seful statului a vorbit cu jurnalistii straini la Consiliul European despre protestele din Romania, la care participa sute de mii de oameni.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, "principalele teme de pe agenda reuniunii vizeaza dimensiunea externa a migratiei si pregatirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, in luna martie, moment cand se vor aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma".
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, scurtele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
- Am subliniat ca pentru Romania Parteneriatul Strategic cu SUA este vital.
- In afara de aceste doua teme, trebuie sa spun ca am avut, in pauzele programate, foarte multe discutii cu aproape toti liderii europeni.
- Lumea a vrut sa stie de la... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 17:08
Vanzarea combinatului chimic Oltchim, cea mai recenta privatizare de tip sell-off (vanzare a unei unitati neprofitabile la un pret redus), se desfasoara cu sincope, in contextul unei situatii economice dificile si a intereselor electorale.
Insa toata aceasta situatie nu va face decat sa mentina scepticismul investitorilor, remarca revista Business New Europe, citata de Agerpres.
Combinatul chimic este in prezent subiectul unei dispute intre noul guvern si "un magnat media pitoresc si controversat".
Productia Oltchim a fost suspendata in luna august pentru o datorie de peste 400 milioane de euro catre stat si furnizorii de energie.
Privatizarea Oltchim, pe fondul unui context economic si politic nefavorabil
Privatizarea Oltchim se desfasoara intr-un context economic si politic incert, conform Business New Europe. La inceputul acestui an, in Romania au fost impuse o serie de masuri de austeritate, urmate de proteste de strada. Au avut loc schimbari pe plan politic, iar Romania a fost criticata pe plan extern pentru modalitatea de actiune a guvernului Ponta, care a incercat sa-l demita pe presedintele Traian Basescu.
In vara acestui an, Romania a fost afectata si de seceta. Productia de porumb din 2012 va fi cu 60% mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Seceta din Romania: Suntem tara cea mai afectata din Europa
Problemele aparute in cadrul procesului de privatizare a companiei Oltchim
La... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:45
Pe langa criza economica, Uniunea Europeana mai are o problema nerezolvata, in ciuda tuturor declaratiilor facute pe aceasta tema si a indicatiilor date: situatia politica din Romania.
In ciuda faptului ca, in ultimii ani, economia de aici a fost atractiva pentru investitori, pe masura ce guvernele au lucrat pentru cresterea competitivitatii tarii, coruptia si criza politica ameninta acum sa trimita din nou tara intr-o zona periculoasa din punct de vedere economic, scrie Wall Street Journal.
Noul guvern al premierului Victor Ponta, nemultumit de incarcerarea din cauza acuzatiilor de coruptie a unor sustinatori ai politicilor de stanga, doreste sa faca tot ce e nevoie sa il indeparteze de la putere pe presedintele Traian Basescu, noteaza celebra publicatie, amintind ca guvernul USL il acuza pe Basescu de interferenta cu sistemul de justitie.
Masurile luate de sustinatorii lui Ponta in vederea demiterii presedintelui Basescu au ingrijorat Uniunea Europeana, iar nume importante in forurile UE au simtit nevoia sa lanseze un avertisment la adresa guvernului privind abuzarea echilibrului constitutional.
Guvernul Ponta a continuat insa cu planul de demitere si a organizat un referendum la finalul lunii iulie. Cu toate acestea, noteaza publicatia, ei nu au reusit sa intruneasca cerintele legale vizavi de referendum, si anume o prezenta la vot de 50%+1. Doar 46% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in mare parte din cauza boicotului partidelor... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 13:30
Alegerile locale au marcat o schimbare politica semnificativa, mai ales in Bucuresti, dar de data aceasta este mai greu de anticipat ce se va intampla la legislativele din toamna, considera Deutsche Welle.
Dupa aceste alegeri s-ar parea ca PDL isi organizeaza rezistenta in cateva judete din Transilvania. Clujul este, in orice caz, ultima reduta a unui partid care a suferit o mare infrangere.
Potrivit numaratorii paralele a partidelor, PDL ar fi castigat si primaria muncipiului (Emil Boc) si presedintia consiliului judetean. Uniunea Social Liberala a castigat Capitala si patru din sase sectoare, dar PDL a pierdut peste tot in Bucuresti.
Exista si alte cateva victorii semnificative in tara ale USL, cum este cea de la primaria Craiova sau de la presedintia Consiliului judetean Suceava, in rest rezultatele fiind oarecum, previzibile.
Potrivit numaratorii paralele a PDL, fostul partid de guvernamant ar fi reusit sa obtina la capatul acestor alegeri 21% din voturi, iar USL 51%, dar aceste date sunt contestate de USL.
Primele rezultate partiale oficiale (care se mai pot schimba pe parcurs), arata ca USL a obtinut la consiliile judetene 52.06%, iar PDL abia 13,25%. Totusi este de semnalat ca PDL a candidat in multe locuri sub alte nume, ("miscare", "alianta", "uniune" etc) in cadrul unor asocieri cu alte partide. Or, daca am aduna toate aceste "resturi", se mai obtin 8,43%, care ar putea fi atribuite, practic, tot Partidului Democrat Liberal, scrie sursa citata.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:20
Un raport al companiei americane de consultanta si audit KPMG afirma ca dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est este "inevitabila" in urmatorul deceniu.
Este foarte bine ca KPMG descrie dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est in astfel de termeni, releva FT. Desigur, aproape toate tarile din regiune vor energie accesibila, dar nu asa vad problema si unii localnici. Contingentul "Nu in ograda mea", ajutat de tehnologia moderna este foarte activ in regiune. Iar politicienii iau nota.
Aceasta este e o parte din motivul pentru care noul guvern din Romania, condus de premierul de centru-stanga Victor Ponta, a impus un moratoriu privind explorarea si extractia gazelor de sist spre sfarsitul lunii trecute.
FT aminteste ca au avut loc o serie de proteste vehemente, inclusiv in estul Romaniei, care duce mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru a explora potentialele depozite de gaze de sist din blocul Barlad, in apropiere de frontiera cu Republica Moldova.
Chevron se lauda cu licente de exploatare in Romania
Chevron a postat pe website-ul sau ca a castigat mai multe licente de explorare pe o suprafata totala de peste 9.000 km patrati, in regiunea Dobrogea de nord-est si sud-est, in apropierea granitei cu Bulgaria.
Solicitat sa explice actuala sa pozitie in Romania, compania a raspuns printr-o... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 10:58