Cand vin de la un candidat la prezidentiale, admiratia lui Donald Trump pentru Rusia si stilul autocrat sunt ciudate. Dar cand vin de la un presedinte ales sunt cel putin alarmante.
O spune analistul politic Eugene Robinson, intr-un editorial publicat pe site-ul Washington Post. "Care-i treaba cu Trump si Rusia?", se intreaba acesta.
Tandemul Putin-Trump da frisoane tarilor est-europene
Cel mai recent semn al infatuarii lui Trump este refuzul de a accepta concluzia serviciilor secrete americane cu privire la implicarea Rusiei, prin atacuri informatice, in alegerile prezidentiale - o operatiune riscanta si provocatoare care ar fi putut fi autorizata de insusi Vladimir Putin.
"Ar putea fi altcineva", le-a spus Donald Trump jurnalistilor in ajunul Anului Nou. "Iar eu stiu lucruri pe care altii nu le stiu, asa ca nu pot fi siguri de aceasta situatia. Stiu multe despre atacuri informatice, care sunt un lucru foarte greu de demonstrat", a adaugat republicanul.
Este ciudat cum ...citeste mai departe despre "De ce Trump este dur cu intreaga lume, dar se comporta ca o pisicuta cand vine vorba de Putin" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 08:37
Presiunea politica pusa pe Opozitie in Rusia, criza financiara in care s-a scufundat tara dupa prabusirea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate de Vest pentru criza din Ucraina i-au impins pe cei mai puternici adversari ai lui Vladimir Putin sa plece in exil la Londra, de unde incearca in continuare sa i se opuna "tarului de la Kremlin".
Capitala Marii Britanii a devenit astfel un loc in care se fac auzite tot mai puternic vocile jurnalistilor, scriitorilor, oamenilor de afaceri, academicienilor si politicienilor care au preferat sau au fost nevoiti sa paraseasca Federatia Rusa, relateaza IB Times.
Opozitia din exil
"Stagnarea economica si presiunea politica ii fac pe tot mai multi rusi sa fuga din tara. Londra a fost intotdeauna un magnet pentru rusi si nu este de mirare ca aceasta comunitate este in continua crestere", explica Vladimir Ashurkov, un opozant al regimului Putin, care beneficaza de azil politic in Marea Britanie.
Londra a devenit in ultimii ani o scena pe care manifestarile culturale si discursurile politice ale rusilor se intetesc ca urmare a cresterii numarului de expati rusi, dar si prigoanei declansate impotriva opozitiei in cel de-al treilea mandat prezidential al lui Vladimir Putin.
Una dintre victimele politice ale "tarului de la Kremlin", Mikhail Hodorkovsky, magnatul care a facut 10 ani de inchisoare si s-a trezit cu gigantica companie Yukon dezmembrata si impartita intre apropiatii lui Putin, a ales sa se stabileasca... mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 17:00
4La toamna, este posibila o "acutizare" a situatiei politice din Rusia, deoarece politicienii occidentali "pregatesc in mod activ noi provocari", a declarat presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Serghei Naraskin.
"Luna august abia a inceput, insa evenimentele ei au nu intamplator mirosul unei toamne politice adanci. Se pare ca se pregateste o acutizare a situatiei", a declarat Naraskin, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia Gazeta, informeaza agentia de presa Unian.
Naraskin a dat exemple din istorie cand in august au avut loc "atacuri la frontiera, conflicte armate si alte evenimente cruciale".
Rusia aluneca inapoi in Evul Mediu - cum creste rolul Bisericii si se scufunda tara
In acest sens, presedintele Dumei de Stat a amintit de inceputul Primului Razboi Mondial, care "a inceput cu asasinarea lui Franz Ferdinand si de la un conflict initial local intre Austria si Imperiul Austro-Ungar", de ...citeste mai departe despre "Situatia politica din Rusia s-ar putea acutiza in curand - presedintele Dumei de Stat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 11:13
La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.
O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.
Gambit geopolitic
Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.
De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.
In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.
Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.
In cei 15 ani petrecuti de Putin... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
Fostul oligarh rus Mihai Hodorkovski, saracit dupa ce liderul de la Kremlin l-a acuzat de coruptie si l-a intemnitat pentru 10 ani, sustine ca Vladimir Putin isi pune in aplicare planurile folosind ca fatada conflictul intretinut cu Occidentul.
Confruntarea lui Putin cu tarile din vest este artificiala, scopul este sa protejeze elita politica si sa distraga atentia de la un sistem corupt, a declarat Hodorkovski intr-un discurs sustinut in fata membrilor grupului de analiza Atlantic Council, relateaza Reuters.
Occidentul, inamicul de serviciu
Fost cel mai bogat om al Rusiei in urma cu 13 ani, Hodorkovski sustine ca toata incrancenarea lui Putin fata de Washington si Bruxelles nu este decat o mascarada menita sa-i pacaleasca pe alegatorii rusi.
"Racirea relatiilor a fost sugerata de elita politica din Rusia, care se agata de putere. Aveau nevoie cu disperare de imaginea unui inamic care sa distraga atentia populatiei de la corptia si ineficienta actualei puteri", a explicat fostul oligarh.
Imperiul petrolului pe care l-a detinut Hodorkovski producea, inainte de 2003, mai mult decat Qatarul, mai ales prin defuncta corporatie Yukos.
In urma cu 12 ani, Putin ar fi orchestrat arestarea lui Hodorkovski si a unui asociat al acestuia sub acuzatia de frauda si evaziune fiscala.
Firmele sale au fost confiscate de catre statul rus si impartite intre afaceristii "aserviti Kremlinului", dupa cum afirma chiar fostul afacerist rus. Hodorkosvki a fost gratiat de Putin... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:13
Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31
Disparitia pentru 11 zile a presedintelui rus ramane inca o enigma, dar pe fondul absentei lui Vladimir Putin au putut fi observate mai bine vulnerabilitatile acestuia si cele ale sistemului creat de el.
In ciuda stilului autoritar al liderului de la Kremlin, bresele din sfera de putere de la Moscova devin tot mai evidente.
Opinia generala este ca Putin domneste peste Federatia Rusa in stil dictatorial, ca si-a intimidat oponentii si are o pozitie amenintatoare pentru tarile din jur.
Toate acestea sunt in mare parte adevarate, dar ar trebui reevaluate dupa recentele evenimente din Rusia, afirma analistul George Friedman, intr-o analiza Stratfor.
Putin, slab la strategie
Evenimentele de anul trecut din Ucraina arata ca Vladimir Putin este un strateg slab, mai degraba, decat un geniu diabolic al politicii.
In ianuarie 2014, Moscova controla inca Ucraina. In februarie, Ianucovici abandona in graba fotoliul prezidential de la Kiev pentru a fugi in Rusia.
Rascoala populara a pro-rusilor din estul Ucrainei si asaltul acestora asupra Kievului nu au venit niciodata, in ciuda sperantelor liderului rus. In schimb, noua Putere pro-occidentala de la Kiev a avut timpul necesar pentru obtinerea legitimitatii in fata populatiei.
Pana in iulie, Rusia mai controla doar fragmente din Ucraina: Crimeea, o zona aflata sub influenta Moscovei in virtutea unui acord militar semnat la mjlocul anilor '90, si triunghiul dintre Donetk, Lughansk si Severodonetk, unde grupurile... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 18:01
2Nivelul de trai din Rusia a scazut dramatic dupa impunerea restrictiilor internationale impotriva patriei conduse de "tarul" Putin.
In mai putin de un an, cinci mari tour-operatori au dat faliment dupa impunerea restrictiilor la calatoriile in strainatate. Vanzarile de masini au inregistrat o scadere cu 20% a vanzarilor, laptopurile vandute in acest an sunt cu 33% mai putine decat in 2013, iar lista poate continua.
Devalorizarea rublei a retras generat si o crestere masiva a preturilor, masa monetara a Rusiei fiind in acest moment insuficienta. Situatia tinde sa revina la cea inregistrata la mijlocul anilor 90, moment in care locuitorii rusiei si ai altor state din CSI foloseau marfurile pe post de moneda de schimb, sau cu cea din Bulgaria sfarsitului aceluiasi deceniu, cand alimentele inlocuiau cu succes costurile de calatorie cu autobuzul in Sofia.
In mod paradoxal insa, increderea populatiei in liderul de la Kremlin este in plina crestere.
Situatia pare desprinsa din epoca stalinista, moment in care "Tatucul Popoarelor" era admirat neconditionat, in ciuda represaliilor luate impotriva propriilor conationali.
Vladimir Putin renaste in ochii concetatenilor sai dupa o perioada in care anosta politica a Kremlinului trezise il coborase pe presedintele rus in sondajele de opinie. Adapostirea omologului ucrainean Viktor Ianukovici, anexarea Crimeei si sfidarea Occidentului au ridicat brusc cota de popularitate a "presedintelui-jucator" din Rusia. Insa totul... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:49
Gunther Oettinger, comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, face o legatura intre proiectul gazoductului South Stream si pozitia politica a Rusiei in conflictul din Ucraina, relateaza Novinite.
Oettinger a spus ca discutiile au ajuns intr-un blocaj pentru ca Rusia nu vrea sa accepte legislatia UE in domeniul energiei si pentru ca criza din Ucraina a eclipsat orice alta problema.
"Vom continua discutiile cu partenerii rusi daca acestia vor reveni la respectarea practicilor juridice internationale si daca vor fi dispusi la o colaborare constructiva, in baza legislatiei in domeniul energiei", a afirmat comisarul, potrivit Mediafax.
El a aratat in mod clar ca diferendele au fost discutate la nivel tehnic.
"In actuala situatie, cu conditii de razboi-civil in estul Ucrainei si fara recunoasterea de catre Moscova a guvernului de la Kiev, in mod cert nu vom ajunge la un acord politic", a spus Oettinger.
Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia catre Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi catre Italia, prin Grecia, iar un altul catre Austria, prin Serbia, Ungaria si Slovacia.
Constructia conductei are rolul sa diversifice rutele catre Europa, ocolind Ucraina.
Potrivit publicatiei germane, Gazprom a comandat deja conductele pentru tronsonul de sub Marea Neagra, iar instalarea acestora va incepe in toamna. Intre timp, directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a anuntat sambata ca Comisia Europeana nu poate opri constructia South... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 10:18