Ungaria nu mai are nevoie de serviciile Fondului Monetar International (FMI) si din acest motiv solicita inchiderea reprezentantei acestuia la Budapesta si intreruperea cooperarii, a anuntat-o guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, pe directoarea generala a FMI, Christine Lagarde. Ungaria spera sa iasa din criza prin forte proprii.
Expertii tind sa creada ca demersul neasteptat al Budapestei se explica prin dorinta guvernului de a-si spori popularitatea in perspectiva alegerilor parlamentare, prevazute pentru primavara lui 2014, noteaza miercuri cotidianul rus Novie Izvestia.
Vechea disputa dintre Ungaria si FMI s-a acutizat din nou saptamana aceasta. Relatiile dintre Budapesta si principala organizatie financiara a planetei nu au fost niciodata foarte bune, insa in 2010, cand la putere in aceasta tara est-europeana a venit Viktor Orban, acestea s-au deteriorat si mai mult, iar in prezent au ajuns la cel mai scazut nivel posibil.
Marti, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care inainte a fost ministru al economiei, i-a scris directorului FMI, cerandu-i sa inchida reprezentanta fondului in Ungaria, pentru ca serviciile acestuia nu mai sunt aici necesare. FMI a raspuns ca termenul de sedere al reprezentantului fondului in Ungaria expira la sfarsitul lui august si, in virtutea solicitarii guvernului Orban, nu va fi prelungit.
Este clar, constata ziarul rus mentionat, ca Viktor Orban si guvernul sau nu dau dovada de prea... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:51
Ungaria are cea mai grava situatie economica din tarile est-europene, in conditiile in care este amenintata de recesiune si criticata de institutiile internationale. Insa oare vom putea evita soarta vecinilor, avand in vedere ca tara noastra este mai saraca?
Recent, publicatiile internationale titrau ca Romania ar putea fi un exemplu pentru Ungaria, in privinta negocierilor cu Fondul Monetar International.
Insa, ulterior, in tara noastra au izbucnit proteste ample fata de Putere.
In acelasi timp, Ungaria a primit mustrari din partea FMI si UE privind unele legi si a fost retrogradata de toate agentiile de rating in categoria junk, nerecomandata investitiilor.
Cu toate acestea, populatia sustine deciziile luate de Guvern.
Desi factorii interni au creat diferente majore intre economiile celor doua tari, dependenta externa le-a apropiat destul de mult.
Citeste mai multe despre Razboi economic intre Romania si Ungaria - Cine va castiga? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 15:35
Comisia Europeana a adresat o somatie oficiala Guvernului Ungariei, cerand modificarea masurilor legislative care afecteaza independenta Bancii Centrale si a justitiei, in caz contrar existand riscul sanctiunilor, anunta presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.
"Am decis lansarea procedurilor" de avertizare si sanctionare a Ungariei, a declarat Barosso la Strasbourg.
Aceasta este prima etapa a unei proceduri de infringement care poate conduce la aducerea Ungariei in fata Curtii Europene de Justitie.
"Nu vrem ca o umbra de indoiala sa planeze prea mult timp asupra respectului fata de democratie in aceasta tara", a explicat Jose Manuel Barroso.
Premierul ungar Viktor Orban este somat sa modifice reformele constitutionale referitoare la banca centrala, la statutul judecatorilor si la autoritatea ungara de protejare a datelor. Acesta are la dispozitie o luna pentru a se executa, au precizat colaboratorii lui Barroso.
Bruxelles-ul considera ca reformele votate de Parlamentul ungar incalca dreptul comunitar.
"Ungaria, ca toate celelalte state membre UE, este obligata prin tratate sa garanteze independenta bancii centrale, a autoritatii care se ocupa de protectia datelor si a judecatorilor", a amintit Barroso.
Budapesta se afla, de asemenea, sub presiunea Fondului Monetar International (FMI), care este ingrijorat in special de independenta presedintelui bancii centrale, avand in vedere ca reforma prevede ca adjunctii acestuia sa fie numiti de... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 19:23
Ungaria se confrunta cu "o situatie foarte periculoasa" din cauza riscurilor extraordinare provocate de criza datoriilor din zona euro si trebuie sa reduca in continuare cheltuielile bugetare, altfel riscand, precum Grecia, o pierdere a suveranitatii economice, a declarat premierul Viktor Orban.Guvernul Orban a mizat pe redresarea economiei mondiale atunci cand a rupt legaturile cu Fondul Monetar International, in urma cu un an, si a optat pentru un impozit unic de 16%, reducerea impozitelor pentru companii si nationalizarea activelor fondurilor private de pensii, de 15 miliarde de dolari.
Reducerea impozitelor pe venit, cu 400 miliarde de forinti (2,1 miliarde dolari) nu a reusit sa sustina consumul, dupa ce aprecierea francului elvetian a majorat ratele pentru imprumuturile imobiliare, in timp ce exporturile au scazut din cauza cererii mai mici din strainatate.
"Ungaria a alunecat intr-o situatie foarte periculoasa in ultimele trei luni. Criza din zona euro implica amenintari extraordinare, imediate pentru Ungaria", a avertizat Orban.
El a adaugat ca nu vrea sa fie patetic, dat ca miza este problema suveranitatii Ungariei.
Premierul a aratat ca ungurii trebuie sa se pregateasca pentru o perioada dificila in toamna, cand tara va avea doua alternative, respectiv alunecarea pe ceea de el a numit calea Greciei, sau continuarea planurilor economice incepute cu un an in urma.
Secretarul de stat Mihaly Varga a prezent duminica seara, intr-un interviu, un plan de acoperire a... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 18:47
Perspectivele economice ale Romaniei pe termen de sase luni s-au mentinut in august pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 11 puncte, la -0,1 puncte.
Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al carei indice a coborat cu 12 puncte, la -15,2 puncte.
Cel mai mare declin al increderii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmata de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.
Toate tarile de regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 21,4 puncte si a atins -26,4 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a pierdut 12,9 puncte, coborand la -40,7 puncte. In cazul Ungariei, indicele a scazut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti aproape au stagnat in august, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte.
Bursa... mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 19:56
Evolutia economica a Romaniei pentru sase luni este perceputa pozitiv de catre analistii financiari care vad o imbunatatire usoara in luna mai si o incadreaza drept cea mai buna din Europa Centrala si de Est, potrivit unui sondaj ZEW, preluat de Mediafax. Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a urcat cu 0,1 puncte, la 50,1 de puncte, maximul intre statele analizate din ECE.
In urma Romaniei s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) si Croatia, cu 42 de puncte (+13,1).
Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.
Singura tara care a inregistrat scadere este Turcia, care a obtinut 1,9 puncte (-6,1). Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o imbunatatire de 2,2 puncte, la 20,9 puncte.
Zona euro a inregistrat 3,6 puncte, dupa o imbunatatire a perspectivei cu 5,4 puncte.
In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania s-a mentinut pe penultima pozitie in regiune, chiar daca perceptia s-a imbunatatit cu 4 puncte, la -18 puncte.
Singura economie cu o situatie mai slaba este Ungaria, a carei perceptie s-a inrautatit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte.
A treia economie evaluata negativ este Croatia, dar perceptia s-a imbunatatit cu 9,9 puncte, la -13,8 puncte.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente s-a inrautatit cu 1,3 puncte, la 21,2... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 17:30
Atunci cand premierul maghiar Viktor Orban a renuntat la ajutorul Fondului Monetar International, economia Ungariei parea la un pas de dezastru. In locul masurilor de austeritate cerute de FMI, guvernul maghiar a incercat sustinerea bugetului prin introducerea de impozite indreptate spre banci, companii din retail, energie si telecom. Rezultatul? Acum, Ungaria se bucura de o economie solida, cu un consum intern consolidat si o productie industriala bine pusa la punct, spune analistul Niels Schnecker. In tot acest timp, Romania s-a chinuit cu masuri de austeritate dure si inconstiente, mai afirma acesta.Ungaria a spus stop privatizarilor. Daca in anii '90, era adepta unui program de privatizare agresiva, "tara multinationalelor" si-a inchis portile pentru investitorii straini.
In opinia omului de afaceri, Niels Schnecker, guvernul maghiar are o atitudine protectionista cu privire la anumite industrii, insa masurile economice pe care le-a luat s-au dovedit a fi bune, dovada fiind credibilitatea Ungariei pe pietele internationale.
Pe de alta parte, europarlamentarul Iuliu Winkler spune ca programele nationalist-populiste intreprinse de guvernul maghiar sunt greu de sustinut pe termen lung, acesta facand referire la istoria Ungariei.
"Trebuie sa ne aducem aminte ca in‘94 socialistii au castigat alegerile in Ungaria, iar guvernul, desi a castigat pe o platforma de stanga cu promisiuni populiste in care promova pastrarea locurilor de munca in economia de stat, in... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:37
Un studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Group, citat de The Money Channel, releva faptul ca, in momentul de fata, Romania are cea mai slaba economie din regiune, insa 47% dintre analistii chestionati considera ca starea economiei romanesti se va imbunatati in urmatoarele sase luni, informeaza NewsIn.Astfel, 47% dintre analisti spun ca situatia economica se va imbunatati in urmatoarele sase luni, 37% nu se asteapta la nici o schimbare, in timp ce doar 16% dintre analisti afirma ca recesiunea se va adanci in Romania.
Asteptarile privind tara noastra sunt similare cu cele privind Polonia si Ungaria.
Pe de alta parte, estimarile pentru cursul euro/leu indica stabilitate in urmatoarele sase luni: 43% dintre analisti nu vad vreo schimbare a cursului, o treime dintre experti se asteapta la o apreciere a leului si doar 23% pariaza pe deprecierea monedei romanesti.
Totodata, 70% dintre analisti se asteapta ca indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti sa creasca in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 18% se asteapta la contrariu.
La sondajul ZEW, realizat in prima jumatate a lunii noiembrie, au participat 85 de experti financiari.
In analiza ZEW au fost incluse Romania, Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Turcia.
Studiu ZEW:47% din analisti se asteapta la o imbunatatire a economiei romanesti in urmatoarele sase luni mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 14:41
Economia ungara incepe sa dea semne de iesire din recesiune, conform unor date statistice facute publice miercuri, desi unele declaratii ale politicienilor partidului de guvernamant privind situatia economiei ungare au cauzat saptamana trecuta incertitudine in randul investitorilor, potrivit Newsin.Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati la Budapesta, citat de RADOR, Oficiul Central de Statistica din Ungaria a anuntat ca Produsul Intern Brut al tarii a crescut in primul trimestru cu 0,1 % fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,9 procente comparativ cu ultimele trei luni ale lui 2009.
Unele declaratii facute saptamana trecuta de vicepresedintele executiv al partidului de guvernamant FIDESZ, Lajos Kossuth, conform carora scopul guvernului este evitarea incapacitatii de plata si ca exista sanse reduse de a nu se ajunge in situatia Greciei, au generat incertitudine pe pietele financiare si o depreciere brusca a forintului in raport cu euro.
In incercarea de a remedia situatia generata de declaratiile care se dorisera a fi mai mult de domeniul politicii interne, reprezentantii Executivului au catalogat zilele trecute drept exagerate si nefericite afirmatiile respective si au dat asigurari ca intentioneaza sa mentina tinta deficitului bugetar de 3,8% din PIB convenita de guvernul anterior cu institutiile internationale. mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 23:59