Deficitul bugetului general consolidat al statului a ajuns la finalul anului trecut la 18,3 miliarde lei, reprezentand 2,41% din produsul intern brut (PIB), arata datele publicate joi noapte de Ministerul Finantelor.
Bugetul general consolidat cuprinde atat bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cat si bugetele sociale, categorie in care intra bugetul pensiilor publice si cel de somaj.
Pentru intregul an, deficitul bugetar era programat de fostul guvern la circa 21 miliarde lei, echivalent cu 2,8% din produsul intern brut (PIB) calculat pe metodologia cash.
Ministerul de Finante arata ca dupa primele 11 luni din 2016, bugetul inregistra un deficit mult mai mic, de 5,5 miliarde lei, sau 0,73% din PIB, ceea ce inseamna ca bugetul a fost deficitar in luna decembrie cu 12,8 miliarde lei (2,8 miliarde euro, 1,68% din PIB).
"Executia bugetului general consolidat pe baza datelor operative de executie pe anul 2016 s-a incheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,75% din PIB", a anuntat MFP.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 223,7 miliarde de lei (29,5% din PIB) in 2016 si au fost cu 4,3% mai mici fata de nivelul din 2015, cand statul a incasat 233,5 miliarde lei (33,1% din PIB).
Scaderea incasarilor bugetare s-a accelerat in decembrie fata de primele 11 luni, cand declinul veniturilor era de 1,9%.
Cel mai mare declin s-a inregistrat, anul trecut, la... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 10:42
Care sunt schimbarile structurale in economia Romaniei care au avut loc in ultimii 20 de ani? Care sunt principalele dezechilibre? Un raport realizat de trei specialisti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) incearca sa raspunda la aceste intrebari.
Studiul investigheaza modificarile structurale din economia Romaniei din perioada 1994-2014, avand principal suport bilanturile si conturile de rezultate ale tuturor companiilor care au functionat in acest interval.
Cercetarea remiza Ziare.com e realizata de trei specialisti care lucreaza in Directia de Stabilitate Financiara, anume Florian Neagu, sef serviciu, Florin Dragu, economist, si Adrian Costeiu, economist.
Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri
Studiul arata ca schimbarile din economie au fost semnificative si alerte. Per total, rezultatele au fost pozitive, dar analiza in profunzime a scos la suprafata 7 dezechilibre importante.
Autorii studiului sustin ca economia trebuie ...citeste mai departe despre "Romania dupa 20 de ani: Dezechilibrele care pun in pericol dezvoltarea economiei (Grafice)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 20:05
Votul pentru viitorul presedinte al Romaniei s-a incheiat duminica seara. Insa cum arata economia tarii noastre in ziua in care am aflat cine va ajunge in scaunul de la Cotroceni?
Ziare.com a analizat evolutia a cinci dintre cei mai importanti factori macroeconomici in acest an.
Prezenta la vot - rezultate finale: 62,04% dintre romani s-au prezentat la urne
Crestere economica
Romania a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2014, o crestere economica de 1,9% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, avansul a fost de 3,2% pe seria bruta si de 3,3% pe seria ajustata sezonier. In primele 9 luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 2,8% fata de perioada similara a anului anterior.
Datele publicate vineri de INS reprezinta estimari semnal, astfel ca aceste cifre pot suferi rectificari.
Foto: Realitatea TV
Estimarile initiale aratau ca, in primele doua ...citeste mai departe despre "Zi istorica pentru Romania - Dar cum arata economia?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 07:31
Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Romanii considera, in proportie de 90%, ca situatia economiei nationale este proasta, iar 31% se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in mai si publicat marti de Comisia Europeana.
Doar 8% din romani considera ca situatia economiei nationale este una buna, fata de o medie de 26% in plan european privind aprecierile cetatenilor europeni cu privire la situatia economiilor din propriile lor tari.De asemenea, 72% din europeni cred ca este proasta situatia economiei din propriile lor tari.
In schimb, in privinta evolutiei economiilor nationale in urmatorul an, romanii au asteptari apropiate cu cele ale restului cetatenilor europeni. Un procent de 31% din romani se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca (fata de 34% in plan european), 44% cred ca va ramane la fel (44% si media UE), iar numai 19% cred ca se va imbunatati (18% media UE).
In ceea ce priveste evolutia in urmatorul an a economiei UE in ansamblu, 27% din romani se asteapta ca aceasta sa se imbunatateasca (numai 18% media UE), 37% cred ca va ramane la fel (41% media UE), iar 18% se asteapta sa se inrautateasca (fata de 32% media UE).
Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.083 de persoane din Romania, in perioada 11-21 mai, esantionul din restul tarilor UE fiind de 26.605 persoane. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 11:46
Peste 40% dintre romani cred ca situatia economica a tarii se va inrautati, in scadere cu 14 procente fata de 2011, se arata intr-un sondaj Eurobarometru.
Europa nu respecta tendinta Romaniei, 40% din europeni sunt de parere ca UE este pe calea cea buna pentru a iesi din criza si a face fata noilor provocari globale.
Impactul crizei asupra pietei fortei de munca a atins deja nivelul maxim, cred 30% dintre europeni, in crestere cu 7% fata toamna anului 2011. In ceea ce priveste Romania, 42% dintre cetateni sunt de parere ca apogeul crizei financiare asupra pietei muncii a fost deja atins.
Peste 8 din 10 europeni considera ca statele membre ale UE ar trebui sa colaboreze mai strans, ca urmare a crizei, si peste jumatate din europeni cred ca, pe termen lung, UE va iesi mai puternica din criza.
Europenii sustin initiativele de crestere economica, stabilitate si creare de locuri de munca prezentate de UE.
Peste 70% dintre europeni cred ca situatia economica din tarile lor este una nefavorabila, in timp ce 27% afirma ca situatia actuala a economiei nationale se imbunatateste.
Cei mai optimisti in privinta economiei nationale sunt locuitorii Suediei, Luxemburgului si Germaniei. Trei sferturi dintre acestia considera ca situatia economica este una buna. De cealalta parte, mai putin de 5% din cetatenii irlandezi, portughezi, spanioli si greci impartasesc aceasta opinie.
Cetatenii continua sa considere UE cel mai eficace actor, alaturi de guvernele... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:31
Perspectivele economice ale Romaniei pe termen de sase luni s-au mentinut in august pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 11 puncte, la -0,1 puncte.
Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al carei indice a coborat cu 12 puncte, la -15,2 puncte.
Cel mai mare declin al increderii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmata de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.
Toate tarile de regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 21,4 puncte si a atins -26,4 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a pierdut 12,9 puncte, coborand la -40,7 puncte. In cazul Ungariei, indicele a scazut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti aproape au stagnat in august, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte.
Bursa... mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 19:56
Evolutia economica a Romaniei pentru sase luni este perceputa pozitiv de catre analistii financiari care vad o imbunatatire usoara in luna mai si o incadreaza drept cea mai buna din Europa Centrala si de Est, potrivit unui sondaj ZEW, preluat de Mediafax. Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a urcat cu 0,1 puncte, la 50,1 de puncte, maximul intre statele analizate din ECE.
In urma Romaniei s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) si Croatia, cu 42 de puncte (+13,1).
Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.
Singura tara care a inregistrat scadere este Turcia, care a obtinut 1,9 puncte (-6,1). Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o imbunatatire de 2,2 puncte, la 20,9 puncte.
Zona euro a inregistrat 3,6 puncte, dupa o imbunatatire a perspectivei cu 5,4 puncte.
In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania s-a mentinut pe penultima pozitie in regiune, chiar daca perceptia s-a imbunatatit cu 4 puncte, la -18 puncte.
Singura economie cu o situatie mai slaba este Ungaria, a carei perceptie s-a inrautatit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte.
A treia economie evaluata negativ este Croatia, dar perceptia s-a imbunatatit cu 9,9 puncte, la -13,8 puncte.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente s-a inrautatit cu 1,3 puncte, la 21,2... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 17:30
Situatia economiei romanesti este mult mai grava decat crede Guvernul de la Bucuresti si pentru ca anul trecut fostul executiv a cheltuit multi bani inainte de alegeri, sporind deficitul bugetar, a declarat pentru Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European. Austria a incercat luni, fara succes, sa introduca pe agenda consiliului ministrilor de finante planul de salvare a bancilor din Europa de Est, inclusiv din tari precum Romania si Ucraina, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles. Planul a fost insa "gresit", pentru ca nu a incercat si atragerea bancilor nationale din tarile vizate, parand astfel destinat doar bancilor cu capital austriac, a declarat Swoboda, vicepresedinte al grupului socialist din Parlamentul European (PSE). Europarlamentarul austriac considera ca "problema este ca unele tari nu-si dau seama ca situatia e disperata. Avem o problema in Romania, de exemplu, unde lucrurile sunt vazute altfel decat sunt. Situatia este mult mai grava decat li se pare", spune Swoboda. Referitor la situatia deficitului bugetar, care a sarit de la 2,5% din PIB in 2007 la 5,2% in 2008, Swoboda a remarcat ca "deseori inainte de alegeri se cheltuie multi bani, dupa care apar probleme in a corecta situatia". "Multi dintre noi am fost critici cu privire la aceste constrangeri bugetare (limita de 3% din PIB impusa de UE - n.r.) Dar daca ne uitam acum, nu opinia publica sau UE impun tarilor constrangeri, ci piata. Unele tari nu mai... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 11:54