Europa trebuie sa vina cu un plan "masiv" de stimulare economica pentru a face fata impactului epidemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, adaugand ca va propune o serie de masuri la reuniunea de saptamana viitoare a omologilor sai din zona euro, transmite Reuters.
Apelul lui Bruno Le Maire pentru o actiune coordonata la nivelul Europei a venit la scurt timp dupa ce premierul Italiei a anuntat o majorare a cheltuielilor pentru a diminua impactul economic al epidemiei de coronavirus.
"Europa trebuie sa isi dovedeasca utilitatea si eficacitatea politica si in consecinta ma astept din partea Europei la un raspuns puternic, masiv si coordonat pentru a evita riscul unei crize economice dupa epidemie", a declarat Bruno Le Maire pentru postul radio France Inter.
"Trebuie sa decretam mobilizare generala. Trebuie sa lucram la un plan de relansare care ar putea sa includa masuri fiscale, masuri bugetare, scaderi de impozite pentru ca sa putem depasi criza epidemiologica si sa putem relansa economia", a adaugat Bruno Le Maire.
De asemenea, oficialul francez a apreciat ca Banca Centrala Europeana, al carei Consiliu al guvernatorilor se va reuni joi, dispune de o "marja de manevra" pentru a sustine economia si ca ar trebui sa stimuleze bancile comerciale sa acorde mai multe credite IMM-urilor intr-un moment in care epidemia a provocat un val foarte violent care afecteaza sectorul IMM-urilor.
In conditiile in care... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:28
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a imbunatatit, joi, estimarile privind cresterea economica inregistrata de zona euro in acest an si si-a revizuit in jos estimarile de inflatie pentru 2019.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a dezvaluit ca, in conformitate cu noile estimari ale institutiei, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 2,4% in acest an, fata de un avans de 2,3% cat estima in luna decembrie, informeaza AFP si Reuters.
Ritmul de crestere a economiei zonei euro ar urma sa incetineasca la 1,9% in 2019 si 1,7% in 2020, in acest caz estimarile BCE fiind identice cu cele din luna decembrie.
Presedintele BCE, Mario Draghi a avertizat ca protectionismul ar putea ameninta cresterea economica din zona euro, dupa ce in ultimele zile presedintele Donald Trump a amenintat ca va introduce taxe vamale de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru importurile de aluminiu, ceea ce ar putea genera un razboi comercial.
Riscurile in scadere la adresa perspectivelor de crestere in zona euro "sunt legate in principal de factorii globali, incluzand cresterea protectionismului si evolutiile de pe pietele valutare si alte piete financiare", a declarat Draghi la conferinta de dupa reuniunea de politica monetara de joi.
In ceea ce priveste inflatia, BCE estimeaza ca preturile de consum in zona euro ar urma sa creasca cu 1,4% in acest an, la fel cum estima in decembrie.
In schimb, BCE si-a revizuit usor in scadere prognoza de inflatie... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:02
Statele Unite se tem de un deceniu pierdut pentru economia Europei si cer liderilor din regiune actiuni hotarate pentru a opri incetinirea activitatilor, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, transmite AFP.
"Lumea nu isi poate permite un deceniu pierdut in Europa. Sunt necesare actiuni hotarate ale autoritatilor nationale si altor institutii europene pentru reducerea riscului ca regiunea sa se afunde intr-un declin mai profund", a afirmat Lew intr-un discurs.
Lew a estimat, cu cateva zile inainte de un summit al statelor G20 din Australia, ca situatia din Europa nu a permis atingerea obiectivelor de crestere puternica si durabila stabilite de comunitatea internationala la inceputul anului 2014.
In timp ce Europa da noi semne de incetinire a cresterii economice, secretarul Trezoreriei SUA a spus ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate garanta singura revenirea la o dezvoltare solida.
"Asa cum sugereaza datele economice recente, masurile BCE nu sunt suficiente pentru revenirea la crestere economica sanatoasa", a spus Lew.
Pe de alta parte, Lew a avertizat ca lumea nu poate astepta ca Statele Unite sa inregistreze o crestere suficient de puternica pentru a compensa ritmul slab de dezvoltare al principalelor puteri economice din Europa, dar si cel al Japoniei.
Comisia Europeana a redus la inceputul acestei luni estimarea referitoare la cresterea economiei zonei euro la 0,8% pentru acest an si la 1,1% in 2015, de la ritmurile de... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:00
1Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinite si de iesirea zonei euro din recesiune, au resit sa atraga investitori in ultimele saptamani, in contextul retragerilor masive de capital de pe alte piete emergente, dupa semnalele transmise de banca centrala a SUA privind reducerea lichiditatii.
Bursele din Europa Centrala si de Est au crescut in medie cu 1,2% in ultimele trei luni, fata de o scadere de 7,5% a indicilor de pe pietele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI, citate intr-o analiza Wall Street Journal (WSJ).
Daca sunt excluse actiunile companiilor rusesti, afectate puternic de scaderea cotatiilor internationale ale materiilor prime, pietele emergente din Europa au crescut cu 2,3% in aceeasi perioada.
Monedele din regiune, precum zlotul polonez sau leva bulgareasca, s-au apreciat totodata fata de dolari, in timp ce rupia indiana si lira turceasca s-au prabusit la minime istorice.
Pusi in fata unor posibile pierderi pe pietele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat catre active precum forintul unguresc sau actiunile bancilor din Cehia si pariaza astfel ca revenirea economica din Europa de Vest va creste cererea pentru automobilele, electrocasnicele si alte bunuri fabricate in Europa de Est, noteaza Wall Street Journal.
"Europa Centrala si de Est a devenit o zona relativ sigura in randul pietelor emergente", comenteaza pentru WSJ un analist de la Record Currency Management, cu active de 36 miliarde de dolari in... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 15:18
FMI recomanda masuri de stimulare a economiei pe termen scurt Europa Centrala, unde economiile se confrunta cu cea mai dificila perioada din ultimii ani iar recesiunea din zona euro atenueaza sperantele pentru o redresare rapida, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Dow Jones Newswires.
In Europa Centrala, ritmul contractarii economia Cehiei este cel mai rapid inregistrat vreodata iar Ungaria se indreapta spre inca o perioada de recesiune. Polonia, cea mai mare economie din cele trei, este aproape de stagnare, dupa cresterea robusta inregistrata in ultimii ani.
Toate cele trei tari - dependente de exporturile de bunuri spre zona euro - se confrunta cu riscul deteriorarii situatiei economice din cauza cererii slabe, a avertizat Masanori Yoshida, seful misiunii FMI la Praga.
Majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca este prin urmare indreptatita, a explicat oficialul FMI, adaugand: 'Politicile economice pe termen scurt ar trebui indreptate spre sprijinirea cresterii economiei si nu spre crearea unor obstacole suplimentare'.
Ani se zile, reducerea cheltuielilor a fost una din prioritatile multor state foste comuniste din Europa. In anii 90 Polonia a inclus in constitutie necesitatea unui plafon al datoriei de 60% din PIB, cu cativa ani inainte de a se alatura UE. Si Cehia a adoptat masuri de reducere a cheltuielilor, fiind una din cele mai putin indatorate tari europene, in... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 10:26
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a dat vreun indiciu in urma sedintei de miercuri ca intentioneaza sa organizeze o a treia actiune de finantare a bancilor europene, dupa cum se asteapta majoritatea economistilor, dar nu se pregateste nici de renuntarea la masurile anti-criza.
Investitorii de pe piata de capital se asteapta ca BCE sa deruleze un nou program de ajutor pentru bancile europene, o a treia astfel de actiune dupa cele din decembrie si februarie, mai ales in contextul in care problemele din Spania se agraveaza, iar Guvernul Olandez nu a ajuns la o intelegere asupra planului de buget, scrie Reuters.
Mesajul transmis de bancherii Bancii Centrale este insa foarte diferit, mai ales dupa ce au dat credite in valoare de 1 trilion de euro pentru evitarea unei prabusiri a sistemului bancar. Ei considera ca au acordat guvernelor si bancilor destul timp sa isi echilibreze bugetele si sa elimine din datorii.
"Principalul mandat al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu pentru intreaga zona euro. Trebuie sa mentinem si echilibrul acesta delicat pentru a pastra credibilitatea Bancii Centrale Europene", a declarat Draghi.
Cu toate acestea, Draghi a adaugat ca orice discutie despre o renuntare la masurile anti-criza este prematura, luand in considerare conditiile din piata.
Draghi a insistat insa ca bancile trebuie sa isi stabilizeze propriile finante, inclusiv prin eliminarea bonusurilor pentru angajati, in... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:05
Nivelul datoriei Romaniei in PIB este putin peste 30%, iar tratatul de la Maastricht permite o datorie pana la 60%, motiv pentru care specialistii spun ca tara noatra nu ar trebui sa se imprumute.
Romaniei nu ar trebui sa i se aplice aceleasi reguli ca celorlalte tari din Uniunea Europeana pentru ca exista diferente majore intre structurile economice.
"Noi cand spunem 32-37% nivel al datoriei publice in PIB, trebuie sa il calculam ponderat, sa introducem niste factori care sa pondereze calculul astfel incat sa fie comparabil. Structura difera foarte mult la aceste economii, iar noi ar trebui sa spunem ca nivelul datoriei noastre in PIB, echivaleaza de fapt cu 60%. Noi ar trebui sa nu ne mai imprumutam, pentru ca daca mergem pe ideea ca avem doar 30% si ca mai avem pana la 60%, nu facem decat sa gresim. 60% pentru noi nu reprezinta la fel pentru UE", declara analistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Economistul isi justifica parerea prin faptul ca exista diferente majore intre structura economiei romanesti si cea a Germaniei sau Frantei. "Comparam mere cu pere", afirma Blanculescu.
Conform unei analize a FMI facuta publica la inceputul saptamanii, tarile care au datorii mari, in valoare de peste 60% din PIB, nu vor vedea imediat beneficiile reducerilor bugetare, situatia putand sa se inrautateasca inainte ca totul sa mearga mai bine.
Conform simularilor efectuate de FMI, in primul an dupa ce un guvern introduce masuri de austeritate echivalente cu 1%... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:01