Premierul Victor Ponta a salutat decizia agentiei de rating Fitch de a reconfirma ratingul Romaniei, insa nu a ratat ocazia de a ataca Opozitia si o publicatie centrala.
"Agentia Fitch reconfirma ratingul de tara al Romaniei - si directia stabila si pozitiva! Este un mesaj important pentru investitori!", a scris pe Facebook Victor Ponta.
S-a imbunatatit economia in timpul guvernarii Ponta? Ce cred romanii - sondaj CSCI
Insa mesajul e insotit si de un atac la Opozitie si o publicatie centrala.
"Ce conteaza atunci ca, intre timp, PNL si noii securisti de la Hotnews duc o campanie teribila de denigrare a Romaniei, aratand ce rea e situatia economica a tarii? Si sigur imi cere Alina Gorghiu demisia! Si Tapalaga mai stie el ce dosare penale urmeaza sa mai am - nu degeaba, dupa atatia ani de servit Regimul Basescu, acum a primit alt ordin pe unitate! Sa fie sanatosi, iar noi sa facem in continuare lucruri bune pentru Romania", a continuat premierul.
Comentariul sefului ...citeste mai departe despre "Ponta saluta "mesajul important pentru investitori" dat de agentia Fitch, dar lanseaza si un atac" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 August 2015, ora 17:45
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+" pentru finantarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri in privinta perspectivelor economiei.
Standard & Poor's mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".
Ratingurile Romaniei sunt limitate de nivelul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.
Pe de alta parte, calificativele acordate statului roman sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue in linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.
S&P: Capacitatea administrativa slaba va limita absorbtia fondurilor europene
"Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat in 2013-2015, in principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 18:16
In cele opt luni de cand Standard & Poor's a scazut ratingul Frantei, de la AAA la AA+, increderea investitorilor in aceasta tara a crescut.
De cand S&P a anuntat scaderea ratingului, datoria Frantei de 1,04 trilioane euro, in obligatiuni cu o maturitate de cel putin un an, a adus un castig de 7,4%, aproape dublu fata de cel al Germaniei, Marii Britanii sau Australiei, care si-au pastrat ratingul AAA, potrivit Bloomberg.
Performanta Frantei demonstreaza ca investitorii au considerat irelevanta analiza facuta de agentia de rating. De altfel, si in cazul Statelor Unite, costurile imprumuturilor au scazut dupa downgrade-ul de anul trecut, iar Austria a avut o performanta similara.
Bloomberg a centralizat datele a 314 schimbari de rating, iar in jumatate din cazuri, randamentul obligatiunilor de stat a avut o evolutie inversa fata de previziunile agentiilor de rating.
"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea", a declarat Shinji Kunibe, chief portfolio manager pentru Nissay Asset Management Corp., o companie de investitii care supervizeaza fonduri de peste 66 miliarde de dolari.
In aceasta situatie, purtatorul de cuvant al S&P, Sharon Beach, a declarat ca "ratingurile trebuie evaluate pe baza corelatiei de-a lungul timpului cu standardele existente, si nu pe baza evolutiei pietelor pe termen scurt", factorii implicati in ambele procese fiind diferiti.
Politicienii europeni si-au exprimat insa ingrijorarea ca o parte din deciziile companiilor de rating a... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:31
Agentiile de rating nu mai sunt de incredere pentru marii investitori, dupa ce si-au compromis integritatea si credibilitatea pentru a atrage clienti, potrivit unui fost director in cadrul Standard & Poor's (S&P), intervievat de Bloomberg.
"Sunt acolo pentru ca trebuie sa fie, nu pentru ca mai crede cineva in ele. Poate doar micii investitori, si asta e trist, dar cred ca marii investitori nu mai cred in ratinguri", cometneaza David Jacob, concediat in decembrie de la S&P.
Agentiile de rating influenteaza de mai bine de 70 de ani costurile de finantare ale companiilor si guvernelor, dar s-au compromis in urma crizei financiare din urma cu patru ani, cand au acordat, sub presiunea dezvoltarii business-ului, cele mai ridicate calificative titlurilor de valoare formate de banci din credite ipotecare subprime. Piata ipotecilor subprime s-a prabusit in 2007 - 2008, dand nastere crizei financiare mondiale, iar ratingurile titlurilor notate in trecut cu triplu-A sunt acum in categoria "junk" a investitiilor cu caracter speculativ.
Cazuri care ilustreaza motivele pentru care reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze
Astfel, la cativa ani dupa ce au adus o contributie decisiva la declansarea celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune, reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze pe piete.
In luna august, cand S&P a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, dobanzile titlurilor de Trezorerie SUA au scazut... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:46
Agentiile de rating au pornit din nou actiunile impotriva bancilor europene si a statelor din zona, retrogradand banca dupa banca si tara dupa tara. In ceea ce priveste bancile, motivul invocat a fost in multe cazuri expunerea acestora pe pietele din estul Europei.
Problema nu este insa a Romaniei si a celorlalte tari din estul Europei, ci a bancilor respective care s-au raspandit prea mult in tari cu risc crescut, a declarat pentru Business24, analistul economic Constantin Rudnitchi.
Joi, agentia de evaluare Fitch Rating a retrogradat cu trei trepte calificativele pentru obligatiunile emise de guvernul spaniol, pana la BBB, de la A, la doar doua trepte de nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii. Mai mult, agentia de rating avertizeaza ca o noua retrogradare ar putea urma curand, daca situatia se inrautateste.
O alta agentie de rating, Moody's, a scazut recent ratingul BCR la "Ba1". Cu toate acestea, reprezentantii bancii nu se arata impresionati de noua notare, sustinand ca aceasta are un impact limitat, deoarece banca are o lichiditate solida, sustinuta de o baza de depozite stabila si consistenta.
De altfel, si ratingul Raiffeisen Bank Romania a fost coborat pana la acelasi nivel, in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene a grupurilor austriece Erste si Raiffeisen.
Tot Moody's a coborat in acest weekend plafonul de rating al... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:20
Credibilitatea agentiilor de rating se clatina, iar investitorii isi pierd increderea in notarile facute de acestea, valurile deciziilor abia atingand pietele bursiere.
Saptamana trecuta, sambata, agentia Fitch a scazut ratingul Greciei pana la nivelul de "faliment controlat". Marti, aceeasi agentie a urcat ratingul atat pentru datoriile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.
"Agentiile de rating sunt un factor de influenta foarte puternic si toata lumea se uita la ele. Ce e interesant de stiut e modul in care calculeaza si metoda pe care o aplica pentru calcularea ratingului, pentru ca el este foarte variabil, nu numai de la tara la tara, ci de la o perioada la alta," a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
In ceea ce priveste situatia Greciei, el considera ca revenirea asupra deciziei de scadere a ratingului a fost "hazardata", pentru ca restructurarea datoriei si aprobarea celei de-a doua transe de ajutor nu reprezinta o imbuntatire a climatului economic sau o iesire "victorioasa" din situatia in care se afla.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atentioneaza insa ca insasi agentiile respective recomanda investitorilor sa nu se ia dupa ele 100%. "In acelasi timp, vor sa fie mai rapide, sa surprinda evenimentele in timp real si sa le noteze ca atare. Ca le noteaza bine, ca nu le noteaza bine, asta e altceva", a declarat economistul pentru Business24.
Actiunile agentiilor de rating, controlate de investitori... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:51
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca reglementarile care obliga unii investitori institutionali sa cumpere numai titluri cu rating AAA sunt prea rigide, dupa ce unul dintre liderii coalitiei de guvernare a sugerat ca agentiile de rating sunt prea importante.
Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.
La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectuat propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.
In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.
Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.
Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerea lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide.... mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 14:50
Agentiile de rating au inceput sa ia decizii bazate mai mult pe aspecte politice decat economice si au devenit "irationale", iar rolul acestora in indrumarea investitorilor s-ar putea sa-si fi pierdut justificarea, considera guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, transmite Reuters.
Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru ziarul Le Telegramme de Brest ca retrogradarea ratingului AAA al Frantei ar fi nejustificata, transmite Reuters.
"In randul argumentelor prezentate de ei, exista mai multe chestiuni politice decat economice", a aratat oficialul, punand la indoiala utilitatea agentiilor de rating.
Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat miercuri ca deciziile luate de agentiile de rating sunt "uneori subiective si politice", notand ca pierderea ratingului AAA la oricare dintre cele trei mari agentii ar fi regretabila, dar nu dezastruoasa.
Standard & Poor's va anunta in urmatoarele zile daca va retrograda vreun stat din zona euro, in urma rezultatelor summit-ului UE de joi si vineri, unde liderii europeni au convenit sa elaboreze un pact de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice.
"Retrogradarea nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 11:10
Multi analisti sunt de parere ca Japonia, a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit, transmite Reuters, citat de Mediafax.Standard & Poor's (S&P) a anuntat vineri seara o decizie istorica, de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite cu o treapta, la AA+, in principal din cauza divergentelor de pe scena politica de la Washington.
De altfel, decizia S&P a modificat intr-o anumita masura perceptia asupra ratingurilor de tara, plasand in centrul atentiei climatul politic in cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriase.
Agentiile de rating se concentreaza pe capacitatea politicienilor de a face fata unei noi crize financiare declansate de turbulentele de pe pietele europene ale datoriilor de stat, sau unei recesiuni globale prelungite, in contextul subtierii semnificative a resurselor fiscale fata de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.
Cel mai mult de pierdut intr-un astfel de scenariu ar avea guvernele din tari precum Japonia, care nu mai dispun de modalitati de a-si apara pietele sau de a-si stimula economiile fara a se angaja la noi datorii.
S&P a aratat, de altfel, intr-un comunicat transmis luni, ca implicatiile de rating pentru tarile asiatice vor fi mai grave in cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decat in urma cu trei ani.
"Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile ante-2008. Daca va veni o noua... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 14:09