Peste jumatate dintre romani (54%) afirma ca situatia lor financiara curenta este destul de precara, pe fondul actualei crize COVID-19, potrivit studiului "Financial Pulse Survey", realizata de biroul local McKinsey & Company.
43% dintre consumatori considera economia locala drept slaba si se asteapta ca starea acesteia sa se inrautateasca in urmatoarele trei luni.
Mai mult, romanii sunt pesimisti si in ceea ce priveste durata crizei economice: cea mai semnificativa parte (30%) a acestora estimeaza o perioada de 1-2 ani, pe cand 19% se asteapta la o durata de pana la 3 ani.
"De la debutul pandemiei, aproape jumatate dintre consumatori declara ca au experimentat scaderi ale veniturilor si economiilor la nivel de gospodarie, dar mai putin de o treime dintre acestia au reusit sa reduca si cheltuielile din gospodarie. In plus, aproximativ 60% dintre consumatori au devenit preocupati, cel putin intr-o oarecare masura, de siguranta locului de munca", se arata in studiu.
Sase din zece romani mai au bani pentru patru luni
In schimb 6 din 10 romani afirma ca au economii suficiente pentru cel mult patru luni, la care pot apela in eventualitatea pierderii locului de munca sau a scaderii veniturilor.
"In situatii de urgenta, precum cele specifice acestei perioade, pentru 61% dintre respondenti economiile le pot ajunge cel mult patru luni daca isi mentin nivelul actual al cheltuielilor, iar 71% dintre romani declara ca se pot baza pe economii mai mici de 25.000 lei la... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 14:12
Noul termen limita de obtinere a Certificatelor de Situatie de Urgenta (CSU) a fost prelungit pana pe data de 15 iunie 2020, iar acestea se vor elibera luand in calcul ca referinta si luna mai, a anuntat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, intr-un comunicat de presa transmis miercuri.
"Noutatea este ca Certificatele CSU se vor elibera luand in calcul ca referinta si luna mai, prin urmare raportarea cuprinde acum lunile martie, aprilie si mai, iar termenul final pentru eliberarea lor este 15 iunie. Am luat aceste decizii in urma dialogului neintrerupt purtat cu operatorii economici in aceasta perioada, deoarece aceasta initiativa de sprijin a fost demarata ca raspuns la nevoile lor si ea trebuie sa raspunda cat mai multor companii in dificultate", sustine ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Actualul Ordin modifica Ordinul ministrului Economiei nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2.
Prevederile se regasesc, deja, pe platforma http://prevenire.gov.ro si de acestea pot beneficia operatorii economici care acceseaza aplicatia pentru obtinerea unui CSU.
Conform noului Ordin al ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Certificatele de Situatie de Urgenta se acorda operatorilor economici care au inregistrat inchiderea totala sau partiala a activitatii ca urmare a efectelor deciziilor autoritatilor publice competente... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 17:21
Firmele pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta si in luna mai, daca au pierdut bani in aprilie, anunta Ministerul Economiei.
Guvernul a adoptat, joi, modificarea si completarea reglementarilor privind eliberarea Certificatelor de Situatie de Urgenta, prin includerea lunii aprilie ca baza de raportare pentru diminuarea veniturilor sau incasarilor operatorilor economici.
"Revenim asupra metodologiei de eliberare a Certificatelor de Situatie de Urgenta, largind aria de aplicabilitate pentru a veni in spriijnul operatorilor a caror activitate a fost afectata de criza generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. In tot acest timp, de la lansarea platformei csu.prevenire.gov.ro, am pastrat un dialog deschis cu acestia si le-am ascultat propunerile, pe care, iata, astazi le includem in legislatie.
Ne dorim ca un numar cat mai mare de operatori economici aflati in dificultate sa intre in posesia unui astfel de certificat, care sa le permita reintrarea in circuitul economic si continuarea activitatii, fiecare dintre ei reprezentand un pion in relansarea economiei romanesti", a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Actul normativ modifica art. 3 al OUG 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative si art. 6, lit. a) din OUG 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificarile si completarile ulterioare,... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 11:03
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta ca se lucreaza la modificarea Ordinului privind eliberarea Certificatelor de Situatie de Urgenta, astfel ca firmele pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta si in luna mai, in cazul diminuarii cu minimum 25% a incasarilor sau veniturilor in luna aprilie, raportat la media lunilor ianuarie - februarie 2020.
Pana in prezent, legislatia prevedea ca pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta firmele care dovedeau ca in luna martie au avut incasari cu cel putin 25% mai mici decat media lunilor ianuarie-februarie.
Procedura se va extinde acum si pentru luna aprilie.
"Se lucreaza la modificarea OMEEMA 791/2020 de eliberare a Certificatelor de Situatie de Urgenta! Ca multi alti antreprenori si operatorii din domeniul transportului rutier de marfuri s-au adresat Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri in legatura cu posibilitatea solicitarii CSU si in cazul diminuarii incasarilor/veniturilor in luna aprilie.
Receptiv la problemele mediului de afaceri, ministrul Virgil Popescu ii asigura pe operatorii economici ca Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a realizat draftul de Ordonanta de Urgenta care va reglementa extinderea posibilitatii operatorilor economici de a solicita CSU si pentru cazul diminuarii cu minimum 25% a incasarilor sau veniturilor in luna aprilie, raportat la media lunilor ianuarie - februarie 2020", arata un anunt publicat de minister. ...citeste mai... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 17:26
Aproape jumatate din cele peste 7.600 de societati comerciale care au solicitat Certificate de Situatii de Urgenta pana in acest moment sunt societati care aveau un risc scazut de a intra in insolventa inainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, este concluzia la care au ajuns specialistii Termene.ro.
Datele, disponibile pe platforma BizZillla, prin care Termene.ro ofera prospectare, analize si studii de piata, indica asadar un trend ingrijorator: una din doua societati afectate puternic este din categoria celor considerate drept parteneri siguri cu comportamente de plata corecte si situatie financiara solida.
"O firma cu risc scazut de intrare in insolventa este in general o firma cu comportament cu o conduita de business corecta. (locuri de munca sigure, plata datoriilor la timp sau strategie pe termen lung).
Faptul ca din doi solicitanti unul este din aceasta categorie este cu atat mai delicat cu cat, in conditii economice normale, acesta este privit ca un partener de incredere, alaturi de care oricine si-ar dori sa colaboreze", declara Adrian Dragomir, CEO Termene.ro
Top 5 domenii pentru care s-au solicitat eliberarea Certificatelor pentru Situatii de Urgenta
Jumatate din certificatele pentru Situatii de Urgenta au fost solicitate de companii care activeaza in doar cinci domenii economice, restul de jumatate activand in alte cateva zeci de domenii economice, este una dintre tendintele observate de analistii Termene.ro.
Cel mai afectat domeniu este ce al... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 12:54
Guvernul a anuntat mai multe masuri menite sa ajute firmele care intampina probleme din cauza starii de urgenta, iar printre acestea se numara si posibilitatea ca antreprenorii sa amane plata la utilitati si chirie.
Pentru a beneficia de aceste ajutoare, este nevoie insa de un certificat de situatie de urgenta, eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri ofera joi raspunsul la niste intrebari legate de obtinerea un astfel de CSU, care inca nu este totusi posibila.
Vezi de ce: Firmele nu pot cere amanarea platii la utilitati sau chirie. Nu e gata certificatul de situatie de urgenta, de care au nevoie
1. Cum pot beneficiarii programelor nationale sa suspende obligatiile contractuale pe perioada starii de urgenta?
Obligatiile contractuale pot fi suspendate pe perioada starii de urgenta, de catre beneficiarii programelor nationale care au inchis sau redus activitatea, la cerere, urmand urmatorii pasi:
- transmiterea unei notificari prin e-mail catre Agentia pentru IMM, Atragere Investitii, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a incheiat acordul de finantare cu privire solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, fara a astepta raspuns de la institutie.
- solicitarea online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, in perioada urmatoare, a unuia dintre tipurile de Certificat de Situatie de Urgenta -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de catre MEEMA, conform Ordinului Ministrului... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 14:11
Ministerul Economiei spune ca a primit in ultimele zile numeroase intrebari din partea mediului de afaceri cu privire la obtinerea certificatului de situatie de urgenta.
Acesta este necesar pentru unii angajatori, pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii.
Asadar, Ministerul Economiei a transmis un comunicat in care raspunde la fircare intrebare primita.
1. Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de somaj tehnic de 75%?
Nu este necesar.
2. Pentru ce domenii se elibereaza Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I (albastru)?
Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I se elibereaza, pana in acest moment:
Conform Ordonantei militare nr. 1/2020, pentru:
suspendarea activitatii de servire si consum al produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatieisuspendarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchiseoperatorii economici care au interzis sa organizeze si sa desfasoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschiseoperatorii economici care distribuie medicamente la... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 14:08
Actul normativ analizat astazi se adreseaza operatorilor economici ce si-au redus total sau partial activitatea economica fie datorita unor masuri impuse de autoritati pentru combaterea epidemiei a coronavirusului SARS-CoV-2 (Ordonanta militara 1/2020, Ordonanta militara 2/2020, Ordonanta Militara 3/2020), fie datorita reducerii activitatii economice in contextul situatiei din aceasta perioada.
Certificatul de situatii de urgenta (CSU) este necesar pentru unii angajatori (nu pentru toti), pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii, avand in vedere OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Exista doua categorii de certificate situatii de urgenta, astfel:
TIP 1 - ALBASTRU eliberat pentru operatorii economici la care activitatea a fost inchisa total sau partial prin decizia autoritatilor competente;
TIP 2 - GALBEN pentru acei operatori economici ce si-au redus activitatea, in sensul ca incasarile din luna martie si urmatoarele sunt mai reduse cu minim 25% fata de media lunii ianuarie si februarie.
Foarte important: ordinul reglementeaza si formularul unei declaratii pe propria raspundere pe care o va completa solicitantul CSU in vederea CSU sub sanctiunea falsului in declaratii.
Cum se obtine certificatul CSU?
Certificatul se obtine in mod exclusiv electronic, accesand platforma:... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 11:15
Certificatele de situatie de urgenta, necesare accesului firmelor la facilitati decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus, ar urma sa fie acordate doar celor care au ca activitate principala transport, turism, HORECA, organizari de evenimente, publicitate, invatamant privat si activitati adiacente, industria confectiilor, incaltamintei si pielariei sau servicii destinate populatiei.
Pentru emiterea CSU, firma trebuie sa demonstreze ca intr-o luna a avut o scadere a cifrei de afaceri cu 40% comparativ cu perioada similara a anului anterior, sau, daca nu exista aceasta scadere, sa demonstreze cu documente ca se afla in dificultate din cauza aparitiei situatiei de urgenta.
Toate documentele necesare vor fi adresate Ministerului Economiei, in format electronic.
Ministrul Economiei Virgil Popescu a anuntat deja ca cerrtificatul starii de urgenta va fi necesar incepand cu luna aprilie 2020, intrucat starea de urgenta a fost decretata in luna martie.
Certificatele de Situatie de Urgenta (CSU) sunt acordate de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei de coronavirus.
Documentul poate fi folosit in relatiile cu terti si va atesta faptul ca operatorul economic a avut activitatea economica afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2, astfel firmele putand beneficia de facilitati de natura fiscala, oferite de catre institutiile administratiei publice... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 11:44