Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
Ministerul Muncii propune dublarea contingentului de lucratori straini, permanenti si detasati, admisi pe piata fortei de munca in 2018, avand in vedere dinamica eliberarii avizelor de angajare/detasare, care a inregistrat o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului 2017, si inregistrarea unei cresteri a deficitului de forta de munca in Romania.
"Propunem suplimentarea cu 5.200 a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania in anul 2018 pentru cele doua categorii de lucratori - permanenti si detasati - sens in care propunem modificarea articolului unic lit. a) si b) din Hotararea Guvernului nr. 946/2017 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2018, dupa cum urmeaza: a) lucratori permanenti - 8.000; b) lucratori detasati - 2.400", se mentioneaza in Nota de fundamentare a unui proiect de hotarare publicat pe site-ul ministerului.
Prin HG 946/2017, contingentul stabilit pe tipuri de lucratori nou admisi pe piata fortei de munca din Romania era: lucratori permanenti - 4.000, lucratori detasati - 1.200, persoane transferate in cadrul aceleiasi companii - 700; lucratori inalt calificati - 500; lucratori sezonieri - 400; lucratori stagiari - 100; lucratori transfrontalieri - 100.
Conform informatiilor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrari, in perioada 1 ianuarie - 3 mai 2018, au fost eliberate 2.255 avize de angajare/detasare, si anume:... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 16:55
Sase din zece locuri de munca existente in Romania ar putea disparea din cauza automatizarii, iar conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) publicate in 2017 media europeana a posturilor amenintate de acest proces de automatizare este de 54% in urmatorii 10-20 de ani, se arata intr-un comunicat al unei retele globale specializate, ce sustine inovatia.
Conform datelor International Labour Organization (ILO), citate de Global Shapers, in acest an, 71 de milioane de tineri cu varsta de pana in 24 de ani nu sunt incadrati pe piata muncii, "un record istoric mondial".
De asemenea, peste 50% din populatia globului are sub 30 de ani, un alt record istoric al raportului intre generatii dominat de tineri.
In acest context, la initiativa Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), s-a format in Romania reteaua profesionala Global Shapers care, alaturi de Social Innovation Solutions, isi propune sa pregateasca tinerii pentru provocarile viitorului prin doua competitii care stimuleaza inovatia, atat ca motor central pentru viitoare afaceri, cat si ca parte a unor solutii sustenabile care sa adreseze problemele sociale endemice.
Astfel, Future Makers este un program educational de antreprenoriat adresat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani ce pune la dispozitie premii totale in valoare de 20.000 de euro pentru idei care propun solutii concrete de rezolvare la provocarile pe care viitorul ni le pregateste.
Potrivit initiatorilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 20:32
Piata de job-uri din Romania se indreapta intr-o directie buna, cel putin asa ne indica ultimele vesti venite din domeniul angajarilor.
In ultima vreme, tot mai multe firme noi par sa fie interesate de noi angajati si acest fapt nu poate sa fie decat un lucru bun dupa perioada de stagnare si chiar regres inregistrata in ultimii ani. Mai mult decat atat, site-urile de profil ce se ocupa de intermedieri de locuri de munca ne arata si ca ofertele sunt diverse, suficiente pentru a putea atrage oameni cu specializari cat mai variate, cu niveluri de experienta din ce in ce mai ridicate si pretentii salariale pe masura.
O noua propunere pentru cei interesati
Cum Romania a trecut printr-o perioada neagra din punct de vedere economic si situatia abia acum pare sa se mai imbunatateasca, multi romani au ramas fara un loc de munca si, deci, fara cea mai importanta sursa de venit. Pentru ei, insa, a aparut o noua platforma online care le ofera o vedere de ansamblu asupra ofertelor de locuri de munca in Romania si din strainatate. Pe platforma Capital Jobs veti descoperi cele mai noi oportunitati de munca de care se poate profita acum.
Vanzarile si constructiile, cele mai cautate domenii
In ciuda crizei economice, vanzarile au continuat sa fie unul dintre cele mai importante domenii de activitate unde se fac in permanenta angajari. In acest moment, agentii de vanzari sunt la mare cautare, la fel si expertii care lucreaza in domenii conexe, asa cum sunt cei din marketing.... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 17:20
1Zeci de mii de romani aplica lunar pentru un job in strainatate. Mii de joburi sunt postate lunar pentru strainatate atat de agentiile de recrutare care cauta personal pentru strainatate, cat si de anagajatori directi din diferite tari.
Nici nu e de mirare, avand in vedere ca muncitorii romani sunt la mare cautare peste hotare si astfel, angajatori din Anglia, Belgia, Olanda Germania, Franta, Cipru, Cehia si chiar si din tari din afara Europei au inceput sa caute personal atat calificat cat si necalificat din Romania, potrivit site-ului Infomunca.ro.
Pe de o parte, plecarea romanilor in strainatate are consecinte negative pe termen lung, deoarece o tara fara forta de munca nu poate sa produca si o tara care nu produce nu poate avea o economie infloritoare.
Pe de alta parte, un numar destul de mare de romani se reintorc in tara dupa acumularea unor sume de bani. Odata cu venirea lor in tara, banii respectivi sunt cheltuiti aici si acest lucru nu poate fi decat bun pentru economia Romaniei.
Romania dupa 25 de ani
In ultimii 25 de ani, oportunitatile de munca pentru romanii doritori sa isi gaseasca un job in strainatate s-au inmultit exponential, odata cu trecerea timpului.
Ca sa explicam acest fenomen, trebuie sa intelegem schimbarile politice prin care a trecut tara noastra in aceasta perioada, schimbari care au favorizat accesul romanilor la piata fortei de munca internationala.
Prima schimbare de o importanta majora, care a ajutat cu adevarat romanii... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:46
Aproximativ 200 de companii sunt asteptate la editia de toamna a Targului de Cariere (TdC), eveniment care va avea loc in Brasov, Chisinau, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Tirgu-Mures.
Companiile au vacante cateva mii de locuri de munca, oportunitati de internship si stagii de practica, iar o parte dintre ele sunt deja anuntate pe site-ul oficial www.targuldecariere.ro.
Recrutarea, o prioritate tot mai mare pentru companii
Potrivit statisticilor realizate in urma celor 100 de editii de pana acum ale Targului de Cariere, cele mai multe companii sunt interesate, pe langa recrutarea efectiva, sa isi dezvolte un brand de angajator puternic in randul tinerilor: 97% dintre reprezentantii lor au declarat ca doresc sa revina la editiile viitoare, in timp ce 94% declara ca recomanda TdC ca solutie de recrutare si employer branding.
Exista si cazuri in care companiile aleg sa faca la pachet angajarile, tocmai pentru ca in felul acesta pot sa gandeasca mai organizat recrutarile. Printre cei care vor bifa lista de prezenta la TdC in octombrie si noiembrie 2015 se numara: Arvato Bertelsmann, Bombardier, Bosch, CIE Matricon, Competence Call Center, DB Schenker, Delphi, Office Depot, Preh, Renault, Schaeffler, Stefanini si Sykes.
Profilul candidatului TdC
Cei mai multi participanti la TdC care isi cauta un loc de munca sunt studenti, peste 59,70%, urmati de absolventi de facultate - 23,05% si de absolventi de master: 10,38%. Cei mai putini sunt cei care au finalizat... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 15:11
Una dintre agentiile online de recrutare a fortei de munca din Romania ofera un serviciu nou de angajari pe piata romaneasca.
Pana in prezent, agentia clujeana infomunca.ro a colaborat cu succes cu peste 2.000 de angajatori din tara si din strainatate, avand ca principala activitate recrutarea pentru angajatorii straini.
Incepand cu luna iulie a acestui an, aceasta a decis sa isi extinda activitatea, ca urmare a cresterii cererii si ofertei de locuri de munca din toate domeniile de activitate.
Extinderea activitatii pe piata din Romania este o idee noua care va pune la dispozitia romanilor si mai multe oportunitati de avansare profesionala.
Un website cu un trafic zilnic intre 5.000 si 10.000 de utilizatori unici lanseaza serviciul de recrutare a candidatilor in Romania.
Site-ul posteaza anunturi de angajare pentru intreaga tara, iar primele colaborari cu angajatorii romani au avut loc deja, materializandu-se prin recrutarea de personal pentru Hotelul Sunny Hill din Cluj ...citeste mai departe despre "Piata muncii este in crestere: mii de oferte de angajare in orasele Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:44
Locurile de munca la domiciliu sunt din ce in ce mai cautate in ultimii 2-3 ani, spre deosebire de perioada de inainte a anului 2010. Conform unui studiu realizat de catre expertii in resurse umane publicat pe Mahar.ro, si numarul persoanelor ce doresc sa lucreze de acasa a crescut, de la an la an, cu aproximativ 10%.
Din pacate, in Romania, nu foarte multe firme isi permit un angajat si nici un spatiu necesar pentru o buna activitate a acestuia. Astfel, cele mai multe firme aleg sa angajeze persoana necesara cu conditia ca aceasta sa lucreze la domiciliu, urmand ca societatea comerciala sa-i asigure toate materialele sau informatiile necesare in functie de domeniul de activitate.
Sunt prezentate pe http://www.mahar.ro o lista de locuri de munca la domiciliu avand o serie de avantaje, dar si dezavantaje, pe care o sa le schitam la modul general in cadrul acestui articol.
Avantajele unui loc de munca la domiciliu
Reducerea cheltuielilor reprezinta poate cel mai important avantaj. Acest lucru este valabil atat din punct de vedere al angajatorului, deoarece reduce costurile pentru birouri sau chirii, cat si din punctul de vedere al angajatului, pentru ca acesta nu este nevoit sa se deplaseze pana la locul de munca in fiecare zi. Astfel, se reduce costul transportului.
Se economiseste timp, care in mod normal ar fi fost consumat cu deplasarea pana la un loc de munca. In acest caz, nu este necesar sa va pierdeti timpul in trafic sau asteptand mijloacele de... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
La fel ca in alte tari, si in Romania companiile prefera sa nu faca publice toate pozitiile pe care le au.
Ori, cel putin, sa nu le puna la bataie prin intermediul platformelor de recrutare online. Precum se intampla in strainatate, si firmele din tara noastra adopta aceasta pozitie din cauza costurilor mari pe care site-urile cu locuri de munca le au in general.
Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul
Si, in conditiile in care multi dintre marii jucatori din Romania percep costuri pe fiecare anunt pe care companiile il adauga, atunci mare parte dintre acestea sunt obligate sa le scoata in fata doar pe cele pentru care este urgent sa gaseasca oameni.
Cat de bine ti-ai ales jobul? Domeniile cu cele mai mari salarii din Romania
Asadar, cum poti da de joburile ascunse, cele care nu sunt intotdeauna la vedere? Iata cateva sfaturi de la specialistii SmartDreamers:
1. Research. Research-ul este unul dintre cele mai apreciate elemente de care te ...citeste mai departe despre "Exista o piata ascunsa a locurilor de munca. Cum dai de joburile secrete" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:18