Populatia deservita de sistemul public de alimentare cu apa a fost, in 2018, de peste 13,51 milioane de persoane, cea mai mare pondere in total fiind consemnata in mediul urban, respectiv 98,7%, arata datele statistice oficiale, date publicitatii luni.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), la nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populatiei conectate la sistemul public de alimentare cu apa, in total populatie rezidenta, s-a inregistrat in regiunea Bucuresti - Ilfov (86,2%), urmata de regiunea Sud-Est (81%).
In schimb, gradul cel mai redus de racordare s-a inregistrat in regiunea Nord-Est (48,8%), urmata de regiunea Sud-Vest Oltenia (57%).
Populatia deservita de sistemul public de alimentare cu apa a fost, in cursul anului trecut, de 13.515.626 de persoane, reprezentand 69,4% din populatia rezidenta a Romaniei, cu 285.927 persoane mai mult decat in 2017.
De asemenea, in mediul urban s-au inregistrat 10.342.627 de persoane deservite de sistemul public de alimentare cu apa, reprezentand 98,7% din populatia rezidenta urbana, iar in mediul rural 3.172.999 de persoane, reprezentand 35,3% din populatia rezidenta rurala a tarii.
Conform statisticii, in 2018, volumul de apa distribuita a fost de 1,152 miliarde mc, cu circa 27,284 milioane mc mai mare decat in anul 2017. Totodata, cea mai mare cantitate de apa distribuita a fost catre populatie, respectiv 517,806 milioane mc.
Totodata, cele mai mari cantitati de apa distribuita... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 10:31
Proiectul Legii privind sistemul public de pensii saboteaza interesele majore ale economiei, in conditiile in care prevede o crestere a punctului de referinta cu 79% in urmatorii trei ani, a afirmat, luni, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate.
"Modificarea legislatiei privind sistemul public de pensii are implicatii multiple sociale si economice, fiind imperios necesar ca inainte de luarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate ample analize de impact (social, bugetar, economic) si consultari cu partenerii sociali si organizatiile societatii civile. Conform proiectului, valoarea punctului de referinta va creste de la 1.265 de lei, la 1 septembrie 2019, la 1.875 de lei, la 1 septembrie 2021. Aceasta inseamna o crestere cu 79%, fapt nemaiintalnit in vreo alta tara. Aceasta majorare a pensiilor va aduce cresteri ale taxelor si impozitelor, dar si a inflatiei, cu pana la 15%", a spus Ovidiu Nicolescu.
Conform acestuia, noua Lege a sistemului public de pensii trebuie sa respecte pe deplin principiile politicii fiscal-bugetare, precum principiul transparentei, al stabilitatii, cu asigurarea predictibilitatii pe termen mediu, al responsabilitatii fiscale, al echitatii, cu luarea in calcul a impactul financiar potential asupra dezvoltarii economice pe termen mediu si lung.
Reprezentantii CNIPMMR apreciaza ca in 2018 va exista un... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 17:11
O propunere legislativa prin care se permite cumulul pensiei cu salariul in cazul angajatilor din sistemul public a fost adoptata miercuri prin vot final de Camera Deputatilor. Pentru a se aplica, reglementarile mai trebuie doar promulgate de presedintele statului si publicate in Monitorul Oficial.
ropunerea legislativa pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor - cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International a fost adoptata, miercuri, cu 290 de voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 41 de abtineri, de Camera Deputatilor, forul decizional.
Citeste mai multe despre Angajatii din sistemul public ar putea cumula din nou pensia cu salariul pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:59
Sistemul public de pensii trebuie transformat intr-un sistem bazat pe acumulare, care sa fie folosit ca un fond de dezvoltare pentru stat, banii urmand sa fie folositi "pe principii de eficienta, si nu pentru acoperirea gaurilor negre ale unui stat", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
"Eu cred ca pensiile private reprezinta un folos pentru un cetatean care se gandeste la viitorul lui, la viitorul care pentru unii este mai apropiat, pentru altii mai indepartat, dar el reprezinta un viitor pe care eu il doresc sa fie sigur pentru fiecare cetatean.
Eu cred ca si sistemul public de pensii trebuie transformat intr-un sistem bazat pe acumulare", a declarat Mariana Campeanu, intr-o inregistrare video la deschiderea Forumului International Asigurari-Reasigurari (FIAR), la Sinaia.
Ministrul Muncii a subliniat ca este normal sa existe un sistem coordonat, garantat si administrat de stat, insa principiile care trebuie sa stea la baza acestui sistem trebuie sa fie asemnatoare cu cele ale sistemului privat.
"Adica, trebuie sa mergem pe acumulare. O persoana trebuie sa stie si sa fie responsabila din prima zi in care intra pe piata muncii ca trebuie sa isi puna deoparte niste bani pentru perioada cand va iesi la pensie, acesti bani sa se acumuleze intr-un cont personal, el sa reprezinte la un moment dat un fond de acumulare, care sa fie folosit ca un fond de dezvoltare pentru statul respectiv si, in acelasi timp, folosirea acestor bani sa se faca pe principii de... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 12:19
Obligatiile sistemelor publice de pensii din 19 tari ale UE fata de contribuitorii si pensionarii actuali se ridica la 30.000 miliarde euro, de cinci ori datoria publica bruta totala, potrivit unui studiu efectuat pentu Banca Centrala Europeana, situatie nesustenabila, care impune masuri urgente.
Studiul a fost efectuat de un centru de cercetare din cadrul Universitatii Freiburg, pe anul 2009, si calculeaza totalul obligatiilor sub forma de pensii pe care statele ar trebui sa le plateassca tuturor persoanelor incluse in schemele publice la acea data, daca sistemele ar fi fost lichidate imediat.
Astfel, sistemul public de pensii din Germania avea in 2009 obligatii totale de 7.600 miliarde euro catre populatia actuala, cele mai mari din Europa, urmata de Franta, cu 6.700 miliarde euro, potrivit raportului, citat de Bloomberg.
"Este o situatie complet nesustenabila care trebuie reversata", avertizeaza Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington.
Riscurile financiare sunt accentuate in Europa de amenintarea recesiunii si de masurile de reducere a datoriilor de stat
Ratele de natalitate in stagnare sau in scadere si cresterea duratei medii de viata se adauga la presiunile din sistem.
Autorii raportului estimeaza ca procentajul din productia economica destinat cheltuielilor sistemelor publice de pensii va creste pana in 2060 cu 25%, la 14%.
Ridicarea varstelor de pensionare si scaderea transferurilor sunt... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:30
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, sustine ca se lucreaza la un proiect legislativ potrivit caruia doctorii sa nu mai poata lucra in acelasi timp, si in sistemul public, si in cel privat.Colegiul Medicilor a repins insa propunerea ministerului, motivand ca o astfel de decizie ar bloca sistemul de sanatate.Pe de alta parte, Cseke considera ca pacientii au fost afectati de practicile de pana acum. mai mult
Vineri, 20 August 2010, ora 12:11
Romania nu are un sistem de functionari publici supradimensionat, ci exista o problema de eficienta si de plata inegala a acestora, in conditiile in care in unele zone salariile sunt exceptionale, considera Arntraud Hartmann, directorul interimar al Biroului Bancii Mondiale de la Bucuresti."Romania nu avea multi angajati publici atunci cand am inceput sa lucram pe plan local, la inceputul anilor '90, ci un sistem relativ mic de salariati si salarii foarte reduse. Cresterile operate ulterior au fost justificate, atat ca numar, cat si in ceea ce priveste salariile.
Nu se pot atrage persoane pregatite bine la asemenea remuneratii si nici sa se indeplineasca atatea functii cu putini oameni. In prezent, dimensiunea sistemului pare adecvata.
Nu se poate vorbi despre o situatie clasica in care sistemul este supradimensionat, ci este o problema de eficienta si de plata a functionarilor publici", a declarat pentru MEDIAFAX Hartmann, care condus si in perioada 1992-1996 misiunea rezidenta a Bancii Mondiale.
Ea a explicat ca, in prezent, exista unele zone din sistemul public unde salariile sunt exceptionale. "Eu sunt profesor in Germania si m-am gandit ca poate ar trebui sa incep sa lucrez in Romania", a continuat Hartmann, care a inceput sa rada apoi.
In ceea ce priveste legea salarizarii unice, Hartmann a subliniat importanta unui sistem transparent de plata. "Daca nu exista un sistem de salarizare transparent, atunci acesta devine subiect al negocierilor intre diverse... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 22:38
Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice arata ca in Romania, in primele 7 luni din anul 2009, deficitul bugetului de asigurari sociale de stat a atins maximul istoric, respectiv de 2,84 miliarde de lei, in conditiile in care numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu 430%, de cele mai multe ori prin "frauda". Anual, Guvernul Romaniei cheltuie mai mult de 10 miliarde de euro, suma ce reprezinta peste 9% din PIB si aproximativ 26% din toate cheltuielile bugetului general consolidat, scrie Cotidianul.
"Raportul comisiei de experti arata foarte clar ca Romania sta pe o bomba cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situatii din Europa, cu o inrautatire brutala a raportului salariati-pensionari in doar 20 de ani si cu perspective deloc imbucuratoare." a spus presedintele APAPR, Crinu Andanut, pentru Cotidianul.
Pensia medie din Romania, unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana
Peste 1,5 milioane de pensionari au o pensie medie lunara mai mica de 500 de lei, in timp ce mai mult de 3,8 milioane de pensionari primesc pe luna mai putin de 1.000 lei, iar 43.488 de pensionari au o pensie medie lunara ce depaseste 2.000 de lei, arata datele statistice privind sistemul public (contributiv) de pensii din Romania, avand ca surse CNPAS, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 12:42
Ajustarea cheltuielilor salariale in sistemul public, in urmatorii 4-5 ani, ar trebui sa fie de "cel putin 0,5% din PIB in fiecare an" incepand cu 2010, pentru a ajunge sub 6% din PIB, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn."In 2010, ajustarea ar trebui sa fie cu jumatate de punct procentual din PIB sau usor mai mult.
In urmatorii 4-5 ani, cheltuielile cu salariile in sistemul public ar trebui sa scada cu cate 0,5% din PIB, pentru a ajunge sub 6% din PIB, de la circa 9% din PIB in prezent", a spus Franks.
El a completat ca la aceasta ajustare vor contribui "reforma sistemului public de salarizare" si "masurile de restructurare luate de guvern". mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 15:47