Directia Medicala a MApN a dispus masuri pentru suplimentarea fortelor si mijloacelor puse la dispozitia sistemului medical national pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, din ordinul ministrului apararii nationale, Nicolae Ciuca. Astfel, se pun la dispozitie locuri pentru pacienti in spitalele din Sibiu si Iasi si voluntari pentru spitalele Covid si efectuarea anchetelor eidemiologice.
Astfel, Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Augustin" din Sibiu devine unitate medicala de suport COVID-19, cu o capacitate de 11 paturi.
"Incepand cu seara zilei de sambata, 31 octombrie, unitatea spitaliceasca militara din Sibiu va prelua pacienti pozitivi la infectia cu SARS-CoV-2, avand destinate in acest sens sase paturi pentru pacientii cu forme medii si cinci paturi ATI, pentru formele severe si grave. Pacientii vor fi directionati la unitatea medicala militara de Spitalul Judetean Sibiu", a transmis, sambata, MApN.
De asemenea, incepand cu duminica, 1 noiembrie, ora 12.00, Sectia "COVID-19" a Spitalului Clinic Militar de Urgenta din Iasi isi va mari capacitatea de la 16 la 30 de paturi pentru tratarea pacientilor cu forme medii, care necesita suport de oxigen.
In plus, Institutul Medico-Militar (IMM) va sprijini Directiile de Sanatate Publica ale Municipiului Bucuresti si judetului Mures pe doua linii de efort.
Studenti din anii 2 si 3 ai IMM isi vor desfasura in mod voluntar activitatea, incepand cu 2 noiembrie, in cadrul call-center-urilor... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 18:01
Romania a inregistrat cifre record miercuri, 28 octombrie 2020. Sunt peste 5.000 de cazuri noi, la 24 de ore, iar medicii spun ca se asteapta ca numarul sa ajunga la 6.000 in zilele urmatoare.
De asemenea, numarul deceselor a depasit, pentru a doua zi consecutiv, 100 de cazuri. La ATI sunt 861 de pacienti internati.
Citeste si: CORONAVIRUS Romania. Recorduri pe linie: 107 morti si 5.343 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. 861 de pacienti sunt internati la terapie intensiva
Sunt cifre incredibil de mari, expertii spun ca toti indicatorii vor creste, iar in acest context apare inevitabil intrebarea daca sistemul medical din Romania ne va mai putea salva sau umreaza sa se prabuseasca.
Dr. Beatrice Mahler: Medicii sunt epuizati. Nici acasa nu se mai pot odihni
Beatrice Mahler, managerul Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, spune ca sistemul medical nu s-a prabusit, insa medicii sunt tot mai obositi. Cu toate acestea vor lupta in continuare sa salveze vieti.
"Putem primi in continuare pacienti si vom salva oameni, indiferent de situatia care va fi, insa efortul pe care il vom face va fi inzecit. Avem un record de cazuri si suntem abia in ziua de miercuri. Stim bine ca joi, vineri, sambata, numarul va fi mai mare pentru ca se fac mai multe teste.
Daca trendul este cel pe care l-am avut saptamana trecuta, putem ajunge la 6.000 de cazuri. Cu toate acestea, inca sunt oameni care circula fara masca pe strada, in Bucuresti,... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:04
Situatia economica a gospodariilor se stramtoreaza, iar sistemul medical ar putea fi asaltat de pacienti cu tratamente amanate - acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de IRSOP (Institutul Roman de Sondare a Opiniei Publice).
Conform unui comunicat remis Ziare.com marti, in luna mai, 58% dintre gospodarii au reusit sa isi mentina sau chiar sa creasca putin nivelul de trai, insa 42% spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit, comparativ cu cea din aprilie.
De asemenea, fata de luna aprilie, in mai au crescut:
- somajul efectiv si asteptat de la 5 la 10%;
- incapacitatea de a plati rata la credit tot de la 5 la 10%;
- proportia gospodariilor fara venit disponibil de la 38 la 48%;
- proportia celor care au trecut la atacarea economiilor proprii (32%).
"Evaporarea venitului disponibil si dezeconomisirea semnaleaza topirea cantitatii de lichiditate din gospodarii si prezice ca cei stramtorati se vor abtine de la cumpararea de bunuri si servicii", precizeaza IRSOP.
In ce priveste Sanatatea, sondajul releva ca o treime din populatia adulta - 31% - a trebuit sa-si amane analizele, tratamentele sau operatiile, din cauza coronavirusului.
Asta "inseamna ca sistemul medical va ramane tensionat si dupa coronavirus".
Intrebati care este slabiciunea cronica cea mai importanta a tarii scoasa la iveala de aparitia epidemiei, 39% dintre romani au spus ca sistemul de sanatate, in timp ce 34% au raspuns coruptia.
"Probabil ca sistemul sanitar va... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 11:52
Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca doua persoane cu functii de conducere din sistemul medical s-au aflat in conflict de interese de natura administrativa.
Potrivit unui comunicat al ANI, Vasile Popescu, fost manager general din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta, s-a aflat in conflict de interese, in perioada octombrie - decembrie 2016, deoarece o asociatie, in cadrul careia sotia sa detinea calitatea de membru fondator si presedinte, iar fiica avea calitatea de membru fondator, a desfasurat operatiuni comerciale cu Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta.
De asemenea, in data de 3 martie 2017, in exercitarea calitatii de manager general, Vasile Popescu a incheiat si semnat cu aceeasi asociatie un protocol de colaborare in domeniul asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca.
Conform ANI, Daniela Ceausescu, sef al Serviciului Administrativ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Constantin Anastasatu" din comuna Mihaesti, judetul Valcea, s-a aflat in conflict de interese, deoarece a aprobat si semnat, in perioada octombrie 2016 - octombrie 2018, mai multe documente emise de catre Centrul Judetean de Aparatura Medicala Olt, institutie in cadrul careia sotul acesteia detinea calitatea de angajat. ...citeste mai departe despre "Doi manageri din sistemul medical, in conflict de interese: Legaturi financiare cu partenerii si copiii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 09:56
In urma cu o saptamana, dr. Letitia Veronica Coriu (foto), de la Sectia ATI din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), a publicat pe Facebook o scrisoare in care cerea reformarea sistemul de sanatate, problema salariilor fiind doar una dintre cele ridicate de medic.
Acesteia i s-au alaturat alti doi colegi de la SUUB si au deschis impreuna pagina de Facebook Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!, care a adunat pana acum aproape 30.000 de membri.
Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca
Dr. Letitia Veronica Coriu a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt doleantele medicilor, cum poate fi resuscitat sistemul medical romanesc si care sunt obiectivele Aliantei Medicilor pentru modernizarea in Sanatate.
"Degeaba Guvernul ia bani dintr-o parte si ni-i da noua, daca nu rezolva problema coruptiei si a risipei din sanatate. Este ca si cum ai pune un pansament nou peste o cangrena",... citeste mai departe despre "Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 17:15
A gasi un medic bun este o provocare, mai ales daca esti expat si "regulile" sistemului romanesc ti se par greu de inteles. Tocmai de aceea, o echipa de specialisti a cautat o solutie pentru tine: programul Second Opinion Medical.
Intermedicas, prima clinica din Romania specializata in servicii de second opinion medical, lanseaza un program exclusiv pentru top management si persoane de origine straina care profeseaza pe teritoriul Romaniei.
Portofoliul pentru managerii de varf include servicii precum Personal Health Assistant (PHA), Second Opinion medical - acces cu prioritate la medici de talie internationala, servicii dedicate exclusiv seniorilor din familie (parinti/bunici) precum si un program de maximizare a avantajelor pe care le ofera asigurarile de sanatate internationale sau abonamentele la clinici private din Romania.
Tu si echipa ta din managementul de varf aveti acces 24/24 la cei mai buni medici romani, din Europa, din SUA si din Japonia; la un asistent medical personal permanent, vorbitor de limba engleza care ghideaza clientul de la semnalarea problemei pana la finalizarea acesteia, inclusiv in cazuri de spitalizare.
De asemenea, veti beneficia si de sfaturi medicale telefonice si programari in regim de prioritate la medici de talie internationala.
Pe de alta parte, scapi de birocratia in relatia cu asiguratorul sau cu furnizorul de servicii medicale si vei avea siguranta ca echipa de management stie exact care este cel mai bun medic... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, propune o masura care sa reduca fraudele si cheltuielile inutile din sistemul medical romanesc.
Arafat a vorbit la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata la Pro Tv, despre o hotarare pe care Guverul ar urma sa o adopte saptamana viitoare, prin care licitatiile pentru medicamente si aparatura si din spitale sa fie realizate doar de Ministerul Sanatatii, nu de fiecare spital in parte, asa cum se intampla pana acum.
"Hotararea va stabili ca ministerul este unitatea de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si poate achitiona pe acorduri cadru de lunga durata materiale, medicamente si aparatura pentru sistemul sanitar, cu sursa de finantare de fonduri publica. Bineinteles ca vorbim de spitalele din MS si de spitalele descentralize", a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, trei institutii trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta hotarare, care ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului.
Citeste mai multe despre despre Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 12:20
Sistemul de sanatate este sectorul care a beneficiat cel mai mult de majorari in noua grila a salarizarii aflata in prezent in dezbatere, in ciuda nemultumirilor exprimate de catre reprezentanti ai cadrelor sanitare, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, potrivit Mediafax."Zona de sanatate e o zona care a beneficiat, probabil, cel mai mult de majorari stabilite in urma acestor evaluari. Evaluatorii, specialistii in acest domeniu, au stabilit ca in Legea 330 functiile din zona medicala nu erau retribuite in mod corespunzator, ma refer la stabilirea nivelului coeficientilor", a declarat Mocanu.
Federatia "Solidaritatea Sanitara" este nemultumita de proiectul legii unice de salarizare, aratand ca pentru angajatii din sanatate coeficientii s-au redus cu mult sub cei stabiliti de comisia de experti din Ministerul Muncii, si cere mentinerea grilei cu 12 coeficienti, fata de 15 propusi in noua varianta.
Potrivit reprezentantilor Federatiei "Solidaritatea Sanitara", prin noul proiect de lege a salarizarii personalul din sanatate "pierde locul in ierarhia ideala", din cauza rearanjarii grilei de salarizare fata de studiul comisiei de experti, scaderea fiind cu doi coeficienti.
Acestia sustin ca medicul primar de la un spital clinic ar trebui sa aiba coeficientul 8,75, dar prin proiect va avea doar 5,75, in timp ce asistentul medical principal din acelasi tip de unitate sanitara va avea coeficient de doar 3,04, in loc de 5.
Totodata,... mai mult
Sambata, 28 August 2010, ora 01:01
Romania are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sanatate din UE, iar din cauza recesiunii, intentioneaza sa cheltuiasca si mai putin, in timp ce aceasta lipsa de finantare cronica si emigrarea personalului medical ar putea crestere riscurile pentru pacienti, comenteaza BBC News Online, informeaza Mediafax.Amintind cazul din mai al unui baietel dintr-un sat romanesc, care a murit din cauza unei infectii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractura, BBC sustine ca moartea acestuia arata "cat de bolnav este sistemul medical din Romania".
"Fantoma lui ne bantuie. Cred ca acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul si toate esecurile noastre se reflecta in astfel de cazuri", afirma medicul Romeo Stanculescu, noul director al spitalului din Slatina.
Pe teritoriul Romaniei, spitale ca acesta au datorii mari. Uneori, ele isi pot permite doar sa plateasca unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea raman fara lucrurile de baza, cum ar fi antibiotice sau fasa.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a primit un buget mai mic decat orice alt Minister al Sanatatii din UE, respectiv doar 3,6 la suta din PIB, mai putin de jumatate din cat aloca Marea Britanie si o treime din bugetul sanatatii din Germania.
Ministrul nu considera insa ca sistemul este in pragul colapsului.
"Nu l-as descrie drept colaps, ci mai degraba ca o situatie foarte dificla pentru moment - o rascruce in 2010", a declarat el.
"Trebuie sa... mai mult
Joi, 12 August 2010, ora 09:09