Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup, a atras atentia fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de specialitate, organizata vineri.
"Asa-zisele reforme facute in anii trecuti au afectat, de asemenea. Ca s-a gresit nu mai conteaza. Ideea este ca ne dorim cu totii sa avem capacitati de productie curate, insa de doi-trei ani de zile nu se mai investeste in Romania in energia regenerabila produsa de lumina solara sau de vant, din doua motive: o data pentru ca au disparut schemele de suport, iar in al doilea rand ca orice capacitate suplimentara de energie regenerabila are nevoie de sisteme de protectie a Sistemului Energetic National. Sistemul energetic national are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea de carbune. Sistemul energetic din Romania este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, in timpul iernilor, cu ger foarte puternic, cand nu poti folosi la maxim gazul natural sau cand eolienele se blocheaza, deci esti la limita cu productia. De asemenea, au fost momente in care a trebuit sa apelam la vecini sau cand noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sa gasim un echilibru intre dorinta de a furniza energie curata si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lasa sa fim confortabili in ceea ce priveste acest domeniu", a declarat Gerea.
Acesta a adaugat ca, in urma cu zece ani, Sistemul Energetic National s-a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:49
Consumul national de electricitate ar putea creste in zilele urmatoare, ca urmare a caniculei, insa sistemul energetic national dispune de mai multe centrale de rezerva care pot fi pornite in caz de necesitate, a declarat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.
"Pana acum nu s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a consumului national de energie. Fata de ieri (luni - n.r.), avem o crestere de putin peste 100 de MW, ceea ce nu este mult", a spus Lohan.
Potrivit acestuia, marti la ora 14,45, consumul de energie al tarii era de 7.018 MW, fata de 6.900 MW, cat a fost luni. In schimb, pentru zilele urmatoare este asteptat un consum mai ridicat de energie, insa sistemul este pregatit sa suplimenteze productia.
"Avem grupuri de rezerva care acum sunt oprite si pot fi pornite in caz de necesitate. Sunt grupuri de cate 70 de MW la centralele de la Rovinari, Turceni si Isalnita, plus cele hidro", a aratat Lohan.
ANM a emis, luni, o informare de canicula, valabila incepand de marti si pana joi, la nivelul intregii tari. Astfel, in intervalul 12-14 august, valul de caldura se va intensifica treptat in toata tara, iar vremea va fi calduroasa.
In zonele de campie si de podis va fi canicula, se vor inregistra temperaturi maxime, in general, intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.
Potrivit meteorologilor, valul de caldura va persista pana la sfarsitul... mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 16:15
Integrarea energiei regenerabile in sistemul energetic national este o provocare pentru intreg sistemul, nu doar pentru operatorul acestuia Transelectrica (TEL), a declarat vineri Carmen Neagu, presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.
"Avem problema integrarii in sistem a energiilor regenerabile. S-au dezvoltat foarte mult in timp foarte scurt. Ne-am atins angajamentele luate de CE fata de anul 2020. Este o provocare pentru tot sistemul energetic, nu doar pentru Transelectrica", a spus Neagu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, productia din centralele electrice eoliene a fost anul trecut de 4,69 miliarde KWh, in crestere cu 2,05 miliarde KWh comparativ cu nivelul din 2012.
Guvernul a redus in mai multe randuri ajutorul de stat prin certificate verzi acordat producatorilor de energie regenerabila.
Producatorii de energie din surse clasice, precum si marii consumatori de electricitate, sunt nemultumiti de ajutorul pe care il primesc producatorii de energie verde. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:39
Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost reconectata la Sistemul Energetic National miercuri noapte, la ora 23,16, anunta societatea nationala Nuclearelectrica.
"Activitatile de reconectare s-au desfasurat respectand procedurile centralei, precum si normele de protectie si securitate, fara niciun impact advers asupra populatiei, personalului, instalatiilor si mediului", se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei, citat de Agerpres.
Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavoda s-a oprit automat duminica la ora 16,20, din cauza intreruperii alimentarii unui circuit de comanda si control.
"Toate sistemele au raspuns conform proiectului si nu au fost identificate alte defectiuni. In timpul activitatii de oprire nu a fost afectata securitatea nucleara a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului inconjurator. Au fost luate masurile tehnice si organizatorice pentru ca durata de remediere sa fie cat mai scurta si in conditii de siguranta", precizau reprezentantii companiei la inceputul acestei saptamani.
Oprirea reactorului 1 a venit la numai cateva zile dupa ce au existat probleme si la celalalt reactor functional al centralei nucleare.
Luni, 21 octombrie, Unitatea 2 a fost deconectata de la reteaua nationala pentru remedierea unor defectiuni aparute la unul dintre transformatoarele de alimentare, potrivit Nuclearelectrica, si a fost reconectata la sistemul energetic national sambata dimineata.
Cele doua reactoare ale... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:11
Pierderile din sistemul energetic national au ajuns la 40% si sunt pe consumatorul final, in timp ce Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) are nevoie de investitii de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, de catre Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
"Potrivit ultimei evaluari nationale facuta pe eficienta energetica, 40% din consumul final de energie din Romania apartine consumului rezidential. Pierderile sunt in aceeasi proportie, de 40%, si sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile inseamna 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost facuta la acel moment arata ca necesitatea de investitii in SACET-urile din Romania, pentru cele 33 de orase aflate inca in sistemul centralizat, insemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ un miliard de euro", a afirmat Calota.
Acesta a adaugat ca, in exercitiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficientei energetice se ridica la 238 milioane de euro.
"Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie (OIE) ne spun ca, pentru exercitiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficienta energetica inseamna 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar in acest sens Ministerul de Finante joaca si va juca un rol-cheie in gasirea modalitatilor de... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:44
Sistemul energetic national se confrunta cu problema scaderii consumului, acesta ajungand la valori mai mici de 5.000 MW in weekend, a declarat directorul general al Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice, Dan Gheorghiu, vineri, la o conferinta privind solutiile integrate de management al carbonului.
"Ne aflam intr-un moment dificil pentru sistemul energetic national. A scazut extrem de mult consumul si sunt momente cand in weekend nu se inregistreaza nici macar un consum de 5.000 MW, in anumite perioade. Avem multa energie nucleara, eoliana, in co-generare, iar pentru carbune si hidro aproape ca nu mai este loc", a afirmat Dan Gheorghiu.
Acesta a precizat ca ISPE a solicitat un studiu care sa arate daca o parte din investitiile in energie se mai pot autosustine.
"Noi am tras un semnal de alarma de acum 4 ani. Am solicitat un studiu pentru sistemul energetic pentru a determina daca energiile regenerabile reprezinta o ofensiva pe aceasta piata. Am solicitat descrierea unor scenarii pentru a determina daca anumite investitii se mai auto-sustin sau nu", a adaugat Dan Gheorghiu.
De asemenea, aceasta a precizat ca sustinerea sectorului energiei regenerabile prin ajutoare de stat sau bonusuri a condus la ingreunarea dezvoltarii programelor de captare si stocare a dioxidului de carbon.
"Tot ce este ajutor de stat sau bonusuri pentru co-generare a dus la o scadere a costului certificatelor de CO2, ceea ce a condus la faptul ca nu mai putem dezvolta... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:30
2012 a fost al doilea an consecutiv in care a avut loc aproape o dublare, fata de anul precedent, a capacitatilor instalate in asa-numita energie verde (practic, in covarsitoare majoritate deocamdata, energie eoliana).
Valorile la care s-a ajuns exclud o repetare in 2013 a performantei, dar, tinand cont de proiectele pe rol, se prevede o noua dublare pana undeva prin 2014. Capacitatile instalate in energie verde, de numai 14 MW in 2009, au ajuns spre 2000 MW la sfarsitul lui 2012, respectiv corespondentul a trei centrale de puterea celei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Responsabile sunt investitii de circa 3 miliarde euro. Alte miliarde euro stau la rand sa ia avizele pentru instalatii eoliene si solare.
Prin raportare la toate aceste perspective minunate, o anume afirmatie poate parea o ratacire in ape tulburi: o cadere distrugatoare in sistemul energetic ar putea sa nu apuce dublarea din cursul lui 2014 a prezentei energiei verzi in sistem! Este vorba despre un avertisment responsabil, asupra caruia, din pacate, insista public deocamdata doar analisti, si nu specialistii din sistem! Un avertisment deloc exagerat avand in vedere cum se deruleaza lucrurile!
Certificatele verzi, magnet pentru investitii
Aceasta dezvoltare aproape halucinanta a energiei verzi in Romania - pe baza extinderii rapide a unor investitii straine, in total contrast cu caderea acestora in restul economiei in ultimii ani - are o singura explicatie: schema de asa-zisa promovare a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:05
Autorizatiile si contractele de racordare avizate de Transelectrica pentru mai multe parcuri eoliene sunt investivate de catre Corpul de Control al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Surse din cadrul Transelectrica au declarat ca primele contracte predate Corpului de Control sunt cele semnate de firmele Gadfly, Conaid si Wind Farm Promotor.
Nita a dispus verificarea tuturor contractelor si autorizatiilor de racordare pentru ca ar fi existat tratamente diferite aplicate investitorilor.
Constantin Nita a anuntat, saptamana trecuta, ca va trimite Corpul de Control la toate societatile din domeniul energetic pentru verificarea tuturor contractelor in derulare, deoarece a constatat ca exista foarte multe nereguli.
Citeste mai multe despre Contractele de racordare a unor parcuri eoliene, controlate de stat (surse) pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 10:00
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat, marti, la Cluj-Napoca, ca proiectul constructiei hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti este deosebit de important "pentru echilibrarea Sistemului Energetic National".
"Am prezentat acest proiect foarte important in China, in urma cu patru ani. Este nevoie de aceasta hidrocentrala si cautam investitori, pentru ca suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fara TVA - si statul roman nu isi poate permite in momentul de fata o asemenea investitie. Parteneriatul public-privat este o solutie, la fel o firma care sa poata sa investeasca aceasta suma", a declarat ministrul Constantin Nita, dupa ceremonia de inaugurare a Centrului de Servicii Suport Afaceri al Grupului E.ON Gaz Romania din municipiul Cluj-Napoca.
Referindu-se la liberalizarea pretului gazului pentru consumatorii casnici, oficialul guvernamental a subliniat ca exista un calendar semnat cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana care trebuie sa fie respectat. Pentru consumatorii casnici majorarea se va face treptat, pana in 2018, iar pentru cei noncasnici pana la sfarsitul anului 2014.
Romania poate deveni exportator de energie
Ministrul delegat pentru energie a evidentiat, in context, ca pentru a deveni exportator de energie viabil pe piata internationala, Romania are nevoie de retele de interconectare cu Ungaria, Bulgaria si Turcia. Pe de alta parte, Romania are inca probleme legate de eficienta cu... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:04