Sistemul bancar din Romania va avea de suferit din cauza recent introdusei ''taxe pe lacomie'', care va afecta semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati situatia acelora mai slabe, potrivit raportului de tara referitor la Romania, publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
La sfarsitul anului trecut, fara a se consulta cu partile implicate si fara o evaluare a impactului, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 114, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie"), se arata in raport.
Taxa este extrem de pro-ciclica si ridica temeri legate de calibrare, deoarece inhiba mecanismul de stabilire a pretului in sectorul bancar. Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea incercare stabilitatea financiara, afectand semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati si mai mult situatia bancilor mai slabe, apreciaza CE.
Impactul asupra profitabilitatii sectorului bancar pare sa fie mult mai ridicat decat in alte state din UE care au introdus astfel de taxe in trecut. Mai mult, taxa va afecta probabil si creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare si va limita mecanismul sau de transmisie. Gradul de intermediere financiara in Romania este in prezent la cel mai scazut nivel din UE, avertizeaza CE.
Expunerea sectorului bancar la piata imobiliara a crescut semnificativ in ultimii ani.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:02
2018 se anunta a fi efervescent pentru bancile comerciale si extrem de provocator pentru Banca Nationala a Romaniei sau..."Vaticanul" cum i se mai spune in piata.
Recent, BNR a aprobat schimbarea actionariatului pentru Marfin precum si achizitia de catre Banca Transilvania a Bancpost dar a si respins intentia de a prelua Banca Romaneasca.
Reprezentantii celei din urma analizeaza alte optiuni strategice dupa raspunsul primit de la BNR, decizia putand fi contestata pana la 29 martie 2018.
Per ansamblu, ramane de vazut ce se poate rezolva intr-un termen scurt, in conditiile in care National Bank of Greece, care detine BROM, se afla in plin proces de restructurare stabilit cu autoritatile europene.
In acelasi timp, tot mai multe voci vorbesc despre scoaterea Bancii Romanesti, din nou, la vanzare iar Banca Transilvania si-ar putea declara, din nou, intentia de preluare, avand in vedere participarea sa la licitatie, alaturi de OTP.
Ar fi o premiera pentru Romania ca o banca sa poata asimila deodata alte doua institutii similare, specialistii din domeniu privindu-l, deja, ca pe un experiment interesant de urmarit si analizat pe termen scurt si lung.
Pe de alta parte, tot BNR urmeaza sa se pronunte in privinta achizitiei Piraeus Bank de catre unul din cele mai importante fonduri de investitii americane, JC Flowers.
Firma americana se afla la prima sa tranzactie finalizata in Romania, dupa tentativa esuata de achizitie simultana a doua banci iar Piraeus pare... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:30
Rezultatele curateniei in sistemul bancar prin scoaterea din bilanturi a creditelor neperformante se vor vedea in perioada 2015-2016, a afirmat Tomas Spurny, CEO BCR, care apreciaza ca nivelul neperformantelor e foarte ridicat in Romania, dar cresterea economica aduce "o raza de lumina".
"Trebuie facuta curatenie in sistem. Banca Nationala vrea ca acest lucru sa se intample acum pentru ca vrea sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii, insa cred ca rezultatele se vor vedea abia in 2015-2016. Romania este o tara unica din cauza creditelor neperformante la nivel foarte ridicat, insa este o raza de lumina pentru ca avem o crestere economica buna, deci trebuie sa fim optimisti", a afirmat Spurny la conferinta ZF Bankers Summit'14.
El a aratat ca situatia creditelor neperformante se va imbunatati intr-un an, considerand ca este nevoie de curatarea portofoliilor intrucat calitatea bilanturilor se va aprecia.
Spurny a mentionat ca unele banci intentioneaza sa creeze un fond mutual privat care sa adune toate creditele neperformante, insa nu crede ca aceasta idee ca se va realiza in Romania.
"Exista o dezbatere in sectorul bancar din Romania privind crearea unui fond mutual in care sa punem la un loc toate creditele neperformante. Am auzit ideea de la mai multi oameni, este o initiativa privata a bancilor. Bancile ar avea fiecare o pozitie minoritara in acest fond pe care si-l pot consolida, dupa care lucrurile se pot rezolva. Insa cred ca vom vedea porcii... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:20
Recentele taxe si impozite, introduse sa "hraneasca" sistemul bugetar, au creat incertitudinii in ceea ce priveste vulnerabilitatea sistemului bancar vis-a-vis de sistemul fiscal.
Noile taxe, dar si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei ar putea sa afecteze atat direct, cat si indirect sistemul bancar, sustin specialistii contactatii de Business24.
"Cu siguranta exista un impact atat direct, cat si indirect atunci cand vine vorba de taxe sau accize marite" a declarat economistul ING Bank, Mihai Tantaru.
In ce masura poate fi afectat sistemul bancar
Din punctul de vedere al analistilor, exista efecte nuantate "pe diverse ramuri si diversi operatori economici". Intr-o prima perspectiva, impactul este negativ asupra economiei, insemnand cel mai probabil o incetinire a revenirii economice.
"Evident ca toate modificarile si impactul pe care acestea il au asupra economiei ar putea sa afecteze indirect si sistemul bancar, deoarece sunt vreo cateva sute de milioane de euro care dispar din economie si se indreapta direct catre bugetul de stat. Odata ce dispar din economie, insemna ca dispar si din sistemul bancar. Astfel, circulatia prin sistemul bancar se va diminua cu aproximativ 500 de milioane euro" a declarat pentru Business24 analistul eonomic Aurelian Dochia.
Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei a parut usor mai putin pesimista asupra perspectivei economice, insa in acelasi timp, nu a parut foarte ingrijorata de efectele... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:23
Fitch atribuie sistemului bancar din Romania un indicator de risc macro-prudential (MPI) '1' (nivel scazut de risc), se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Indicatorul evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la '1', pentru un nivel scazut de risc, la '3', pentru un nivel mare de risc.
De asemenea, Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul 'bb', pe o scara de la 'aa' (foarte ridicata) la 'f' (foarte scazuta).
Fitch a revizuit in crestere indicatorul ce evalueaza calitatea sistemului bancar din Japonia, Bolivia si Grecia, la 'a', 'bb' si, respectiv, 'b' si a retrogradat Slovenia si Ciprul la 'ccc' si 'f', in urma crizelor bancare din aceste state.
Creditarea pe plan mondial ar putea creste anul acesta la 4%, dupa un avans de 2,5% in 2013, deoarece declinul creditarii in Europa emergenta si in statele dezvoltate s-a incheiat, in timp ce pe pietele emergente continua cresterea, desi intr-un ritm mai lent, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.
In 2011, creditarea pe plan mondial a inregistrat o expansiune de 4%, dupa nivelul record de 5,5% in 2010, apreciaza Fitch.
Pe baza recentei cresteri a creditarilor si a perspectivelor, indicatorul de risc macro-prudential (MPI) va continua tendinta de scadere.
Un avans de 1% al creditarii reale in statele dezvoltate ale lumii este estimat pentru acest an de agentia de evaluare financiara. In... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:13
Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.
In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.
Scaderea soldului de credite a dus la cresterea ponderii creditelor neperformante
Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.
Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.
Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:12
Sistemul bancar din Romania sta mai mult decat confortabil din punct de vedere al solvabilitatii, cu o cota aproape dubla fata de solicitarea standard, potrivit lui Florian Libocor, economist-sef BRD Groupe Societe Generale.
"Sistemul bancar a ajuns la nivelul la care, totusi, nu a oprit creditarea. Dintre cele trei segmente de creditare - populatie, IMM-uri si marile companii, cel mai flexibil segment, dar si cel mai afectat, a fost cel al IMM-urilor. Pe de alta parte, am avut populatia care a fost afectata de criza si am asistat la o scadere a gradului de confort, a increderii in economie. Avem un sistem bancar care, din punct de vedere al solvabilitatii, este mai mult decat confortabil, cu o cota de 14%, fata de un nivel de 8% solicitat", a declarat Libocor.
Potrivit oficialului BRD, pe fondul unui mediu economic tensionat, Romania a avut pe parte de o crestere de peste 8% a depozitelor bancare, in timp ce raportul dintre credite si depozite a ajuns la 118%.
"Ne-am confruntat cu un mediu destul de tensionat, in care am avut parte de o innasprire a taxarii, o crestere a TVA si o scadere a puterii de cumparare. Per ansamblu, creditul neguvernamental a crescut cu 4,3%. Pe parte de depozite, a existat o crestere de 8,3%, iar raportul credite-depozite a ajuns la 118%. Avem nevoie de surse interne, din activitatea economica. De asemenea, la nivelul pietei muncii sunt lucruri care trebuie revizuite pentru a evita evaziunea. Companiile care angajeaza pe salariu minim... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:21
Ai credite sau depozite la bancile elene din Romania? Consultantii financiari te sfatuiesc sa-ti iei masuri de precautie intrucat o iesire a Greciei din zona euro ar putea "zdruncina" sistemul bancar romanesc.
Banca Centrala Europeana a declarat ca va opri temporar operatiunile monetare cu unele banci grecesti in urma declaratiei facute de presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, care preciza ca BCE nu va face compromisuri cu privire la principiile cheie pentru a mentine Grecia in zona euro.
BCE efectueaza operatiuni de refinantare numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.
"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat si ne asteptam ca acest lucru sa se intample in curand, bancile isi vor redobandi accesul la operatiunile de refinantare ale BCE", au declarat reprezentantii Bancii Centrale.
Decizia vine dupa ce Mario Draghi a recunoscut pentru prima data ca statul elen ar putea parasi zona euro.
"O iesire a Greciei din zona euro a fost vazuta ca o absurditate pana acum. In prezent, acesta devine scenariul de baza", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chertered Bank din Londra.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 13:16
Sistemul bancar din Romania risca sa fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec bancile europene, care ar putea conduce la scaderea creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital, potrivit Moody's.
Moody's considera ca criza va afecta sistemul bancar din Romania, rezultand slabirea cererii pentru exporturi si incetinirea investitiilor straine directe.
Un alt efect va fi nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor.
Nu in ultimul rand, va exista si o potentiala slabire a angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara, potrivit analistilor Moody's.
Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, in consecinta, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale bancilor", potrivit aceluiasi raport.
Moody's anticipeaza ca deteriorarea conditiilor operationale va determina calitatea activelor sa scada, sau cel putin sa ramana sub presiuni semnificative.
Creditele neperformante urmeaza de asemenea sa creasca daca leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor in valuta au venituri in moneda locala.
Riscul ca bancile mama din Europa de Vest sa-si reduca operatiunile din Romania este tot mai mare, situatie care... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:00