Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca pe tot globul, masurile impuse de autoritati si organele competente ale fiecarui stat pentru a-i incetini efectele si a minimiza potentialele daune prezinta diverse forme si abordari.
Atunci cand aceste masuri vin pe fondul unei recesiuni de mult anticipate, confruntarea cu o criza financiara in era COVID-19 este inevitabila.
Este cunoscut faptul ca, in timp ce economiile intra in declin si rata ocuparii fortei de munca scade drastic, cazurile de frauda cresc in timpul recesiunilor. Lucrand in domeniul criminalisticii si al conformitatii de peste doua decenii, am fost martori a patru crize majore.
Dupa fiecare criza, am observat fenomene de crestere a fraudei, precum si daunele aduse de acestea companiilor, institutiilor si statelor.
In cazul crizei care va urma acestei pandemii, asteptarile sunt similare. Un sondaj realizat de Deloitte a aratat ca peste 60% dintre companii se asteptau la o crestere a fraudei ca urmare a crizei financiare globale din 2008.
Chiar daca in ultimul deceniu s-a discutat intens despre conformitate in zona AML (Anti-Money Laundering- combaterea spalarii banilor) si KYC (Know Your Customer - cunoasterea clientelei), domeniul propriu-zis si profesiile aferente acestuia sunt relativ noi.
Cel mai probabil, majoritatea profesionistilor care lucreaza astazi in acest domeniu nu au avut experienta unei recesiuni sau a unei incetiniri economice reale cat au lucrat in departamente... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:22
Sistemul bancar din Romania va avea de suferit din cauza recent introdusei ''taxe pe lacomie'', care va afecta semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati situatia acelora mai slabe, potrivit raportului de tara referitor la Romania, publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
La sfarsitul anului trecut, fara a se consulta cu partile implicate si fara o evaluare a impactului, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 114, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie"), se arata in raport.
Taxa este extrem de pro-ciclica si ridica temeri legate de calibrare, deoarece inhiba mecanismul de stabilire a pretului in sectorul bancar. Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea incercare stabilitatea financiara, afectand semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati si mai mult situatia bancilor mai slabe, apreciaza CE.
Impactul asupra profitabilitatii sectorului bancar pare sa fie mult mai ridicat decat in alte state din UE care au introdus astfel de taxe in trecut. Mai mult, taxa va afecta probabil si creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare si va limita mecanismul sau de transmisie. Gradul de intermediere financiara in Romania este in prezent la cel mai scazut nivel din UE, avertizeaza CE.
Expunerea sectorului bancar la piata imobiliara a crescut semnificativ in ultimii ani.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:02
Consiliul Concurentei reactioneaza la acuzatiile lui Liviu Dragnea, precizand ca nu a primit nicio sesizare de la institutiile publice referitoare la posibile intelegeri ilegale intre banci in ceea ce priveste creditarea companiilor.
Liderul PSD a acuzat duminica bancile din Romania, ca nu sprijina economia si "stabilesc dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanul".
"In acelasi timp, mentionam ca autoritatea de concurenta are in derulare doua investigatii declansate din oficiu, pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si a creditului de consum din Romania.
In cadrul investigatiilor s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale, aceasta actiune fiind cea mai ampla investigatie a institutiei. Rezultatele investigatiilor vor fi facute publice, imediat dupa finalizarea acestora si luarea unei decizii", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Totodata, autoritatea de concurenta reaminteste ca a facut recomandari pentru eficientizarea/cresterea concurentei in sectorul financiar si, implicit, pentru scaderea comisioanelor, in contextul finalizarii anchetei sectoriale pe piata serviciilor bancare de retail.
"Astfel, una dintre recomandari se refera la intensificarea concurentei odata cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:22
Elvetienii se vor pronunta duminica, 10 iunie, prin referendum, asupra unei propuneri vizand eliminarea capacitatii bancilor private de a "crea" bani prin acordarea de imprumuturi, una din caracteristicile cheie ale sistemului financiar timp de secole, transmite Bloomberg.
Potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, initiativa denumita 'Vollgeld', careia i se opun atat Guvernul cat si Banca Nationala a Elvetiei, are sanse mici sa fie adoptata. Insa, simplul fapt ca o astfel de initiativa exista, dupa ce organismele de reglementare din intreaga lume au impus restrictii dure bancilor, arata ca in randul opiniei publice exista resentimente si lipsa de incredere fata de industria financiara.
Aceste opinii negative nu sunt cauzate doar de criza economica, ale carei efecte se resimt in continuare. Alti factori sunt programele de sprijinire a bancilor, inclusiv cel adoptat de Elvetia pentru grupul UBS in 2008, precum si scandalurile provocate de comportamentul bancilor in dosarele de manipulare a indicatorilor de referinta care au atras amenzi de miliarde de dolari.
Potrivit sustinatorilor initiativei 'Vollgeld', Banca Nationala a Elvetiei va fi singura entitate care va avea voie sa creeze bani iar conturile bancare ale consumatorilor vor trebui sa fie garantate in totalitate cu banii emisi de banca centrala. Sustinatorii sustin ca astfel se va pune capat bulelor de crestere a pretului activelor prin faptul ca Banca Nationala va fi singura insarcinata sa decida care este... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:29
2018 se anunta a fi efervescent pentru bancile comerciale si extrem de provocator pentru Banca Nationala a Romaniei sau..."Vaticanul" cum i se mai spune in piata.
Recent, BNR a aprobat schimbarea actionariatului pentru Marfin precum si achizitia de catre Banca Transilvania a Bancpost dar a si respins intentia de a prelua Banca Romaneasca.
Reprezentantii celei din urma analizeaza alte optiuni strategice dupa raspunsul primit de la BNR, decizia putand fi contestata pana la 29 martie 2018.
Per ansamblu, ramane de vazut ce se poate rezolva intr-un termen scurt, in conditiile in care National Bank of Greece, care detine BROM, se afla in plin proces de restructurare stabilit cu autoritatile europene.
In acelasi timp, tot mai multe voci vorbesc despre scoaterea Bancii Romanesti, din nou, la vanzare iar Banca Transilvania si-ar putea declara, din nou, intentia de preluare, avand in vedere participarea sa la licitatie, alaturi de OTP.
Ar fi o premiera pentru Romania ca o banca sa poata asimila deodata alte doua institutii similare, specialistii din domeniu privindu-l, deja, ca pe un experiment interesant de urmarit si analizat pe termen scurt si lung.
Pe de alta parte, tot BNR urmeaza sa se pronunte in privinta achizitiei Piraeus Bank de catre unul din cele mai importante fonduri de investitii americane, JC Flowers.
Firma americana se afla la prima sa tranzactie finalizata in Romania, dupa tentativa esuata de achizitie simultana a doua banci iar Piraeus pare... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:30
Autoritatile de la Beijing iau in considerare o fuziune intre Comisia de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC) si Comisia de Reglementare a Asigurarilor din China (CIRC), pentru a coordona mai bine masurile de tinere sub control a riscurilor financiare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Agentiile guvernamentale au prezentat un proiect care combina cele doua autoritati de reglementare sub conducerea unui singur sef, sustin sursele.
Decizia sugereaza ca autoritatile de la Beijing vor sa-si accelereze campania de reducere a gradului de indatorare si de desfiintare a sectorului bancar din umbra (shadow banking).
Au fost discutate si planuri alternative, care includ crearea unui "supra-reglementator", care sa includa si Banca Centrala a Chinei si autoritatea care supervizeaza piata bursiera.
Anul trecut, presedintele Xi Jinping a anuntat crearea unui nou Comitet pentru stabilitate financiara si dezvoltare, menit sa imbunatateasca coordonarea intre diferitele agentii guvernamentale, pe fondul cresterii semnificative a datoriei.
De asemenea, reformele orientate catre piata privind cursul de schimb si sistemul financiar vor fi continuate, astfel incat piata va juca un rol decisiv in alocarea resurselor, a declarat Xi, adaugand: ''Usa deschisa de China nu va fi inchisa, ci va fi doar largita''.
Campania Beijingului de a tine sub control nivelul ridicat al datoriilor si supracapacitatile de productie va continua,... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:49
Perspectivele pentru sistemul bancar european sunt mai nesigure decat erau in 2009, in conditiile in care dobanzile negative lovesc puternic profiturile, iar digitalizarea schimba modul in care intreaga industrie opereaza, avertizeaza Francois Perol, seful grupului BPCE.
"Cresterea economica din China scade, preturile petrolului sunt jos, cu consecinte neasteptate, iar riscul geopolitic este extrem de ridicat in mai multe zone. Bancile de asemenea trebuie sa se lupte cu digitalizarea si cu schimbari structurare, precum si cu dobanzi negative", a spus Perol, citat de ...citeste mai departe despre "Sistemul bancar european, mai nesigur decat in 2009" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:41
Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Un nou eveniment din ciclul "Banking 365: Bank of the future", dedicat Noilor reglementari europene pentru sistemul bancar, se va desfasura pe 26 martie, la Teatru Godot Cafe din Bucuresti.
In cadrul conferintei, reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Asociatiei Romane a Bancilor, specialisti din cadrul institutiilor de credit si furnizori de solutii integrate de raportare vor discuta despre principalele provocari si solutii pentru implementarea noilor standarde europene aplicabile industriei bancare.
"Reglementari si Cerinte UE privind Raportarea Bancara" va constitui prima tema a intalnirii iar sesiunea va fi moderata de Doru Bulata, presedintele comisiei de conformitate din ARB.
In stradania de a satisface cerintele impuse de clienti, bancile europene si alte institutii financiare trebuie sa adopte sisteme complexe care sa integreze informatii capabile sa identifice neconcordantele, sa efectueze validari detaliate ale datelor raportate si sa ofere flexibilitatea ...citeste mai departe despre "Noi reglementari europene pentru sistemul bancar" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 20:42