Fiecare locuinta trebuie sa beneficieze de un confort termic optim pentru ca locatarii acesteia sa se bucure de o sanatate optima indiferent de temperaturile exterioare. Chiar daca in ultimul timp tot mai mult iau avant sistemele de incalzire prin panouri fotovoltaice, trebuie spus ca in Romania inca este nevoie de investitii serioase pentru astfel de sisteme de incalzire. Prin urmare cei mai multi opteaza pentru sisteme de incalzire pe baza de centrale termice.
Din fericire oferta de astfel de sisteme de incalzire este foarte numeroasa si foarte diversificata. Investitia intr-un astfel de sistem de incalzire este de asemenea accesibila unui numar important de oameni, iar eficienta acestor sisteme de incalzire recomanda o centrala termica, indiferent de tipul acesteia.
Cum facem alegerea in cazul unei centrale termice?
Chiar daca este foarte bine ca pe piata centralelor termice exista foarte multe modele, tipuri si brand-uri, atunci cand trebuie sa ne oprim asupra uneia avem o adevarata provocare. Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt punctele de la care pornim pentru a alege centrala termica perfecta pentru locuinta noastra.
Primordial este sa avem in vedere suprafata care urmeaza sa aiba nevoie de incalzire cu ajutorul centralei termice. Daca pentru apartamente putem opta pentru centrale termice cu o putere mai mica, trebuie spus ca pentru casele cu o suprafata mare este nevoie de centrale termice cu o putere mult mai mare. Doar astfel poti... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 17:30
Ghidul de finantare destinat Programului "Casa Eficienta Energetic", prin care solicitantii pot primi pana la 15.000 de euro de la stat, a fost publicat in Monitorul Oficial.
In cadrul programului, se ofera o finantare nerambursabila cuprinsa intre 40.000 de lei si 70.000 de lei, pentru fiecare proiect, suma fiind acordata in functie de procentul cu care, in urma imbunatatirilor aduse imobilului, a crescut eficienta energetica a cladirii.
"Finantarea nerambursabila se acorda pentru cresterea cu cel putin a unei clase energetice fata de nivelul prezentat in cererea de finantare, precum si in functie de incadrarea tuturor indicatorilor in pragurile de finantare descrise mai jos, fara a depasi 60% din costul total de investitie pentru implementarea masurilor de crestere a performantei energetice a cladirii", se arata in Ghidul programului.
Cheltuieli eligibile in cadrul programului
(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile urmatoarele:
a) cheltuielile cu lucrarile de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii privind:
* inlocuirea tamplariei exterioare existente, cu tamplarie termoizolanta;
* izolarea termica a elementelor de constructie exterioare opace (pereti exteriori, terase, invelitoarea sarpantei si alte elemente similare);
* izolarea termica a planseului peste sol si/sau peste ultimul nivel al cladirii;
b) cheltuielile cu lucrarile de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de incalzire si de preparare si utilizare a apei calde de... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 11:27
Companiile care nu pot apela la solutia muncii de acasa si institutiile cu un inalt potential de aglomerare au acum posibilitatea de a verifica, fara sa fie intruzive, starea de sanatate a fiecarui om care ii calca pragul.
Ce mai recenta solutie poarta numele Human Thermal Gate 1920 si este creata de catre companiile UltraVision Consult si Topalis Engineering pentru a asigura domeniilor cu activitate critica continuitate in derularea activitatilor.
Portalul este potrivit pentru punctele de acces aglomerate cum ar fi: aeroporturi, statii ale mijloacelor de transport public, spitale, hoteluri, inchisori, scoli, gradinite, expozitii, puncte de triere si control la granite, fabrici, locuri publice si alte tipuri de spatii de tranzit, spun producatorii.
Cat costa si cum poate fi achizitionata o astfel de solutie?
Pretul solutiei Human Thermal Gate 1920 depinde de configuratia aleasa si de necesitatile practice de implementare.
Solutia cuprinde mai multe elemente configurabile in functie de integrarea cu celelalte sisteme ale companiei, de scopul pentru care este instalata si alte criterii care se analizeaza inainte de inaintarea ofertei.
Pentru oferta in configuratia standard, pretul este de 14.990,00 Euro + TVA
"Solutia poate fi livrata in circa 3-5 saptamani cu plata unui avans de 50%. In acest moment sunt in stoc 3 produse. Implementarea necesita training in utilizare de o jumatate de zi", a explucat directorul general UltraVision Consult, Florin... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 13:45
Viitorul in alimentarea cu energie termica a populatiei din marile orase ale Romaniei o reprezinta centralele modulare, de aproximativ 50 de MW, mai mici decat centralele actuale foarte mari, ceea ce va duce la diminuarea pierderilor masive din retelele de distributie, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, intr-o conferinta pe teme de profil.
"Ministerul Energiei a obtinut granturi din partea Guvernului Japoniei, care a facut studii de fezabilitate in Bucuresti si in Constanta, studii care sunt deosebit de valoroase si care arata o alta abordare, pe care Guvernul sper sa o promoveze. Este vorba despre o abordare modulara, in sensul ca tehnologia a evoluat, incat se pun module dimensionate la aceleasi valori de randament si la valori de capacitate in jur de 50 de MW", a precizat Visan.
El a aratat ca solutia optima indicata de aceste studii este realizarea unor centrale de 50 de MW, adica mai mici decat cele actuale, amplasate in mai multe zone ale orasului, ceea ce va duce la reducerea pierderilor masive din retelele de distributie.
"Studiile au analizat si tipul de injectie si locatia unde trebuie facuta pentru a diminua aceste pierderi si solutia tehnica. Odata promovata si eficienta demonstrata, aceasta abordare modulara se preteaza in marile orase ale tarii, precum Bucuresti, Constanta, Timisoara, Arad, Drobeta Turnu Severin, Ramnicu Valcea, Craiova. Trebuie sa atragem fonduri europene pentru aceste sisteme, dar trebuie sa... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 13:26
Intr-o societate din ce in ce mai dependenta de smartphone, dispozitivul cu ajutorul caruia ne gestionam tot mai multe activitati cotidiene (TV, internet, informatii media, social), nu puteau sa lipseasca aplicatiile pentru controlul la distanta al instalatiei de incalzire.
Ca urmare a unui vast proces de digitalizare prin care in prezent trece Grupul Viessmann, specialistii companiei au dezvoltat modulul WLAN Vitoconnect 100 cu ajutorul caruia centrala termica poate fi conectata la internet.
Acest modul se conecteaza simplu si direct la sistemul de incalzire (plug-and-play) si functioneaza ca o interfata intre centrala si aplicatiile pentru smartphone ViCare, Vitotrol Plus, Vitoguide, compatibile cu sistemele de operare iOS si Android.
Modulul Vitoconnect 100 are integrat un concept de securitate global care a trecut cu succes testul institutului VDE privind securitatea informatiilor in sistemele Smart Home.
Modulul Vitoconnect 100 de la Viessmann se conecteaza la panoul de control al centralei termice printr-un cablu Optilink si la router/modem via WiFi sau prin cablu.
Aplicatiile pentru smartphone (ViCare, Vitotrol Plus, Vitoguide) impreuna cu Vitoconnect 100 ofera proprietarilor de centrale posibilitatea ca, printr-o interfata simpla, sa-si supravegheze sistemul de incalzire oriunde si oricand. Intr-o zona separata a ecranului de start sunt afisate mai multe recomandari pentru economisirea energiei.
Beneficiile de a avea Vitoconnect 100 atasat la... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 09:50
Centralele termice clasice pe gaz nu se mai importa si nu se mai produc in Comunitatea Europeana incepand cu toamna anului trecut, acestea fiind inlocuite de noile modele de centrale in condensatie, mult mai eficiente din punct de vedere economic si nepoluante.
Daca sunteti in situatia de a va inlocui vechea centrala sau doriti sa va montati una noua, este bine sa stiti care sunt avantajele centralelor in condensatie fata de cele clasice folosite pana acum.
Pentru a putea evidentia avantajele centralelor termice in condensatie, trebuie stiut si inteles modul in care acestea functioneaza. Sunt echipate cu schimbatoare de caldura mult mai mari, ceea ce inseamna ca suprafetele de schimb de caldura sunt mult mai mari; vorbim deci de un schimb de caldura mai intens care permite vaporilor de apa sa condenseze in interiorul aparatului.
Centralele termice in condensatie
Caldura rezultata din condensare este dirijata din nou in circuitul de incalzire, aducand astfel o cantitate suplimentara de energie, iar apa rezultata este eliminata catre teava de ape reziduale.
In cazul centralelor clasice, aceasta parte a energiei nu este valorificata, fiind eliminata practic odata cu gazele de ardere.
Datorita acestei noi tehnologii de functionare a centralelor in condensatie vorbim de un randament ridicat, ceea ce inseamna si un consum redus de combustibil, de pana la 35% fata de centralele termice clasice. Utilizarea acestor centrale de incalzire asigura reducerea emisiilor... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 13:24
Ineficienta sistemului centralizat de incalzire, cresterea costurilor lunare si problemele CET-urilor au determinat un numar tot mai mare de romani sa aleaga un sistem propriu de incalzire, iar centralele termice au fost cea mai convenabila alternativa, spun producatorii.
Aceasta ineficienta, insa, a venit ca o "mana cereasca" pentru jucatorii internationali de pe piata de profil. Aici, cea mai mare pondere a vanzarilor este data de vanzarea de centrale termice.
"In anul 2002, conform datelor recensamantului, 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile. In acest moment insa, doar 1,35 milioane mai sunt inca bransate - conform datelor ANRSC la nivelul lunii mai 2014.
In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,55 milioane de unitati, dintre care 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat", a explicat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania pentru Business24.
Desi instalarea unei centrale termice murale poate costa pana la 7.000 de lei, in opt judete din tara nu mai exista deloc sistem centralizat de incalzire, fiecare familie avand, asadar propria, centrala in casa.
Mai mult decat atat, in vestul tarii se vorbeste deja de o "piata de inlocuire" a centralelor, data de o vechime a sistemului ce depaseste 10 ani, sustine managerul.
Desi vorbim de o paleta larga de consumatori, ideea de business n-ar putea fi exploatata chiar de oricine. Piata e... mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:35
O locuinta neutra din punct de vedere al consumului de energie, care dispune de sisteme de incalzire pe baza de energie solara si electrica, reprezinta o solutie completa pentru viitor. Noua locuinta Energy+ din Hatting, Danemarca, este proiectata si construita pentru viitor. Din exterior, are aspectul unei cladiri obisnuite. Si, in mare masura, asa si este, doar ca tehnologia moderna a transformat-o intr-o casa inteligenta si eficienta din punct de vedere energetic.
Locuinta ecologica a viitorului produce electricitate cu ajutorul energiei solare
Timp de mai multe decenii, energia electrica folosita ca sursa de incalzire a fost aspru criticata si multe persoane o asociaza cu un cost ridicat al energiei. In prezent insa, solutiile de incalzire bazate pe energia electrica au devenit o alegere inteligenta si ecologica.
Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala si celulele fotovoltaice reprezinta noi optiuni ecologice pentru proprietarii de locuinte ai generatiei viitoare. Datorita izolatiilor performante si a consumului redus de energie, locuinta produce un surplus de electricitate pe timpul verii care este "revandut" retelei de alimentare cu energie electrica, in timp ce, pe timpul iernii, energia electrica poate fi procurata din nou, la acelasi pret. Cu alte cuvinte, locuinta isi produce propria energie electrica fara emisii de CO2 si fara a renunta la niciunul dintre conforturile din ziua de azi.
Locuinta viitorului se construieste in prezent si... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 16:59
Piata de centrale termice s-a situat in 2012 la aproximativ 75 milioane de euro, iar estimarile pentru anul in curs arata mentinerea acelorasi valori, a declarat, marti, Catalin Draguleanu, manager de vanzari la Ariston Thermo Romania, intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor, cat si dorinta de independenta energetica a romanilor a dus in ultimii 10 ani la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incalzire centralizata.
Astfel, daca in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, in acest moment doar 1,4 milioane mai sunt inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati.
"Principalele motive pentru care am asistat in ultimii ani la debransari masive si la tot mai multe instalari de sisteme individuale sunt cresterea continua a pretului la energia termica si problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, in ultimii patru ani, la nivel national costul de facturare al gigacaloriei a crescut in medie cu 71%", a spus Catalin Draguleanu.
Potrivit calculelor Ariston, in acest moment sapte judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, in timp ce 17 judete mai au bransate sub 30% din locuinte.
La polul opus se afla judetele in care peste 70% dintre... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:15