Implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa este o masura necesara pentru diminuarea deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat, potrivit unui comunicat de presa al EY Romania.
Conform documentului, reprezentantii Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit zilele trecute si au agreat cateva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activitati. Cea mai importanta dintre masurile discutate se refera la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa de catre statele membre care se confrunta cu decalaje majore in colectarea acestei taxe.
Din cauza deficientelor din sistemul TVA, cu precadere in cazul tranzactiilor transfrontaliere, statele membre devin vulnerabile la frauda fiscala, acest fapt generand uneori consecinte grave pentru bugetele nationale.
In acest sens, reprezentantii ECOFIN au fost de acord cu o propunere de directiva care va permite statelor membre, afectate intr-o masura semnificativa de frauda din domeniul TVA, sa aplice temporar mecanismul generalizat de taxare inversa, care implica transferul responsabilitatii privind plata TVA de la furnizor catre client.
Potrivit comunicatului, utilizarea acestui mecanism de plata a TVA va fi posibila pana la data de 30 iunie 2022, numai pentru livrarile locale de bunuri si prestarile locale de servicii, a caror valoare va depasi pragul de 17.500 euro per tranzactie.
Vor exista, insa,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:21
Romania ar putea fi al doilea Stat Membru, dupa Republica Ceha, care sa aplice mecanismul de taxare inversa generalizata, potrivit unui comunicat de presa al PwC Romania.
Conform documentului, Consiliul pentru Afaceri Economice si Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotarat recent ca statele membre UE "cel mai grav afectate de frauda in materie de TVA" vor putea aplica, pana la 30 iunie 2022, in conditii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversa generalizata pentru operatiunile locale (transferarea raspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului catre client).
Statele vor putea utiliza taxarea inversa doar pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii interne care depasesc pragul de 17.500 euro pe tranzactie. In statele membre care vor dori sa aplice aceasta masura, 25% din deficitul de TVA trebuie sa fie cauzat de frauda de tip carusel.
Pe langa alte cerinte, ECOFIN a stabilit ca statele membre vor trebui sa puna la punct obligatii adecvate si eficace in materie de raportare electronica pentru toate persoanele impozabile, in special pentru cele carora ar trebui sa li se aplice mecanismul. Ca sa poata folosi taxarea inversa, statele trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate, iar cererea sa fie autorizata de catre Consiliu.
Mecanismul urmeaza sa fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, in Cehia, in contextul in care aceasta si-a exprimat de multi ani interesul de a utiliza aceasta... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 12:24
Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversa in cazul cladirilor si terenurilor care sunt supuse TVA, si elimina dubla impozitare in cazul stimulentelor acordate de companii angajatilor sub forma de asigurari de pensie sau de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.
"Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa noua, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri", a explicat ministrul Finantelor.
O alta modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.
"In trecut, angajatul si angajatorul se puteau intelege sa primeasca angajatul beneficii de pensii si sanatate. Daca beneficiul era sub 650 de euro, existau niste deductibilitati. Daca era peste 650 de euro, erau impozitate si la angajat si nedeductibile la angajator. Regula spunea ca trebuia sa fie 400 euro pentru pensii facultative si 250 de euro pentru asigurari private de sanatate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci daca sunteti... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 12:10
Sistemul de taxare inversa pentru comertul cu cereale intre firme nu va mai fi limitat in timp, deoarece Guvernul a eliminat prevederea care stabilea ca acest regim special de taxare va expira la 31 mai 2014 si nici nu intentioneaza sa renunte la sistem cel putin in urmatorii patru ani, pana in 2018.
Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a beneficiarului.
In luna mai, Parlamentul a prelungit cu inca un an, pana la finele lunii mai 2014, taxarea inversa la cereale. Prevederea a fost insa abrogata de Guvern la finele lunii iulie, prin modificarea Codului Fiscal, fara sa mai fie introdus un alt termen de aplicare a taxarii inverse.
Un document oficial releva ca Executivul a dorit astfel sa renunte la a mai limita in timp, la anul 2014, aplicarea taxarii inverse, intentionand sa mentina sistemul cel putin si pe parcursul urmatorilor patru ani, pana in 2018.
"Se elimina limitarea aplicarii acestei masuri pana in anul 2014, iar in prezent nu exista intentia de a se renunta la aceasta prevedere pana in anul 2018", se arata in document.
In opinia autoritatilor, acest regim special de taxare reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.
In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:19
Taxarea inversa la cereala, care ar fi trebuit sa expire la 31 mai, a fost prelungita cu inca un an, potrivit unei legi publicate miercuri. Astfel, agentii economici mai pot beneficia pana in 31 mai 2014 de taxare inversa pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul cerealelor si plantelor tehnice.
Taxarea inversa la cereale a fost introdusa in 2011 cu acordul Comisie Europene si putea fi aplicata de Romania numai timp de doi ani. Masura ar fi urmat sa expire in 31 mai 2013. Desi autoritatile romane au solicitat in martie Comisiei Europene sa prelungeasca masura de taxare inversa la cereale, oficialii de la Bruxelles au respins, la inceputul lunii aprilie, cererea Romaniei.
Cu toate acestea, parlamentarii romani au decis, Legea nr. 168/2013, ca masurile de simplificare pentru cereale sa se mai aplice inca un an. Actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 310 din 29 mai 2013, aproba OG nr. 8/2013, ordonanta care a modificat Codul fiscal in luna ianuarie.
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice se aplica in Romania de la 1 iunie 2011, fiind introdusa in legislatia nationala prin OUG nr. 49/2011, care stabileste precis si categoriile de cereale si plante care pot beneficia de acest sistem, si anume: grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar.
Prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu mai factureaza cu TVA catre clientul sau, iar clientul inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 18:06
Evaziunea fiscala va inflori in Romania daca nu va fi prelungita taxarea inversa la cereale si plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, a declarat, luni, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
"Eu nu cred ca ni se va interzice taxarea inversa la cereale de la 1 iunie 2013. Am primit de la Comisia Europeana un prim raspuns prin care nu se prelungeste masura taxarii inverse la cereale si plante oleaginoase, insa Ministerul Finantelor a facut o revenire. Acum asteptam raspunsul, iar daca va fi negativ va fi un lucru greu pentru tara, deoarece taxarea inversa a demonstrat ca au crescut incasarile bugetare in ultimii doi ani din comertul cu cereale si plante oleaginoase.
Daca se intampla sa se reintroduca TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscala va inflori si pe aceasta zona pentru ca Romania este prinsa ca un cleste intre doua tari, respectiv Bulgaria si Ungaria, care vor avea taxare inversa de la 1 iulie 2013", a spus Popescu, la o dezbatere privind siguranta alimentara.
Reducerea TVA pe tot lantul de paine de la 1 iulie 2013
Acesta este optimist in privinta introducerii TVA de 9% pe tot lantul de producere a painii, incepand cu 1 iulie 2013, un proiect sustinut de Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie prezentat si organismelor internationale.
"Sper insa ca de la 1 iulie sa avem pe tot lantul: grau, faina si paine, asa cum este programul pilot privind TVA redusa", adaugat Popescu.
Minea: "Daca nu se va lua aceasta masura va fi o greseala fantastica"... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:54
Guvernul va decide daca va aplica TVA de 9% doar pentru paine sau pentru tot circuitul grau-paine in functie de raspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxarii inverse la cereale dupa 1 iunie, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu.
"In ceea ce priveste taxarea cu 9% a painii, efectele acestei masuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversa care va fi sau nu aplicat incepand cu data de 1 iunie. Incepand cu data de 1 iunie, Romania trebuie sa aplice un sistem de taxare normala la cereale, ceea ce inseamna ca din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acesta existenta sau non-existenta a taxarii inverse poate sa influenteze valoarea TVA de pe circuitul grau-paine", a afirmat Manolescu la o conferinta pe teme fiscale.
El a precizat ca autoritatile au solicitat in martie Comisiei Europene sa prelungeasca masura de taxare inversa la cereale, sperand sa obtina un raspuns pana la finele lunii aprilie.
Taxarea inversa ar putea fi acceptata in continuare de CE intrucat exista o intentie de modificare a directivei pentru acceptarea masurii de taxare inversa la o categorie larga de produse considerate cu risc, care include si cerealele, ceea ce ar conduce la ideea ca acesta masura a fost identificata de Comisia Europeana ca una eficienta in lupta impotriva evaziunii fiscale in domeniu.
"In functie de raspunsul din partea Comisiei vom stabili metoda de aplicarea a acestei cote de 9% si impactul... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:12
Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice de la 1 iunie pare a fi o masura incompleta, fara vreun ecou pentru industrie sau consumator. Masura este "un graunte intr-un desert": nu va eradica evaziunea din Romania daca nu se aplica pe tot lantul alimentar, este de parere omul de afaceri Sorin Minea. De la 1 iunie se va aplica taxarea inversa la cereale si plante tehnice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cum vedeti aceasta initiativa?
Taxarea obtinuta doar pe o parte nu inseamna absolut nimic. S-a facut aceasta taxare pe cereale in vama, in speranta unei reduceri a evaziunii fiscale.
Doar intrarea cerealelor este cu taxare inversa. Dupa aceea, de la cereale in jos, faina si celelalte, nu mai este cu taxare inversa.
Poate va impiedica evaziunea la nivel de TVA intracomunitar, dar evaziunea in Romania nu va fi influentata de chestia asta. Este o masura incompleta.
Ne bucuram pentru cei care cumpara cereale, e o victorie pe care au obtinut-o, dar nefiind pe tot lantul, ca impact, este neglijabil.
Producatorii din agricultura…
Nu-i va ajuta cu nimic. Cel care producea grau pana acum il vindea cu sau fara TVA depozitarilor. De obicei fara TVA. Deci statul pierdea TVA-ul.
La ora actuala toti il vor vinde fara TVA catre depozitari iar ce vor vinde mai departe va fi purtator de TVA, daca ei vor dori.
Asa doar la baza, sigurul lucru care poate ajuta este acel decont de TVA care se face pe comert intracomunitar.
Noi trimiteam cereale in Bulgaria... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:39
Achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar, precizeaza Mediafax. "Se va crea un document special care va sta la baza platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totusi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei platite pentru aceste achizitii, pentru a nu aduce prejudicii pietei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sanctionat de Uniunea Europeana", se spune in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale.
Totodata, se vor stabili prin ordin al ministrului Finantelor la propunerea presedintelui ANAF incadrarea tarifara a produselor din categoriile vizate si valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA.
"In scopul diminuarii evaziunii fiscale in domeniul comertului cu bunuri din categoriile: cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, paine, o masura eficienta o constituie aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de astfel de bunuri in interiorul tarii intre persoane impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA", se mai arata in nota de fundamentare.
Taxarea inversa reprezinta o masura de simplificare a platii... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 18:02