Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Procurorii americani au prezentat in fata justitiei hackerii vinovati de cel mai complex atac cibernetic dat asupra unei institutii de credit. In 2004, baza de date a bancii JP Morgan a fost tinta atacului declansat de Joshua Samuel Aaron, Gery Shalon si Ziv Orenstein.
Cei trei au fost incriminati in 23 de capete de acuzare, infractiunile comise de ei fiind atat de complexe si uluitoare, incat acuzarea le descrie ca "un furt de titluri de valoare comis pe ciber-steroizi", relateaza postul american NBC.
Multinationala infractorilor
Rechizitoriul intocmit de procurorii americani impresionant. Acesta dezvaluie o intreaga increngatura de infractiuni si retele internationale, care au transformat spargerea sistemului de protectie de la JP Morgan intr-o operatiune de business derulata de hackeri.
Cei trei sunt acuzati de comiterea unui sir de infractiuni din care se disting violarea sitemelor de protectie cibernetice, furtul de date, furt de titluri de valoare, furt de identitate, practicarea de jocuri de noroc ilegale pe Internet si complicitate la spalarea de bani.
Este un adevarat cocktail de infractiuni pe care cei trei au incercat sa il transforme intr-un model de business folosindu-se de datele preluate dupa spargerea sistemelor de securitate a zeci de companii.
"Din orice punct de vedere, aceste atacuri au fost uluitoare ca mod de aplicare si ca dimensiune, demonstrand existenta unei lumi a infractorilor cibernetici pregatiti sa scoata profit.
Intr-un... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 16:56
Aproape o treime dintre utilizatori considera ca accesarea serviciilor de plati online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigura.
Acestia nu au incredere in securitatea dispozitivelor mobile in ceea ce priveste efectuarea cumparaturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks,.
Magazinele, platformele de plati online si sistemele e-banking au simplificat multe operatiuni financiare. Acestea le ofera utilizatorilor posibilitatea sa isi plateasca facturile, sa cumpere obiecte greu de gasit si sa faca tranzactii prin cateva click-uri si fara a pierde timpul la ghisee aglomerate.
Online banking-ul, mai convenabil datorita tabletelor si smartphone-urilor
Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si a tabletelor face online banking-ul si mai convenabil: portabilitatea si functionalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon.
Nu toti proprietarii de smartphone-uri si de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum si se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.
In studiu se arata ca 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online.
Android, cel mai folosit sistem de operare pentru... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:26
Libra Bank a relansat serviciul de internet banking, pe o noua platforma online performanta, cu o interfata moderna si foarte usor de folosit, serviciul de Internet Banking de la Libra Bank se pozitioneaza incepand din aceasta luna sub conceptul: Next- Level Internet Banking. „Next Level Internet Banking inseamna a merge dincolo de operatiunile elementare, standard, regasite la majoritatea serviciilor de tip Internet Banking. Folosim tehnologia pentru a aduce avantaje reale clientilor nostri, pentru a satisface nevoile complexe pe care acestia le au, depasind nivelul strict al operatiunilor bancare.
Pentru aceasta, imbunatatim constant serviciul atat la nivel de facilitati oferite cat si la nivel de intuitivitate si accesibilitate, transformand interactiunea online pe care clientii o au cu banca intr-o experienta pozitiva si realmente utila.” a declarat Emil Bituleanu, Presedinte Libra Bank.
Noua pozitionare este sustinuta de serviciile superioare oferite care transforma serviciul IBK de la Libra Bank intr-un instrument cotidian in desfasurarea activitatilor financiare, pastrand in acelasi timp avantajele de baza ale internet banking-ului: securitate, rapiditate si comoditate. In plus, specialistii Libra Bank sunt alaturi de clienti si acorda suportul necesar – direct sau prin telefon - pentru orice operatiune desfasurata prin intermediul serviciului IBK.Next Level Internet Banking vine cu doua noi servicii, Acces Investigator si Serviciul de Alerte,... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 16:13