Sistemul sanitar din Romania este caracterizat prin finantare scazuta si utilizare ineficienta a resurselor publice, sunt principalele concluzii privind Romania continute in Raportul Starea sanatatii in UE 2017.
Studiul este realizat o data la doi ani, de catre OCDE si Observatorul european pentru sisteme si politici de sanatate.
"Starea de sanatate a romanilor s-a imbunatatit, dar speranta de viata la nastere ramane printre cele mai scazute din UE. Desi oamenii traiesc mai mult, gradul de acoperire nu este universal, iar inegalitatile socioeconomice in materie de sanatate persista.
Reforma sistemului sanitar a fost constanta, dar ineficienta in mod frecvent, partial din cauza unui grad ridicat de instabilitate politica", mentioneaza Raportul, citat de Curs de guvernare.
O problema importanta amintita in profilul Romaniei o reprezinta accesul la asistenta medicala, "deosebit de redus in zonele rurale si este exacerbat de diferentele in ceea ce priveste acoperirea demografica", ceea ce face ca nevoile nesatisfacute de asistenta medicala sa fie substantial peste media UE.
Studiul contine profilul sistemului de sanatate al fiecarui stat membru, iar in privinta Romaniei analiza releva si un paradox:
"In timp ce o mare parte din populatia Romaniei se autoevalueaza ca bucurandu-se de o stare buna de sanatate, speranta de viata la nastere ramane cu aproape sase ani sub media UE si este una dintre cele mai scazute din UE".
Mai mult, constata autorii, exista... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 09:10
Cei mai importanti oameni din companiile producatoare, importatoare si distribuitoare de medicamente, alaturi de autoritatile de resort, vor face o radiografie complexa a sistemului medical din Romania, in cadrul celei de-a cincea editii a Forumului Industriei Farmaceutice 2014.
Evenimentul are loc pe 29 mai 2014, la Hotel Howard Johnson, Bucuresti.
Dezbaterea isi propune o analiza lucida a provocarilor generate de situatia socio-economica si a efectelor acesteia asupra domeniului, asupra dinamicii pietei si business-ului cu medicamente, dar si o evaluare a sanselor reale de redresare a sistemului sanitar romanesc.
Sub tematica "Regandind viitorul - noi modele de business in pharma", agenda evenimentului propune subiecte de actualitate pentru domeniu, tangente tendintelor locale din industria farmaceutica pentru 2014-2015 si necesitatii optimizarii strategiilor de gestionare pe termen lung a sistemului de sanatate si a relatiei dintre industria farma si autoritatile publice.
O axa centrala a discutiilor Forumului Industriei Farmaceutice 2014 o va reprezenta bugetul alocat pentru acest an, evaluarea pentru lista de medicamente compensate si impactul pe termen mediu si lung a aprobarii sau a neaprobarii acestei liste, asupra sanatatii generale a populatiei si prin extensie asupra indicatorilor macroeconomici.
Dezbaterile vor viza si importanta utilizarii indicatorilor ce reflecta anii de viata castigati si calitatea vietii in procesul de luare a deciziilor... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 13:58
Romania risca sa piarda si pacientii, nu doar medicii si asistentii, prin intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, informeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.
"Medici care pleaca pentru salarii mai mari; asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune; pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, tratamentul fiindu-le platit de statul roman, deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania - este un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", spune organizatia pe baza studiului "Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din Romania" (Editura Sodalitas, 2013).
Potrivit federatiei, mii de romani se trateaza deja in spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa isi achite costul unor servicii medicale de calitate.
"In conditiile in care directiva obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament, procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate", arata Solidaritatea Sanitara.
Reprezentantii Federatiei precizeaza ca principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii care au cel putin un nivel mediu vor urma medicii romani in tarile de destinatie, in... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 12:48
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca un calcul facut de institutie arata ca e nevoie de investitii de patru miliarde de euro in infrastructura sistemului sanitar ca sa ajunga la "un nivel de standard minimal, nu de lux", adaugand ca nu stie de unde ar putea fi alocati acesti bani.
Ministrul Sanatatii a catalogat sistemul sanitar din Romania ca fiind "nemultumitor" atat pentru pacienti, cat si pentru cadrele medicale, dar si pentru ministerul de resort. In acest context, Nicolaescu a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca cea mai mare problema a sistemului sanitar romanesc este finantarea, urmata de problema infrastructurii.
"Am facut un calcul. Daca ar trebui sa refacem toata infrastructura din Romania la un nivel de standard minimal, nu la lux sau la altceva, am avea nevoie de circa patru miliarde de euro. Unde i-om gasi, nu stiu sa va spun astazi. Deci e o problema foarte complicata", a spus Eugen Nicolaescu.
Acesta a adaugat ca pe locul al treilea intr-un top al problemelor din sistemul de sanatate romanesc se plaseaza mentalitatea personalului, despre care ministrul spune ca "saraca, este alterata de 70 de ani de compromisuri, de complicitati, de asuprire din partea societatii".
Referindu-se la sistemul sanitar, Eugen Nicolaescu a mai afirmat: "E atat de subred incat il tinem cu mainile sa nu cada, sa nu se surpe". mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 12:40
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a anuntat, sambata, ca o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, prin modificarea legii, in prima parte a anului.
"Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decat o treime, desi dorim sa le deblocam pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am inaintat deja informatiile pe site-ul ministerului", a precizat, in conferinta de presa, ministrul Ritli.
Vorbind despre obiectivele Ministerului Sanatatii pentru acest an ministrul a precizat ca a fost elaborata legislatia care sa sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politica ferma a guvernului si a ministerului ca sa faciliteze medicamentele generice, ale caror molecule sunt identice cu cele originale si eficienta terapeutica la fel, dar sunt mai ieftine.
In ce priveste coplata, ministrul a mentionat ca legea 220/2011 in varianta iesita din parlament nu este aplicabila tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, in sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienti, legea urmand sa fie aplicabila la sfarsitul anului 2012 sau anul viitor.
Potrivit ministrului, in anul 2012, in cadrul sistemul asigurarilor de sanatate, se va aplica pachetul de serviciu de baza revizuit. "Nu este niciun fel de lista neagra.
E vorba de a revizui modul cum accesam medicamentele foarte scumpe. In urma unui studiu de patru luni, cu experti straini si romani, s-a hotarat ca accesul la... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 14:30
Presedintele Traian Basescu a spus ca sistemul de sanatate va primi finantare in functie de modul in care va reusi sa-si controleze propriile cheltuieli, pe un model calchiat dupa modul in care Romania a primit bani de la Fondul Monetar International. Seful statului a sustinut, dupa intalnirea de duminica avuta cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca unul din obiectivele guvernului este sa aduca sub un control riguros cheltuielile din sanatate. De realizarea acestui control depinde modul in care va fi finantat sistemul in perioada urmatoare.
"Faptul ca s-au inchis niste spitale care nu erau performante si care nu puteau garanta niciun fel de siguranta pacientului nu inseamna miezul reformei in sistemul de sanatate.
Sanatatea va primi 300 de milioane, indeosebi pentru a acoperi arieratele unor spitale si mai pot beneficia si de alte fonduri numai cu conditia indeplinirii anumitor pasi, adica exact comportamentul pe care il avea FMI fata de Romania cand trageam transela fiecare trei luni.
Sistemul de sanatate mai primeste o transa de bani in afara celor 300 de milioane daca se intampla un pas, a doua transa si a treia daca se intampla si alti pasi.
Numai in aceste conditi", a declarat Traian Basescu. Seful statului a admis ca sanatatea este un domeniu subfinantat, insa a precizat ca aceasta situatie nu scuza lipsa rigurozitatii in cheltuirea fondurilor disponibile actualmente.
"Sistemul de sanatate este subfinantat datorita contributiei mici... mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 19:31
Sistemul medical romanesc a fost etichetat de multe ori, pe buna dreptate, ca fiind ineficient si lipsit de performanta. Imaginea tipica a spitalului romanesc este cea a cladirii dezolante, unde lipsurile sunt la ordinea zilei. Medicii buni au plecat, nu sunt bani pentru medicamente iar aparatura este invechita. Care este realitatea? "Ca medic, pot sa spun ca exista trei lucruri care i-au lipsit tot timpul sistemului: viziune, consistenta si coercitie, fara de care nu ai cum sa faci performanta", a precizat specialistul Radu Gorduza. Acesta este de parere ca valorile care au stat la baza sistemului sanitar ar trebuie resetate.
Managerul GE Healthcare spune ca, in comparatie cu centrul Europei, in Romania exista atat spitale care sunt dotate extraordinar de bine cat si spitale care se afla la nivelul "Evului Mediu".
"Pana cand nu se va stimula initiativa privata prin introducerea unui sistem privat de asigurari astfel incat investitorii sa fie stimulati sa aduca banii in tara si sa creeze infrastructura de sute de milioane de euro pentru acele spitale la care visam cu totii si pentru care unii din noi platesc atat de mult ca sa mearga la Viena, in Germania sau in Franta, nu se va misca nimic".
In ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale spitalelor publice, Radu Gorduza aminteste de parteneriatele public-private.
"Nu as vrea sa fiu invechit folosind sintagma <<noi nu ne vindem tara>>, dar partenerul public trebuie sa inteleaga ca cele 50-100 de... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:30
Sistemul informatic integrat va fi implementat pana la finele anului 2010, iar cardul national de sanatate, fisa electronica a pacientului si reteta electronica - pana la finele anului 2011, ceea ce va duce la economii de 300 de milioane de euro anual, a anuntat miercuri premierul Emil Boc, potrivit Newsin."Am stabilit foarte clar, ca obiectiv politic de reforma, ca pana la sfar?itul anului 2010 sistemul informatic unitar integrat sa fie finalizat", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul ?edintei de miercuri a Executivului.
Guvernul a mai decis ca pana la finele anului 2011 sa fie puse in practica cardul national de sanatate - care, potrivit lui Boc, va cuprinde "inventarul complet" al situatiei medicale in cazul fiecarui cetatean - fi?a electronica a pacientului ?i reteta electronica.
"Fiecare cetatean nu va mai fi obligat sa mearga de fiecare data dupa o adeverinta la locul de munca, sa demonstreze ca a platit contributia de sanatate atunci cand merge la spital (...) ?i, in mod automat, aceste contributii sunt reflectate pe card", a explicat premierul.
In ceea ce prive?te fi?a electronica a pacientului ?i reteta electronica, premierul a spus ca pentru aceste doua proiecte Romania poate beneficia de 50 de milioane de euro de la UE. Boc a spus ca implementarea sistemului informatic integrat in domeniul sanitar a fost impusa printr-un act normativ aprobat in anul 2000 ?i trebuia finalizata in 2002.
"Astazi (miercuri n.r.) am discutat cateva aspecte extrem de importante... mai mult
Joi, 29 Iulie 2010, ora 00:21
Sistemul sanitar romanesc ocupa penultimul loc, in topul sistmelor sanitare din Europa, precizeaza un studiu european dat publicitatii.Romania ocupa locul 32, pe ultima pozitie fiind Bulgaria, dar cu toate acestea, bugetul alocat sanatatii este cel mai mic din ultimii 9 ani, scrie Evenimentul Zilei.Printre criteriile care au stat la baza realizarii topului se afla timpul de asteptare pentru tratamente, gradul de informare a pacientilor si sistemul informatic din spitale si clinici.Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, a declarat ca pregateste un proiect de ordonanta de urgenta pentru un credit de angajament in valoare de 2,8 miliarde de lei. "Am propus cresterea contributiei la fondul asigurarilor de sanatate, la 6,5, respectiv 7%", a declarat Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Academica Romana. mai mult
Marti, 29 Septembrie 2009, ora 10:35