Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, joi, ca a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021. In perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultari intre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu reprezentanti ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate si CECCAR, pentru asigurarea unei intelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultarile vor viza si analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitatile SAF-T, impactul schimbarilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.", a informat ANAF.
Termenul de raportare a fisierului SAF-T de catre companii va fi definit avand la baza analizele efectuate in cadrul consultarilor, experienta altor administratii fiscale europene, dar si posibilitatile reale de ajustare a sistemelor informatice de catre companii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in calitate de beneficiar, implementeaza cu sprijinul Ministerului Finantelor proiectul intitulat "Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604.... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:29
Mentinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.
"Consiliul Fiscal atrage din nou atentia ca mentinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt.
Revenirea la sustenabilitate fiscal-bugetara este esentiala pentru parcurgerea acestei perioade foarte dificile si reclama reconsiderarea calendarului de aplicare a legii a pensiilor, precum si comunicarea din timp, publica, a planurilor de politica fiscal-bugetara", se mentioneaza in raport.
Potrivit Consiliului Fiscal, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, "desi motivata de necesitatea de a corecta inechitati, complica mult constructia bugetara pe termen mediu intrucat prevederile privind majorarea punctului de pensie (de la 1.265 lei in prezent la 1.775 lei din 1 septembrie 2020 si, respectiv, la 1.875 lei incepand cu 1 septembrie 2021), modificarea formulei de calcul si noile drepturi instituite implica cheltuieli suplimentare de o magnitudine foarte mare".
Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au... mai mult
Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:58
"Comisia de taiat hartii" a Ministerului Educatiei si Cercetarii a prezentat luni un prim raport in care propune eliminarea si simplificarea unor documente in vederea eficientizarii procesului de predare - invatare - evaluare.
Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, lista de masuri a comisiei urmeaza sa fie supusa consultarii publice, cu partenerii de dialog social, iar interventiile privind debirocratizarea vor fi realizate in etape pe termen scurt (incepand cu semestrul al II-lea), mediu si lung (aplicabile incepand cu anul scolar 2020-2021) pentru a nu afecta in niciun fel desfasurarea actului educational.
Printre masurile propuse in raport se numara: eliminarea Comisiei metodice si realocarea atributiilor catre alte comisii, revizuirea atributiilor Comisiei de curriculum, in sensul acoperirii activitatilor de didactica si mentorat, eliminarea obligatiei de a intocmi procese verbale la activitatile care nu implica probarea modului de luare a deciziei, eliminarea portofoliului dirigintelui, eliminarea obligativitatii realizarii de raportari si analize privind situatia sociala a elevilor, eliminarea obligativitatii realizarii in forma actuala a raportarilor aferente programelor sociale "Cornul si laptele", "Fructe in scoli", se va opta pentru raportare integrata, cu asumare de responsabilitati si de catre personalul unitatilor administrativ-teritoriale (UAT).
Comisia propune si o serie de masuri de simplificare, printre care:... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 09:54
Bianca Lewis, in varsta de 12 ani, a testat si gasit vulnerabilitati informatice in sistemul electronic de vot din Statele Unite ale Americii, iar intre 7 si 8 noiembrie va fi prezenta la Bucuresti, unde va sustine o prezentare la DefCamp #10, cea mai mare conferinta de securitate cibernetica din Romania.
Bianca Lewis este pe jumatate romanca si s-a declarat entuziasmata de ocazia de a cunoaste comunitatea locala de specialisti, potrivit organizatorilor evenimentului.
La conferinta participa mai mult de 2.000 de specialisti in domeniu, din peste 40 de tari din intreaga lume. Cu acest prilej, hackeri etici recunoscuti la nivel international se vor intrece in peste 15 competitii de hacking organizate cu ajutorul celor mai avansate companii din domeniul tehnologiei.
A zecea editie a DefCamp, cea mai ampla conferinta anuala de hacking si securitate cibernetica din Europa Centrala si de Est, este o editie aniversara si aduce la Bucuresti un numar record de participanti si speakeri de renume international.
Participantii vor lua parte la prezentari, dezbateri si competitii intre specialisti si entuziasti ai securitatii cibernetice de toate varstele.
Dintre speakerii invitati la DefCamp #10 se remarca cea mai tanara invitata din istoria conferintei: Bianca Lewis. Desi are doar 12 ani, BiaSciLab, asa cum este cunoscuta in comunitate, s-a facut deja remarcata prin prezentarile sustinute la DEF CON, una dintre cele mai mari conferinte de hacking la nivel mondial, unde... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 09:56
Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna sustine ca Raportul MCV publicat marti este "cel mai prost de la instaurarea mecanismului prin decizie a Comisiei in 2006", iar dupa 12 ani de monitorizare Romania este "nicaieri".
"Dupa 12 ani de monitorizare suntem nicaieri. Suntem nepredictibili ca tara, iar la nivel politic, fara exceptie, suntem in denial. De pe pozitii diferite, dar cu acelasi rezultat", a scris, marti seara, pe Facebook, Raluca Pruna.
Aceasta afirma ca "pentru PSD/ALDE si like minded plimbati prin varii epifanii politice desprinse din acelasi trunchi, reformarea justitiei a fost intotdeauna un moft".
"O pastila amara, pe care au scuipat-o imediat ce Dragnea a dat liber la scuipat. Parte din ei au tarat sistemul judiciar in cele mai mizerabile situatii, au promovat cele mai nereformiste forte din magistratura la carma ei si si-au agatat justitia la butoniera pentru promovarea propriilor interese in justitia penala. Nu toti acesti politicieni s-au lovit de bratul lung al legii, unii sunt inca in Parlament infasurati in mantia imunitatii penale", a mai scris Pruna.
Vezi aici mai multe detalii din raport: Comisia Europeana vrea ridicarea MCV pentru Bulgaria. Romania e aspru criticata pentru masurile luate de PSD (Document)
Aceasta afirma ca pentru alti politicieni "nu e clar deloc ca justitia a redevenit o problema uriasa dupa noaptea de ianuarie din 2017 si cred ca problema se rezolva prin tacere".
"Sau cand lucrurile sunt prea evidente,... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 21:22
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a transmis, marti, o reactie la Raportul MCV, in care face referire la imprejurarile dificile in care procurorii si-au desfasurat activitatea, dar si la atacurile impotriva activitatii lor, modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive.
"Raportul remarca faptul ca, de la ultima evaluare ce a avut loc in noiembrie 2018, in pofida faptului ca Directia Nationala Anticoruptie si Inalta Curte de Casatie si Justitie au continuat sa investigheze si sa sanctioneze faptele de coruptie la nivel inalt, demonstrand profesionalism in imprejurari foarte dificile, atacurile impotriva activitatii lor, modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive ridica probleme asupra sustenabilitatii rezultatelor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", a transmis, marti, DNA, printr-un comunicat.
Sursa citata precizeaza ca, desi constata ca rezultatele activitatii in combaterea coruptiei la nivel inalt raman solide, "raportul remarca insa semne ca presiunea continua la care au fost supuse institutiile cheie in combaterea coruptiei, intre care DNA, a avut un impact negativ".
"Un exemplu se refera la modificarile aduse legilor justitiei ce au inclus schimbari majore cu privire la cerintele de vechime, cu impact asupra capacitatii DNA de a functiona. Documentul apreciaza conducerea... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:50
Obligatiunile emise de compania de e-learning Ascendia S.A. si intermediate de Tradeville, lider de piata in tranzactionarea online la bursa din Romania, pot fi achizitionate, incepand de astazi, prin Sistemului Alternativ de Tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Listarea obligatiunilor survine la 4 luni dupa succesul unui plasament privat, in valoare totala de 3 milioane de lei (633.000 euro), care a dus la inchiderea ofertei din prima zi, dupa o suprasubscriere de 114%.
Spre deosebire de plasamentul privat, accesibil pentru mai putin de 150 de investitori, listarea obligatiunilor la BVB, cu valoarea nominala de 100 de lei, ofera posibilitatea oricarei persoane sau companii interesate sa le includa in portofoliul investitional, beneficiind de o dobanda de 10% pe an raportat la valoarea nominala. Plata dobanzii se va face semestrial, iar obligatiunile (listate sub indicativul bursier ASC22) vor putea fi rascumparate la scadenta, in 2022.
"Acum cateva luni, incheierea intr-o singura zi a plasamentului privat a demonstrat interesul foarte ridicat al investitorilor fata de obligatiunile emise de o companie care activeaza intr-un domeniu de mare viitor precum e-Learning-ul. Ascendia si-a asigurat rapid capitalul necesar extinderii activitatii, iar aceasta poveste de succes poate inspira antreprenorii romani sa se indrepte catre piata de capital", a declarat Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville.
"Dinamismul pietei pe care activam... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:46
Toti operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 lei in exercitiul financiar precedent trebuie sa depuna raportarile contabile pentru primul semestru pana la data de 18 august. La ce trebuie sa fie atenti contribuabilii atunci cand completeaza formularele, dar si ce greseli trebuie sa evite aflati de la Bogdan Costea, consultant fiscal in cadrul Viboal FindEx, contactat de AvocatNet.ro.
Regulile privind depunerea raportarilor contabile pentru prima jumatate a anului au fost stabilite recent, prin Ordinul MFP nr. 936/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 540 din 21 iulie.
Conform acestui act normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 lei.
Citeste mai multe despre Contribuabilii mai au doar cateva zile la dispozitie pentru a depune situatiile financiare la 30 iunie. La ce trebuie sa fie atenti atunci cand completeaza formularele pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 15:40
Rata de credite neperformante din Romania se va reduce sub 17% dupa implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat in portofoliul bancilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar romanesc.
"Pana acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de masurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru ca Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel ca la final de an vom folosi aceeasi unitate de masura pentru toate tarile. Din simularile pe care le-am facut la Banca Nationala, exista elemente care vor duce la o scadere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem", a spus Olteanu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.
Noul instrument are in vedere includerea in portofoliul bancilor si a titlurilor de stat.
"Am fost prudenti pana acum in a include titlurile de stat in calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractiva Romania in ochii investitorilor care vor sa vina pe piata de distressed", a aratat Olteanu.
In opinia sa, este de asteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante sa se plafoneze.
"In momentul in care vom marca o crestere a creditarii,... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:45